Sunday, December 31, 2017

JORDAN 180 YEARS ANNIVERSARY

ANNIVERSARY JORDAN YANG KE 180TAHUN


Assalamualaikum ! Jujurnya kalau dengar nama doktor gigi atau dentist ni mesti orang rasa seram sejuk je . Ramai yang takut nak check atau perisa gigi yang memang dah sepatutnya jadi benda wajib kena pergi setiap 6 bulan satu kali . Lepas dari cabut gigi bongsu tahun lepas , Lisa memang jaga gigi betul-betul. Takut kena cabut gigi lagi nanti huhuhu..Pastikan gosok gigi paling kurang 2 kali sehari juga selepas makan dan sebelum tidur. Pilih juga berus gigi yang sesuai dengan keadaan gigi kita ye ! Esok sambut new year, Lisa dapat precious gift dari Jordan toothbrush sampena JORDAN 180 YEARS ANNIVERSARY . Terimakasih Jordan Asia Pasific  , you make my day ! auch.. terspeaking pulak . 


JORDAN MENJAGA GIGI SELAMA 180 TAHUN 


Pada mulanya ditubuhkan pada tahun 1837 sebagai perniagaan keluarga kecil Norway, Kumpulan Jordan yang berpusat di Oslo kini menjadi peeintis di Scandinavia. Seorang perintis dalam pembangunan dan pemasaran produk penjagaan mulut canggih, jenama Jordan adalah merangkul gaya hidup pilihan!


Cara Memilih Berus Gigi 

Berikut ini Lisa akan kongsikan cara memilih berus gigi yang baik. 

1. Pilih Berus GiGi yang lembut

Berus gigi yang paling sesuai ialah yang lembut, yang sesuai dengan gigi dan gusiKorang boleh baca jenis berus gigi tersebut label di bahagian kotak hadapan.Kebiasaannya ia akan ada dalam 3 kategori. Soft, hard dan normal.



Ada juga yang menggunakan soft, medium dan firm seperti di atas oleh Oral B.

Untuk memilih ia masih lagi bergantung kepada sifat sensitif gigi korang . Jika ia terlalu sensitif mungkin jenis soft yang paling sesuai yang sangat digalakkan oleh pakar pakar dentist.

Namun jika gigi sihat, dan asalkan anda tidak mengenakan tekanan yang kuat kepada gigi anda semasa memberusnya, lebih kasar berus gigi firm seperti di atas pasti tiada masalah.

Ada juga berus gigi yang berlabel “extra soft” yang kemungkinan untuk gigi yang lebih sensitif.Untuk yang normal tak perlulah gunakan “extra soft” kerana ia terlalu lembut.


2. Saiz Head Berus Yang Kecil

Saiz head yang digalakkan adalah yang lebih kecil supaya senang diselenggara di celah celah gigi anda.

Untuk handle pula pilihlah yang selesa untuk dipegang (maneuver) semasa anda gunakannya nanti. Kebiasaannya saiz yang besar adalah yang lebih sesuai.

Ada juga handle yang di bahagian neck ( antara handle dengan head ) seperti ada spring untuk memastikan yang anda hanya gunakan tekanan yang perlu sahaja. Ini juga alternative yang baik.

Walaubagaimanapun jenis bulu berus juga yang paling penting , rujuk tips yang pertama tadi .

 



3. Masa Guna Dalam tempoh 3 bulan
Masih ada yang keliru ni , ternampak kawan Lisa share yang tukar berus gigi 6 bulan sekali . Yang 6 bulan sekali tu pergi check gigi di dentist / doktor gigi ya .. untuk masa guna berus gigi ialah dalam tempoh 3 bulan . Jangan espect untuk gunakan berus gigi selama mungkin, atau pun hanya tukar sekiranya berusnya sudah kelihatan tidak elok lagi. Tetapi jika sudah lebih 3 bulan digalakkan korang tetap tukarkan yang baru juga. Mungkin cantik dan nampak sesuai lagi tapi kuman kemungkinan sudah ada di situ.


YEY ! Lisa dah ada berus gigi JORDAN ORAL B stock untuk setahun !

Berus Gigi Jordan Untuk Kanak-Kanak . 

Pernah nampak gigi kanak-kanak rosak, kehitaman  ? mesti pernah kan. Sama ada kenal atau tak , bahkan mungkin didalam family sendiri ada yang mengalaminya . Alhamdulillah setakat ni gigi si Little Boy elok dan terjaga. Salah satu cara ialah Lisa pastikan yang dia berus gigi ketika mandi dan sebelum tidur . Bagi je dengan berus gigi yang comel , nanti rajin la dia memberus gigi tu . Dengan berbagai pilihan Berus Gigi Jordan untuk Kanak-kanak , lagi senang la nak curi hari si kecil . 




Bilakah anda boleh membiarkan anak anda memberus giginya sendiri? 

Yang Lisa pernah baca , anak anda tidak pandai memberus gigi dengan betul sehingga ia mula pandai menulis dan mula bersekolah. Walau bagaimanapun, adalah baik jika korang memberi anak anda memberus giginya sendiri jika dia mahu. Tetapi setelah itu pastikan periksa dan memberuskan giginya sekali lagi jika perlu. Berikan pujian kepada anak jika dia pandai memberus gigi dan beritahu jika dia tidak memberus di beberapa bahagian gigi. Tunjukkan cara yang betul secara berterusan sehingga anak anda pandai memberus gigi dengan baik.



