Friday, April 29, 2016

Magic Sim Pack Baru


MAGIC SIM CELCOM BARU , BEST KE ? 
Sebelum ini magic sim celcom prepaid yang spesial dengan burung hantu . Unlimited data internet dari jam  1-7 pagi setiap hari .  Baca selebihnya di entri : Magic Sim celcom Prepaid  .  Kali ini celcom keluarkan plan yang baru .  Magic sim yang bru ini pula apa kelebihannya ? 


Kelebihan Simcard magic sim yang baru , 
Harga untuk pek permulaan rm10.00 , dalam tu kalian akan dapat , 
*  Free basic Internet 500 MB 
*Free Hi-Speed Internet 200MB
* Kredit rm 6.00 
*Call rates 24 sen/ min
* Unlimited call atau panggilan tiada had untuk sesama network . 
* Carry forward Unused data internet , Data yang tak habis boleh dibawa kebulan hadapan 


DETAILMAGIC SIM BARU


Magic Sim baru Free Unlimited Call 

Magic sim sebelum ni ada had untuk unlimited call On-Net , sama ada 25 minit , atau 75 minit sahaja , bergantung dengan topup reload yang kalian masukkan . Sedangkan untuk prepaid magic sim yang baru pula , kalian akan dapat unlimited call , panggilan tiada had berapa lama pun ikut validity reload kalian .  Kalau reload tu active lagi , boleh la untuk call lagi .Kalau telah tamat tempoh , kena topup dulu la jawapnya . Hehehehe 

Carry Forward Unused Data
Kadang kala membazir juga kan , sayangnya data masih ada lagi tapi burn macam tu saja. Tenang , magic sim kali ini ..data internet yang tak digunakan boleh dibawa kebulan hadapan. Best nya !! 

Extend Validity Reload .

Masih ingat dengan perpanjangan tempoh kredit yang boleh dibuat untuk 1 atau 2 tahun tanpa tamat tempoh ? Untuk magic sim lama , system itu dah dilupuskan ,. Dan untuk pelan magic sim yang baru ini , system tempoh active reload hingga 1 atau 2 tahun kini dimasukkan kembali . Jadi untuk kalian yang malas topup reload ni, memang sangat bagus. .  Boleh panjangkan tempoh Free basic internet yang ada.
Kelebihan magic sim baru 

Magic Sim Pack baru ni dah tiada lagi burung hantu ?

Jawapannya : burung hantu ada lagi , tapi bezanya kalian kena beli sebelum menggunakan burung hantu . RM 5 untuk 10GB internet data , dan rm 2.00  untuk burung hantu 2GB . 
Sebenarnya , burung hantu ni memang dah nak dilupuskan dari bulan 2 haritu , setelah keluar package postpaid First Gold rm80 . Sebab base on report yang company survey.. tak banyak customer  yang guna burung hantu..sebab itu kalau kalian nak guna burung hantu  kena add On dulu .

Cara untuk aktifkan burung hantu magic sim baru : 

Hantar sms ; 

MAXHANTU5  ke number 28882   , 
untuk kuota 2GB 

MAXHANTU10 ke number 28882 
untuk kuota 10GB . 



cara activekan internet burung hantu 

Pakej internet Magic Sim ;

Pelan internet terendah magic sim sebelum ni rm5 untuk 500mb sahaja, pelan yang baru kalian dapat nikmati 1GB data dengan harga hanya rm8.00 sahaja .  Untuk weekly sama saja , pakej Rm18 untuk data mingguan. Yang menariknya, sekarang celcom bagi extra Gb Lebih banyak dari sebelumnya   . Bermula dari S,M ,L ,XL, dan 2XL .

Cara activekan data Internet Magic Sim Baru 

Daily / Harian
Taip SMS :  "NET8 " hantar ke 28882

Weekly / Mingguan
Taip SMS : " NET18 " hantar ke 28882

Monthly /Bulanan
Taip SMS :  "NET38 / NET48 / NET68 " hantar ke 28882

NOTA : 
-RM8  (S) untuk data internet sehari :  kuota 1GB 

-RM18  (M) untuk data internet seminggu : kuota 1GB 


-RM38 ( L )untuk data internet Sebulan : Kuota 4GB ( 2GB anytime + 2GB weekend ) 

-RM48 (XL) untuk data internet sebulan : Kuota 5GB ( 3anytime + 2 GB weekend )  . Percuma 30 minit freecall   OFFNET (maxis, digi, umobile etc) 

-RM68 (2XL ) untuk data internet sebulan : Kuota 7 GB ( 5GB anytime + 2GB weekend ). Percuma 60 minit free call to OFFNETT .  











