Monday, July 31, 2017

Cara Pakai Shawl Duck KLCC Deep Blue


Cara Pakai Shawl Duck KLCC Deep Blue 

Assalamualaikum ! Perempuan kalau ditanya berkaitan dengan tudung .. mesti dia ada banyak dalam almari rumah tu ha . Kan ? peliknya walaupun dah ada banyak.. tetap je rasa tak cukup .. rasa macam takde tudung .Hikhik,.. ala semua orang sama macam tu , Lisa pun gitu gak. Jadikan cerita.. si mr. Hati Batu dah mula perli perli bising , " beli tudung mahal tapi buat tukun "  .. sebab tempoh hari beli tudung 4 helai tapi pakainya tidak . Baziran ! Sayang nak pakai sebab mahal atau sebab tak reti pakai ? Cara Pakai Shawl Duck KLCC Deep Blue ni Lisa belasah  je la janji nampak lawa gitu . 

Sebab-sebab perempuan pakai tudung yang sama


Ahakss... sebab kena bebel tu la , Lisa selongkar kotak dalam almari , cari tudung yang beli beberapa bulan lepas ... sebelum puasa lagi oih.. tak ke lama tu . Duhai kaum lelaki , kalau perempuan pakai tudung yang sama tu sebenarnya dia bukan takde tudung .. tapi dia dah suka & selesa dengan tudung yang dia pakai tu . Rasa macam macth dengan semua baju gituuu..... Cara Pakai / gayakan Shawl Duck KLCC Deep Blue : 
  • Letakkan shawl atas kepala sebelah panjang dan sebelah pendek 
  • Pin kan dibawah dagu . 
  • Tarik bahagian yang panjang dan pin dibahagian atas kepala . tarik ujung tudung tadi ke depan .
  • Kemaskan.. 
  • Tada.. dah siap macam gambar atas tu ha. 
Nanti insyaallah kalau rajin , Lisa akan buat tutorial .. hahahaa... jangan lupa subcribe youtube chanel Lisa tau : www.youtube.com/lisanurulain . Tudung original dan tudung klon harga 15-30 ringgit ni kain dia tak sama ya ... time pakai tudung tu pun rasa tak sama . 

Kalau nak disenaraikan..ada banyak je ni aih sebab-sebab perempuan pakai tudung yang sama : 


  • Malas Iron , ada sesetengah tudung kena iron dulu baru lawa kalau pakai , contoh : tudung bawal , tudung satin , dan banyak lagi la . Seminggu kena iron tudung tu .. perghh ... memang memerlukan kerajinan level tinggi la. 
  • Suka dengan satu tudung tu je .
    Haa.. yang ni la jadi pada Lisa sekarang , korang pernah nampak kan..seseorang tu pakai tudung patern sama je , atau  pakai warna yang sama . Sebenarnya mereka selesa dengan tudung itu .. dan rasa keyakinan diri tu tinggi walaupun tudung kena tiup angin ke hape.. level confident tu penting tau

  • Tudung tak perlu iron .
    Ahaks... Lisa suka pakai tudung shawl keknis.. sebab senang je tak payah nak iron bagai . Yes.. selama ni pakai tak pernah iron pun .. hihi.. murah pun murah harga tu hanya rm10 gitu je. 


  • Tak reti pakai or gayakan tudung
    Jangan ingat semua tudung tu senang dibentuk ya .. kalau nak explain satu-satu memang tak habis sampai esok la . Lisa tak pakai sangat tudung 4 helai yang beli tempoh hari tu sebab tak reti nak gayakan.. kalau just pin then flip kebelakang reti la.. haha .. iskk maklumlah baru nak belajar .

  • Tiada masa untuk pakai tudung dengan pelbagai gaya. Betul tu .. memang pakai tudung ni perlukan kesabaran yang tinggi . Sebab tu la perempuan kalau bersiap ni lama ! Hek ele.. tapi kalau lisa pakai je la yang keknis tadi..pin kat dagu then pusing tarik kedepan . Settle .. hahaha 



Dan last... Lisa malas pakai tudung lawa-lawa sebab tak kena dengan baju kerja . Lain la kalau nak berjalan atau kemajelis ke ... perayaan ke .. jumpa mertua ke .. Ehhhh...tetiba je kan.. Tu sebab pakai tudung yang sama jenis je . 

Itu je la bebelan Lisa kali ini.. harap korang kaum lelaki ni paham ye . Dannnn kalau bini korang iron tudung tu .. jangan sentuh tudung tu !... kang jadi perang dunia ke III hehehehee








Saturday, July 29, 2017

PRINTCIOUS ,Hadiah Istimewa untuk Insan Tersayang !

PRINTCIOUS  , Berikan Hadiah Istimewa untuk Insan Tersayang ! 

Tiba musim perayaan hari jadi mesti Lisa pening nak beli hadiah apa . Nak yang unik tapi special , maksudnya akan diingat sampai bila-bila la . Macam tempoh hari nak belikan hadiah untuk cucu boss , pening nak beli apa so last-last beli je la anak patung , mana tau jadi bantal busuk dia .  Lisa pun cakap dengan dia , " simpan elok-elok dan jangan buang andaikata Akak dah tak kerja disini  ..jangan lupa akak tau . "  Pastu spontan dia cakap la , ha.. macam tu letak gambar akak dan saya la di anak patung ini , boleh tengok kalau rindu. Ahaks.. bernas juga idea dia ni ha, tak terfikir sampai kesitu .Tapi mana nak cari barangan yang boleh DIY , tempah ikut gambar yang kita nak ni ? .. ha.. baru teringat ,.. PRINTCIOUS kan ada ! Boleh lah Lisa nak berikan hadiah istimewa untuk orang yang tersayang . 