Berbagai pilihan berus gigi yang comel dan menarik  dari JORDAN untuk kanak-kanak , memang menarik perhatian si kecil ..  sebab tu little boy suka berus gigi sendiri . 


Dari banyak berus yang Lisa dapat , 2 berus ini menjadi pilihan Lisa . Gigi agak sensitif kebelakangan ini kalau makan makanan manis . Mungkin kena check la agaknya ... sebab tu kadang guna soft , kadang pakai yang ultrasoft. 

Korang boleh dapatkan Jordan Oral Care ini , Available at major supermarkets , pharmacy and also by online at www.shopee.com.my & www.motherhood.com.my.

Check it out - www.facebook.com/jordanasiapacific !!


Selamat menyambut anniversary ulang tahun yang ke 180 tahun JORDAN Asia Pasific , Terimakasih sebab setia menjaga gigi kami . 

Pstt... try la ;) 


#JordanAsiaPasific 
#LifeIsSweet 



Friday, December 29, 2017

Kekal Bentuk Badan Cantik Dengan Shapee


Kekalkan Bentuk Badan Cantik Dengan Shapee

Assalamualaikum ! Tahun 2017 dah nak melabuhkan tirai . Mesti ada azam yang mungkin dah tertunai atau yang belum . Ahaks... Azam nak kurus , ramai je yang buat azam ni tapi tu lah ,... sama ada berjaya ke tidak tu tengok juga usaha tu macam mana . Lisa ..pula macam mana ? azam nak bertambah berat ideal dah tertunai , azam nak bentuk badan shape pun dah tertunai . Salah satu cara untuk dapat kekalkan bentuk badan cantik dengan shapee , pakai WAIST SHAPEE dan juga SEAMLESS TANKEE  dari SHAPEE.

WAIST SHAPEE


Nak dapatkan bentuk badan yang cantik ni memang perlukan perngorbanan . Bukan semua orang boleh tahan untuk diet ,atau buat senaman . Ya.. paling senang pakai bekung. Pakai bekung ni , keras dan kalau terkena besi tu memang sakit . Ye Lisa ada pakai juga sebelum ini , lepas tu tak pakai dah , sebab sakit dan pergerakan pun jadi terbatas . Tak selesa weih .. sampailah Lisa beralih arah ke Waist Shape ini . Selesa dipakai dan tak keras . Pakai Waist Shapee ni tak rasa and tak akan nampak yang korang sedang pakai .



Waist Shape ini boleh dipakai 5 hingga 8 jam setiap hari . Lagipun tak keras dan tak ada besi yang sebenarnya besi tu tak berapa elok untuk efect kesihatan . Senang la korang kalau nak buat aktivity , kerja , solat pun senang. 


WAIST SHAPEE



Shapee ini diperbuat dari high kuality material iaitu Nylon dan Spadex . Begitu selesa ketika pakai ni sampai lupa yang Lisa tengah pakai waist shapee ataupun seamless tankee. 

Dengan design 3d compression juga , meningkatkan dalam pembentukan badan setiap hari . Membantu peredaran darah dan metabolisme juga membakar lemak-lemak di bahagian perut dan pinggang.


HARGA WAIST SHAPEE 


Untuk harga Waist shapee ini korang boleh dapatkan hanya RM 65.00 sahaja . Untuk ukuran dan size , boleh rujuk gambar dibawah ini . 




Kelebihan Shapee 


Nah sebelum bercerita lebih panjang lagi .. Lisa kongsikan beberapa kelebihan pakai Shapee ni
  • Mengekalkan keseimbangan badan secara semula jadi 
  • Membentuk dan melangsingkan badan
  • merangsang sistem imun
  • Membetulkan postur badan
  • meningkatkan metabolisme
  • pengekalan anti-air .
  • meningkatkan peredaran darah
  • anti-selulit
  • Anti- Spider veins 

SEAMLESS TANKEE 


Seamleess Tankee ini sejenis shapewear , yang mempunyai kelebihan untuk membentuk postur badan kita . Lebih-lebih lagi untuk Lisa yang kerja banyak duduk atas kerusi ini. Tak dapat elak dari membongkok sebab penat weih duduk je kan.. Lisa bergilir pakai Seamless Tanke dan Waist Shapee . Secara tak langsung boleh la lisa betulkan posisi badan, membentuk badan S  dan mengurangkan kebiasaan membongkok .Hee.. rasa badan ni taff pula kalau pakai , lebih percaya diri dan confident gitu . 




HARGA SEAMLESS TANKEE 




Harga untuk sehelai SEAMLESS TANKEE ini rm 75.00 . Pakai Seamless Tankee ni memang selesa , macam kulit kedua . Tak rasa pakai shapeewear sebab diperbuat dari material yang berkualiti tinggi iaitu Nylon dan Spandex. Untuk ukuran pula korang boleh rujuk gambar dibawah ini : 






Cara Pakai Shapee

  1. Pakai bermula dari bawah , masukkan kaki dari bawah dan tarik keatas perlahan-lahan . 
  2. Tarik keatas bermula dari pinggang tarik bahagian tali tu . 
  3. Selaraskan tali tu sesuai dengan bentuk badan dan keselesaan . 
  4. Sesuaiakan bahagian dada pada bentuk posisi yang baik. 
  5. Laraskan pinggang untuk dapat bentuk badan S . 



