Pengalaman Cabut Gigi Bongsu Di Klinik Pergigian Majestic



Finally , Lisa ucapkan selamat tinggal kepada gigi bongsu setelah 20 tahun bersama . Lama juga la menahan sakit gigi si bongsu ni , ingatkan gusi bengkak atau sebab sakit biasa je .. tu yang biarkan je la selama masih mampu bertahan . Susah sikit nak pergi klinik gigi , sebab balik kerja pun pukul 6 petang .. mana nak cari yang dekat dengan bandar lepas tu buka time malam , nasib baik ada orang yang sugest ke Klinik Pergigian Majestic . Heee duduk je kat kluang , tapi tak tahu pun ada klinik gigi dekat area bandar. Hahahaha.. 



Pengalaman Cabut Gigi Bongsu Di Klinik Pergigian Majestic

26 October 2016 ,  Lisa message di Inbox Facebook Klinik Majestic , haa..senang urusan kan..serba canggih ada facebook dan fast respon . Lisa tanya la , hari tu ( Rabu ) ada buka tak , dan malam klinik buka pukul berapa . Dia respon , buka pukul 8.00 , argh CUN ! Ngam dengan lepas kerja , sempat lagi nak makan . Pukul 7.50 malam , Lisa pun dah terpacak di bawah depan klinik tu . Dengan hujan renyai-renyai angin berhembus sepoi.. aku tanya lagi . Dah buka ke ? Yala.. mana tahu nanti dah naik atas , pintu terkunci lagi . M.D.C ( Majestic Dental Clinic ) pun jawap dah boleh masuk . La.. lebih kurang macam tu la , tak kan semua benda nak ingat. Hihi .. Masuk je , ada staff cun yang duduk depan PC , bingg... (bunyi message FB ) , Lisa bagitau la.. nak check gigi sakit , lepas tu isi borang registration dan suruh duduk sekejap tunggu doctor datang .


Living room , rasa dap dip dup juga la malam tu . Pstt ada WIFI free dalam klinik tu , korang boleh minta password di counter registration dengan awek lawa tu ha.. Heheeh Lisa seorang je rasanya yang ada ,  tapi tak tahu la lepas  balik maybe ada pesakit yang lain . Tepat pukul 8 malam , doctor pun dah sampai . Then nama Lisa pun dipanggil untuk masuk dalam bilik "surgery 1 " pintu yang sebelah tepi tu .  Oh lupa , nama doctor tu , Dr Siti Zuraini Binti Momin . Atau orang panggil Dr. Zu kot tak silap.  


gambar credit facebook : Majestic Dental Clinic 
Baring la di kerusi untuk check gigi tu , lampu dihalakan ke mulut dan kemudian buka mulut.. nganga .. "  aaaaaaaa"  , doctor guna besi untuk luaskan mulut ..dia check . Dr. cakap , gusi dah bengkak , dan tanya la soalan .. sakit teruk tak gigi ? sakit sampai tak boleh nak tidur ? Lisa jawap je la memang sakit dan tak boleh tidur pun . Dr. Zu bagitau yang gigi dah reput teruk dan kena cabut , tapi kena tunggu selepas 5 hari baru boleh cabut gigi . Dia akan bagi ubat tahan sakit dan ubat antibiotik , kena habiskan selama 5hari tu sebelum proses cabut gigi . Bengkak tak boleh nak cabut gigi , nanti takut kena saraf kot . (memandai je Lisa ni ,,hahaha ) baca di encik google la ,, nak tanya doctor pun tak sempat ,, dengan tahan sakit gigi lagi . urghhhm ! Buat appoiment  , cabut gigi on 5 day's after . Lisa request hari Isnin , sebab Ahad tu masih di Desaru . 

Lisa baca pengalaman Ajeeb  cabut gigi , huh.. seram gila baca blog tu . Hahah ketar tangan juga la nak cabut gigi , betul ke sama seperti cerita kawan tu ?  Isnin , 31 Oct 2016 , 8 malam .. Lisa datang semula ke Klinik Pergigian Majestic , kali ini sampai je sana dah ada sepasang suami isteri sedang tunggu . Ok .. Aku duduk sekejap , tunggu lepas turn diorang baru la masuk untuk cabut gigi . Duduk dalam kerusi cabut gigi , cahaya di halakan ke mulut , lepas tu ... Dr. tanya sakit dah kurang tak lepas makan ubat ? hee Lisa cakap je dah kurang . Dan mula lah proses cabutan gigi tu .


Dr. Zu letak gel kaler orange di sekitar gusi bongsu , then suruh tutup mulut tunggu beberapa minit . Lepas tu , inject bius pula. 2 kali kena bius dengan jarum panjang kawww... ahaahah 5 ml kot ubat bius tu , agak-agak je sebab tak nampak mana . Mata memang dah pejam dulu la sebelum nampak jarum tu masuk dalam mulut. Seram weii... haha pastu , macam kena gigit semut ... inject la dalam pipi kot , .. atas dan bawah . Tunggu pipi kebas , lidah separuh kebas , dan mulut tak rasa pape . Selama 10 minit macam tu kot , Dr. Zu minta untuk kumur guna air dekat cawan sebelah tu . Aku kumur la sampai abes air tu , then diorang bercakap guna bahasa medic kot , tak tau la suruh ambek apebende ntah . Lisa pejam mata je , takut tengok spana (besi cabut gigi tu ha )  .