NOTA PENTING :

Untuk pengguna Magic sim yang dah sedia ada , akan kekal mendapatkan benefit seperti plan sebelum ini . Burung hantu kekal... sebab tu jangan tukar ke plan magic sim yang baru y a. =) 

magic sim baru


Thursday, April 28, 2016

Lirik Dan Cord Guitar NO - Meghan Trainor

NO- Meghan Trainor
Mula-mula Lisa dengar lagu " NO - meghan Trainor "  di Instagram . Kenapa instagram ? sebab IG model tu buat video then guna soundtrack lagu ni . Sedap pulak dengar. No no no ..citenye macam kena usha laki buaya darat macam tu la kot  . Haha.. dengar la.. best lagu ni . Tapi nak best lagi dengar yang version accapella , group Pentatonix , cari di Youtube . Bawah ni Lisa bagi cord guitar dan lirik lagu NO -Meghan Trainor .. try la :)



Lirik Dan Cord Guitar No - Meghan Trainor 


[Intro]
             F                        E
I think it's so cute and I think it's so sweet
        Am                                G
How you let your friends encourage you to try and talk to me
           F                     E
But let me stop you there, oh, before you speak


Nah to the ah to the, no, no, no


[Chorus]
   F              E              Am
My name is no, my sign is no, my number is no
G             C        F
  You need to let it go, you need to let it go
E
  Need to let it go
Am
Nah to the ah to the, no, no, no
   F              E              Am
My name is no, my sign is no, my number is no
G             C        F
  You need to let it go, you need to let it go
E
  Need to let it go
Am
Nah to the ah to the, no, no, no


[Verse 1]
F                 E                     Am          
  First you gonna say you ain't runnin' game
               G       C     F
Thinkin' I'm believing every word
              E            Am  
Call me beautiful, so original
               C        E     F
Telling me I'm not like other girls
            E                     Am
I was in my zone before you came along
                 G     C          F
Now I'm thinking maybe you should go
            E                
Blah, blah, blah
          Am
I be like nah to the ah to the, no, no, no


[Pre-Chorus]
E
All my ladies, listen up
If that boy ain't giving up
Lick your lips and swing your hips
Girl all you gotta say is...


[Chorus]
   F              E              Am
My name is no, my sign is no, my number is no
G             C        F
  You need to let it go, you need to let it go
E
  Need to let it go
Am
Nah to the ah to the, no, no, no
   F              E              Am
My name is no, my sign is no, my number is no
G             C        F
  You need to let it go, you need to let it go
E
  Need to let it go
Am
Nah to the ah to the, no, no, no


[Verse 2]
F                 E                    Am
   Thank you in advance, I don't wanna dance (nope)
                  G          C   F
I don't need your hands all over me
            E                     Am
If I want a man, then I'mma get a man
               C  E     F
But it's never my priority
            E                      Am
I was in my zone, before you came along
                  G         C    F
Don't want you to take this personal
            E
Blah, blah, blah
          Am
I be like nah to the ah to the, no, no, no


[Pre-Chorus]
E
All my ladies, listen up
If that boy ain't giving up
Lick your lips and swing your hips
Girl, all you gotta say is...


[Chorus]
   F              E              Am
My name is no, my sign is no, my number is no
G             C        F
  You need to let it go, you need to let it go
E
  Need to let it go
Am
Nah to the ah to the, no, no, no
   F              E              Am
My name is no, my sign is no, my number is no
G             C        F
  You need to let it go, you need to let it go
E
  Need to let it go
Am
Nah to the ah to the, no, no, no


[Bridge]
I'm feeling...
F            E
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Am           G
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
F            E
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Am        
(Nah to the ah to the, no, no, no)        
I'm feeling...
F            E
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Am           G
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
F            E
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Am        
(Nah to the ah to the, no, no, no)


[Pre-Chorus]
E
All my ladies, listen up
If that boy ain't giving up
Lick your lips and swing your hips
Girl all you gotta say is...


[Chorus]
   F              E              Am
My name is no, my sign is no, my number is no
G             C        F
  You need to let it go, you need to let it go
E
  Need to let it go
Am
Nah to the ah to the, no, no, no
   F              E              Am
My name is no, my sign is no, my number is no
G             C        F
  You need to let it go, you need to let it go
E
  Need to let it go
Am
Nah to the ah to the, no, no, no


[Outro]
I'm feeling...
F            E
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Am           G       C
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
F            E
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Am        
(Nah to the ah to the, no, no, no)


Wednesday, April 27, 2016

TIPS Checklist Persediaan Perkahwinan

senarai langkah untuk Persediaan sebelum kahwin
gambar credit to : AMIR NAUFAL PHOTOGRAPHY


Checklist  Persediaan Perkahwinan – Dah nak dekat dengan musim cuti sekolah dan raya . Berderet jemputan kahwin di Meja Lisa . Kalian pastinya sama gak kan ? sedara , kawan rapat , kawan kerja mybe ,, tak lama lagi akan lepaskan title bujang . Macam kawan yang Lisa kenal di zaman Yahoo Messager , tup-tup dalam diam dah nak nikah dah .

 Kali ini Lisa share beberapa langkah untuk senaraikan apa je Persediaan sebelum kahwin . Seeloknya siapkan dari 6 bulan sebelum tarikh perkahwinan sehingga sehari sebelum majlis perkahwinan!



1. Daftar kursus pra-perkahwinan. 
Perkara pertama yang perlu dilakukan. Contohnya anda daftar 6 bulan sebelum berkahwin. Dalam masa tersebut anda berpeluang merancang dengan teliti dan teratur.


2. Tetapkan tarikh (nikah dan sanding).
 Perkara ini amat penting. Bincang dengan kedua-dua belah pihak. Pengantin pula perlu mengambil cuti kerja yang agak lama kerana terdapat kenduri untuk dua belah pihak.