REVIEW LISA

Dah hampir sebulan Lisa pakai ni , memang terasa lain la bentuk badan . Lisa suka pakai yang SEAMLESS TANKEE SHAPEE , sebab dapat kurangkan posisi duduk membongkok . Badan pon boleh rasa macam slim S , tapi tak ganggu pergerakan badan . Waist Shapee pun selesa juga , cara pakai pun senang , dan yang bestnya takda besi tak rasa keras dan sakit bila bergerak .  Ada banyak jenis Shapee ini , sama ada shapewear , maternity , nursing bra , compress wrap dan banyak lagi . Korang kena terjah sendiri la dekat www.theshapee.com


Gambar Lisa pakai Seamless Tankee




Kecik molek and slim je kan badan Lisa pakai Seamless Tankee dari Shapee ini. 


Info selebihnya korang boleh baca di : 


Website : www.theshapee.com  , 





Tuesday, December 26, 2017

PELAKON KEKASIH PAKSA RELA


PELAKON KEKASIH PAKSA RELA


Lelaki Itu Pemilik Hatiku , si Nurin dan Mr Hot Guy pun dah berakhir semalam . Hari ini bermulalah episod drama yang baru iaitu  Kekasih Paksa Rela akan yang mengisi slot Akasia TV3. Pelakonutama kekasih Paksa Rela  utama ialah Remy Ishak, Intan Najuwa, dan Ain Edruce. Wah agak lama Lisa tak tengok Remy Ishak berlakon , mesti peminat pun dah tak sabar tunggu kan . Pelakon dalam Kekasih Paksa Rela diantaranya :   Remy Ishak, Intan Najuwa, Ain Edruce, Afzan Rahman, Dayang Areeda, Nynaa Harizal, Jalaludin Hassan, Emeleda Rosemila, Fizz Fairuz, Aman Graseka, Hazman Al-idrus

SENARAI PELAKON KEKASIH PAKSA RELA 


Watak pelakon yang memeriahkan dalam drama ini diantaranya : 

PELAKONWATAK
Remy IshakAdham
Intan NajuwaHanan Khaira
Ain EdruceRosnaida
Afzan A.Rahman  Firdhaus
Nynaa HarizalNonie
Dayang AreedaShiqin
Dato' Jallauddin Hassan
Dato' Azman
Aman Graseka Kamal
Emelda Rosemila Suraya
Fizz FairuzYusman
Fatin Affefa Zilla
Khaty AzizanP. Zuraida
Wan Julia @ Mak WanMak Senah
Azhar AmirDato' Idrus
Sharifah Asyikin Reena
Feyna TajudinJuju


LAGU TEMA / OST

Tajuk : Pasti
Artis : Cherpen Band


SINOPSIS KEKASIH PAKSA RELA

Adham dan Rosnaida bernikah selepas habis belajar tanpa persetujuan ayahnya. Adham cuba merapatkan Rosnaida dan ayahnya tetapi gagal disebabkan sikap keras kepala Rosnaida.

Hanan yang kehilangan ayah, tinggal bersama ibu dan bapa tirinya. Ibunya lebih sayangkan suami baru daripada anaknya sendiri. Hanan masih bersekolah tingkatan enam.

Suatu hari, Adham dan Hanan terserempak dengan Hanan di hypermarket dan...


GAMBAR PELAKON





Monday, December 25, 2017

Lindungi Hak Cipta Anda Dengan MyIPO

Lindungi Hak Cipta Anda Dengan MyIPO 

Banyak kali kita mendengar lambakan barang tiruan dalam perniagaan , tiru hasil karya orang lain seperti music , hak paten dan banyak lagi. Seperti jenama kasut , pakaian , tudung dan bahkan jenama make-up . Tahukah anda sebenarnya mudah sahaja cara untuk Lindungi Hak Cipta Anda iaitu Dengan MyIPO ,Perbadanan Harta Intelek Malaysia  . Lisa akan cerita sedikit banyak tentang kesedaran MyIPO yang selama ini anda mungkin tak tahu atau jarang dengar di telinga . 

MyIPO , PERBADANAN HARTA INTELEK MALAYSIA

Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) adalah sebuah agensi di bawah KPDNKK, sebuah badan berkanun yang bertanggungjawab untuk pembangunan dan pengurusan sistem harta intelek i.e. paten, tanda dagangan, reka bentuk perindustrian, hak cipta dan reka bentuk susun atur litar bersepadu di Malaysia.

Cara sebut untuk MyIPO adalah "Maipo" , sebelum ini pon Lisa ingat yang cara sebut tu  " mai-ipo ". Jangan salah sebut pula , nanti salah maknanya .



TENTANG MyIPO 

Untuk mengetahui lebih banyak lagi  info asas tentang MyIPO , anda boleh baca di laman rasmi MyIPO , www.myipo.gov.my . Berikut ini Lisa ringkaskan sedikit banyak tentang MyIPO .

 Sebelum tahun 1983, hak harta intelek (IPR) di Malaysia telah ditadbir oleh Pejabat Cap Dagangan dan Pejabat ini menukar namanya kepada Pejabat Cap Dagangan dan Paten pada tahun 1983 dan telah diletakkan di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan dan Industri ketika itu.