Baru nak check gigi , tarik sekali... "urghhh.. " sakit ualls gigi sampai ke rahang bawah ., doc cakap kena bius lagi sekali . maksudnya 2x  atas bawah . total kena bius 4 kali.. haah padan muka aku . Kali ni Dr. cakap.. kumur sekali je . OOo mybe sebab aku kumur banyak kali time memula tu kan . jadi bius hilang dan rasa sakit . sambil tunggu tu , sempat lagi minta tolong doctor  (walaupun aku sebenarnya segan )  untuk ambilkan phone i yang di kerusi , haha boring kot kena tunggu diam-diam macam tu , elak tertidur susah . Krak kruk krakk.... sampai lenguh tangan Dr. tu .. nampak samar-samar , tangan dia gigil penat . ehehehe susah kot cabut gigi bongsu ni sebab letak kat dalam sekali . Rileks.. bernafas macam biasa ,... jangan kaku ... jangan takut.. (antara pesanan doktor tu  ) , ikut je la biar cepat and senang proses . Agak lama juga , dalam lebih kurang 1 jam baru berjaya kuarkan gigi bongsu ku .

Keesokan harinya.. Lisa demam beb.. hahaha. mybe sebab terkejut kehilangan gigi bongsu... tapi ok la.. sebab tak perlu tahan sakit gigi tu, naya aihh. 


gigi bongsu
Two side Gigi bongsu berlubang dan reput 

Sebenarnya dah berbulan sakit , tapi time tu lubang kecik lagi  jadi Lisa nanti-nanti la pergi check di klinik gigi , sekali aritu berdenyut sampai nangis tak boleh tidur. tengok-tengok dah teruk lubang kat gigi .



Nampak tak ? reput dah gigi tu , memang rosak teruk tak boleh nak tampal . Yang berlubang tu dekat dengan Lidah .. yang hitam cendawan tu dekat dengan gigi , susah nak bersihkan nak cungkil guna pencungkil gigi yang ada benang tu . 

Terimakasih untuk Dr Siti Zuraini Momin , terimakasih juga kepada staff Klinik Pergigian Majestic  sebab memudahkan proses cabut gigi bongsu kesayangan ni  ... hihi. Memang rekomended !! staff dan doktor yang peramah , mesra dan lemah lembut juga  tak putus senyum . Rasa diperlakukan macam princess gitu . Korang boleh try la cuci gigi , putihkan gigi ,  check gigi, rawatan gigi , cabut gigi , pasang braches .. semua ada disini .  Tempat ini rekomen sangat sebab terletak di tengah bandar jadi korang senang nak datang , also malam pun ada buka , tak susah cari tempat ini.. depan-depan masjid Bandar Kluang ja ..
Psttttth : usah risau pasal harga, tak mahal weii...

Pesanan dari Lisa : 
Kalau gigi korang rasa ngilu ke sakit sampai sakit kepala , better terus pergi check di klinik pergigian terdekat . Jangan tunggu sampai dah tak boleh di selamatkan baru nak terhegeh-hegeh pergi . Boleh makan kos , dan pastinya korang akan tersiksa siang malam dengan sakit itu . Jaga kebersihan , berus gigi paling kurang 2 kali sehari .


Jadual Hari bekerja Majestic Dental Clinic :  


Klinik Pergigian Majestic 

No. 11 Tingkat 1 , Jalan Durian
86000 Kluang -Johor
07-7711246
email : majestiicdent@gmail.com

Facebook :
Klinik Pergigian Majestic 

Fanpage :
Majestic Dental Clinic


12 ulasan

Sakit gigi ni jangan buat main boleh demam + tak lena malam TT_TT

theathra.blogspot.my

wah, cabut gigi dengan pengalaman nak bersalin, lagi takut nak cabut gigi. ramai prang begitu . pasal apa tak tau! tapi bil adah cabut,,fuh nikmat!

seram pulak tgk....x suka gi klinik gigi

wah yeke... haha yang ni memang baru tau

suka tak suka kalau dah sakit tu mmg kena pergi . hahaha

Betul..suka tak suka..kalau dah sakit terpaksa menyerah diri kat klinik gigi...huhu

citer pasal bongsu ni, akk ada 1 btg lg gigi geraham bongsu, duk belah atas, nak cabut takut huhuhuhu...

ilashukri.blogspot.com

eh, orang kluang ke? sekampung lah kita...bagus info ni. sy baru tahu ade klinik gigi bukak sampai malam ;)

kalau dah sakit sampai takleh tidur mmg kena g klinik je la. hahah tk sanggup sakit gigi

ha ah .. org kluang . hihi . tu la kan... bnyak tmpat tk buka time malam. nasib baik buka malam ...

ishhh ngilu plak rasa baca entry ni. Akak paling takut jumpa doktor gigi huhu

Sdg sakit gigi geraham bongsu la ni...berlubang pulak tu ..huhu but seram nak pi klinik..huhu :p


EmoticonEmoticon