3. Lengkapkan borang dan dokumen berkaitan. 
Segala borang-borang perlulah disediakan dan disiapkan secepat mungkin bagi melancarkan kerja menguruskan hal yang lain.


4. Tentukan tema majlis kahwin.
 Perkara ini jarang diberi keutamaan. Namun begitu, zaman sekarang tema perkahwinan banyak diserahkan kepada orang tua kita untuk memilih warna kegemaran mereka sebagai tema. Walau bagaimana pun, perkara ini masih memerlukan kata sepakat dari pihak pengantin dan ibu bapa pengantin.


5. Medical check-up (HIV) test . 
Perkara wajib dibuat. Medical check-up HIV test ini telah dikuatkuasakan kepada semua bakal pengantin oleh kerajaan Malaysia. Tanpa keputusan medical check-up HIV ini, perkahwinan tidak dapat diteruskan kerana keputusan ini wajib disertakan bersama dokumen-dokumen lain.


6. Beli barangan hantaran.
 Rancang dengan pasangan barangan yang diperlukan sebagai hantaran. Bagi mengelakkkan pembaziran, barangan hantaran yang digalakkan ialah barang kegunaan harian seperti minyak wangi, set penjagaan diri dan lain-lain.


7. Cari/Survey souvenir dan bunga telur. 
Souvenir untuk tetamu adalah sangat penting. Cari buah tangan yang sesuai dengan bajet anda. Buah tangan perlulah yang boleh mendatangkan kebaikkan kepada tetamu majlis anda tidak kira lah tua atau muda.


8. Gubah barang hantaran. 
Untuk jimat, anda boleh gubah sendiri atau DIY barang hantaran anda. Gunakan barangan yang sedia ada didalam rumah anda untuk menjadikan hantaran anda cantik dan mahal. Sekiranya ibu anda peminat barangan vintage, pinjam sahaja sangkar hiasan ayang digantung di luar rumah. Sangkar hiasan tersebut boleh dijadikan tempat letak cincin. Kreatif dan jimat kan?


9. Tempah juru nikah atau tok kadi. 
Tok Kadi atau Juru Nikah zaman sekarang tersangatlah sibuk dengan pelbagai urusan. Bukan setakat nak menikahkan orang, malah mereka sendiri ada perkara peribadi yang perlu diselesaikan. Jadi bagi mengambil langkah selamat, tempah juru nikah atau tok kadi apabila tarikh pernikahan anda telah ditetapkan. Jangan lupa untuk ingatkan juru nikah/tok kadi anda tentang tarikh pernikahan anda. Mereka juga manusia biasa yang kadang kala boleh jadi terlupa.


10. Senaraikan nama atau tetapkan bilangan tetamu.
 Penting untuk keluarga pengantin menetapkan bilangan tetamu yang bakal datang kerana ini akan menentukan bajet sesebuah perkahwinan. Sekiranya lagi ramai tetamu yang dijemput, maka lagi tinggi bajet yang anda perlu keluarkan.


11. Tempah atau cetak kad jemputan
Tempah atau cetak sendiri kad jemputan anda. Perkara ini digalakkan untuk dibuat awal. Proses mereka sesebuah kad agak mengambil masa kerana perkara iniperlu mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak.


13. Tempah Juru solek atau mak andam.
 Semakin ramai juru solek yang ada di Malaysia. Anda perlu menempah juru solek atau mak andam kegemaran anda seawal yang boleh dengan membayar deposit kepada mereka supaya nama anda dimasukkan kedalam 'makeup booking list' mereka. Seeloknya kalian bat preview dulu sebelum majlis. tengok ok tak makeup dari andam tu . kang tebal sangat or apa yang tak kena nanti bolehla korang cakap trus ke MUA tu .


14. Pilih busana pengantin.
Sewa lebih murah dari beli , Lisa sugestkan korang sewa je lah. Sebab baju tu pun bukan akan korang guna dikemudian hari . Lainlah kalau kalian nak kawen lagi *OPSS eheheh gurau je jangan marah . 

15. Selesaikan urusan menempah khemah, kerusi dan meja (mungkin sekali dengan pinggan mangkuk dan kelengkapan yang lain) serta kanopi dan catering. 
Sebelum mengambil keputusan untuk mengambil catering, anda perlu membuat 'food test' dengan pihak catering agar anda berpuas hati dengan masakan mereka. Bagi tempahan khemah, anda boleh mula membuat bayaran pendahuluan sebagai tanda setuju anda untuk mengambil servis mereka.


16. Cari jurugambar dan / atau juru video yang sesuai dengan kehendak dan keinginan anda.
 Proses pencarian jurugambar agak lama. Anda perlu meneliti hasil dari jurugambar samada berbaloi dengan harga yang ditawarkan ataupun tidak. Sekiranya anda mahu jurugambar yang murah, anda jangan lah mengharap yang gambar anda akan secantik jurugambar professional dengan bayaran yang lebih tinggi.


