Friday, October 31, 2014

Gambar Puting Beliung Alor Setar,Kedah

Gambar Puting Beliung Alor Setar ,Kedah | Petang tadi sekitar pukul 4.30 Puting Beliung telah melanda di Kepala Batas dan Alor Setar ,Kedah. Tiada kemalangan jiwa ,akan tetapi dilaporkan lebih kurang 20 rumah mengalami kerosakan akibat puting beliung tersebut. 





Tonton Suamiku Encik Sotong

Tonton Suamiku Encik Sotong Episod 1 | Suamiku Encik sotong bermula 27 Oktober 2014 di Astro Ria dan Astro Maya HD.Mengisahkan pasangan suami istri yang berlainan sikap dan gaya. Jiwa suami yang lembut dan istri yang rock .

Erica Soffea gembira kerana akan menjadi peneraju Khaleeda Holding,walaupon hubungan dengan arwah nenda tak sebaik mana. Namun kegembiraannya mula pudar ketika penguam memberitahu bahwa Erica harus menikahi Farish,lelaki yang selalu dipanggilnya SOTONG kerana berjiwa lembut dan suka memakai baju pink sekurangnya 3 tahun.
Akankah Erica menerima syarat tersebut?menjadikan farish si Encik Sotong menjadi suami nya..
Untuk kalian yang tak sempat tengok dan tak ada astro..boleh tonton pada link dibawah ini

Tonton Online  

Suamiku Encik Sotong Episod 1





Harga IPhone 6 Dan 6Plus DI Malaysia

Harga IPhone 6 dan 6 PLus Di Malaysia  | Maxis dan Digi telah mendedahkan harga yang akan keluar untuk IPhone6  dan 6 Plus RM 659.00 untuk Maxis ,manakala Digi menawarkan RM 557 . 

Maxis menawarkannya IPhone 6dan 6 PLus pada pelan :
~ MaxisOne (RM158/month ), 
~IValue Simple  (RM50/Month ) ,
~IValue 1 (RM100/Month ),
 ~IValue 2 (RM 155/Month ),dan 
  ~IValue 3 (rm250/Month ) .

Manakala Digi pula Menawarkan dengan pelan : 
~DG SmartPlan 50 (rm50/Month )
~DG SmartPlan 78 (rm78/Month )
~DG SmartPlan 108 (rm108/Month) dan
~DG SmartPlan 148 (rm148/Month ).

Untuk pelan Celcom tunggu 06 Nov 2014 ,  Pengguna boleh menempah  Iphone 6 dan IPhone 6 Plus pada syarikat berkenaan bermula hari ini sampai 5 Nov 2014. Dan memperoleh atau dihantar paling awal 6 Nov 2014 ketangan pelanggan. Kedua IPhone 6 dan Plus ini dilengkapi dengan retina HD baru, Resolusi IPhone 6 1334x 750 , senipis 6.8mm sedangkan IPhone 6 PLus 1920x1080. dan mempunyai reka bentuk senipis 7.1 mm.
Butang kuasa terletak di bahagian kanan telefon memudahkan untuk capaian menggunakan sebelah tangan sahaja ,kerana penambahan saiz screen .

Berikut Harga IPhone 6 dan IPhone 6 PLus di Malaysia.
IPhone 6 
-16GB  : RM2,399
-64GB : RM 2,749
-128GB : RM 3,149 

IPhone 6 PLus 
-16GB  : RM2,749
-64GB : RM 3,149
-128GB : RM 3,549



Giveaway Cuti Sekolah By Jiwa Rosak


Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Giveaway Cuti Sekolah By Jiwa Rosak | Sampena cuti sekolah yang akan tiba jiwarosak.com mengadakan satu giveaway yang total keseluruhan hadiahnya mencecah rm600 ! waa.. banyak kan ..
Syaratnya mudah . 

Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com

Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

Digi 1Malaysia Bagus Ke?