Pada 27 Oktober 1990 pula , Kementerian telah disusun semula dan Pejabat telah diletakkan di bawah Kementerian Dalam Negeri Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna yang kini dikenali sebagai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan ( KPDNKK ) dan menukar namanya ke Bahagian Harta Intelek. Bahagian ini kemudian ditugaskan untuk mentadbir beberapa akta seperti : 
Akta-Akta Berkaitan Harta Intelek di Malaysia
  • Akta Paten 1983
  • Akta Cap Dagangan 1976
  • Akta Hakcipta 1987
  • Akta Reka Bentuk Perindustrian 1996
  • Akta Susun Atur Litar Bersepadu 2000
  • Akta Petunjuk Geografi 2000



Untuk memberi respons kepada pembangunan harta intelek di peringkat domestik dan global, Bahagian ini adalah dikorporatkan pada 3 Mac 2003 dan dikenali sebagai Perbadanan Harta Intelek Malaysia (PHIM), dengan penguatkuasaan Akta Perbadanan Harta Intelek Malaysia 2002.


Perbadanan mengambil langkah pertama yang penting dalam penjenamaan semula apabila akronim PHIM menjadi MyIPO pada 3 Mac 2005 pada Hari Harta Intelek Kebangsaan yang pertama.


VISI DAN MISI MyIPO

  • Visi MyIPO menjadi salah satu intelektual utama organisasi harta benda.
  • Manakala untuk Misi MyIPO adalah untuk menyediakan undang-undang yang kuat infrastruktur dan rejim pentadbiran yang berkesan untuk meningkatkan kreativiti dan eksploitasi intelektual yang lebih tinggi harta.

OBJEKTIF MyIPO 


Objektif MyIPO adalah:
  1. Mewujudkan sistem pentadbiran yang cekap dan berkesan.
  2. Memperkukuhkan perundangan harta intelek.
  3. Menggalakkan program kesedaran awam mengenai kepentingan harta intelek.
  4. Menyediakan khidmat nasihat harta intelek.
  5. Menyediakan maklumat harta intelek yang lengkap dan mesra pengguna


Lindungilah Hasil Karya Anda Sebelum Diakui oleh Orang Lain

Agak sedih juga kalau karya hasil dari kreatifiti yang kita ada ni diciplak , ditiru oleh orang lain . Penat-penat berkarya jangan sampai ditiru orang . Oleh sebab itu , marilah Lindungi Hak Cipta Anda dengan daftarkan reka bentuk ciptaan  di MyIPO



Untuk anda yang mahu mengetahui lebih lanjut mengenai MyIPO, boleh layari: 
Laman rasminya di http://www.myipo.gov.my
serta Twitter - https://twitter.com/myipo


#MyIPO #MyIPO15 #TradeMark #Copyright #Patent #IndustrialDesign #IntellectualProperty #IP#HartaIntelek #HakCipta #myipoctss
Sunday, December 24, 2017

BIODATA JANNA NICK


Lisa mula kenal Janna Nick ni dari drama Kau , Aku, Kita , yang dilakonkan dengan Saharul Ridzwan . Dari drama tu la terus rasa berminat dengan lakonannya.. hee kira jatuh cinta pandangan pertama gitu .  . Sempoi , dan tak kaku . Sekarang ni tengah HOT berlakon sebagai Dani di My Coffee Prince. Jom baca lebih detail Biodata Janna Nick 

Biodata Janna Nick

Nama Penuh : Nurul Jannah binti Muner
Nama Komersil : Janna Nick
Tarikh Lahir : 1 Jun 1995
Umur : 22 tahun (2017)
Ketinggian : 165 cm
Asal : Sungai Petani, Kedah
Keturunan : Darah campuran Cina-Pakistan dan Thai
Status : Belum berkahwin
Kerjaya : Pelakon, pengacara dan penyanyi
Pendidikan : Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
Pencapaian : Menang sebagai Aktres Pilihan (Kau Aku Kita) dan Pasangan Pilihan (bersama Syarul Ridzwan) di Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur 2016
Keluarga : Anak kedua daripada empat beradik
Lagu Single : Mungkin Saja – OST Suami Tanpa Cinta

Laman Sosial :


Drama :
  • Mek Kelate
  • Syurga Nur
  • Jodoh 1 2
  • Syurga Di Wajahmu
  • Dan Calonnya Adalah
  • Di Penghujung Dendam
  • Puasa Oh Puasa
  • Kasih Berbisik
  • Keluarga Karaoke
  • Anak Ke-5
  • Kau Aku Kita
  • Abang Sado Jemur Kain
  • Si Montel
  • Terlanjur Mencintaimu
  • Kopi Sentul Mocha Santorini
  • Jawatankuasa Kampung Kalut (J.K.K.) – Episod Hari Keluarga
  • Suami Tanpa Cinta
  • My coffe Prince 
  • DIA 
Filem 

  • Kerja Kahwin


Gambar Janna Nick 





Baru-baru ini Akaun Instagram Janna Nick kena hack , alhamdulillah dah dapat semula . Untuk kalian yang ingin tengok lebih banyak lagi gambar Mak Jenna , boleh trus terjah Instagram https://www.instagram.com/jannanick
Friday, December 22, 2017

TangYuan , Resipi Bola Beras Pulut

TangYuan , Resipi Bola Beras Pulut

Tang Yuan , Bola Beras Pulut 


Tangyuan ini sejenis makanan atau mudah dipanggil bola beras pulut . Selalunya  Lady boss akan masak TangYuan pada hujung tahun ( 21-23 Disember setiap tahun ) , sebab Festival Dongzhi  ini merupakan masa untuk keluarga untuk berkumpul sampena pergantian musim / Tahun . Di Taiwan , China , Korea ... terkenal dengan festival Dong Zhi ini .  Katanya kalau makan sebiji bola beras pulut ini melambangkan dah bertambah usia 1 tahun ,  harus berkelakuan lebih baik pada tahun yang akan datang ( yang ni Lisa google ) hahaha. 