17. Tempah kompang, silat gayung ker, marhaban, tarian atau band.
 Untuk memeriahkan majlis, anda digalakan untuk menempak servis-servis ini sekali gus menghiburkan hati tetamu yang datang. Sekarang makin banyak pengantin yang menggunakan atau menempah set karaoke, khas untuk tetamu yang dijemput agar bergembira di majlis mereka.


18. Tempah atau cetak banting atau signage
Perkara ini wajib dilakukan agar tetamu jemputan anda tahu kemana arah yang sepatutnya mereka pergi, kemana arah sepatutnya mereka parking. Ini memudahkan semua pihak termasuk pihak keluarga pengantin kerana tidak perlu kerap menjawab talifon sekiranya ada tetamuyang sesat mencari lokasi majlis.


sumber : ikahwin.my

Banyak juga la ye sebenarnya untuk persiapan sebelum kawin ni . Tapi selelunya walaupun dah senaraikan , akan ada yang kurang . Hahaha itu hal biasa. Semoga tips ini berguna untuk kalian wahai bakal pengantin 


Tak kan baca je ? share la kan.. bawah entri ni ada button share Facebook dll ringankan tangan ya ;) 
Monday, April 25, 2016

Internal Bleeding dan Xray Pinggang

Xray pinggang Lisa 

Internal Bleeding dan Xray Pinggang || Alhamdulillah , Lisa dah mula beransur pulih. Kejadian bermula dari terlanggar kereta , pinggang tak boleh sujud dan ruku' , Internal Bleeding , X-ray dan sekarang dah mulai sihat. Walaupun belum sihat sepenuhnya , hehehe . Ni entri part kedua dari entri Lepas langgar , lari pulak !!  sila baca ye.. 


Lepas 3 hari tu baru la Lisa rasa tak sedap badan . Pinggang sakit . Dan seminggu lepas kejadian tu , Lisa mula alami pendarahan dari dalam . Bukan period.. darah yang keluar tu  cair dan tak stop . Sebab darah period tu ada ketulan, yang ni macam air paip.. banyak , warna pun tak sama . Time tu lah baru nak risau terhegeh-hegeh nak pergi check . Kalau tak darah tu memang Lisa biarkan jela, sebab Lisa ingat just sakit urat je kot .



Tangan pasang tiub masuk air 

Kena tahan wad sebab nak masuk air dalam tubuh Lisa yang kurus slim ni  . Mana ada selera kalau pinggang sakit and fikir tiba-tiba jadi pendarahan. Nangis woo Lisa time tu , ya la.. pinggang kan kena jaga ,lebih-lebih perempuan . macam-macam dalam fikiran . Lahai sakitnya macam orang mengandung dah nak bersalin . Akhirnya 24/04/2016 Lisa jalani X-ray pinggang. Debar-debar juga la time ni sebab 2 kali jalani X-ray . 


Alhamdulillah , semua tangan yang handle perempuan . Dari staff , nurse , dan doctor .

Result doctor , tulang Lisa masih dalam keadaan elok , tak ada yang retak atau patah tulang . Internal Bleeding yang jadi pun sebab daging dalam tu koyak . Lepas tu doc perempuan tu check Lisa . Masuk dalam bilik doc tu dan baring mengiring . Dipegangnya pinggang Lisa , dia tengok mana bagian yang sakit . Lepas tu dia tarik kaki  kanan Lisa kebelakang , sakit woo . Dia tekan bagian sakit tu . Tarik kaki yang kiri tak sakit .. sebab yang terlanggar tu pinggang bagian kanan.

Doc bagitahu , tak boleh angkat berat-berat dulu untuk sementara ini. Dia bagi 4jenis ubat yang berbeza , salah satunya ada ubat tahan sakit . Nurse cakap ubat tahan sakit tu kalau dah rasa tak sakit tak perlu makan lagi . Kenapa erk ? Mungkin elak dari ketergantungan kot . 


Hari ini, pendarahan Lisa dah tak banyak macam hari sebelum ni. Just kalau angkat barang berat memang terus mengalir la. 
Hope cepat baik.. pinggang ni sakit gila dah tak tahan . 

Terimakasih untuk semua staff , nurse dan doctor yang terlibat. Mesra dan senyum selalu. Hehehehe.. 
Untuk korang kalau kena langgar kereta ka atau jatuh, terus je pergi check semua.Jangan tunggu jadi macam Lisa. 


Belajar Mandarin Percuma Di KUNKWAN

Kunkwan International Mandarin Training Centre


Belajar Mandarin Secara Percuma Di KUNKWAN  || Orang selalu keliru kalau jumpa Lisa untuk kali pertama . Sama ada Lisa ni Cina mualaf atau nenek moyang ada keturunan cina . Sebab Lisa ni mata sepet , kulit putih kadang cakap mandarin tapi Lisa bukan keturunan cina . Nah... confuse sudah . Lisa nak bagitahu sekarang bukan susah kalau kalian nak belajar penuturan bahasa mandarin . Boleh join program latihan percuma di Kunkwan . 