Digi 1Malaysia ,Bagus ke ? | Digi? Bagus ke? Ada sesetengah orang cakap bagus. Ya.. kalau kena dengan coverage memang bagus. Tapi kalau coverage takda line digi macam mana pulak? Tentunya tak boleh nak guna kan.Bukan hanya digi,semua telco sama sahaja. 

Orang cakap Digi 1Malaysia unlimited dan bulanan hanya rm18 untuk 1Gb. Ya.. betul unlimited. Tapi perlu kalian tau, unlimited untuk online facebook,search internet, whatsapp, wechat ,semua boleh kecuali YOUTUBE. Kalau online youtube nanti kuota jalan habis 1Gb pon tk boleh gerak. RM18/1month rate ini hanya sampai 31.12.2014 sahaja. Selepas tu rate bertukar ke rate rm30/month untuk 1 Gb. GHOST? Yang tu saya tak tahu lah ye sebab saya memang tak tau service ghost tu . Kalau nak tau sila tanya pada seller yang jual online atau promote tu ya.

Celcom mahal sebab ada PPU ? Pay per use. Macam mana rate ppu ? Baca DISINI . Sebenarnya ppu ini hanya sementara sahaja sampai product owner yang keluarkan rate tu ,menukar plan baru. Bilanya itu berlaku? Ialah jika semua system dah kembali normal tiada ghost atau sejenisnya. Kenyataan yang menyatakan celcom tidak memberikan sebarang notice dan tiba-tiba tolak kredit ialah tidak benar. Sebab celcom akan memberikan message ketika penggunaan kuota telah mencapai 80%, dan 100% . Kalau nak guna digi boleh ja,ambil no. baru dan pastikan coverage cantik untuk line digi. Rugi je kalau beli tapi tak boleh guna. JANGAN tukar celcom 1 Malaysia kalian ke Digi 1Malaysia. Rugi !sebab beli mahal celcom 1malaysia kemudian tukar digi 1malaysia adalah satu kesilapan. Keep je nombor celcom tu. Nanti boleh guna semula ketika system dah stabil. Bila itu berlaku? Nanti dah ada info saya bagitahu semula ya. Hari ni "seseorang " bagitau Hq minta kat saya mengenai customer komplain ppu. Dan saya bagilah beberapa keping gambar yang menunjukkan customer komplain dan ppu membebankan customer .
Selama ini Saya diam bukan tak nak ambil tahu tapi dalam diam ada buat kerja. Tolong komplain kan customer,direct ke orang celcom . Hurm komplain di facebook ade faedah ke? Takde.. tambah dosa dok maki ade lah . Pilihan ditangan kalian sama ada nak guna digi atau tidak.


Thursday, October 30, 2014

Semua Perniagaan Wajib Mempunyai SSM

Semua Perniagaan Wajib Mempunyai SSM  | Pihak Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM ) sebelum ini telah mengumumkan bahwa semua perniagaan online ataupun tidak, perlu mendaftarkan perniagaan mereka . Dan kini pihak SSM mula bertindak tegas apabila mula mengeluarkan surat amaran kepada mana-mana peniaga yang gagal memaparkan nama dan syarikat mereka,sama ada website atau fanpage mereka.
Post terkini dari ecommercemilo , memaparkan salah satu amaran dari pihak SSM kepada salah satu perniagaan yang menggunakan fanpage untuk perniagaan mereka.Di dalam surat tersebut dinyatakan kesalahan pemilik perniagaan tersebut yang tidak memaparkan nama dan nombor syarikat di fanpage. Dan sebab kesalahan ini peniaga boleh dikenakan denda RM5,000 ringgit.
Kalian yang menggunakan fanpage ,nama dan nombor syarikat kalian boleh letak di bahagian "ABout US" 
seperti contoh dibawah ini. 
ChristyNg.com:

\
 Maklumat wajib untuk dipaparkan dihalaman website perniagaan kalian : 
1. Nama perniagaan (Nama pemilik,syarikat atau perniagaan )
2.No. perdaftaran perniagaan atau syarikat
3.Alamat e-mel dan nombor telefon, atau alamat pembekal perniagaan dalam talian.
4.Penjelasan tengang ciri utama barang atau perkhidmatan.
5.Harga barang ,termasuk kos pengangkutan dan lain-lain 
6.Kaedah pembayaran
7.Terma dan syarat jualan yang berkaitan.
8. Waktu dan anggaran kepada pembeli.

