Tuesday, June 27, 2017

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1438H


Assalamualaikum , masih belum terlambat untuk ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1438 H tahun 2017 ini. Mohon maaf zahir dan batin jika ada tertulis kata yang mungkin mengguris hati kalian . 

Macam mana dengan raya korang tahun ini ? mesti seronok bukan .  Lisa tak pergi mana , pusing kluang je , rasanya tahun ni hambar sikit la .. entah semakin dewasa ini makin rasa tak teruja macam dulu . Mungkin sebab banyak fikirkan masalah lain kot . Heww... kalau dapat soalan cepu emas tu jawap lah dengan elok-elok . Mereka hanya nak bermesra tu , jangan sentap sangat kayh. Wat lek wat peace . Macam Lisa ni ha , setiap tahun dapat soalan sama ,

 "Bila nak kawin ? "

 Jawapan lisa :
 " Insyaallah tahun depan " .
 hahaha.. dan tiap tahun soalan sama je , takde pun diorang ckp ..aik tahun lepas ckp tahun depan.. ni tahun depan lagi . Nampak tak disitu , yang diorang ni hanya nak bermesra je , tanya soalan pun bukan  ingt jawapan ... hehehe. Tak mo sentap-sentap ok!

Nah Lisa belanja gambar yang sempat snap raya pertama dan raya ketiga.  



Gambar Raya Ketiga 



Raya ketiga dah naik kerja . Hahaha.. lagi suka la sebab duduk rumah dah naik bosan . 



Banyak jenis blink blik je rasanya untuk tahun ni . pergi banyak tempat pun sama je , Lisa suka pula  kaler nude  ... Hek hek... lama rasanya tak beli kasut tumit tinggi ni . Jangan risau , tak pernah tergolek lagi . 




Itu jela cerita tentang hari raya ... Oh ya... finally dapat makan rendang ketupat cik yati . Aum... sedap weih.. walaupun makan sesudu je .. ilang la rasa teringin tu . Dan ye.. malam tu terus sakit kepala.. hahaha dah padan muka sapa suruh makan makanan bersantan. 

Still ok lagi dari orang lain yang terkena cirit birit sebab makan banyak maknan serentak .. hikhikhikk..

Tak sempat nak hantar kad raya .. nah ada e-card raya dari lisa : https://ecard-raya.blogspot.my/


Bye... see u next entri... selamat hari raya ... !! 

Saturday, June 24, 2017

SAFI SHAYLA SYAMPU WANITA BERTUDUNG

SAFI SHAYLA SYAMPU WANITA BERTUDUNG#HANYASAFISHAYLAUNTUKSAYA


Rambut adalah mahkota setiap wanita. Metafora ini seringkali dikiaskan kerana setiap helaian rambut yang menawan mampu memberikan keyakinan pada diri. Rambut yang menawan pastinya lahir dari penjagaan yang rapi tidak kira dalam apa jua keadaan. Bagi individu bertudung, penjagaan mahkota ini sememangnya dititikberatkan agar keadaan rambut sentiasa sihat, dan bermaya.

Esok raya , sebab tu korang dah boleh bayangkan macam mana panas bertudung dari rumah satu kerumah lain untuk beraya . Jangan risau .. Lisa ada penyelesaian , dengan syampu SAFI Shayla ... terasa fresh sepanjang hari. Tak percaya ? cuba laa... 

Memahami keperluan wanita bertudung moden, SAFI Shayla rangkaian jenama syampu khas wanita bertudung telah dilancarkan pada Oktober 2013. Dengan 8 varian diformulasikan dengan Habbatus Sauda yang mempunyai 1001 kebaikan, SAFI Shayla dapat menyelesaikan apa jua masalah rambut yang dialami oleh wanita bertudung.

SAFI bukan sekadar sebuah jenama untuk pengguna. Ia punya jiwa dan hubungan akrab serta kepercayaan seperti keluarga dan teman bersama para pengguna. SAFI SHAYLA adalah kesinambungan kembara cantik jenama ini dalam inovasi produk menzahirkan manfaat terkitab khasiat Habbatus Sauda yang menjadi santapan Jujungan Mulia Rasullullah S.A.W meriwayatkan 1001 manfaatnya untuk umat manusia kecuali apabila Izrail datang memanggil. kami berbangga dan bersyukur kerana diberi ruang untuk memperkenalkan bukan sekadar syampu tetapi rangkaian lengkap produk penjagaaan rambut khusus untuk wanita bertudung”, Jelas Pengurus Kumpulan Produk SAFI, Mahsuri Sulaiman.

Walaupun terdapat banyak jenama syampu antarabangsa yang masuk ke dalam pasaran syampu untuk wanita bertudung pada masa ini, SAFI Shayla masih mampu untuk berdiri dan ianya terbukti apabila SAFI Shayla telah memenangi beberapa anugerah seperti Marketing Excellence Awards 2015 dan Effie Awards 2016 di mana SAFI Shayla telah merangkul 3 emas dan 1 perak bagi ke dua-dua anugerah tersebut.