Ramai sebenarnya yang minta Lisa untuk ajar Mandarin . Memang tak la kalau nak ajar , ajar sikit-sikit je boleh . Sebab tak tahu nak mula ajar dari mana . Tapi Lisa nak share satu promosi program baru , untuk latihan ajar bahasa mandarin . Dan progam ini ialah percuma tau ,Percuma ? Ya... betul. untuk program Super Saturday dari  Kunkwan ,  satu program latihan mandarin percuma yang diadakan pada setiap Sabtu untuk kalian bercakap mandarin  yang tak tahu bercakap mandarin.


Kunkwan International Mandarin Training Centre


KUNKWAN  



 Kunkwan adalah pusat latihan pertama di Malaysia di mana menggunakan sistem 'pembelajaran interaktif'. Pembelajaran Cina dengan membuat apa-apa lebih mudah dan berkesan di sini kerana pelajar bukan sahaja diberikan dengan kebebasan untuk memilih dari pelbagai kursus dan kelas, tetapi mereka juga boleh menikmati semua kemudahan dan aktiviti yang dianjurkan oleh pusat kunkwan.

 Semua guru-guru yang mengajar disini adalah profesional tau dalam  Pengajaran Cina sebagai bahasa kedua . Sebab tu kalian akan lebih mudah dalam penuturan , sebab penuturan kena betul tau . 1 ayat dalam mandarin , boleh ada 4 makna yang berbeda.  






Kunkwan International Mandarin Training Centre



Sebab mengapa kalian harus memilih KUNKWAN


Kunkwanization TM adalah wakil corak pengajaran inovasi di mana program pembelajaran direka khas untuk pelajar Malaysia. Dengan merujuk kepada Chinese course yang ditawarkan di Malaysia, Singapura, Taiwan dan China, kursus-kursus kunkwan juga mengambil kira mata pelajaran yang berkaitan seperti pedagogi, psikologi dan linguistik sebagai asas teori program. 

Kunkwan International Mandarin Training Centre




 Kursus Latihan Super Saturday diadakan setiap hari Sabtu  bermula 14:30- 15:30 
 Penceramah Mandarin bukan asli . 

*pstt : minuman percuma akan disediakan
.











Berminat untuk join kelas bahasa mandarin ? dapatkan detail lebih lanjut mengenai Kunkwan Super Saturday melalui detail dibawah ini :

Lokasi : 

 Kunkwan International Mandarin Training Centre (Behind AEON Tebrau City)

lock E02-01 to E02-07, Jalan Harmonium 24/2,
Taman Desa Tebrau,
81100 Johor Bahru, Johor


Hubungi: 1700-816-861
Faks: + 607-351 2982
E-mel: msia@kunkwan.com
Laman Web: www.kunkwan.com








Saturday, April 23, 2016

LIRIK MUNGKIN SAJA - JANNA NICK

Selain pandai berlakon.. ternyata sedap juga suara Janna Nick ni atau peminat lebih suka panggil dengan sebutan Mak Jenna . Sekali lagi menjadi heroin di drama Suami Tanpa Cinta yang ditayangkan di Astro. Nah Lisa bagi lirik lagu Mungkin Saja  yang dinyanyikan Janna sendiri  untuk kalian yang tertanya-tanya lagu apa yang menjadii ost dalam drama tersebut .


LIRIK LAGU MUNGKIN SAJA by  JANNA NICK [ OST Suami Tanpa Cinta ]


Berlegar legar bermain di mataku
Berdebar debar degup jangtungku
Makin lama makin ku rasa rindu
Makin lama makin tertarik padamu

Mungkin saja dia mencintaku
Dan mungkn saja sekadar temanku
Oh keliru bila dilamun cinta
Aku tak tahu
Ku tak tahu

Sekadar hello bisa membuat ku gamam
Dengan senyuman aku bagai kayangan
Bagaimana harus ku luahkan kata
Bagaimana aku sudah jatuh cinta

Mungkin saja dia mencintaku
Dan mungkin saja sekadar temanku
Oh keliru bila dilamun cinta
Aku tak tahu
Ku tak tahu

Satu, dua, tiga kali 
Jatuh cinta jatuh hati
Aduhai apa dah jadi
Mungkin tidak mungkin iya
Mungkin juga sama sama
Mungkin masih malu kata cinta

Sekadar hello bisa membuat ku gamam
Dengan senyuman aku bagai kayangan
Bagaimana harus ku luahkan kata
Bagaimana aku sudah jatuh cinta

Mungkin saja dia mencintaku
Dan mungkn saja sekadar temanku
Oh keliru bila dilamun cinta aaa
Aku tak tahu
Ku tak tahu

Thursday, April 21, 2016

VIDEO SAFIUDDIN ILIAS DI ALHIJRAH



Penghijrahan SAFIUDDIN ILIAS || Siapa yang tak kenal Safiey Ilias atau nama sebenar Syaifuddin Ilias, jutawan muda yang pernah jadi motivasi smua orang untuk berjaya.  Biasa baca dimedia sosial je , hari ini berkesempatan lihat dan dengar di ASSALAMUALAIKUM-Khas , siaran tv Alhijrah. Untuk kalian yang tak sempat tonton pagi tadi,, jangan lupa siaran ulang malam nanti di Chanel 114 Astro pada 9.30 malam .