Tempah / DIY Hadiah Dengan Mudah Hanya di Printcious 

Bukan hanya untuk hadiah harijadi je tau , Gift for her , Gift for Him , hadiah untuk anniversary , Pernikahan , hadiah hari Bapa , Hari Ibu , Graduasi atau bahkan untuk door gift weeding pun boleh juga . Nak letak gambar atau tulisan pun boleh , letak dalam Mug , T-shirt , pillow , ceramic , puzzle , atau kanvas letak didinding.. dan banyak lagi . Menarik bukan , alarr.. rasa nak buat juga la .   Teringin ada Mug gambar sendiri , mana tau lepas ni rajin minum air. Pillow gambar sendiri atau gambar dengan orang tersayang .. EHEM ! 













Wow.. nampak tak ? begitu banyak pilihan untuk korang design sesuai dengan keinginan masing-masing . 

Printcious.com – Precious Gifts From Your Heart 

Dengar nama pun menggambarkan something yang spesial kan ? wah teruja betul dengar perkataan Printcious ni . Dengan tagline .  “Printcious.com – Precious Gifts From Your Heart” Hadiah istimewa dari dalam hati untuk orang tersayang.. , mendalam sungguh makna ayat itu . Pasti hadiah ini akan jadi hadiah yang tak kan dapat dibeli dimana-mana kerana design itu kita sendiri yang pilihkan , sama ada gambar atau tulisan dengan kata-kata dari kita . Limited edition !

Sebenarnya Lisa bagi personal gift sebab nanti harapnya hadiah itu akan kekal disimpan walaupun dah lama , mereka akan tetap ingat dengan kita . Hadiah yang tiada terganti dan tak dapat dibeli ditempat lain . Ada nilai sentimental tersendiri lah kan. 

Mudahnya Design Sendiri Hadiah di Printcious !


Semudah ABC ,  ternyata cara untuk design sendiri hadiah yang kita nak tu taklah susah mana pun . Untuk memudahkannya , dalam website Printcious ada bagitau step by step ; 





T-shirt ini bukan hanya tulisan design sendiri , nak letak gambar pun boleh . 




Comel gak kan MUG berwarna ni , sama je , boleh letak tulisan dan juga boleh letak gambar korang. Rasa nak letak muka Lisa dan tulis www.ciksepet.com hihihih.. rewards untuk diri sendiri . 




Rasa nak buat pillow ni lepas tu letak gambar Lisa and budak perempuan cucu boss tu la , mesti dia suka . Hehehe... Lisa memang rapat dengan dia semenjak dia bayi lagi ... ugh...mesti dia suka nanti. Tak sabarnya rasa nak tempah dan design ikut suka Lisa . 

Semua dihujung jari , zaman internet lah katakan . Tinggal masuk ke laman website printcious.com , kemudian pilih hadiah mana yang berkenan dan ikuti langkah yang dah terdapat dalam web tu . Rambang mata pula dibuatnya .. tak perlu susah nak pergi cari kedai untuk tempah lagi dah weih . Hadiah istimewa untuk yang tersayang hanya di Printcious. 




Thursday, July 27, 2017

Cara Dapatkan Facebook pabila Temporarily Locked

Cara Dapatkan Facebook Semula jika Terkena Temporarily Locked

Assalamualaikum !! Pelik tapi benar , dalam bulan ni je dah 2 kali akaun facebook Lisa  kena Temporarily Locked. Aduh.. nasib baik la tak da task job yang perlukan share di media sosial facebook, kalau tak..mesti dah cuak . Kalau korang risau kena temporally locked juga ... jangan risau , Lisa akan share cara dapatkan akaun facebook semula.

Awalnya 2minggu lepas , akaun facebook Lisa kena temporally locked   Tapi ok lagi la dapat semula , secara on the spot . Tapi selang seminggu dari itu Fb kena locked semula . Eihhh nak bergurau manja agaknya . Lisa dah verify ID , dah letak code generator , dan letak SMS verify tau dekat Facebook Lisa ni ... tapi terkena jugak . Nak cakap ada klik link scam atau phishing tu takde pulak . Hurmmm.. kali kedua ni FB locked selama 12jam . Kali ni takberapa cuak la , sebab account FB tu wujud lagi .

Cara Membuka Akaun Facebook Yang Dikunci Sementara Waktu 


Sekiranya akaun anda juga dikunci buat sementara waktu, korang mesti ikut arahan yang diterangkan di bawah untuk buka sekatan Profile Facebook . 

Pertama , buka facebook dan akan nampak paparan seperti gambar first tadi diatas tu , korang klik je continue .


Then Facebook akan bagi pilihan untuk keselamatan seperti gambar dibawah ini : 



Nah , pilih la dan tick di salah satu option Security Check  tu . Diantaranya : 
  • Identify photos of friends 
  • Ask your trusted contacts for Help 
  • Identify your recent comments , atau 
  • Text a security code to your phone 
Andaikata tak lepas yang security dipilih  tadi .. korang boleh guna option yang lain , 


  • Identify photos of friends 
    Facebook akan paparkan 5x gambar random dari kawan-kawan facebook , dan kena pilih dengan jawapan betul tau . Jika tak tau gambar siapa , boleh tekan SKIP. SKIP hanya boleh 2 kali saja ....

  • Ask your trusted contacts for Help. 
    Yang ini memang dari awal kena set dalam privacy seting facebook . Minta tolong diorang untuk recover acc. facebook yang kena temporaly locked . Kalau tak set awal-awal.. option yang ini tak kan dipaparkan . 