Ini membuktikan bahawa pengguna-pengguna SAFI Shayla mempercayai bahawa rangkaian syampu ini mampu memberi solusi kepada masalah rambut seperti rambut gugur dan gatal kulit kepala yang dihadapi oleh wanita bertudung. Pengguna-pengguna setia SAFI Shayla juga mengatakan bahawa #HanyaSAFIShaylaUntukSaya


Pengguna juga boleh mendapatkan SAFI Shayla di dalam bentuk fleksi. Melihat kepada keadaan ekonomi yang mencabar, penggguna mula mencari produk yang lebih murah dan menjimatkan, pada masa yang sama memberikan nilai dan kualiti yang tinggi. Kebanyakan pengguna mengurangkan kadar perbelanjaan tetapi masih berusaha untuk mendapatkan barangan berkualiti untuk melengkapi keperluan isi rumah.


“Dengan SAFI Shayla Pek Fleksi, pengguna boleh mengguna terus, atau digunakan sebagai pek isian semula, ataupun sebagai pek kembara. Kami mengekalkan kualiti syampu agar keberkesanannya boleh dinikmati pada harga yang lebih jimat.” Jelas Puan Mahsuri Sulaiman, Pengurus Pemasaran SAFI.










Ingin ketahui apakah pandangan pengguna terhadap syampu untuk wanita berhijab? 

Layari saluran YouTube SAFI di https://www.youtube.com/watch?v=PHoGu4vxMws dan untuk maklumat lanjut mengenai jenama SAFI sila layari laman Facebook SAFI, www.facebook.com/SAFI.MY, laman Instagram SAFI @safimalaysia dan laman web SAFI www.safi.com.my

Lisa dah pakai ... korang bila lagi ?  #HanyaSAFIShaylaUntukSaya

Khasiat & Kelebihan JUS LUTOX DNARS.


Sebenarnya pernah dengar tentang Jus Lutox Dnars ni.,  Not bad juga la produk ni. Tengok testimoni pengguna Lutox ni pun boleh kata positif ja semua. Alhamdulillah kan.. Terasa nak try juga , dah emak selalu mengadu sakit lutut sampai susah nak solat ,, Lisa pun nak try juga , hari tu kes terlanggar kereta ..so kadang kaki kanan ni jadi krem .  mana tau berkesan ye dak ?

Khasiat JUS LUTOX DNARS 


Bukan apa, dalam bulan puasa ni banyak juga beraktiviti. Siang kerja, malam solat Terawih dan kadang-kadang kemas rumah rumah. Biasalah mood nak raya. Dekat-dekat nak raya ni lenguh badan sebab dok shopping. Ehhh.. tak banyak pun. Tapi kalau dah tawaf pusing pusing dalam mall bertingkat 4 tu , mana tak penatnya . Dalam butik lenguh berdiri test baju. Rasa berotot pulak tangan dan kaki ni.


Kebaikan utama Jus Lutox Dnars 


Nak dijadikan cerita dah kebetulan baca tentang Jus Lutox Dnars ni. Lisa kongsikan ada 12 kebaikan utama Jus Lutox Dnars ni dengan korang;


  • Kaya dengan antioksidan yang mampu mencegah kerosakan sel dan melambatkan proses penuaan sel tubuh.
  • Meningkatkan tahap kecergasan tubuh badan.
  • Menguatkan sistem imunisasi bagi melindungi tubuh badan daripada jangkitan penyakit.
  • Melancarkan peredaran darah.
  • Melancarkan proses penghadaman.
  • Membantu mengawal tekanan darah dan paras kolestrol.
  • Menyingkirkan toksin dari tubuh badan.
  • Meningkatkan tahap metabolisme tubuh badan.
  • Membantu mengatasi masalah angin dalam badan.
  • Membantu mempercepatkan pemulihan luka luaran dan dalaman.
  • Jus Lutox Dnars Memelihara sistem saraf.
  • Memelihara kesihatan tubuh badan secara menyeluruh


Tapi kan.. mulanya risau juga la, sebab tak tau apa kandungan Jus Lutox Dnars ni. Terus Tanya contact FB Dnars tu sebab nak cuba tapi risau apa la yang ada dalam Jus Lutox ni. Lepas di terangkan Jus Lutox ni hanya guna bahan semula jadi. Antara kandungan utama yang ada macam Kurma, Madu, Lemon, Halia, Pegaga, bayam, Markisa, garam bukit dan Delima. Tengok kandungan pun dah jadi yakin sangat dengan khasiat yang InsyaAllah kita boleh dapat.


Alhamdulillah yang lebih meyakinkan bila Jus Lutox Dnars ni mendapat Sijil Pengiktirafan HALAL daripada JAKIM. Tak da la bila minum dengan saudara atok dengan opah ni ditanya pulak halal ke kan. Nak balik kampung nak juga kongsi dengan dorang.

Mostly bila baca review pengguna yang dah minum Jus Lutox Dnars ni ada yang kongsi seronok sebab dah tak rasa sakit lutut lagi. Ada juga yang kongsi dah lama sakit sendi tapi Alhamdulillah lepas minum Jus Lutox Dnars memang membantu memulihkan. Makin tak sabar lak nak cuba minum ni.


Kiranya kalau minum bulan-bulan puasa ni memang lagi bertambah la tenaga. Hujung nak dekat raya ni tak la rasa lemau sangat badan kan. Jadi aku pun apa lagi. Tengah tunggu jus Lutox Dnars sampai rumah ja ni. Jus Lutox Dnars boleh diambil setiap hari dan sesuai untuk seisi keluarga. Jadi balik raya bukan minum sorang tau. Minum satu keluarga, atok, opah, saudara, sepupu, da nada lebih boleh la kongsi dengan tetamu yang datang.

Menangi Duit Raya Dari DNARS Sebanyak RM1,500 !! 