VIDEO SAFIUDDIN ILIAS DI ALHIJRAH 


Sedikit info mengenai Saifuddin Ilias , jutawan muda yang pernah dapat hasil bersih jualan sebanyak 1 juta . Memiliki 5 buah kereta mewah yang dibeli secara cash. Bermula dari zero sampailah menjadi jutawan . Berniaga dari bangku sekolah dengan menjadi dropship sampailah sekarang menjadi pengeluar produk sendiri.


Boleh jadikan motivasi untuk anak-anak muda ni . Tak semestinya tunggu tua baru mampu jadi kaya .Dimana ada usaha disitu ada jalan.












Alhamdulillah untuk penghijrahan Safiudin Ilias atau nama facebooknya Safiey Ilias

Lepas Langgar , Lari pula !

Lepas Langgar, Lari Pulak ! || Seminggu lepas Lisa jadi korban langgar lari oleh seorang pemandu kereta yang tak fokus ke jalan . Bukan Lisa yang salah , tapi pemandu tu yang dok menyembang dengan bini dia sampai tak nampak Lisa yang berjalan ni. Dah jalan kat tepi sekali pon masih kena langgar.


Malang tak berbau , Lisa tengah dukung budak umur 4tahun time tu . Nasib baik tak jadi apa-apa kat budak  . Kena langgar kereta , kena force dari atas sebab dukung budak . Memang dua kali ganda lisa sakit . Terkejut pun ye juga. Sakit kot tercium kereta..kereta tu kan mesin. huhu,, Dah langgar.. lepastu lari pulak. bukan nak tengok atau sekurangnya cakap sorry ke apa. huhu. Lisa jalan dah kat tepi teramat sangat .. tapi sebab kecuaian pakcik ni.. sembang dengan bini , Lisa pula jadi korban . Nasib baik sempat ingat no. Plate kereta putih tu.



Mula-mula terlanggar memang takdela darah mencurah keluar ala-ala Mira filzah dalam cinta si wedding planner time terlanggar kereta tu . Tapi keesokan harinya ,, pinggang tak boleh nak tunduk. Susah nak ruku' , atau sujud time solat. Sakit gila...kalau cakap lebam.. tak de la pulak . Sampai haritu tak boleh tahan dengan sakit tu . Lisa baring je kat lantai rumah tu .
Tengok keadaan macam tu ..kakak pun tolong bawa pergi urut. ohmayyy.... dia bawa pergi rumah kawan dia , orang Thailand. Pergh.. amoi ni urut sampai tulang-tulang bunyi krak krruk krak... macam lipat ayam .



Dan sampai hari ni Lisa tak bagitahu parents dan boss yang Lisa dah kena langgar kereta. Konferm kena marah (sebab sayang) . Esok la Lisa pergi Xray tulang belakang ni, semoga baik-baik sahaja. Tapi masih sakit weh tulang pinggang sebelah kanan ni. Sampai hari ini Lisa jalan macam robot. menegak je .. 10 tahun lepas pernah accident sampai koma, tarikh yang sama Lisa kena langgar ahad lepas .



Doakan yang baik-baik saja . Huhuhuhuhu

PUNCA BILL ELEKTRIK NAIK

punca bill tnb naik
Bagaimana cuaca mempengaruhi bill elektrik anda ?
Akhir-akhir ni dah heboh di media sosial tentang kenaikan bill elektrik yang menjadi 2 kali ganda. Bukan dalam friendlist fb lisa je , tapi di page-page pun dah keluar. Nah sedikit info untuk kalian yang Lisa dapat dari salah seorang yang kerja dibawah TNB (Tenaga nNasional Berhad )

Dah heboh di page sana sini bill elektrik meningkat bulan ni. Ilmu yang diajar lecturer dan juga tok guru di TNB aku nak turunkan pada semua warga facebook supaya masing2 akan faham. insyaallah bila tak kedekut ilmu kita akan diberi ilmu lebih lagi.


saya sertakan satu formula elektric, joule's law
H = i^2 x r X t
dari formula ni, kita dapat tahu haba akan mengubah jumlah arus.
dalam situasi harian, suhu di dalam sesuatu kediaman boleh memberi kesan pada aliran arus elektrik dalam rumah. elektrik kita tak boleh nampak jadi saya perlu bagi penjelasan kenapa TNB careline bagi keterangan sebab efek el nino.


contoh mudah:
PETI AIS
Dalam cuaca suhu bilik biasa, 27 darjah celcius. satu peti ais akan menggunakan sejumlah unit elektrik untuk mengekalkan suhu di dalam peti ais dari 27 C ke 0 C. Untuk mengurangkan suhu sebanyak 1 C, jumlah tenaga diperlukan ialah 4.19 kJ/kg.C.
Cara kiraan mudah, untuk mengurangkan suhu 200ml air dalam peti ais hingga menjadi ais kiub, 200ml = 200gram
0.2kg x (27-0)C x 4.19 = 26.46 kJ tenaga diperlukan untuk tukar air menjadi ais. Ini dalam teori sahaja, dari segi praktikal lebih banyak tenaga diperlukan atas beberapa faktor.
dalam fenomena el nino, suhu persekitaran bukanya 27 C, tetapi ada yang mencecah 36C hingga 40C.