Pengertian Tangyuan 

Menjadi antara juadah musim perayaan 'Dong zhi' atau Winter Solstice. Terdapat kepelbagaian tang yuan iaitu berinti mahupun tanpa inti. Tang yuan tanpa inti (unfilled) selalunya bersaiz lebih kecil dan lebih berwarna warni. Bagi tang yuan berinti (filled) pula, saiznya lebih besar sedikit sebab inti di dalamnya ( yang ini paling disukai anak kecil sebab manis ) . Antara inti yang paling popular ialah black sesame, peanut, kacang merah, pandan kaya, coklat, dan lain-lain. Tang yuan dihidangkan bersamasup manis/ air syrup. Juga terdapat pelbagai jenis seperti sup halia dengan gula batu (paling popular), sup kacang merah, dan banyak lagi . 

.


Resipi Bola Beras Pulut , Tangyuan 

Bahan-bahan
• 2 cawan tepung pulut
• 1 sudu besar gula kastor
• 200 ml air
• Pewarna makanan (ikut citarasa)
Untuk warna Hijau tu , biasanya kami akan gunakan daun pandan yang di tumbuk untuk dapatkan air pati  .

Cara-cara memasak Bola Beras Pulut 

• Gaulkan tepung pulut bersama gula di dalam mangkuk.
• Tambahkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh lembut yang tidak melekat di tangan (lebih lama menguli, ia semakin kurang melekit)
• Kalau nak tang yuan bewarna warni, bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan warnakan.
• Uli lagi setiap satunya sehingga warna rata.
• Bentukkan bulat-bulat seperti bebola kecil bersaiz 1-2 cm.
• Masukkan bebola tersebut dalam air mendidih. Bebola yang dah masak akan timbul di permukaan air.
• Bila bebola dah masak, angkat dan masukkan ke dalam mangkuk berisi sweet broth.

Tips 
• Ketika merebus bebola, bila bebola dah masak dan timbul di permukaan, angkat dan masukkan ke dalam air (suhu bilik) sebentar. Kemudian, barukah dihidangkan dalam mangkuk berisi sweet broth. Langkah ini adalah untuk menyejukkan bebola dan supaya bebola tidak overcooked. Juga untuk membuatkan teksturnya lebih kenyal dan sedap.

• Tang yuan ni sesuai dimakan bersama sweet broth yang sejuk. Sekiranya kurang sejuk, masukkan beberapa kiub ais dalam mangkuk bila ingin menikmatinya.

SWEET BROTH (sup manis / air syrup) 

Bahan-bahan
• 1 liter air
• 2 helai daun pandan (simpul)
• ½ cawan gula batu/ gula perang/ gula melaka/ gula kastor/ gula pasir
• 2 inci halia (hiris)

Cara-cara
• Rebus air sehingga menggelegak 
• Masukkan daun pandan dan halia. Didihkan selama 5 minit.
• Masukkan gula, perlahankan api, dan reneh selama 15-20 minit.
• Sejukkan di dalam peti sejuk.

Tips
• Adjust rasa manis ikut citarasa. Tambah sukatan air kalau nak air banyak. Tambah sukatan gula kalau nak manis.


Untuk yang warna orange tu , dibuat dari ubi yang berwarna orange , mungkin kalau ubi yang warna purple tu ada .. akan jadi purple pula hehehe .  Kupas ubi , kemudian stim dah lembik ... baru pukul rata supaya senang buat bebola . 


Lisa bukan chinese ,  tapi nak buat macam mana .. dapat boss Chinese .. jadi boleh la rasa . Hehehe..  pandangan orang atau siapa je yang  dengar  makanan cina mesti akan tanya , halal ke ? hehehe. Halal wakk... sebab Tangyuan atas ni buat kat dapur tempat kerja je ni ha .. Jadi tahu la apa je bahan , peralatan , kebersihan dan halal sebab kegunaan untuk staff , tak pernah masak dan makan babi oink oink ditempat kerja  . Actually  i made tangyuan tu juga( cewah speaking pula )  .. hahaha... tak salah untuk menguji skil memasak hihihi.

Rasa ? Lebih kurang seperti makan kuih gula melaka , onde-onde , sama je la bahan dan cara buat nya .

Dengarnya beras pulut ini boleh juga untuk jadikan muka lebih cantik , tadi Lisa google keluar gitu .. nanti  nak cuba kalau berjaya Lisa kongsikan .

So terjawap sudah soalan yang selama ini membelengu , kisah disebalik makanan bola beras pulut tang yuan . 

Cara Tukar Username Twitter



Tukar Username Twitter

Assalamualaikum , selamat petang . Pelbagai jenis media sosial kini digunakan untuk berkomunikasi. Dari banyak-banyak aplikasi tu , yang Lisa kerap gunakan ialah Facebook , Instagram , Whatsapp , dan Twitter . Tahukah anda , kini username dalam twiter dah boleh ditukar kepada username yang baru . Kalau dulu , hanya sekali time daftar itula nama username kita . Cara untuk tukar username twitter ianya sangat mudah dan tak perlu menunggu sampai 60 hari , seperti mana url link facebook .