    -Pilih pada trusted contacts page , pilih beberapa kenalan yang korang dah set dalam list Trusted contacts . klik pada Teruskan.
    - Facebook akan menghantar kod keselamatan kepada semua rakan yang telah korang pilih sahaja.
    - Selepas ini, tugas korang adalah untuk menghubungi kawan tadi , dan minta  mereka menghantar kod yang mereka terima dari Facebook.
    -Sebaik sahaja korang dah kumpulkan semua kod dari rakan , korang boleh gunakan kod untuk membuka kunci sekatan dari akaun Facebook anda.

  • Identify Your Recent comments
    Bagi Lisa option ini paling mudah la  . Sedikit banyak mesti masih ingat komen atau like FB kawan-kawan. Ha.. yang pakai autolike tu .. i tak tau la macam mana ... haha mungkin ken aingat sendiri hahaha..

  • Text a security code to your phone 
    Facebook akan hantar satu code di number HP yang korang pernah register untuk akaun FB tu . Agak lambat sikit dalam 30 minit gitu baru dapat code ini . Jadi bersabarlah ya . 
Dah verify semua tu , sila korang tukar password . Yay.. dapat semula akaun Facebook .!!! 

Eh... jap jap... 

Walaupun dah buat semua langkah yang facebook minta , kadang ada juga yang masih tak boleh access. Kalau berlaku seperti itu ... , korang try login dan ulang langkah atas tadi menggunakan PC atau Laptop .  Insyaallah boleh ...   




Alamak ... Akaun FB masih Temporarily Locked  lagi ? My Facebook Account Temporarily Locked? How to Unlock



Nah macam kes Lisa yang kedua kali kena TEMPORARILY LOCKED FACEBOOK , walaupun dah verify semua, dah tukar password , tetap keluar pop-up gambar diatas ini . Risau ye jugak la, sebabnya Lisa memang set code generator di Apss FB tapi tak dapat , Lisa tukar hantar code melalui SMS pun tak dapat juga ... tekan banyak kali , last-last dia keluar macam ni . Koran kena tunggu 12 JAM.. baru login semula . Dan nak taknak kena ulang langkah-langkah macam atas tadi la  .. 

Leceh juga ye , nak contact facebook customer service pun takde dia punya email. Rasanya tak ada lagi .. 

Bulan ni rasanya  ramai blogger yang kena temporaly locked . Kenapa blogger ye ? 
Yang awal kena locked tu sebab klik permainan di facebook , ala macam vonvon tu .. yang kedua ni pula ada yang cakap sebab SPAM post url link artikel di group-group facebook . EH .. masalahnya ada je yang tak spam tapi kena temporarily locked juga. 

Apapun.. kena terima je la , hidup menumpang dengan free.. nak wat macam mana kan , facebook ini Mark punya .. hehe. 


Jangan lupa share !  mana tahu esok lusa facebook korang pula yang kena temporarily locked. 




Friday, July 21, 2017

PERADUAN MONY CREATIVE CONTEST , Hadiah Wang Tunai RM 1,400.00 !

PERADUAN MONY CREATIVE CONTEST , Menangi  Wang Tunai  RM 1,400.00 !

Buku, novel  dan Lisa memang tak dapat terpisahkan , tapi aku lebih suka yang kisah ada sejarah gitu la. Malam-malam memang selalu luangkan masa untuk baca , ala-ala ulat buku gitu . Ha.. biasanya kalau membaca ni mesti mulut rasa nak mengunyah je kan .. Tempoh hari cuba  goreng sendiri keropok , masak panas-panas lepastu makan .. aum sedapp. Lisa try goreng keropok  Mony Crackers , menghimbau kenangan zaman belajar dulu .


Mony Crackers terdapat 5 Perisa

Sebenarnya keropok Mony Crackers ni ada banyak lagi perisa , tapi Lisa hanya try yang dua ni dulu la ; Sari udang dan Ceriping pedas.  Ternampak time makan di beberapa kedai makan , macam sedap je yang perisa ceriping pedas tu . Keropok perisa udang memang kesukaan emak la, boss pun suka . Hahaha...  Mony Crackers terdapat 5 Perisa , iaitu :

1. Sari Ikan

2. Sari Udang
3. Bawang Tersanjung
4. Bawang Bibir
5. Ceriping Pedas


Tersedia dalam paket  @ 200gr, @ 500gr * dan @ 5kg * , untuk 2kg dan 5kg tu terhad pada perisa tertentu sahaja kayh . Antara pasar raya besar yang jual produk Keropok Mony ini ialah Giant, EconSave, MYDIN, NSK, UO dan banyak lagi. 





sari udang

MONY CRACKERS  HALAL ?

Yang ni mesti akan jadi keutamaan sebelum pilih makanan , haruslah periksa halal atau tidak makanan yang kita ingin makan tu . Jangan risau MONY CRACKERS disahkan dengan HALAL  oleh Majelis Ulama Indonesia . Ada logo halal di paket Mony .

Produk keluaran "Mony Crackers" (atau dikenali dengan Keropok Mony) ini mula diperkenalkan sekitar tahun 2009, dimana mereka menyediakan beberapa keropok dan kudapan yang mudah untuk dicari di Malaysia. Dengan tagline "Rangup nyer!", produk keluaran Keropok Mony dihasilkan dengan mengunakan resepi tradisi dan menggunakan teknik yang moden untuk memastikan ia berkualiti baik. 