Sebenarnya tahun 2013 pihak SSM telah mengeluarkan notice ini akan tetapi para peniaga nampaknya masih berlengah-lengah untuk mendaftarkan perniagaan mereka. Bila ada kes tipu menipu ,  report polis , Saman  pada masa itulah baru sedar betapa pentingnya SSM . Setahun rm60 sahaja , jadi harap kalian semua yang ada perniagaan online baik seller, agen , stockis , dropship sila mendaftarkan perniagaan kalian ke SSM ya .









sumber : wangcyber , ecommercemilo

Video KLIA 2 Banjir

Video KLIA 2 Banjir | Video Banjir yang berlaku di KLIA2 yang telah dimuat naik 4jam dan 15jam lalu melalui account youtube .





Wednesday, October 29, 2014

Gambar Pertandingan Misai dan Janggut Sedunia


Gambar Pertandingan Misai dan Janggut Sedunia  | Sabtu lepas , di Portland diadakan sebuah pertandingan yang menarik yaitu pertandingan misai dan janggut sedunia .Dan ini adalah beberapa gambar diantara peserta yang mempunyai keunikan misai dan janggut .  Wak Doyok tak de join sekali  kedalam pertandingan ini  ? hehe











Celcom Launch IPhone 6

Celcom Launch IPhone 6  | Kabar gembira untuk rakyat malaysia bagi peminat handphone jenama IPhone keluaran dari produk Apple yang terbaru . IPhone 6 akan berada dipasaran celcom bermula 6 November 2014. Baik Iphone 6 atau IPhone Plus boleh anda tengok DISINI untuk pre-order.

Kalian akan diberi pilihan untuk memilih jenama IPhone 6 atau iPhone 6 PLus dan juga berapa GB device yang kalian nak sesuai dengan pilihan yang ada. 

IPhone 6 mempunyai sistem operasi IOS 8 -IOS  8.1 , Mempunyai berat 129gram  dan besar 
                                                                    138.1 x 67 x 6.9 mm (5.44 x 2.64 x 0.27 in)
 Bagi kalian peminat Iphone boleh simpan duit lah, nanti 6 November dah boleh berkunjung kemana-mana cawangan Celcom dan  Apple untuk melihat secara Live rupa dan bentuk IPhone 6 ni.
Lisa memang tak minat sebab tak pandai guna ,tapi kalau kalian nak hadiahkan untuk hadiah hari jadi lisa bulan depan boleh juga. Lisa terima dengan penuh kerelaan. Hehe. 

Keracunan Makananan Sebab Mie Basah

Keracunan Makanan Sebab Mie Basah | Mie Bandung, sedap memang sedap tapi sebab makan mie bandung ini lah aku jadi sakit perut. Cerry berry dan mual dari pukul 4 pagi semalam ! Huh. sampai semalam memang tak jamah makanan. Hanya roti je yang mampu Lisa telan . Chek ke klinik sebelah , seperti yang Lisa agak,, dokter tu pasti akan cakap Lisa keracunan makanan.

Bukan salahkan kedai makan tu tapi tak tau kenapa kalau Lisa makan makanan yang ada "MIE BASAH " memang akan sakit perut dan keracunan makanan. Perut Lisa sensitif dah . Selain Nasi Lemak , Kari , Nasi Ayam , Lisa juga tak boleh makan Mie Basah . Berkurang lah nikmat untuk makan. Dah nak buat macam mana, kalau degil juga.. macam ni ha jadinya . Cerry berry dehidration sampai badan lembik takde tenaga. Berdating dengan tandas la jawapnya . Pastu perut pon rasa macam kain basuh yang masuk dalam mesin basuh.