Baru ni ada tengok kawan share contest menang duit raya dari DNARS dekat facebook DNARS JUS LUTOX  . 

Caranya mudah je , cuma LIKE, KOMEN, SHARE & TAG dan HASTAG #DuitRayaDnars di facebook DNARS ( klik untuk join ) .

InsyaAllah ada rezeki tak kemana. 1 Syawal ni keluar result lepas tu, 2 Syawal terus dapat duit raya untuk pemenang. Kalau korang nak join tu cepat-cepat la sebelum hari raya. Ada rezeki tu ada la kan. InsyaAllah.




Jadi kalau korang nak info dan nak order Jus Lutox ni boleh terus secara atas talian dekat  :

Website : www.lutox.com.my
FB : https://www.facebook.com/juslutoxdnars/



Friday, June 23, 2017

Tukar dan Jimat dengan Watsons Cooling Gel Patch


Assalamualaikum ! Hai guys bulan puasa biasanya bulan membazir untuk Lisa , tapi dengan ekonomi keadaan sekarang ni Lisa cuba elak membazir dan berjimat cermat . Beli makanan pun sehari memang dah limitkan bawah rm10.00 , ok la tu kena cut cost selagi boleh . Bukan hanya makanan , barang sehari-hari pun kalau boleh beli yang lebih murah tapi kualiti pun ok . Macam sekarang , selalu gak riki-riki kat Watson , alang-alang dekat dengan tempat kerja yang baru ni ha . Boleh tahan murah juga lah.. rasa nak bertukar ke barangan jenama watsons je . 

Tukar Cooling Gel Patch ke jenama Watsons, Lebih Jimat ! 


Kemarin my little boy demam la pulak , apa lagi ..rungsing punya hal , Lisa beli je gel pelekat kat kepala tu tuk turunkan panas , kali ini Lisa cuba beli Watsons Cooling Gel Patch 6's hanya RM10 je dalam 1 kotak tu . Lebih murah dari jenama  "X " yang biasa guna . Keesokan harinya alhamdulillah dah turun suhu badan . Risau jugak kalau budak demam demam ni ha .

Watsons Cooling Gel Patch 6's

Cara penggunaan : 

1. Lap kulit sebelum digunakan,  biar nanti pelekat tu melekat lebih baik.

2. Tanggalkan lapisan transparant dan letakkan permukaan gel untuk kawasan badan yang diingini

3. Simpan di dalam peti sejuk sebelum digunakan untuk kesan penyejukan yang lebih baik.  Untuk mengelakkan dari kerosakan , jangan simpan Cooling Gel patch dalam peti sejuk.

4. Untuk menyimpan lebihan Watsons Cooling Gel Patch  yang tidak terpakai setelah dibuka, lipat bungkus alumium dua kali di sepanjang garis putus-putus, lalu letakkan di dalam kotak atau peti sejuk untuk mengelakkan hubungan dengan udara.


Bukan hanya tuk demam atau sakit kepala , tapi watson cooling gel patch ini boleh guna juga untuk : Sakit gigi , cuaca panas , sukar tidur , juga kekejangan otot lepas bersukan. Jimat bukan ?


Tak sama dengan apa yang Lisa selalu bayangkan , lebih murah tak semestinya kuliti low . Ha... buktinya watsons cooling gel patch ni walaupun harga murah , tapi kualiti pon OK ! pelekat yang tak cepat tanggal dan juga boleh turunkan panas budak dengan cepat. Wahh boleh bertukar ke watsons  dan berjimat la lepas ni  . 

Kenapa Harus Bertukar ke Watsons ? 


  • Harga yang ditawarkan untuk jenama watsons lebih murah dari jenama X yang Lisa guna sebelum ni . Rugi pula kan kalau tak tukar ke watsons, 
  • Jimat .
  • Kualiti brand watsons  setanding dengan jenama X tapi aku boleh dapatkan  dengan harga yang lebih murah ? sapa tak nak weih.. duit yang lebihan tu boleh beli barang lain. 


SHOPPING SPREE DENGAN FASHA SANDHA ! 

Tukar dan Jimat jenama watsons dan korang akan menangi peluang ekslusif shopping spree dengan Fasha Sandha . Wahh macam menarik je ! Caranya senang je :-



Langkah 1 : 
  • Ambil gambar anda bersama produk jenama watsons yang ditukar dari jenama "B"

Langkah 2 
  • Kongsikan sebab-sebab anda menukar ke jenama watsons 

Langkah 3 
  • Hastag #myswitchandsave & #watsonsmalaysia di instagram dan Facebook 



Untuk maklumat lanjut :


Facebook : Watsons Malaysia

Instagram : @watsonsmy

#myswitchandsave
#watsonsmalaysia

Tuesday, June 20, 2017

Despicable me 3 best atau tak ?

Ba..ba.. baa... baa.. nana..  Agak lama tak tengok wayang di pawagam ,  hari Jumaat tu juga Lisa bawa budak-budak pergi tengok wayang ni ha ...Despicable me 3 ni tak silap keluar 17 June 2017 . Sekali sekala kan .. lagipun sabtu tak sekolah . My little boy salah seorang yang suka dengan minion ni , sampai la bag sekolah , bekas makan , baju , cadar , selimut pun ada gambar minion . Fuhh... 

Despicable me 3 best atau tak ? 

Best , dan rasa macam sekejap je tengok  .Kalau tak best, mesti dalam hati .. " bila aih nak habis wayang ni " . Lisa bagi 4/5 bintang .. hehehehe . Budak-budak pun terhibur , cerita ni banyak buat kita tertawa la , semangat kekeluargaan pun ada .  