MONY CRACKERS menggunakan aditif yang berasal dari tumbuhan, sintetik dan haiwan (untuk ikan & udang)

Tada... dah siap goreng ! senang dan cepat je goreng keropok Mony Crackers ni .  Goreng keropok ni kan selalunya panas , lepas tu tunggu lama , meletup dan kena jemur dulu baru nak rasa crunchy ... krak krik kruk gitu .. Awalnya nak minta mak je goreng sebab malas tunggu , hahaha ! Lisa gagahi juga menggoreng sendiri , dah besar panjang tak kan nak harapkan mak lagi kan .. ye dak ?  Takde la sampai buat trick masak yang potong botol air then pasangkan ke Sudip elak kena panas tu . 😋  . Hanya perlu 5-10 saat je untuk tunggu keropok tu kembang .

Senang je weih , tak perlu tunggu lama . Berapa minit je dah siap goreng dua bungkus keropok ni .  Ha. nak bagitau gak , MONY CRACKERS mudah digoreng (tidak perlu dijemur untuk dikeringkan dulu ). Mony juga cepat kembang supaya jimat penggunaan minyak . 

PERADUAN MONY CREATIVE CONTEST , Hadiah Wang Tunai  RM 1,400.00 ! 


Ha... sambil makan tu , korang jangan lupa nak selfie atau ambik video yang kreatif tau . Lepas tu upload di Instagram atu Facebook . Sebab #MonyCrackers ada buat peraduan MONY CREATIVE CONTEST tau. Hanya perlu share gambar / video sekreatif yang mungkin bersama dengan keropok Mony ni.

Cara Join MONY CREATIVE CONTEST : 

  1. Pastikan  anda sudah "Like" page rasmi Keropok Mony.
  2. Selepas Like page, sila Like post INI dan Share dekat Facebook anda.
  3. Hasilkan gambar atau video mengenai Keropok Mony - Selfie bersama Keropok Mony, Video goreng Keropok Mony dan sebagainya.
  4. Jangan Lupa muat naik Gambar / Video anda bersama hashtag #monycrackers #monychallange #monycreativecontest . Ini WAJIB ya!
    *Untuk gambar di Facebook korang kena tag Facebook  : Indani Utama 
NOTA
  • Contest bermula pada 17 Julai 2017 sehingga 31 Julai 2017
  • Pemenang akan dihubungi melalui 'Direct Message'.

Haaa itu sahaja syarat-syarat penyertaan untuk anda sertai Mony Creative Contest ini. 



Hadiah lumayan sebanyak RM1400 menanti tu , tak cuba tak tau .. mana tau kot-kot dapat menang bak kata pepatah rezeki tak pernah salah alamat. . Jangan tunggu lagi. Jom JOIN sekarang ! Upload cepat-cepat tau! Untuk maklumat lanjut mengenai produk-produk Keropok Mony dan juga contest 

Jangan lupa like :-
Facebook :  Keropok Mony 
Instagram : MONYCRACKERS.MY  


Friday, July 14, 2017

KENCING MANIS BOLEH MEMBUNUH !

KENCING MANIS BOLEH MEMBUNUH!

Jika dahulu, kita selalu beranggapan bahawa penyakit jantung merupakan pembunuh NO. 1 dunia. Namun, dengan kemajuan teknologi sekarang, penyakit jantung boleh dirawat pada peringkat awal. Bahkan, melalui pembedahan, pesakit jantung masih boleh menjalani kehidupan seperti biasa. Selari dengan kemajuan ini, pola penyakit kronik juga berubah. Kita sedar atau tidak, penyakit ‘silent killer’ kini bukan lagi penyakit jantung, tetapi penyakit kencing manis atau diabetes.   

 Dalam satu kajian yang dijalankan oleh National Health and Morbidity Survey 2015, peratusan rakyat Malaysia yang menghidapi penyakit kencing manis meningkat kepada 17.5 peratus pada tahun 2015 berbanding tahun 1996 yang hanya 11.6 peratus [1]. Peningkatan peratusan ini sebenarnya selari dengan peningkatan kadar peratusan masyarakat kita yang mempunyai masalah berat badan berlebihan atau obesiti.    

 Lebih mengejutkan lagi ialah ramai di antara kita yang tidak sedar sebenarnya mereka menghidapi penyakit kencing manis. Ini kerana, ramai di antara kita masih lagi menyangka yang penyakit kencing manis ini hanya menyerang golongan veteran seperti pak cik-pak cik yang sudah pencen, bekas tentera yang meluangkan masa bermain dam aji di warung kopi, atau warga tua yang berusia 50 tahun ke atas.   Sedangkan pola penyakit kencing manis kini sudah pun berubah. Dan perubahan ini sangat ketara dan membimbangkan kerana orang muda yang berusia seawal 30-an juga boleh menghidap sakit kencing manis. 

Perubahan pola penyakit kronik ini dipengaruhi oleh beberapa faktor yang kita sendiri secara sedar sering kita amalkan dalam kehidupan seharian.   Budaya melepak di kedai makan sehingga larut malam, habit makan process food dan fast food seperti nugget, sosej, kentang dan pengambilan gula yang melebihi 10 sudu dalam satu hari. Budaya yang sudah menjadi kebiasaan dan dianggap normal inilah yang menyebabkan ramai golongan muda bahkan kanak-kanak sudah menghidapi penyakit kencing manis stage 1 dan 2. Potensi menghidap kencing manis lebih tinggi jika seseorang itu sering mengambil minuman bergas yang mengandungi gula yang tinggi.

   Lebih membimbangkan, penyakit kencing manis ini merupakan kesan sampingan yang bermula dengan masalah berat badan berlebihan atau obesitI. Seseorang yang obes berisiko untuk mendapat penyakit yang digelar penyakit 3 serangkai, iaitu kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Ketiga-tiga penyakit ini saling bersangkut-paut. Tidak hairanlah jika rakyat Malaysia merupakan penghidap penyakit kencing manis tertinggi di Asia Tenggara. Melalui statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Malaysia berada di tangga ke-10 di dunia dengan jumlah penghidap kencing manis teramai [2].  