Cara Tukar Username Twitter .

Sebelum itu , jangan lupa follow akaun twitter Lisa di www.twitter.com/therylisa  . Cara-cara untuk tukar atau ubah username twitter akan Lisa kongsikan dibawah ini , senang je... hehehe

1. Buka aplikasi twitter di phone , klik pada Gambar profile korang tu di tepi kiri atas aplikasi twitter akaun korang . Maka akan keluar paparan seperti gambar dibawah ini 




2. Pilih Setting and Privacy 
3. Kemudian pilih bahagian acount , dibawah username korang @therylisa  ,  Lihat pada gambar 


4.  Pilih dibahagian Username 
5.  Nah sekarang korang boleh isikan nama username yang baru untuk akaun twitter korang .
Sama seperti akaun email , jika berwarna hijau right tu maknanya usernamer itu boleh digunakan , kalau keluar warna merah bermakna orang lain dah pakai username itu , jadi kena tukar la nama yang lain . 
6. Klik DONE
SIAP ! 


Nota : Username Twitter paling panjang hanya boleh 15 character . 





Mudah sahaja bukan ? Setelah hampir 7 tahun menunggu , baru pertama kali ini Lisa boleh username tanda @ boleh ditukarkan . Hehehhe... Rasa Bahagia pula bila dapat tahu ini . Tapi disebabkan masih terikat dengan beberapa keje review ,, Lisa tak boleh tukar username lagi .. sebab nanti jadi Error pula kalau client tengok link yang disubmit tempoh hari .

Korang yang ada akaun twitter tu cepat tukar atau ubah username tu , sebelum kena sekat lagi... sebab haritu dah cuba banyak kali tapi tak boleh juga . 

Ada cadangan tak untuk username Lisa yang baru nanti ? 


Thursday, December 21, 2017

Mitos Tanda Warna Pada Tube Ubat Gigi

Mitos Tanda Warna Pada Tube Ubat Gigi


Pengalaman Lisa cabut gigi bongsu  memang rasa menyesal sebab tak jaga gigi betul-betul . Mungkin pemilihan ubat gigi yang salah dan penjagaan sebabkan gigi bermasalah . Lepas dari tu memang Lisa rajin 6 bulan sekali check dan cuci gigi di klinik swasta , sebab busy kerja takde masa nak pergi klinik goverment. Bercakap tentang ubat gigi ,  Sebenarnya dah lama kan pernah terdengar atau viral  tentang tanda warna yang terdapat pada tube ubat gigi.  Tadi Lisa terbaca di twitter Dr ib shah | ayiem‏ , wahh ternyata selama ini ramai yang tertipu dengan mitos tanda warna pada tube ubat gigi . Ishh.. kalau ramai yang buang ubat gigi hanya sebab gambar viral tu , sebenarnya korang dah melakukan pembaziran . 


Periksa ubat gigi di rumah dan pastikan tiada toxic! 

Selalu dapat message macam ni di whatsapp? Dah tiba masanya untuk hapuskan terus mitos tanda warna pada tub ubat gigi. 

Betul ke Tanda Warna Pada Tube Ubat Gigi Mengandungi TOXIC ? 

Warna pada hujung tub ubat gigi tu dinamakan “eye mark” . ia digunakan oleh machine sebagai tanda untuk lipat dan “heat stamp” . Bukan sebagai tanda kandungan ubat gigi ! Hampir semua tube yg menggunakan teknologi dan mesin memproses yang sama ada tanda eye mark ni. bukan hanya ubat gigi.  Kadang2 di tengah,kadang2 di tepi. Kan.. kalau perasan di skincare atau cosmetik dan banyak lagi , ada tanda yang sama juga. Betul ke Tanda Warna Pada Tube Ubat Gigi Mengandungi TOXIC ?  bawah ini jawapannya 



Tapi kenapa kena ada warna yang berbeza doc? Guna satu colour je la sebagai eye mark? 

Ini jawapannya : Sebab mesin lain pengeluar pilih warna yang lain. juga banyak saiz tube dan bentuk tube. Sekali lagi bukan untuk tentukan bahan dalam ubat gigi tersebut . 

Jadi kenapa wujudnya “hoax” ni?  ianya tujuan marketing. Bila kita takutkan orang lain dengan mengatakan ubat gigi pesaing mengandungi chemical, dan ubat gigi keluaran syarikat sendiri lebih natural, jualan akan meningkat. Pada pendapat Dr. Ib Shah , ini marketing murah dan tak beretika . 



Betul juga kan , selalu je nampak iklan saling menjatuhkan pesaing . Hahaha... jenama X mengandungi bla bla bla... bukan hanya ubat gigi sahaja , banyak lagi produk lainnya yang guna marketing seperti itu .

Yang penting semasa memilih ubat gigi adalah lihat bahan2 didalam “ingredients” Pastikan mengandungi fluoride utk menguatkan gigi dan menghalang bacteria  ( bagi dewasa ) Gigi sensitif dan gusi berdarah juga ada jenis tertentu, boleh pilih ikut kesesuaian .