Oh ya ... untuk cawan minion ni tak de dalam online . Jadi kalau korang beli tiket online ... kena beratus beli asing la untuk set makanan dengan cawan minion ini.

Sinopsis Despicable me 3 

Ceritanya Gru dibuang kerja sebab tak berhasil tangkap penjahat . Then minions bg cadangan GRU untuk berbuat jahat semula, tapi Gru taknak . Dan tiba-tiba ...muncullah adik GRU iaitu kembar dia yang selama ini dia tak tahu pun ada kembar . Agaknya Gru percaya tak ye cerita tentang adik kembar Gru itu ? Ha... nak tau jalan cerita korang kena tengok sendiri la . Bestt woo... 

Cuti sekolah nanti tengok la ye di pawagam terdekat , hehehe.... tak salah bawa budak-budak untuk happykan diorang sekali sekala ... 


Friday, June 16, 2017

INTERNET PERCUMA CELCOM PROMO RAYA

Lama tak tulis entri celcom , hahah sebab banyak sangat promo so tak menang tangan nak menulis ( eleh.. padahal malas ) . Okay... kabar gembira untuk korang yang guna celcom xpax prabayar , sekarang celcom sedang buat promosi sampena ramadhan dan raya . Dapatkan hingga 20Gb kuota pelan tambahan , whatsapp dan wechat  percuma dengan hi speed internet . , panggilan tanpa had  ke 10 number , percuma 10Gb internet tengah malam atau... percuma rm10 baucar tunai dari lazada . Wah macam menarik je ... 



CARA UNTUK DAPATKAN FREEBIES XPAX PROMO RAMADHAN DAN RAYA 


Korang boleh nikmati 3 ganjaran menarik dari promo yang celcom buat untuk pengguna xpax . Nah cara dan syaratnya senang je ,

1. Freebie Raya . 

Apa yang best dari Freebie raya ni ? Langgan mana-mana pelan internet bulanan dan nikmati ganjaran percuma pilihan anda . korang boleh memilih salah satu (1) Ganjaran kelebihan xpax yang ditawarkan seperti :- 
  • Percuma Panggilan tanpa had ke 10 number 
  • Percuma 10GB internet burung hantu 
  • Percuma RM10 baucar tunai dari Lazada. 
Caranya :
 Hanya perlu melanggan internet bulanan sama ada RM30 untuk 5Gb ( Dial #118*2*4# ) atau  RM50 untuk 10GB . (#118*2*3# )  . PSttt : Jika umur korang bawah 25tahun ., boleh activekan kaw-kaw squad di aplikasi Xpax . dan dapatkan 50% Internet percuma .



Type of Internet PlanInternet QuotaValidity PeriodUSSD Direct Dial
Monthly RM305GB30 days*118*2*3#
Monthly RM5010GB30 days*118*2*4#


Pelanggan akan menerima SMS kedua yang digunakan untuk menebus freebie. Apa-apa freebie tidak ditebus selepas tamat Tempoh Penebusan akan dibatalkan.

2. Reedem freebie raya guna USSD : *118*1*5*1# atau di aplikasi XPAX .




Raya Lebih-Lebih

Yang ini pula jika melanggan add-ons menggunakan , korang boleh dapatkan double kuota untuk pakej yang dilanggan tadi . 

a. Internet burung hantu 
Internet burung hantu mingguan biasanya dapat 10Gb , kali ini korang akan dapat 2kali ganda iaitu 20GB . Hanya perlu dial *118*3*3*2# 
Untuk Internet burung hantu harian/daily pula akan dapat 2GB , caranya guna ussd *118*3*3*1# 

2. Facebook 
Untuk aktifkan facebook mingguan hanya perlu dail *118*3*4*2# dan nikmati 20GB internet . 
Sedangkan untuk Facebook harian pula 2GB  hanya perlu dial *118*3*4*1# .


3.Video Walla 
Video walla mingguan akan dapat 20GB internet , hanay perlu gunakan ussd *118*3*5*2# dan untuk video walla harian 2GB , hanya perlu dail *118*3*5*1# 

Wahhh menarik juga ni .... 




FreebieDate of redemption ("Redemption Period")
Late Night Internet 10GB WeeklyValid for 30 days upon date of subscription
Unlimited Call to 10 Friends WeeklyValid for 30 days upon date of subscription
RM10 Lazada Cash VoucherValid for 30 days upon date of subscription


Tawaran freebies yang terakhir pula : Chit-chat raya 


Chit Chat Raya
Free WhatsApp and WeChat throughoutRamadan and Raya!
Uishh mesti time raya ni semua orang ramai yang nak kirimkan ucapan hari raya dan berborak dengan sedara mara jauh kan , guna whatsapp dan wechat . Ishh mana ada orang guna sms dan kad raya lagi kan ? zaman dah canggih . #makkata , celcom xpax promo sampena hari ramadhan dan raya , bagi whatsapp dan wechat percuma dengan kelajuan internet hi-speed tau .

Caranya : 

Hanya perlu dail ussd : *118*1*5*2# atau menggunakan aplikasi XPAX . 


