Cara Memendekkan URL Blog

Cara Memendekkan URL Blog | Sering kali kalau kita update atau share link di twitter maka kalau url blog tu panjang , akan nampak link tu separuh sahaja kan ? mana pergi separuh link tu ? sebab twitter ada had penulisan tak macam facebook. Lisa ada satu tips untuk kalian Cara memendekkan Link Url agar nampak lebih simple dipandang . Langkah memendekkan Url tak makan masa banyak , sekejap je .


 Cara memendekkan Url : 
1. Copy URL yang akan dipendekkan ,
2. Taip website short URL
3. Paste URL yang panjang kedalam website tersebut .
4. Klik Shorten (sesuai dengan website pemendek URL ) 
5. Copy Url yang dah jadi pendek.

6 WEBSITE Yang biasa saya gunakan untuk memendekkan URL 
1. Bitly.com

2.Goo.gl

3.Bit.do
Dari semua website yang pernah kupakai untuk memendekkan url, bit[dot]do paling unik menurut saya. Anda tidak hanya memendekkan url yang panjang. Tapi juga bisa mengubahnya dengan kata yang sesuai keinginan. Caranya, setelah memasukkan long url di kotak paling atas, ketikkan kata atau apapun sesuai keinginan di kotak bawahnya, lalu klik shorten. Maka url panjang tadi akan berubah sekejap menjadi kata yang anda inginkan.
  1. 4.Mcf.ee
  2. 5.Ow.ly
6.Tiny.cc

Sebenarnya website untuk memendekkan url itu ada banyak sekali, tapi baru 6 saja yang saya ketahui. Itupun yang sering saya gunakan hanya nomor satu dan dua saja. Semua itu tergantung selera anda. Short url lebih mudah dihafal dan diingat daripada long url yang buat mata sakit, makanya kalau ada cara buat  form pendaftaran memakai google doc, url panjangnya bisa dijadikan pendek agar lebih simpel.

13 ulasan

oOOOoooo... baru ku tahu... baguihnya Lisa ni... pandailah... Mekasih na

ooo baru tahu!! selalu klu pnjg sgt akak malas nk update HHAHAHHA ok pasni leh tryyy iniii ~

bagusnya info ni lisa. yumida pun baru tahu buat. before ada gak baca tips pendekkan url, tp lupa. next time klo update kat twitter buat singkat mcm ni mudah

Biasa guna Bit.ly je sebab boleh tengok statistik berapa banyak klik kat short URL yg kita buat..

Memudahkan guna url yang dipendekkan.

mudah tapi kalau bukan blogger yang baca.. mesti diorng ingt vrus >.<


EmoticonEmoticon