Penyakit kencing manis ini berlaku apabila organ pankreas manusia tidak dapat menghasilkan insulin. Pankreas merupakan organ badan yang akan menghasilkan insulin apabila badan menghantar isyarat menunjukkan kadar peningkatan glukos atau gula dalam saluran darah secara tiba-tiba. Bila kita makan, glukos yang terdapat dalam makanan tersebut akan ditukar menjadi tenaga dan disimpan sebagai lemak [3]. 

Namun, bagi pesakit kencing manis, organ pankreas mereka tidak lagi mampu untuk menghasilkan insulin yang diperlukan. Kesannya, glukos yang terdapat di dalam darah tadi tidak dapat diserap masuk ke dalam sel-sel badan dan juga tisu badan. Bila badan kita sudah tak lagi sensitif dengan peningkatan glukosa dalam darah dan insulin tidak dapat dihasilkan dengan baik, maka glukosa tadi akan kekal di dalam saluran darah dan berlakulah peningkatan kadar gula dalam badan. 

Dari situ akan terjadinya simptom-simpton lain akibat jangkitan kencing manis seperti luka sukar sembuh, mata mengalami rabun / silau, sering pening kepala dan juga peningkatan darah (bacaan blood pressure meningkat).   Penyakit kencing manis ini digelar ‘silent killer’ kerana penyakit ini boleh membuatkan penghidapnya rabun atau lebih teruk lagi buta, mengalami komplikasi buah pinggang, jangkitan luka yang tidak sembuh yang akhirnya akan menyebabkan kecacatan kekal, sakit jantung dan strok.

Lebih menyedihkan lagi, penyakit kencing manis ini tidak boleh di ubati dengan perubatan moden tetapi ia hanya mampu di kawal melalui ubat-ubatan atau suntikan insulin kekal untuk seumur hidup.   Dalam Bahasa mudahnya, pesakit kencing manis akan bergantung hidup pada ubat-ubatan untuk sepanjang hayat kerana organ pankreas yang tidak lagi mampu berfungsi dengan baik. Hanya dengan menukar gaya hidup melalui kawalan pengambilan gula dan suntikan insulin atau pengambilan pil, pesakit kencing manis boleh menikmati kehidupan seharian seperti biasa.  

BAGAIMANA MENGELAK DARIPADA TERKENA PENYAKIT KENCING MANIS?

Seperti yang kita sedia maklum, punca utama penyakit kencing manis adalah berpunca daripada pengambilan gula berlebihan dalam badan pada setiap hari. Kadar gula maksima yang sesuai untuk badan dalam sehari hanyalah sekitar 6 sudu teh sahaja. Apabila kita mengambil makanan atau minuman yang mengandungi kandungan gula melebihi 6 sudu teh sehari, maka dari sinilah kita akan mula terdedah kepada penyakit kencing manis.  

 Secara perlahan-lahan, organ pankreas dalam badan kita akan mengecut dan tidak dapat berfungsi dengan baik. Ketika itu kadar insulin dalam badan kita akan berkurangan dan bermulalah kencing manis dalam kehidupan kita.   Untuk mengelakkan masalah kencing manis ini, terdapat beberapa cara antaranya dengan mengurangkan pengambilan gula harian anda. 

Cuba kurangkan sehabis mungkin kadar gula yang anda ambil setiap hari. Sekiranya anda pergi ke kedai makan, pesan minuman yang kurang gula atau pesan minuman buah-buahan tanpa gula. Minum air putih sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau 2 liter sehari bagi membantu buah pinggang anda berfungsi dengan baik dan membantu melancarkan proses perkumuhan dalam badan anda. Namun, bagi sesetengah orang, agak sukar bagi mereka untuk mengurangkan pengambilan kadar gula. Ada kalanya seseorang itu akan mengalami masalah seperti menggigil, kekejangan otot dan rasa tidak senang duduk atau seperti ingin pitam kerana kekurangan gula dalam badan.

 Kebiasaannya pesakit yang sedang dalam risiko awal kencing manis akan mengalami simptom seperti ini. Sekiranya anda salah seorang yang mengalami simptom seperti ini, maka anda boleh menggantikan pengambilan gula kepada pengambilan pemanis semulajadi stevia. Dipasaran terdapat pelbagai produk yang telah dijual yang menggunakan 100% bahan semulajadi diproses daripada daun stevia.

     

GANTIKAN PENGAMBILAN GULA DENGAN STEEVYA!

Antaranya adalah jenama STEEVYA. Produk yang dihasilkan oleh bumiputera dan disahkan selamat digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia serta melalui beberapa ujikaji makmal dan disahkan TIADA bahan merbahaya. Produk STEEVYA ini juga merupakan produk stevia cecair pertama yang mengandungi Vitamin C didalamnya yang mana vitamin C ini berfungsi sebagai ejen imunisasi badan dalam membantu pertumbuhan sel-sel badan.

Seperti yang kita ketahui, penghidap kencing manis akan berhadapan dengan masalah luka sukar sembuh. Maka dengan pengambilan vitamin C yang mencukupi, maka sel badan dapat membantu merawat luka-luka yang terjadi tadi.   Dalam keaadaan kegawatan ekonomi, untuk membeli stevia yang agak mahal dipasaran adalah berat bagi mereka yang mempunyai kekurangan dari segi kewangan. 

Namun, dengan adanya produk STEEVYA, maka tiada lagi masalah bagi semua individu untuk berubah menjadi lebih sihat. Kerana, produk STEEVYA ini dijual pada harga yang amat berpatutan. Hanya dengan RM 49.00 sahaja, anda boleh mendapat sebotol stevia semulajadi dengan 50ml yang mana sebotol ini sudah mencukupi untuk kegunaan sekeluarga selama 2 - 3 minggu (berdasarkan penggunaan 2x sehari bagi 3 ahli keluarga).  