NOTA :
Tempoh Promosi
Promosi ini akan bermula dari 25 Mei 2017 hingga 30 Jun 2017 ("Tempoh Promosi"). Apa-apa lanjutan masa atas budi bicara muktamad dari Celcom



Wednesday, June 14, 2017

Tips Mudah Bangun Sahur


Puasa dah nak hampir kepenghujungnya . Bagaimana dengan puasa korang ? Semoga dipermudahkan urusan ibadah dibulan puasa ini. Biasa permulaan puasa mesti rajin bangun pagi , kalau dah dekat akhir-akhir ramadhan ni bukan main liat nak bangun sahur. Betul tak ? eleeh... bukan korang je ,, Lisa pun macam tu . Dah banyak kali terlepas sahur . Haih... tidur mati betul . Sampaila Lisa amalkan petua untuk mudah bangun sahur . 

Tips Cara Mudah Bangun Sahur 


Berikut beberapa tips yang mungkin korang boleh cuba untuk mudah bangun sahur .


1. Kunci alarm dan letakan jauh-jauh


Jika korang nak kunci alarm , pastikan letakkan jauh dari tangan korang. Bukan apa , nanti susah nak stop jadi nak taknak kena bangun tuk matikan alarm tu. Yes... Lisa dah kunci alarm sebanyak 4 kali . Dari 4.30 pagi , 4.45 pagi , 4.55 pagi , dan last pukul 5 pagi . Tapi itu la , Lisa ni jenis tidur mati .. boleh lak tak sedar untuk bangun sahur . Bangun-bangun dah azan subuh.  Memang la kuat puasa , aduhhh.. melepas pahala sahur ruginya  .

2. Minta bantuan orang rumah

Ni kalau duduk dengan keluarga , boleh la minta family yang lain untuk tolong kejutkan sahur. Kalau duduk rumah sewa atau bilik sewa nak tak nak kena cari jalan lain la . 

3. Jangan makan makanan berat

Mybe ye jugak la kot sebab lisa ritu makan kenyang sangat, jadi terlepas bangun sahur . 
So kalau ye pun makan kenyang kena la joging ke bersenam ke dulu sebelum tidur , tak pun susah sangat korang tawaf je Bazar ramadhan yang jual pakaian tu hahaa. 

4. Tidur lebih awal

Tidur lebih awal , bangun pun jadi lebih awal. Tak de la rasa lemau malas bangun . Boleh cuba ni . 

5 . Niatkan dalam hati

Segala sesuatu yang diniatkan dari dalam hati, akan berjalan dengan baik nantinya. Oleh karena itu korang boleh cuba niat dari dalam hati  untuk bangun pukul sekian, karena dengan niat akan dapat  tolong untuk bangun tepat waktu. 




6. Baca Al-fatihah dan tepuk 3 kali pada bantal .


Yang ni Lisa memang praktik kan sehari-hari . Sebelum tidur , baca surat Al-Fatihah dan kemudian tepuk-tepuk bantal sebanyak 3 kali .  Lepas tu baca niat puasa ramadhan  dan doa sebelum tidur . Menang akan bangun keesokan harinya untuk sahur . Seriously beb.. Lisa buat macam ni , kalau tak .. hmm terlajak bangun aih ...
  
Semoga tips-tips diatas boleh tolong korang untuk bangun sahur tepat waktunya . Selamat mencoba ! 
Monday, June 12, 2017

Senarai Pelakon Andainya Takdir


Awalnya tak nak terjebak la dengan drama yang satu ini , tapi kawan semua asyik cerita pasal  drama bersiri Andainya Takdir di slot Samarinda TV3.  . Punyalah emo masing-masing di group geram tengok si shukri yahaya pukul bini dia dalam cerita tu , nak tak nak jadi terasa nak layan gak . Hahahah... Drama sangat nih. Selain Shukri Yahaya sebagai Airil (heroin ) dan Nina Iskandar sebagai fatihah (heroin ) juga ada Puteri Balqis sebagai anak diorang . Senarai pelakon yang lainnya : Sheila Mambo, Idris Md Diah, Sabhi Saddi, Adiba Yunus, Annie Ariffin, Ikhlas Jalil, Rosnah Mat Haris, Dilla Ahmad,  dan banyak lagi. Drama Andainya Takdir dah lama ditayangkan start 29 Mei , setiap Isnin hingga Khamis pada pukul 10 malam di TV3

Senarai Pelakon Andainya Takdir 



PELAKON
WATAK
Shukri Yahaya
Airil
Nina Iskandar
Fatihah
Putri Balqis
Aleya
Sheila Mambo
Normah
Idris Md Diah
Jalal
Rosnah Mat Haris
Lemah
Erry Putra
Mushin
Adiba Yunus
Liza
Sabhi Saddi
Rahmat
Dian P.Ramlee
Salmah
Dilla Ahmad
Saidah
Putra Amaris
Rozali
Annie Ariffin
Norlin
Talha Harith
Zaki

LAGU TEMA / OST ANDAINYA TAKDIR

Setia Menunggumu - Sabhi Saddi
Mungkin - Potret
Permata Cinta - Aiman Tino
Tuhan Jagakan Dia - Ippo Hafiz
Dimanakan Ku Cari Ganti - Liza Hanim

SINOPSIS ANDAINYA TAKDIR

Mengisahkan ketabahan Fatihah (Nina Iskandar) dalam mempertahankan rumah tangganya bersama Airil (Shukri Yahya) yang penuh cabaran. Pasangan suami isteri ini mempunyai seorang puteri yang bernama Aleeya (Puteri Balqis). Kehidupan tiga beranak ini sentiasa dalam keadaan genting kerana Airil merupakan seorang yang panas baran dan cemburu buta. Segala perbuatan Fatihah dipantau oleh Airil dan setiap perbuatan Fatihah yang dilakukan tanpa kenan Airil, Fatihah pasti akan dipukul sehingga lebam.