Mungkin kandungan zat kimia yang ada dalam Mie Basah tulah yang menyebabkan Lisa jadi sakit perut . Yang pelik nya orang lain makan ok je , tapi kalau giliran Lisa yang makan..Hurm sakit perut la kesudahannya. 
Tuesday, October 28, 2014

Tips Rambut Nampak Hitam Dan Cantik

Tips Rambut Nampak Hitam Dan Cantik | Rambut yang cantik juga menawan merupakan dambaan setiap orang, baik lelaki atau perempuan. Membuat keprcayaan diri menjadi lebih banyak jika mempunyai rambut yang cantik. Untuk Kaum hawa yang bertudung, juga perlu menjaga kecantikan dan kesehatan rambut. Jangan biarkan rambut kering dah rosak ya . 
Caranya  ialah : 
1. Bancuh sedikit kopi dengan sedikit air ,kacau hilangga sekata. 
2. Sapukan bancuhan kopi tersebut ke rambut kalian. Stim sampai 15-30 minute.
3.Bilas dengan air bersih ,ulangi sampai rambut kelihatan betul-betul bersih. 

SIAP ! Rambut nampak lebih sehat juga bersinar dengan bahan natural. Selamat mencoba :)

Cara Elak Caj 50sen/Panggilan Ke Operator Celcom

Cara Elak Caj 50sen/Panggilan Ke Operator Celcom  | Hari ini ramai customer celcom mendapat notice pemberitahuan dari pihak celcom yang menyatakan caj akan dikenakan kepada setiap panggilan ke pegawai perkhidmatan pelanggan celcom . Betul ke ? Jawapannya ,ya betul . Jika sebelum ini pelanggan celcom  tiada dikenakan bayaran  ,akan tetapi  mula 01 Nov2014 Caj 50sen/panggilan akan dikenakan kepada setiap customer yang ingin bercakap dengan pegawai perkhidmatan pelanggan celcom.

Bagus juga lah, takde dah orang yang membuat panggilan PRANK kenakan operator celcom .Mentang-mentang FREE ! *terEmo pulak ,haha. Tapi berapa banyak pelanggan yang membuat pangilan ke Customer Service untuk bertanya masalah ? Macam kurang je kan.. Alasan ? tak dapat disambungkan lah, Operator Bussy lah , Call tunggu lama tiada respon lah. Hurm.. kan ? Betol tak? Kalau call pon biasanya marah-marah .Betul tak? Cuba kalian diposisi mereka yang bekerja sebagai pegawai perkhidmatan pelanggan celcom, panas telinga woo jadi sasaran kemarahan .

Sebenarnya kan,, ada cara untuk elak dari dikenakan charge 50sen tu . Officially launch 01 Nov 2014 tapi Lisa akan bagitau cara untuk mengatasi masalah itu. Caranya : Pabila kalian memula dial talian dari number celcom , 1111 , akan keluar 3 pilihan iaitu :
- Self Service Free ,
-Operator Bayar ,
-Book Call Free .

 Kalian pilih la yang Self Service Free tu . Kalau pilih yang Operator bayar , celcom akan mengenakan charge 50sen/Panggilan. Mudah je kan ? Hurm , orang memberi pandangan buruk dulu sebelum hal tu berlaku. Contoh, ramai orang dok maki kat wall Facebook sebab dapat message notice dari celcom. Aiyoyo.. tunggu lah sampai officially keluar baru komplain. Ish ish ish..
Belum buat belum tahu, ni belum berlaku dah komplain dulu.

Larangan Pengeposan Batrey dan Powerbank Melalui Pos Malaysia Berhad

Larangan Pengeposan Batrey dan Powerbank Melalui Pos Malaysia Berhad | Tahukah kalian bahwa pihak Pos Malaysia Berhad  tidak akan menerima pengeposan batrey dan powerbank ke Sabah -Serawak dan Luar negara bermula dari 1 Nov 2014 . Sebarang pengeposan item yang mengandungi batrey litium akan ditahan di Pos Malaysia International Hub (PMIH ) .Semua hantaran yang ditahan boleh dituntut dan dikembalikan tanpa pulangan caj pengeposan.