KESIMPULAN :
Jadi kesimpulannya janganlah buang ubat gigi dirumah semata mata kerana penipuan ini. Jadilah pengguna yang bijak.lagipun membazir itu amalan syaiton
Lisa pun baru tahu juga hari ini , hahaha.. naseb baik Lisa bukan jenis membazir dan buang ubat gigi yang ada tanda warna pada tub ubat gigi . Adeh... kan dah jadi membazir . Betul tak ..

Zaman gajet dengan tehnologi canggih sekarang ini ,mudah je berita yang belum tentu kesahihannya tersebar dengan cepat. Jadi bijak sebelum percaya dengan mitos mitos yang tersebar. 

PELAKON SYURGA YANG KEDUA


PELAKON SYURGA YANG KEDUA


Awalnya .. selalu nampak lalu lalang di timelines media sosial . Drama apa la yang dibicarakan sampai macam-macam emosi keluar . Kak Sue bagitahu lah  drama bersiri Syurga Yang Kedua yang diadaptasi daripada sinetron Indonesia . Drama 70 episod arahan sutradara Zamri Zakaria dan Bahri Uma Bajuri, terbitan OrangeTree Production Sdn Bhd.  Antara beberapa senarai Pelakon Syurga Yang Kedua ialah : Zarul Husin, Elizad Sharifuddin, Fasha Sandha, Azizah Mahzan Fazlina Ahmad Daud, dan ramai lagi.  Kalau korang nak tengok , boleh tonton di slot Tiara , setiap Isnin hingga Jumaat jam 6 petang di Astro Prima saluran 105 dan Maya HD saluran 135. 

WATAK PELAKON SYURGA YANG KEDUA


Selain dari Zarul Husin , Elizad , Fasha.. ada banyak lagi pelakon yang lainnya.


PELAKON
WATAK
Zarul Husin
Daniel
Fasha Sandha
Dr.Vanida/Vivy
Elizad Sharifuddin
Sabrina
Azizah Mahzan
Dato Sherry
Zaryn Min
Sofea
Beego
Azril
Dynas Mokhtar
Delaila
Sheryy Ibrahim
Ellis
Dato' Jalaluddin Hassan
Daud
Fazlina Ahmad Daud
Shidah 
Nur Qistina Raisah
Puteri

LAGU TEMA / OST

Lagu : Takdir
Penyany : Dayang Nurfaizah

SINOPSIS SYURGA YANG KEDUA

Konflik antara anak menantu dan ibu mertua. Daniel dan Sabrina sudah lama berkahwin namun masih belum dikurniakan cahaya mata. Alasan itu digu



nakan oleh ibu Danial untuk memaksa beliau berkahwin dengan doktor peribadinya Vivy. Daniel terpaksa akur dengan kehendak ibunya untuk berkahwin dengan Vivy tanpa pengetahuan Sabrina.

GAMBAR PELAKON 








Tuesday, December 19, 2017

Tips Elakkan Microsleep


Tips Elakkan Microsleep 

Hampir semua orang pernah lalui ini rasanya , terutamanya ketika sedang memandu kereta. Bila dah setengah perjalanan, hilang fokus. Mata asyik nak terkebil-kebil. Kadang-kadang rasa otot tiba-tiba rasa lemah, lepas tu terkejut. Ini adalah tanda-tanda 'microsleep' . Berikut beberapa tips untuk elakkan microsleep ketika memandu ataupun semasa bekerja / kelas /kuliah. 


Apa itu Microslepp ? 

Microsleep = tidur beberapa detik, kadang-kadang dalam keadaan mata terbuka. Ada masa kita tak sedar pun kita tertidur. Ia biada berlaku jika kita terlalu mengantuk.

Tips Elakkan Microsleep Semasa Memandu

1. Tidur dengan cukup (6-8jam)
2. Jika tak cukup tidur, JANGAN pandu ketika waktu Subuh atau Zohor.
3. Minum kopi
4. Rehat setelah 2 jam memandu
5. Guna apps anti-tidur . Ia berbunyi dan gegar setiap beberapa minit.
6. Bawa bini / mak . Dengar dia bebel.

Kenapa mak ?  for sure kalau bawa kereta dengan mak , mesti kena tahan telinga juga kan ? hehee

Kalau no. 6 tu takda lagi , korang boleh la bawa peneman yang boleh ajak sembang . Jangan peneman pula tidur ... heheh 

Yang kedua pula Tips elakkan microsleep dalam tempat kerja / kelas / kuliah. Lisa sendiri kadang alami microsleep ni saat bekerja . Bahkan.. kadang ada customer pun , berlaku microsleep ini , nasib baik mata ai sepet... boleh coverline sikit hahaha. 


Tips elakkan microsleep dalam tempat kerja / kelas / kuliah.


1. Tidur dengan cukup malam sebelumnya.
2. Bawa gula-gula Kopiko.
3. Salin nota kuliah.
4. Pastikan lecturer cun/kacak.
5. Tak payah pergi kuliah, tidur je di bilik.
6. Dengar lagu ditempat kerja , bawa earphone sekali
7. Letak tanaman hijau dimeja kerja , rasa mengantuk je pandang je tanaman hias tu .