Fatihah yakin bahawa dia mampu bertahan dengan sikap suaminya yang sebegitu demi Aleeya. Namun, kesengsaraannya tidak tertumpu kepada suaminya sahaja, sikap ibu mertuanya pula tidak menyumbangkan sebarang kebaikan dalam perkahwinannya. Ibu mertua Fatihah, Normah (Sheila Mambo) sentiasa bersikap keras kepala, menghasut, dan berprasangka buruk sentiasa membuat Fatihah kegetiran. Normah sememangnya tidak disenangi orang kampungnya kerana sikapnya yang suka menuduh tanpa soal siasat. Fatihah juga tidak terlepas daripada menjadi mangsa buli emosi Normah apabila segala permintaan Fatihah kepada suaminya ditentang olehnya. Airil pula sentiasa menyebelahi ibunya sehingga sering membuat Fatihah berasa terpinggir.

Pahit getir Fatihah bertambah lagi dengan iparnya, adik kepada Airil, Norlin (Annie Ariffin) yang obses kepada kanak-kanak sentiasa dengki terhadapnya kerana Norlin tidak mampu untuk mempunyai zuriat. Cemburu dengan Fatihah yang cantik, tambahan pula mempunyai Aleeya, seorang anak yang tidak kurang cantiknya dan bijak, Norlin sentiasa menghasut ibunya untuk memaksa abangnya pulang ke kampung kerana Norlin ingin bermain dengan Aleeya. Sekiranya tidak dituruti permintaannya, Norlin mengugut untuk tidak pulang ke kampung juga.

Sungguhpun Airil mempunyai masalah panas baran dan sentiasa memukul Fatihah, dia sebenarnya terlalu menyayangi Fatihah. Airil juga berusaha untuk mengubah sikapnya dengan mempelajari cara-cara untuk mengawal sikap cemburu dan kemarahannya yang melampau itu.

Dapatkah perkahwinan Fatihah bersama Airil bertahan? Mampukah Fatihah bertabah dengan segala cabaran kehidupannya? Adakah Normah, Norlin, dan Airil berubah sikap demi mengecapi sebuah keluarga yang harmoni?


Gambar Pelakon




Dengar cerita penuh emosi kalau tengok drama ini , perghh mesti mak-mak geram tengok bini kena pukull.. mesti menyumpah2 haahaha.. kita tengok la malam ini ... yang takde TV boleh tengok juga di tonton.com.my
Sunday, June 11, 2017

Sedekah Kurma di Bazar Ramadhan pun Kena Halau ?

Semalam viral or tular di media sosial , video kekecohan menghalau parti pembangkang yang nak agihkan sumbangan sedekah kurma di bazar ramadhan Kluang dalam pukul 7 . Tempat aku la tu , tapi biasa pergi pasar ramadhan pukul 5.30 jadi tak tahu menahu ada pergaduhan ini , sampai la video tu tular di facebook. Bagi aku la ye ,, tak sepatutnya pakcik baju merah halau orang nak sedekah sampai macam tu sekali , memaki-maki , tolak orang , sampai pukul orang yang bagi sedekah kurma tu . Ya pun dari parti berlainan , kalau nak halau pi la cakap elok-elok ... wat malu orang islam je . Time puasa pulak tu .. ,puasa bukan tahan makan minum je , tapi marah dan perilaku tu kena jaga gak . Nabi tak ajar macam ni tau ( eh terceramah pulak )

Sedekah Kurma di Bazar Ramadhan Kluang pun kena ada halau ke ? 

Aku bukan menyokong kedua pihak parti merah dan parti Dap tu , tapi iyelah , orang nk bagi sedekah kurma ... biarla mereka bagi . Ada orang komen " kalau bagi sedekah kurma tu nanti kacau peniaga kat situ " bagi kurma 5 biji je pun , nak kacau niaga apanya , tk kan rugi kot ..lagi pun timing dah nak buka puasa  .  Ada je orang susah yang tak beli kurma untuk berbuka , kena ingat juga tu .


Video Kena Halau ketika memberikan sumbangan sedekah kurma di bazar ramadhan Kluang

" Kalau iklas , tak perlu letak gambar parti di tuperware tu ."

Lah sebelum ni ada orang bagi bubur lambuk pun dia bagitau dari mana , dari company mana .. kalau kat masjid pun orang agih bubur lambuk mesti ada sticker dari masjib bla bla bla. Sebab dia DAP pastu tak boleh masuk ke ? tak leh terima ke ? Yang korang makan kat kedai mamak ingat semua yang kerja tu islam ke ?

Takut sangat dengan yahudi dan parti pembangkang ?.. aiyoyo .. kalau takut yahudi.. tkyah main facebook sebab itupun yahudi yang buat .

Dengar cerita yang pakcik baju merah dan orang yang mengaku seorang "imam" tu dah ditahan polis sebab menumbuk dan menimbulkan kekecohan dan provokasi di Bazar Ramadan Bandar Kluang, petang semalam . 

Pasal lelaki yang mengaku imam  tu pun satu hal , rasanya 2014 ditempat yang sama gak , orang tu halau juga parti pembangkang yang nak sedekahkan kurma .