Semalam Lisa dah call pejabat pos dan sememangnya berita ini benar, bukan hanya kabar angin. Ini semua dilakukan selaras dengan peraturan yang terkandung didalam Peraturan Barangan Berbahaya terbitan IATA , Pos Malaysia Berhad tidak boleh mengendalikan item berbahaya didalam mel udara , bungkusan udara dan EMS. Jadi kalau kalian ingin menghantarkan barang ,pastikan tiada bateri litium atau powerbank dalam bungkusan yang akan dihantar.


"Mutakhir ini, Pos Malaysia Berhad menerima banyak pengeposan bateri litium dan power bank ke Sabah, Sarawak dan luar negara. Selaras dengan peraturan yang terkandung di dalam Peraturan Barangan Berbahaya (Dangerous Goods Regulations), terbitan International Air Transport Association (IATA), Pos Malaysia Berhad tidak boleh mengendalikan item berbahaya di dalam mel udara, bungkusan udara dan EMS.Bateri litium dan power bank dikategorikan sebagai barangan berbahaya. Pelanggan diminta untuk memastikan tiada bateri litium atau power bank terkandung didalam bungkusan yang dihantar.
Larangan ini berkuatkuasa pada 1 November 2014 dan sebarang pegeposan item yang mengandungi bateri litium atau power bank akan ditahan di Pos Malaysia International Hub (PMIH). Semua hantaran yang ditahan boleh dituntut kembali tanpa pemulangan caj pengeposan.
Untuk sebarang pertanyaan, sila rujuk kepada kakitangan kaunter atau hubungi Pusat Khidmat Pelanggan kami di talian 1300 300 300 atau layari www.pos.com.my

Bibir Pink Menyerlah Hanya Dengan..

Bibir pink Menyerlah Hanya Dengan 5 saat. Bibir yang nampak pink dan fresh tentunya idaman semua g'girls. Apalagi warna tu menyatu dengan bibir dan warna kulit kita.Nampak tak gambar diatas  ? Cantikkan kaler pink tu. Bukan sebab kamera 360 atau photoshop tapi hanya dengan lipstick cb10 simply pretty dari avon.
Code lipstick yang Lisa pilih,Simply pretty Cb10 buat bibir terselah menjadi pink woo . Pink ikut darah kalian. Untuk kulit Lisa ,kaler ni nampak lembut dan natural.
Simply pretty cb10 avon,bibir nampak menawan dan menyerlah seperti natural beauty. Ada banyak pilihan yang kalian boleh pilih sesuai kulit dan darah kalian. 
Monday, October 27, 2014

Terjatuh Di Jalan Tar

Terjatuh Di Jalan Tar|balik kerja, tutup pintu. Kemudian berjalan melintas jalan. Time tu lah Note3 terjatuh dijalan. HUH! bukan berangan tapi tak tau kenapa kepala ni rasa berat sangat-sangat macam ada 1Tan pasir.

Prak... Jatuh terlopok handphone Lisa di
Di jalan tar.
Sedeyhh.. Nampak ada 1titik calar dibahagian ujung kanan atas. Tak tau sama ada handphone atau screen protector. Hope-hope glass protector je.Huhu. Nangiss..

Cara Bijak memilih Protein Yang berkualiti


Cara Bijak memilih Protein Yang berkualiti  | Memang ramai yang bertanya mengenai soklan ini, ha.. contoh ?
Bagus ke minum soya ?
Susu soya yang jual dalam kotak itu selamat ke kalau kita minum ?
Bagaimana kita nak tahu protein yang kita ambil tu betul berkualiti ?
 yelah,nak pilih ikan atau sayur dipasar pon kena tengok fresh atau tak kan ? apalagi pilih suami ,hehe. Jadi hidup kena ada standart dan requirement.

