Ayat Simple Tapi Susah Orang Ucapkan

Ayat Simple Tapi Susah Orang Ucapkan | Sebenarnya kan bukan susah nak ucapkan 2 patah ayat ni, tapi masih ramai orang tak reti nak ucapkan ."  Terima kasih " senang je kan ayat tu , tapi lidah manusia sekarang memang susah nak ucap ayat itu . Orang berbudi kita berbahasa . Rasanya tak susah mana pon kalau ucapkan terimakasih sebagai tanda menghargai apa yang orang tu telah tolong .

Seperti kes pagi tadi, ada seorang pakcik minta tolong Lisa . Lisa tak tau nak tolong macam mana sebab memang tak boleh nak tolong. Ibarat  minta tolong hantarkan ke Balai polis tapi kita tak ada kereta, jadi tunjukkan jalan sahaja . . pendek cerita , walaupon Lisa tak leh nak tolong dia sebab diluar kemampuan Lisa, maka try lah rujuk call pada orang yang lebih tau dan mungkin boleh tolong. Dah guide cara dan jalan untuk solve masalah dia, Eh dia cakap BOD*#  pulak kat tempat Lisa bekerja . Masalahnya memang diluar system . Lepastu Lisa masih bersabar, still cakap slow talk dengan dia .Dia lagi tinggi suara, cakap Bod*# Bo*8# . Hurm ,Perlu ke cakap macam tu ? 

Nasib  baik lah masih boleh bersabar, duduk depan counter ni memang kena banyak bersabar .
Bukan nak mengungkit dan berharap kata Terimakasih dari dia , tapi.. sekurangnya tak payah lah nak memaki hamun, bukan salah Lisa pon.

9 ulasan

betul tu , tapi tu la . keje kaunter ni kebanyakan memang kene banyak bersabar dengan mcam2 jenis orang

kalu xmoh ucap terima kasih tapi nak ucap sama-sama je bole dop ?

Ellie - Baru terjadi Jumaat lepas, pintu lift tertutup cepat, saya pantas tekan button "open" untuk tunggu seorang wanita yang nampaknya tak sempat masuk sebelum itu... dia masuk usahkan nak ucap terimakasih, muka masam mencuka dan lagaknya macam kami dalam lift berhutang million2 dgn dia. ...memang kurang ajar kakak tu..bertudung labuh tapi tak ada sopan....(Ellie)

betul..kadang-kadang perkataan sorry pun susah.. kalau naik lrt ke ktm ke..memang normal la kn terlggar kersentuh.. bila kita langgar orang,. kita cakap sorry.. bila orang lggar kita.. die buat muka bengang pulak..kita pula rasa bersalah..

hehe mybe fikiran tengah ada kat mana ntah. or mybe tengok awak lebih muda dari dia :D

manusia sekarang mementingkan diri sendri


EmoticonEmoticon