Yang packing tu bukan islam
Hmm... dah tu yang korang makan kat kedai mamak tu ingat islam ke semua pekerja diorang ? Yang korang makan kat pizza hut tu ingat semua yang makan tu islam , bercampur gak pinggan mangkuk dengan orang bukan islam ? . grrrr...
Aku taknak komen banyak la,,, just part maki-maki tu je i rasa tindakan tak patut . kalau nak halau kalau tak suka , boleh cakap elok-elok . Gitu...

Friday, June 9, 2017

Al-Fatihah Untuk Shea Rasol





Agak terkejut juga dengan pemergian Shea ( www.myamethyst-shea.com/ ). Sekali lagi kehilangan seorang kawan blogger , Shea Rasol yang pulang ke rahmatullah hari ini , dihari Jumaat 09 June 2017 , hari ke 14 bulan ramadhan , diusia yang muda lagi baru 29tahun  . Siapa yang tak kenal shea, dia ialah seorang blogger , pengacara SIS di TV9 , juga fashionista yang digemari ramai orang . Tipu la kalau tak sedih , tapi...sebaik-baik perancangan ialah dari ALLAH . 

Marilah sedekahkan Al-Fatihah untuknya disana . Semoga tenang dan di tempatkan digolongan orang yang beriman . Untuk family yang ditinggalkan , semoga diberikan kesabaran dan keikhlasan hati . 

Kita bacakan Al-fatihah sekejap untuk Shea Rasol





Damailah disana Shea , dah beberapa bulan bertarung melawan cancer Urachal ... kini awak berada ditempat yang lebih tenang . 


Beruntungnya kerana pemergiannya pada hari Jumaat di bulan Ramadan yang mulia. Awak insan terpilih Shea.. #SheaCancerFighter

Sebak ... tak leh nak tahan air mata ni 😢😢😢😢 
Thursday, June 8, 2017

Percutian di LEXIS HIBISCUS Port Dickson


Assalamualaikum ! Salah satu dari wish list dah terpenuhi ,. yes!  dah lama Lisa sememangnya nak pergi LEXIS HIBISCUS PORT DICKSON , tempat ala-ala Boracay di Philiphina tu . Private pool gitu .Lain dari yang lain kali ini Lisa bercuti di bulan ramadhan . walaupun begitu tetap ramai juga yang bercuti di Lexis Hibiscus . Teruja betul nak menaip kali ini.

Percutian di LEXIS HIBISCUS Port Dickson  Buat Aku Teruja !!


Dari banyak-banyak hotel , Lexis Hibiscus PD yang paling buat aku teruja . Dah terbayangkan ada Swimming pool private dalam bilik dan tak perlu berkongsi dengan orang . Ada Sauna , Katil besar.. private pool dan macam-macam la. Heavennya ! dah terbayangkan oih..

Hotel Lexis Hibiscus Port Dickson menyediakan berbagai pilihan bilik , dari executive , sky pool , premium dan banyak lagi, Kali ini Lisa menginap di  bilik Executive  harga dalam RM1020.00 satu malam . tengok dari maps terletak di bahagian daun hibiscus ni .



KEMUDAHAN DI LEXIS HIBISCUS PORT DICKSON

Turun dari kereta , akan ada orang yang buka pintu kereta , tolong bawakan barang  dan ya.. semua itu percuma saja tanpa caj  , terasa ala princes la pula .  Banyak kaunter pendaftaran so korang tak perlu risau menunggu lama , oh ya ..di LEXIS Hibiscus ni ada  sofa untuk tempat menunggu sementara korang nak check in , ada Live performance , ada minuman sejuk ,, dan aiskrim ..ya sama semua  diberikan secara percuma sahaja . Best kan ?



Sebelum naik Buggi (kendaraan disitu ) , kena beratur . Macammana dengan barang beg-beg besar pula ?part tu serahkan je dengan staff disitu ... hanya perlu bagitau dengan mereka number bilik korang nanti mereka akan hantar dengan selamat . So Jom kita menuju ke bilik pula 




Lisa bermalam di Executive Room Lexis Hibiscus Port Dickson , antara kemudahan yang Lisa dapat seperti :

  • Keluasan71 sqm
  • Terletak di  bahagian daun bunga raya / hibiscus
  • glass panel di lantai untuk melihat kehidupan laut dibawah.  to view the marine life below
  • 2 king beds
  • swimming pool peribadi  dan sauna di kawasan balkoni 
  • bilik air yang besar 



2 KATIL KING SIZE 



Meja yang luas dan selesa. Dibawah meja bahagian kiri dari gambar , yang berwarna putih tu dalam ialah peti ais bersaiz kecil , Setakat nak sejukkan minuman dalam tin dan menyimpan makanan tu boleh la .




Walaupun Lexis berada di tepi pantai , tapi tak menjejaskan line telephone dan juga internet . Lisa guna talian celcom , full barr 4G  (just masa di lobi hotel tu je la line bertukar ke E , sob-sob  nasib baik ada wifi percuma ) , haa kira ok la tu sebab biasanya kalau kawasan tepi pantai ni line telephone susah sikit dan ada pun tak berapa nak laju . Di Executive Room Lexis Hibiscus ni juga korang akan dapat FREE WIFI , laju juga lah . So tak menjejaskan kerja korang , almaklumlah Lisa ni kena sentiasa guna internet ... hehe 

Jom jelajah bahagian bilik mandi dan swimming pool pulak .



panel kaca di atas lantai untuk melihat kehidupan marin di bawah

Jangan risau , kaca ni boleh tahan untuk tampung berat badan korang .Hewww.. terbayang ada shark dibawah itu ..