 Ingin mengetahui lebih lanjut tentang STEEVYA? Layari website ini: www.steevya.net Ingin membeli secara online produk STEEVYA? Layari: www.steevya.com   Masih sempat untuk anda semua melakukan langkah pencegahan dalam badan anda. Gantikan penggunaan gula kepada penggunaan STEEVYA yang lebih baik dan bebas kalori serta selamat. Jagalah kesihatan anda. Kurangkan gula dalam makanan dan minuman, gantikan dengan STEEVYA.   Selamat mencuba!   

TESTIMONI STEEVYA




Thursday, July 13, 2017

Biodata Raysha Rizrose

Muka dia ada iras Mawar Rashid la .. Raysha Rizrose adik dari Uqasha & Nelydia Senrose [ sama ayah lain ibu ]  , ala yang jadi heroin Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin tu . Raysha Rizrose ni berketurunan Indonesia Cina (bapa dia ) dan Thai (ibu dia) Cantik juga , pemilik nama sebenar Farza Naquraisha binti Mohd Fariz baru 21 tahun. Jeleesnya tengok kulit flawes dia , katanya tak pernah guna apa-apa pembersih atau skincare dari kecil hinggalah dewasa ini. 

Biodata Raysha Rizrose 


Nama Penuh Raysha Rizrose : Farza Naquraisha binti Mohd Fariz
Nama Komersial: Raysha Rizrose
Tarikh Lahir: 22 Jun 1996
Umur: 21 tahun (2017)
Asal: Subang Jaya, Selangor
Bakat: Menyanyi, berlakon, mengacara
Tinggi: 170 cm
Berat: 48 kg
Facebook: raysharizroseofficial
Twitter: twitter.com/raysharizrose
Instagram: www.instagram.com/raysharizrose
Keek : raysharizrose

Gambar Raysha Rizrose 

Untuk gambar setakat ini je la yang Lisa boleh bagi , kalau nak tengok banyak lagi .. pi skodeng Instagram dia nuh diatas dah bagi kan .. Hehehe..  
Gambar Raysha Rizrose

Wednesday, July 12, 2017

Pelakon Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin



Uhuk.. rasa kejap je kan drama Ku Kirim Cinta , kini digantikan dengan Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin slot Akasia TV3 . Gandingan Pelakon Raysha Rizrose , Azrel Ismail, dan Idris Khan. Bersiaran setiap Isnin hingga Khamis jam 6.58 petang di TV3. Macam mana pula ye ceritanya ? lepas baca sinopsis macam best je .. Lisa pun baru Hari ini tengok .. hehehe 

Senarai Pelakon Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin


Untuk senarai pelakon pinggan tak retak nasi tak dingin kali ini , ada mak airil dalam drama Andainya takdir tu .. tapi kali ini dia jadi mak yang baik gitu . Hehehee... 


PELAKONWATAK
Raysha Rizrose Yuhanis (Hani)
Idris Khan Saiful Mizan
Azrel Ismail Sharul Nizam
Zera Hariz Shila
Aprena Manrose Suraya
Zulkifli Ismail Encik Marzuki
Sheila Mambo Azimah
Zain Hamid Sharif
Daim Jailani Zul

Baca juga : Pelakon Watak Kalsom 

LAGU TEMA / OST

Lagu : Separuh Mati Ku Bercinta
Penyanyi : Dayang Nurfaizah


SINOPSIS NASI TAK RETAK NASI TAK DINGIN

Sehari sebelum majlis perkahwinannya, Yuhanis (Raysha Rizrose) dikejutkan dengan berita tunangnya, Sharul Nizam (Azrel Ismail) enggan menikahinya. Nizam menghubungi keluarganya bahawa dia telahpun berkahwin dengan Shila (Zera Hariz) dalam diam di UK. Bimbang maruah keluarga tercemar, Yuhanis menebalkan muka merayu dan memaksa supaya Saiful Mizan merangkap abang kepada Sharul Nizam supaya mengahwininya.

Pada mulanya Mizan, menolak sekerasnya kerana tidak tidak mahu menjadi pak turut. Mizan juga masih trauma dengan perceraiannya dua tahun lalu dan serik untuk berkahwin. Namun akhirnya Mizan bersetuju dengan bersyarat. Dia tidak mahu diganggu dan menganggap ikatan perkahwinan hanya bersifat sementara. Kata-kata Mizan memakan diri apabila lama-kelamaan dia mula terpaut hati dengan Yuhanis gara-gara sifat Yuhanis yang penyabar dan patuh kepadanya walaupun tidak dilayan selayaknya.

Semantara itu, Nizam pulang bersama isterinya Shila. Ahli keluarganya amat terkejut apabila mengetahui Shila sudahpun hamil sebelum berkahwin. Nizam yang lurus bendul sangkakan kandungan itu ialah anaknya. Nizam sedar dan merasakan bahawa dirinya telah dipergunakan oleh Shila. Shila pula terancam dengan Yuhanis. Dia sering mengesyaki Yuhanis mempunyai rancangan untuk merampas suaminya.

Konflik bermula apabila Suraya (Aprena Manrose), bekas isteri Mizan tiba-tiba muncul kembali di dalam hidup Mizan. Suraya ingin merebut kembali cintanya kerana menyesal dengan perpisahan mereka. Selepas mendapat tahu bahawa Mizan sudah beristeri, pelbagai masalah kerap terjadi di dalam hidup Suraya lantas menyebabkan dia sedar sebenarnya tiada lelaki lain sebaik Mizan.