Harap tips ini dapat bermanfaat untuk kalian =) 
Sunday, December 17, 2017

Rezeki Datang Dari ALLAH

Rezeki Semua Datang Dari ALLAH 


Assalamualaikum , Jodoh , Rezeki , dan Ajal semua datang dari Allah .. sebagai hambanya , kita hanya mampu untuk berusaha dan berdoa . Ada yang ditakdirkan untuk jadi orang miskin tapi bahagia ada yang ditakdirkan kaya duit berkepuk-kepuk tapi hidup tak bahagia ,ada sahaja yang buat dia rasa tak tentram . Ada yang dapat kerja dalam satu company yang  mungkin perlu menghadap boss yang cerewet , gaji pula rasa tak pernah cukup . Mungkin ada yang pilih bekerja sendiri , tapi alhamdulillah cukup untuk keperluan rumah tangga dan mampu untuk menyimpan lebihan , bagaimana dengan korang pula ? 

Petang tadi tertengok video seorang usahawan terlajak laris marah-marah berkaitan dengan rumah yang baru dibangunnya, usahlah disebut nama dia kerana kebanyakan dah tahu siapa dia . Dahulu uangnya dicuri dan dilarikan oleh pekerjanya , kali ini masalah dia ..tak puas hati dengan rumah banglow dia yang katanya hasil kerja pekerja tu macam rumah kampung , dan buat kerja lembab sampai 4tahun tak siap lagi . Walaupun kaya , tapi tak sepatutnya keluarkan kata kesat seperti itu , jangan la menghina.. apa salah rumah kampung sampai masuk dalam script tomahan dia tu . Kaya ... tapi riak dan ego , kalau ditegur... tak terima pula.

Pendapat aku , Alangkah lebih baik kalau diselesaikan dengan berbincang face to face . Dan walaupun berharta ,  tak sepatutnya dia keluar kata yang menghina  . Korang rasa akan selesai ke kalau hina , maki macam tu ? tak boleh cakap elok ke ?  Buat apa kaya tapi hati tak pernah tenang . Kalau ditegur , dikomen negative ,,, lagi la suka dia. Marketing sampah... bukan dia kesah , janji pemes... kan tu la yang Lisa rasa .


Kawan... Ingatlah ,,, ucapan yang keluar dari mulut itu akan diminta pertanggung-jawapan kelak kalau kita dah meninggal . Awak kaya ., bagila contoh yang baik-baik sahaja . Bila tak reti nak bercakap elok , lebih baik diam.




Friday, December 15, 2017

Pelakon Tiada Arah Jodoh Kita


TIADA ARAH JODOH KITA

Assalamualaikum ! Sapa tengok cerita Lelaki Itu Pemilik Hatiku , rasanya dah nak abes drama tu .. ialah episod semalam Rashdan sebenarnya ialah adik dari Aiman . Lepas ini , drama Kekasih Paksa Rela .  Drama Tiada Arah Jodoh Kita akan menggantikan di slot Akasia , Isnin - Khamis jam 7 petang di TV3 dan bakal menemui penonton pada tahun 2018.. Nantikan drama adaptasi novel Tiada Arah Jodoh Kita karya Ezza Mysara . Pelakon Tiada Arah Jodoh Kita diantaranya :  Shukri Yahaya, Aprena Manrose, Hafeez Mikail, Erwin Dawson, Mustaqim Bahadon, Livonia Ricky, Dian P.Ramlee, Farisha Irwayu

SENARAI PELAKON Tiada Arah Jodoh Kita


PELAKONWATAK
Shukri Yahaya Megat Aathif
Aprena Manrose Afia Awliya
Hafeez Mikail Megat Wakeel
Erwin Dawson Fayyad Syakir
Livonia Ricky Nur
Mustaqim Bahadon Hazim
Azar Azmi Ain
Dian P.Ramlee Hajah Hamidah
Aleza Shadan Puan Maznah
Farisha Irwayu Hajjah Mariani
Nada Nur Syuhada Afina
Airis Yasmin Wardah
Rania Alisha

LAGU TEMA / OST

Tajuk : Rahsia Tuhan 
Penyanyi : Ippo Hafiz

SINOPSIS TIADA ARAH JODOH KITA

Kisah ketabahan Afia Awliya yang menanti kepulangan orang tersayang, Fayyad Syakir yang belajar di luar negara. Sebaliknya, Fayyad yang pulang menyuruhnya mengahwini rakan baiknya iaitu Megat Wakeel yang menunggu detik akhir hayat. Afia pada mulanya menolak. Namun bila mengenali Wakeel sendiri, prinsip Afia berubah. Marahnya lentur. Entah apa yang membuatkan dia bersetuju dengan perkahwinan ini. Tapi kena berhadapan pula dengan abang Wakeel, Megat Aathif yang dingin, beku, laser lagi menyakitkan hati.

Mengahwini Wakeel tak termasuk dalam list acuan hidupnya. Tapi jodoh, maut, ketentuan sungguh di tangan Tuhan. Selama bergelar isteri Wakeel, tak pernah sehari pun dia tak dihujani bahagia. Tapi takdir yang menyatukan mereka dan takdir jugalah yang memisahkan mereka.

Tatkala jiwa itu sarat dibanjiri rindu pada yang telah pergi, dia dihujani dengan dua lamaran. Fayyad kembali menagih janji lama. Aathif yang sudah lama menaruh hati mula mengorak langkah.

Masih adakah bahagia setelah bahagia yang dahulu telah berlalu pergi? Mampukah Afia untuk memilih jika hatinya telah kosong?

GAMBAR PELAKON 







Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search