7 kriteria penting dalam memilih soy :

1. Kacang soya tu mesti tumbuh secara organik .
Kajian menunjukkan penanaman yang menggunakan bahan kimia bukan secara organic akan menyebabkan nutrisi tanaman berkurang , jadi sila elakkan ya.
 
2.Kacang soya itu mestilah NON-GMO (NON GENETICALLY MODIFIED ORGANISEM )
Produk soya ni  ialah soya yang telah diubah suai, sehingga serangga pon tak lalu nak makan. Boleh menyebabkan allergic,toxin dan kanser . SOY ni lebih murah sebab lebih kurang macam vitamin sintetik.
Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan. Jadi sebab itulah penting kita pilih soya yang NON-GMO yer.
 
3. Soy perlu mengandungi 9asid amino
Kenapa 9asid amino ? sebab tubuh kita memerlukan 9asid amino untuk menghasilkan hormon, penghadaman , antibody, dan enzime .If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
 
4.SOY FLAKE yang dibersihkan dengan air, bukan ALKOHOL
alkohol haram , selain itu juga memusnahkan isoflavones sehingga hampir 88% , bayangkan ..sebab isoflavones itulah yang mengurangkan resiko kanser paru-paru .

5. Singkirkan bahan-bahan anti-thiroyd atau anti-growth subtance
Kekurangkan tyrosin akan menyebabkan tekanan darah rendah , suhu badan rendah .
 
6. Pembuatan SOY elakkan dari pemanasan.
Asid amino adalah sangat sensitive pada suhu panas. Protein yang dimasak dengan menggunakan suhu tinggi akan menghancurkan 50% asid amino yang kita perlukan. Nampak tak kerugian disitu?
 
7. Penambahan kalsium pada soy protein Powder
Sebenarnya, kacang soya adalah bahan yang NEUTRAL (Neither acidic nor alkaline).kajian menunjukkan, semasa penghasilan soy powder, minyak kacang soya (soybean oil) perlu disingkirkan supaya soy powder itu tidak mudah berbau. Proses ini menyebabkan soy powder menjadi sedikit berasid

Bagaimana Buat Lukisan Lawa Seperti..

Bagaimana Buat Lukisan Lawa seperti.. gambar diatas? Di facebook sedang viral gambar ini kan? Dan ramai yang kagum kemudian bertanya macam mana buat gambar menjadi lukisan cntik macam tu? Sebenarnya kan.. gambar ini hanya sebuah trick phising sahaja untuk spam atau virus. 

Kalian akan menerima satu post gambar lukisan di wall kalian dari kawan ,lepas tu dia suruh klik link yang tertera di post tu. Kemudian kalau kalian klik.. facebook security akan mengeluarkan satu popup yang, kalian pilih allow for open atau block contect. Dari sini sepatutnya kalian sudab tau bahwa link tu ada virus atau spam. Hurm kalau kalian degil gak untuk continue.. maka.. bermulalah spam virus difacebook bahkan dikomputer kalian. Tak percaya? Sila try ye..

Sebab haritu lisa ade klik juga,baru setengah jalan sahaja. Lepas tu.. time nak buka 8share ,kuar page 8share tulisan thailand pula huh!  Jadi kaliam hati-hati ya. Ini sejenis spam ,dan kemungkinan ada phising didalam.Nak lukisan lawa dan cantik? Try belajar di google. Hehe

Kempunan Makan..

KEMPUNAN MAKAN CHICKEN COP | Dua hari lepas, Lidah ni tak tahu kenapa memang nak sangat makan chicken cop. Cari je tak jumpa lah,tutup lah . Hurm.. akhirnya semalam berjaya juga makan chicken cop di Pumpkin's . 

Tada.. nak makan chicken cop tapi terorder pulak chicken lamb, haha kalau boleh memang nak order smua. Tapi masalahnya,habis ke??harga rm10.50 sahaja. Minum? Air epal and air orange. Sedap air orange tapi air epal tak berapa sedap and rasa tak berapa fresh. 