Rumah tangga Mizan dan Yuhanis mula bergoyah, kebahagiaan dan kasih sayang mereka yang baru berputik mula diuji. Mizan hampir-hampir menceraikan Yuhanis dan tewas kepada godaan Suraya yang berniat jahat itu. Terdapat rahsia yang belum terlerai, cinta yang tidak terucap, dan perkara yang belum selesai dalam keluarga ini. Mampukah Yuhanis mengharungi segala cabaran yang melanda rumah tangganya itu?

GAMBAR PELAKON PINGGAN TAK RETAK NASI TAK DINGIN 


 credit gambar : myinfotaip
Gambar Pelakon Pinggan Tak Retak  Nasi Tak Dingin 
Baca juga : Jelajah Bas Drama Sangat Pelakon Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin




cakkk..jangan jeles kayh ! 

Monday, July 10, 2017

Kelebihan , Khasiat dan Harga Jus Lutox Dnars

Jus Lutox Dnars 

Kerja di dalam mall sungguh mencabar betul , semakin penat  .. badan rasa lembik ja . Kadang balik rumah , duduk atas sofa boleh pula terus tertidur disitu . Dengan tak mandi lagi ,,, ( opsss terkantoi pulak )  ON Off je stamina ! Hmm.. macam mana nak jaga stamina tubuh ni ha ..? Oh .. sebelum ini Lisa pernah tulis artikel tentang JUS LUTOX DNARS , macam banyak je kan khasiatnya . Lepas join contest tempoh hari , Lisa cuba la juga amalkan minum jus lutox, ha... jom le Lisa story sikit apa bagus ke tidak , and berkesan ke tidak jus lutox dnars ni . Baca sampai habis tau ... 

gamabr Jus Lutox Dnars


JUS LUTOX DNARS ni minuman botani campuran buah-buahan dan sayur-sayuran . Awalnya dalam kepala ni asyik fikir Jus Lutox ni mesti pahit , berbau jamu , dan mesti tak sedap . Urghh... lemah betul kalau suruh minum suplement yang sirap ni . Takut membazir pun ye juga , demi kesihatan.. Lisa gagahkan juga teguk Jus Lutox ni . Glup.... eh.. sedap pula rasa jus ni . Rasa manis dan sedikit masam , macam minuman campuran buah kurma , honey dan lemon dicampur jadi satu . Nasib baik la tak pahit , so rileks je masuk dalam mulut . Dap dap... 


Kelebihan & Khasiat Jus Lutox Dnars Untuk Kesihatan 


Nah Lisa kongsikan ada 12 kelebihan dan khasiat utama Jus Lutox Dnars ni dengan korang;

  • Kaya dengan antioksidan yang mampu mencegah kerosakan sel dan melambatkan proses penuaan sel tubuh.
  • Meningkatkan tahap kecergasan tubuh badan.
  • Menguatkan sistem imunisasi bagi melindungi tubuh badan daripada jangkitan penyakit.
  • Melancarkan peredaran darah.
  • Melancarkan proses penghadaman.
  • Membantu mengawal tekanan darah dan paras kolestrol.
  • Menyingkirkan toksin dari tubuh badan.
  • Meningkatkan tahap metabolisme tubuh badan.
  • Membantu mengatasi masalah angin dalam badan.
  • Membantu mempercepatkan pemulihan luka luaran dan dalaman.
  • Jus Lutox Dnars Memelihara sistem saraf.
  • Memelihara kesihatan tubuh badan secara menyeluruh



AMARAN !!
  • TIDAK SESUAI UNTUK BAYI 
  • JAUHI DARIPADA KANAK-KANAK 

Kandungan dalam Jus Lutox Dnars 

Awalnya Lisa rasa risau juga la, sebab tak tau apa kandungan Jus Lutox Dnars ni. Terus cari maklumat dalam web Dnars. Apa kandungan herba yang terdapat dalam jus Lutox Dnars sehingga membuatkan ia begitu berkhasiat . Nak tahu ? Just Lutox Dnars minuman kesihatan mengandungi   Kurma, Madu, Lemon, Halia, Pegaga, bayam, Markisa, garam bukit dan Delima. minuman di buat dari bahan-bahan segar berkhasiat dan kaya dengan nutrisi semula jadi.


Simpan di tempat dingin yang kering untuk kekalkan khasiat dalam jus lutox ni dan untuk elak kandungan rosak . 


Saiz/Isi padu Produk: 400ml/botol



Cara Penggunaan Jus Lutox Dnars

Goncang sebelum digunakan. Lepas dibuka, sila simpan di tempat yang sejuk dan kering. Minum 2 sudu besar semasa perut kosong sebelum makan pagi dan makan malam. Mudah je bukan ? tinggal masuk mulut je. Jangan lupa untuk banyakan minum air kosong . 


Harga Jus Lutox Dnars

Harga untuk sebotol Jus Lutox Dnars ni RM100 untuk semenanjung dan RM110 untuk area Sabah- Serawak .

Cara beli paling senang korang boleh SMS atau Whatsapp di 019-717 7207 

Jus Lutox Dnars ni mendapat Sijil Pengiktirafan HALAL daripada JAKIM , korang tak perlu risau dan was-was lagi la .



REVIEW LISA :
So far Lisa dah minum dari hari dekat nak raya sampai la sekarang . Feed back kat Lisa positif jer ,  badan pun tak rasa sangat penat macam sebelum ini . Pagi-pagi bangun tidur dah tak mengantuk dan lemau lagi , kira dah sihat cergas bertenaga la , metabolisme pun lancar . Amboihh.. macam iklan pula . Tak perlu tunggu tua kalau nak minum Jus Lutox kayh.. sebab yang muda atau yang tua boleh minum , Jangan tunggu dah sakit-sakit baru nak tercari-cari .