Jadi dalam situasi sama semasa fenomena El nino,
0.2kg x (36-0)C x 4.19 = 30.168kJ tenaga diperlukan.
Dalam situasi biasa, hanya 26.46kJ je diperlukan tapi bila ada je elnino, terus up jadi 30.168kJ. Ni dari segi teori...praktikal pulak lebih dari jumlah ni.
Beza suhu sebegini membuatkan peti ais kita bekerja lebih keras dan guna lagi banyak elektrik untuk kekalkan suhu sejuk.


Nak mudah faham lagi, Bukan peti ais sahaja guna kompressor.. Air Cond juga sama. kita dulu kita set 20°.. sekarang tetap x berubah 20°.. tetapi disebabkan cuaca panas. Compressor perlu bekerja lebih untuk mencapai tahap suhu 20°.. sama juga dgn peti sejuk.. kita x pernah ubah set suhu sejak dari beli. Tapi bila suhu luar naik mendadak.. compressor perlu bekerja lebih.. ini yg kita perlukan terangkan pada pengguna.

Wiring dalam rumah juga memberi kesan pada penggunaan elektrik.
Sesetengah kontraktor tidak membahagikan beban elektrik pada pendawaian rumah. ada situasi wiring tambahan tidak ditarik dari DB tapi disambung pada port soket. Jika wayar panas disebabkan penggunaan elektrik yang banyak,ia juga bagi kesan bill elektrik meningkat. Kontraktor sebegini menipu pelanggan dan tidak pasang wayar ikut spesifikasi suruhanjaya tenaga. Ada kes air cond terbakar sebab wayar terlalu panas.


Sebenarnya ramai pengguna kurang faham dgn tariff elektrik. Harga seunit makin tinggi bila penggunaan tinggi mengikut blok tariff. Tujuannya adalah utk menggalakkan penjimatan. Jika kWh makin byk. Maka harga blok tarif slps itu juga berbeza. Tarif blok ini hanya utk pengguna domestik sahaja dan tarif domestik ini masih disubsidikan. Pengguna industri dan komersial berbeza. ramai pengguna yg heboh-heboh kat media sosial ni berlagak macam pandai tapi tariff letrik untuk rumah tak boleh faham.
Harap lepas ni rakyat malaysia lebih berilmu dan kurang tunding jari salahkan pihak lain..




Semakin menjadi viral pasal bil TNB tiba-tiba mendadak naik..pandai pulak meter TNB berpakat 1 Malaysia naikan bacaan dan seperti biasa pekerja TNB yang dimaki hamun bagaikan lupa dosa halal haram. Saya bukan nak bela mana2 pihak. Bill TNB rumah saya pun naik dari purata rm100 kpd rm280 bln ini dan kita pun sedar ujian yang sedang menimpa negara dengan EL NINO.Bila TNB bagi alasan sebegitu tidak boleh diterima pulak. Macam-macam alasan pengguna bagi antaranya penggunaan sama,pasang air cond malam sahaja seperti biasa, tetapan suhu sama, siap ada cut off timer dan macam-macam alasan. Saya nak bagitahu 1 benda sahaja.



Ambil kereta dan isi minyak penuh rm100. Ulang alik keje mcm biasa..tenguk dapat berapa KM dapat jalan?
Pasti..kereta yang sama juga isi minyak rm100. Sila ulang alik naik turun Cameron Highland atau naik tanah tinggi.
Adakah sama penggunaan minyak?



Sama juga peggunaan air cond, walau kata guna waktu sama, tempoh sama, air cond sama, tetapi faktor suhu persekitaran membuatkan air cond tersebut berkerja lebih dari biasa. Biasanya outdoor unit compressor tersebut berputar jarang2 sebab sudah capai suhu dikehendaki tapi sekarang dia keje lebih bro..X percaya? cuba korang peratikan berapa lama ia berpusing??


Dah set auto ke apa ke, akibat tekanan suhu luar ia memaksa air cond keje lebih, sama juga sistem peti sejuk dan lain2 sistem penyejuk bekuan.



Tidak perlu nak fitnah tuduh org TNB makan duit haram..org TNB rembat duit diam2.. atau tipu meter dll...

Data TNB sendiri mencatat bacaan permintaan bekalan paling tinggi dlm sejarah negara..malah sejak sebulan lepas..kes2 blackout semakin menjadi2 akibat peningkatan beban lampau sehingga ada kabel yan hangus..dan ada perkakas TNB yang rosak akibat arus tinggi.

Sebelum berkata2 tu.lihatlah sekeliling, ujian ALLAH ni baru sikit dan saling mencari salah org.





Salam..saya cuma nak bertanya. Kenapa kenaikan bil saya mendadak pada bulan ini? saya rasa ada kenaikan 3x ganda (dah semak akaun, sebelum ni avg RM45-65 sebulan, bil terbaru RM85. mana datang 3x kali ganda sy pon tal tahu )
Saya pakai mcam biasa..boleh awak jelaskan.

Dalam hati...(walaupun saya bukan Dr Zakir,sy cuba jugak untuk patahkan soalan pengguna ni)

Ye...saya jelas dengan soalan yang diajukan encik. saya cuba jelaskan.
Memang pengunaan encik sperti biasa. dari segi purata pengunaan adalah hampir konsisten setiap bulan. saya akui pengunaan encik sama mcam biasa tetapi adakah encik sedar sekarang cuaca adalah panas luar biasa? 