Time memula datang batu 2@3 meja sahaja.. tapi time malam sikit dah ramai orang pulak.
Tepi-tepi dihiasi pokok bunga nan hijau. Ada dua tempat,bahagian dalam dan luar. Yang dalam ade aircond yang luar tak ada tapi ade udara fresh. Dan juga boleh tengok pemandangan yang indah dari tingkat satu. 
Dinner ala-ala romantik pulak. Hehe.. .

Saturday, October 25, 2014

Penjaga Kunci Kaabah Meninggal Dunia

Penjaga Kunci Kabah Meninggal Dunia | Alfatihah diucapkan kepada Sheikh Abdul Qadir Taha Al-Shaibi , Penjaga Kaabah traditional yang selama ini memegang kunci Kabaah telah pun meninggal dunia pada usia 74 tahun di Hospital Raja Khaled.

Memetik laporan Arab News, beliau dinamakan sebagai penjaga kanan kunci pintu Kaabah selepas kematian bapa saudaranya, Abdul Aziz Al-Shaibi kira-kira empat tahun lalu.

Dan pemegang kunci Kaabah seterusnya akan diserahkan kepada  Dr Saleh bin Taha Al-Shaibi , berikutan ia telah diamanahkan kepada anggota  keluarga tertua Al-Shaibi sejak zaman pra-Islam.

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih


As-salam


Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%.



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale.

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat
11/11 Lazada Malaysia (link)

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !!

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

Cara Membersihkan Botol Susu Dengan Mudah

Cara Membersihkan Botol Susu Dengan Mudah |Assalamualaikum dan selamat pagi. Hari ini Lisa nak kongsi tips atau petua bagaimana cara membersihkan botol susu secara mudah dan bersih tanpa menggunakan span sikat pembersih botol susu.Selain memasak botol bersama air yang mendidih untuk mensterilkan botol itu,kalian juga boleh menggunakan petua ini yang pastinya mudah dan jimat masa   Kalian boleh cuba dirumah,dan  100% akan berkesan. Kadangkala kalau kita cuci botol susu menggunakan sikat dan sabun belum tentu bersih secara sempurna sebab ada bahagian yang susah untuk dibersihkan. Apalagi kalau botol susu yang kecil dan panjang.. lagi susah kawasan yang dalam untuk dijangkau oleh sikat pembersih botol. Dan selalunya sikat pembersih tak tahan lama. Betul tak ? 


Bahan yang perlu disediakan untuk membersihkan botol susu : 
1. BERAS. 
2.Botol susu.
3.Sedikit air .

Caranya : Masukkan sedikit beras dan sedikit air dalam botol susu tersebut. Kemudian tutup rapat  , dan goncangkan selama 3-5minute. Buang beras dan bilas dengan air suam. Beras tu masukkan sedikit sahaja.. 1sudu makan sudah cukup. 
Dan hasilnya,botol susu bersih dah tak ada bau susu atau kotoran degil tertinggal di dalam botol. 

Kalian boleh cuba cara ini untuk membersihkan botol air biasa. Selamat mencuba. 
Friday, October 24, 2014

Muka Comey Dah, Tapi..

Muka Comey Dah, Tapi.. | Petang tadi singgah ke pasaraya Giant, beli sikit buah-buahan untuk bancuh air detox . Ketika sampai di counter pembayaran, handphone berbunyi..cari punya cari tak jumpa. Biasalah..beg perempuan macam beg doraemon,macam-macam ade. Lepas tu dah jumpa handphone,time nak pick call eh dah letak pulak. 

Okayh.. Lisa letak la buah tu di meja cashier. Handphone berbunyi lagi,lepas tu Lisa jawap. Orang dalam talian rupanya abang Lisa call tanya dimana, dia dah tunggu diluar suruh cepat. Membebel ditalian,Lisa buatlah muka ajuk-ajuk. Haha..dan Lisa terlupa.. Lisa di tempat awam. Pastu cahsier lelaki tu pon tengok muka Lisa sambil senyum tahan tertawa. Hahaha.. pergh.. malu,macam tau je Lisa kena bebel. Pastu lisa letak handphone .Muka tutup dengan handphone.. malu weyh.  Dan dia senyum..aarghh malunye. Orang lain pon tengok. Huhu.. 