 Bathroom Amenities

  • Shower
  • Hair dryer
  • Toiletries
  • Bathrobes


Peralatan untuk mandi memang dah biasa ada di mana-mana hotel , yang best disini disediakan sekali dengan hair-dryer dan juga tempat untuk iron baju tapi sayangnya takda iron disitu 😉 . Ha.. payung dan penimbang pun ada tau . Memang complete lah . 



Peti besi untuk simpan barang berharga .




Perempuan pantang tengok cermin , selfie kejap.. hew hewww 





 Private Swimming Pool 






Kedalaman kolam ni 1.2 meter . ada pelampung sekali jadi tak perlu risau untuk budak-budak .Yang pasti korang kena pantau la.. sebab bilik dengan laut hanya dipisahkan cermin. Hati-hati ye ,,,




Swimming pooll sea view 

Private pool di executive room ni dia tak berdepan-depan dengan bilik orang lain ,,, jadi aman la cik Lisa nak swimming disini without tudung , masih berpakaian sopan hehehe . Sebab gambar private so letak je gambar budak ni , see.. nampak tak betapa dia happy tengok laut ni . Memang release otak la..



Pemandangan di Lexis Hibiscus Port Dickson malam hari  . Ni tips untuk korang ye ,, lebih baik jalan kaki meronda-ronda disini daripada naik buggy car. Atau boleh je nak sewa basikal... ada tempat tuk sewa .




Design luar yang unik ! 
Kalau time pagi , angin kuat dan korang boleh menikmati ombak laut yang menghempas batuan tepi pantai.. ececece..  bermadah pulak . 


Oh ya Lisa dapat pakej room dengan Free sarapan  untuk 2pax / room 

Menu yang disediakan seperti : Nasi Lemak  yang dibungkus daun pisang , Nasi goreng , Daging rendang , Bihun goreng , aneka telur , Telur gulung , nuget , aneka roti ,aneka jus buah , salad , bihun sup , bubur dan banyak lagi . Ambek sedikit sudah , nanti boleh topup makan lagi . Hek hek...
Rasa untuk makanan ni 4/5 bintang. Sedap sampai menambah -nambah . opss .

Untuk sarapan ini korang boleh pilih sama ada Roselle coffee house  (yang ni kena beratur dulu ) atau masuk dalam lagi di UMI jappanese restaurant . Dua tempat ni sama je , boleh breakfast disini .




REVIEW LISA

  • Lisa sangat puas hati dengan service dan bilik disini. antaranya : 
  • Layanan / service yang mudah 
  • Check in cepat dan mudah je 
  • Staff friendly dan murah senyum 
  • Kemudahan buggi car untuk bawa kita kedalam bilik jadi tak perlu la nak berjalan kaki usung beg tu ha . 
  • Bilik  yang luas dan selesa 
  • Katil best sedap tidur weih . 
  • Private pool , korang boleh swimming sesuka hati pagi ,siang , bahkan malam pun boleh tau dan tak berkongsi dengan orang luar . 
  • Sauna dalam bilik sendiri  tak perlu kongsi dengan orang lain , korang juga boleh set temperature sesuka hati .
  • Sewa basikal untuk keliling dan bersiar-siar di Lexis .
  • Boleh naik Heli untuk tengok Lexis Hibiscus dari atas . 



Nota : .. lepas ni harapnya ada iron la dalam bilik tu , sesuai untuk kami yang nak iron tudung ni ha , tak kan nak bawa iron dari rumah . hukss.. 

Rating Lisa :-(1-5 bintang ) 

Kebersihan : 5/5 ,
bersih gila beb lexis hibiscus ni , dari mula lobi sampailah di semua sudut .


Makanan : 4.5/5
Hampir kesemua makanan disini sedap . Sayangnya ayam rendang tu dah habis awal .. harap lepas ni dapat di banyakkan lagi menu itu .

WIFI : 5/5,
Laju , dalam bilik , dalam private pooll atau dibilik sebelah pun still boleh guna . Laju weih.. walaupun ramai orang guna . 1 password wifi ni boleh digunakan disemua tempat area Lexis ini tak terhad di bilik sahaja .

Bilik : 4.5/5
Bilik luas weih , dan sayang just pada iron tu takde tapi tempat iron ada haha.

Keselesaan tidur : 5/5 
Selesa tidur sampai tak sedar dah pagi , takda ganguan bunyi bising .

Lokasi : 4.5 /5 
Senang cari , alhamdulillah tak sesat lagi hahaha.

Value : 4/5 


Korang boleh juga rasai tarikan yang special untuk naik Heli di Lexis Hibiscus ini, hanya beroperasi ketika hujung minggu dan juga cuti umum . Boleh ride dan tengok pemandangan Lexis Hibiscus dari atas . Macam best je kan ? tapi sayang time Lisa pergi tu cuaca tak mengizinkan nak naik , uhukss kecewa ! Lain kali la pergi lagi :p 



Untuk maklumat selebihnya :-

 Lexis Hibiscus Port Dickson 

Address: 12th Mile, Jalan Pantai, Port Dickson, 71250 Pasir Panjang, Negeri Sembilan, Malaysia
Phone: +60 6-660 2626


Terimakasih Lexis Hibiscus Port Dickson , semoga Lisa ada kesempatan untuk datang sini lagi ..hehee





Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search