Cust: ye sy faham. ada kaitan ke dgn bil?

Encik ada guna aircond?



cust: ada...sma je sy guna. tpi sy berjimat dgn pengunaan. 

ye. saya jelas 😊 rumah encik adalah jenis teres yang dibina dari simen dan batu bata. Encik sedar ke, sewaktu malam hari, adakala kita terasa panas bila menyentuh dinding?



cust: ye betol tu.

Ini kerana, rumah kita akan meresap haba yang dibiaskan oleh matahari pada waktu siang. sebb itu kita rasa panas dan bahang didalam rumah bila waktu malam.



Cust: betul.

Pengunaan aicond ada kaitan  dengan faktor cuaca disebabkan apa? disebabkan aircond yang kita gunakan ada sensor. Mengapa ada pilihan suhu pada remote aircond yang kita gunakan? sebb nak beri pilihan takat sejuk mana yang encik pilih. Jadi, aircond akan bertindak balas dengan suhu yang encik tetapkan dan terus bekerja sehingga mencapai suhu yang dipilih. Disebakan terdapat sensor pada aircond tersebut, ia tidak akan berhenti berkerja sehingga capai suhu yang encik pilih.

Pada waktu malam, haba akan dibiaskan dan bilik akan terasa panas. Pada masa itu, aircond perlukan kerja yang lebih untuk suhu yang encik pilih pada masa itu encik tidak akan perasaan bila ia akan mula berherti bekerja. Itulah kaitan aircond dgn ruang bilik dan faktor haba. boleh encik rujuk BTu Aircondition. bukan setakat suka-uka nak beli aircond, dalam pengiraan keluasaan bilik pon akan diambil kira untuk tentukan berapa HP Aircond yang sesuai untuk ruangan bilik tersebut. baru pengunaan efesian.




cust :   betul juga

Sama jugak perinsip macam elektrik, bila encik paksa untuk sejukan bilik dengan cepat, begitu jugak aircond yang akan bekerja kuat dan menarik pengunaan tenaga elktrik dengan banyak tanpa encik sedar. Sebb itu bil bulan ini tinggi. nasihat saya, agar encik mengurangkan pengunaan aircond untuk bulan terdekat ini disebabkan suhu terlalu panas.

Di malaysia, akibat terlalu panas, mereka mengeluh dan terkesan dengan kenaikan  bil elktrik akibat selesa dgn cuaca sebelum.
Saya bagi contoh luar negara. Cuaca mereka sejuk. mereka biasa dengan cuaca mereka. andai kata suhu jatuh mendadak, mereka akan rasa perkara yang sama sperti kita sekarang. Mereka juga ada alat pemanas dirumah. sudah tentu pada musim sejuk tersebut mereka akan gunakan alat pemanas untuk panas kan dalaman rumah.
Jadi contoh yang saya berikan, mereka tidak menggukan aircond di kebanyakan rumah namun pengunaan bil elktrik mereka akan meningkat jugak pada musim sejuk akibat pengunaan pemanas.




cust : saya setuju. betol awak ckap pada saya ni. jadi memang betilah faktor ni ada kaitan dengan aircond. yelah saya cuba kurangkan aircond bulan ni. 

Ye encik. untuk bulan terdekat ni saya harap encik kurangkan sedikit pengunaan aircond dan berdoa agar cuaca kita kembali seperti biasa.




Cust: insyallah. saya pon berdoa agar keadaan panas ni cepat pulih. harap xlama panas ni. 
Saya nak tanya, rumah yg xpakai aircond terlibat sama ke? 

Tidak encik. contoh pd saya. saya dapat bil percuma setiap bulan sbB bawah rm20. alhamdulillah sehingga sekrang masih percuma. saya tak guna aircond. sy gunakan kipas untuk tidur kebetulan berseorangan sebab tu pengunaan saya sama dan tak banyak :)



Cust: ohhh yeke...saya ingat yang tak pakai aircond tak naik bilnya.

Bukan tak naik encik, tapi jarang berlaku kenaikan mendadak melainkan ada pengunaan aircond



cust: baiklah saya faham apa encik bgi tau saya...saya cuba buat..harap2 eloklah bil lepas ni. 

Terima kasih :).



Saya memohon maaf jikalau ada perkara yg salah dlm perbualan  saya dengan pengguna bagi menerangkn mereka berkenaan perkara yg terjadi sekarang. oleh sbb sygkan syarikat, sy perlu juga membantu sedaya mungkin untuk menjernihkan keadaan. saya bercakap dengan  apa yang saya peroleh. jika slah sya, salah juga pada mereka yg mengelurkan kenytaan yng saya lampirkan.


sumber :  Mohd Fikrie Yahya


 Anda yang buat pilihan sebenarnya...
Situasi sebenar perbulaan bersama pengguna.


NOTA :
*carta pengunaan elktrik adalah dari england. sebuah negara sejuk.
*Sentuh bab aircond kerana kebanyakan mudah faham. Banyak lagi faktor barangan yang menyumbang kenaikan sebenarnya.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search