Muka comey dah..tapi  suka buat ajuk. Ish ish ishh.. 

Doa Awal dan Akhir Tahun Hijriyah

Doa Awal dan Akhir Tahun HijriyahDoa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
“Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”

Lirik Lagu Awak Kat Mane


Lirik Lagu Awak Kat Mane  ,Taufik Batisah | #AwakKatMane ? haha..Pasti lagu ini dah tak asing ditelinga kalian kan , Lagu yang dinyanyikan oleh Taufik Batisah mampu mencuri hati para pendengar. Lagu mengenai sepasang kekasih yang rimas sebab girlfriend dia selalu tanya "awak kat mana ? " haha..

Berikut  Lirik Lagu "AWAK KAT MANE" by Taufik Batisah

Awak kat mane, awak awak kat mane (Di tanya)
Awak kat mane, awak awak kat mane (Di tanya-tanya lagi)

(Rap)
Awak kat mane, awak awak kat mane
Asik awak kat mane macam budak darjah dua
Awak sudah kenapa sikit-sikit nak call saya
Nanti bingit saya tinggalkan baru kepadan muka

Buat apa? Di mana? Ku selalu di tanya
Kau ni dah kenapa? Nak mengada-ngada
Ini bukan namanya manja
Meluatku dibuatnya

You nak pergi mane? Dia bunyi lagi
I call you tak answer, nak dekat seribu kali
Kenapa selalu curiga

Sikit-sikit dia mesti tanya di mana
Awak kat mane, awak awak kat mane (Di tanya)
Awak kat mane, awak awak kat mane (Di tanya-tanya lagi)

(Rap)
Awak kat mane, awak awak kat mane
Aku di dalam studio rakam lagu lepak gila

Tak suka aku tak paksa, lagu ballad pun aku ada
Kau bukan budak-budak sudah dewasa, jangan nak mengada-ngada

Tak kira di mana pun aku berada
Dah macam orang gila dia bertanya
Awak dah kat mane awak buat apa
Jadi begini jalan ceritanya (Kau dengar ni)
Lain kali coba berdikari
Bererti tak perlu call aku lagi
Cobalah kau fikir sendiri

Jangan sikit-sikit pulak engkau tanya di mana
Awak kat mane, awak awak kat mane (Di tanya)
Awak kat mane, awak awak kat mane (Di tanya-tanya lagi)

Gambar TMJ Dan Cik Puan Khaleeda Sah Bernikah

Gambar TMJ Dan Cik Puan Khaleeda Sah Bernikah | Johor Bahru - Tunku Mahkota Johor , Tunku Ismail Sultan Ibrahim telah menyempurnakan istiadat pertunangan , majlis hantaran dan pernikahan bersama Cik Puan Khaleeda  Bustamam sebentar tadi .
Bermula dari 10 .00 AM dan berakhir 12.00PM pekarangan Istana Bukit Serene, Tunku Ismail dan Cik Puan Khaleeda telah sah bergelar suami dan isteri. Pasangan diRaja mengenakan busana pengantin bertemakan putih menyimpulakn senyuman manis kepada wartawan diluar istana . Juga dilihat hadir Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bersama Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah dan anakandanya, Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Iskandar serta Tunku Putra Johor, Tunku Abu Bakar dalam istiadat istana tersebut. Tak ketinggalan Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Johor  dan tetamu kenamaan yang mula memasuki pekarangan istana pada pukul 8 pagi tadi.

Istiadat pernikahan disempurnakan oleh mufti Johor, Sohibus Samahah Datuk Mohd Tahrir Samsudin. Majlis yang berlangsung itu dilakukan seperti adat melayu ,adat diRaja Johor dan berunsurkan Ketenteraan 


Majlis persandingan berlangsung malam 7.30 Malam pada 8 November 2014 di Istana Besar Johor . 



Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search