Makin meriah rangkaian produk Dnars . Dengan Jus Lutox memberi banyak manfaat buat kesihatan tubuh dan badan.
Yang berminat  nak merasa Jus Lutox , nak sihat dengan Jus Lutox... Lisa tak jual tau .. boleh beli di pasaran . Tapi nak lagi senang , boleh je beli dan order secara atas talian di number bawah ini :

Website : www.lutox.com.my

Tel : 019-7177207

#JusLutoxDnars #JusLutox #Dnars #berdiritegapbertenaga
Semoga perkongsian Kelebihan , khasiat  dan harga Jus Lutox Dnars bermanfaat untuk semua yang ingin kekal sihat , bertenaga dan cergas sepanjang hari .  

Friday, July 7, 2017

SPIDER-MAN : HOMECOMING , Best tak ?

SPIDERMAN : HOMECOMING, Best tak ? 


Hari pertama movie SPIDERMAN : HOMECOMING fuh .. kerusi dalam pawagam penuh  Nasib baik dah book tiket awal , kalau tak mesti dah melepas tengok . Kali ini Lisa tengok dengan cucu boss, umur 11 tahun gitu , sebab tu tiket kali ini dapat secara percuma jerrr. (memang selama ini tengok wayang percuma hahaha.. boss bayar ) . Tak sure budak punya ticket dah ada jual ke belum . Best tak spiderman homecoming ? Tom Holland memerankan watak Peter Parker /  Spider-Man ,  Robert Downey Jr. as Tony Stark / Iron Man, Michael Keaton as Adrian Toomes / Vulture , Zendaya as Michelle "MJ" Jones , diantara Actor and Actress yang turut menjayakan movie ni .   Seriously best ...  nak cerita lelebih tak boleh .. nanti kena kecam . Ahakss.. sian yang tak tengok lagi kan . 


SINOPSIS SPIDERMAN : HOMECOMING 

Aku nak cerita nanti korang cakap spoiler pula. Hmm.. Lisa bagi sumarry sikit je la ye . Spiderman Aka Peter Parker balik rumah aunty May selepas misi di Sokovia dengan Iron Man tempoh hari . Yang pasti kalau korang dah tengok The Aveger dan Civil War , nah Spiderman homecoming ni sambungan dari movie tu . Peter yang balik jadi manusia normal sebab dah suit tu Tony ambil semula . Sebenarnya ada 3 suit baru untuk spiderman , bukan 2 seperti dalam trailer.  hahaha.. OK la.. 3% Lisa dah cerita ni ha , nak tahu lebih lagi korang kena pi tengok sendiri . 



Pelakon Spider-Man Homecoming 



CAST
Tom HollandPeter Parker / Spider-Man
Michael KeatonAdrian Toomes / Vulture
Robert Downey Jr.Tony Stark / Iron Man
Marisa TomeiMay Parker
Jon FavreauHappy Hogan
Gwyneth PaltrowPepper Potts
ZendayaMichelle
Donald GloverAaron Davis
Jacob BatalonNed
Laura HarrierLiz
Tony RevoloriFlash


REVIEW LISA 

Lisa bagi 5 dari 5 bintang untuk SPIDER-MAN Homecoming ni . Dalam movie ni ada kelakar , ada motivasi , maksudnya tak bertumpu sangat dengan peperangan . Gaduh tu ada la , tapi peperangan kecil yang tak melibatkan banyak musuh . So, spider-man , kali ini lain dari yang lain . ada 2 hero dalam ni , iaitu Spider-Man dengan Iron man . Last scene iron man caruts blogger weih .. hahaha "real reporter yang pasti bukan blogger ." Huh... ingat blogger ni tak bagus ke apa . OK la.. blogger dah sampai taraf dunia gituu, sebab tak semua orang kenal apa itu blogger ... Hahaha.. korang jangan lupa tengok sampai habis tau , sampai after credit tu akan muncul captain america .Yes... so jangan keluar dari pawagam dulu . 

Tahukah anda , sebenarnya TOM HOLLAND dari kecil lagi memang teringin nak jadi Spider-Man . Wahh... bertuah ye ... impian jadi kenyataan beb ! 




Haaa.. Apa tunggu lagi , jangan lupa tonton kat pawagam , kalau tak nak nampak spoiler yang akan tumbuh macam cendawan dimedia sosial. Hahaha... 
Thursday, July 6, 2017

Biodata Hannah Delisha


Wah .. nama Hannah Delisha tengah hot sekarang ini , heroin dalam drama Mencintaimu Mr. Photographer tu . Seorang pelakon, penyanyi dan hos dari Singapura., dengar cerita ini ialah pertama kali dia berlakon untuk drama Malaysia.  Ramai pula artis dari luar negara yang jadi heroin di Malaysia ni . Kalau korang nak tahu biodata Hannah Delisha selengkapnya , meh Lisa bagi sedikit banyak detailnya .  




BIODATA HANNAH DELISHA 

Ternyata Hannah berdarah kacukan Inggeris dan Melayu yang mana bapanya berbangsa Inggeris manakala ibunya berbangsa Melayu Singapura . 

Nama Penuh: Hannah Adlina Blackburne Birch

Nama Komersial: Hannah Delisha

Umur: 21 (2017) 


Tarikh Lahir : 27 October 1996 


Kerjaya: Penyanyi, Pelakon, Hos

Lagu Single: Retak , Anugerah dan Tidak perlu kata apa-apa

Drama: Farhana, Kemelut, Kathy Gerenti, Bingit, Mencintaimu Mr Photograper

Twitter: hannahdelisha

Instagram: hannahdelisha




Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search