Isu Penukaran Kad ATM Maybank

Betul Ke Kad Maybank Perlu Tukar Sebelum 31 Julai 2016 ?|| Beberapa hari ini ramai kawan yang guna kad ATM dan kad Debit dapat message Maybank yang isinya suruh mereka tukar ke kad baru selambatnya 31 Julai 2016 ini. Masalahnya betul ke ?  Message yang lebih kurang berbunyi:

"RM0.00 MBB: SILA TUKAR KAD DEBIT ANDA KEPADA KAD BAHARU BERCIRI PIN SECARA PERCUMA DI CAWANGAN MAYBANK BERHAMPIRAN ANDA HARI INI. TERIMA KASIH."

Untuk kepastian , Lisa tanya le kat abang Lisa yang kerja Maybank tu . Dia cakap message 31 Julai 2016 tu hanya untuk staff Maybank sahaja , sedangkan untuk customer Maybank.. penukaran kad baru boleh dilakukan sampai hujung tahun ini 31 Disember 2016 .
Tukar kad yang ada logo payWave atau DEBIT , rujuk gambar . 


Dan pihak Maybank pun dah memuat naik kenyataan petang tadi mengenai isu tukar kad tu . 

Dear Maybank Customers,
It has come to our attention that there have been SMSes, emails, FB postings, and WhatsApp messages being circulated regarding the requirement to replace your Maybank Debit cards by 31 July 2016 and that a fee of RM12 will be applicable for replacements made after 31 July 2016.
Please be informed that this message was not sent or authorised by Maybank. If you receive such a message, please ignore it. We request all customers to refer to our website at http://mybk.co/xfkv for more details on card replacements and http://www.maybank.com.my for latest information on all of our products and services.
We would also like to clarify that all Maybank ATM/Debit Cards will have to be changed to the new enhanced PIN-enabled MyDebit Card now. There is no cost involved for the replacement. If you have not already done so, please change your card immediately at any Maybank branch so that you can continue enjoying the convenience of the Maybank ATM/Debit card.
Thank you.



Perlu atau tak tukar kad ATM atau Debit Card ke kad yang baru ? 

Jawapan : Perlu , kad ATM yang lama yang tiada logo Debit  atau myDebit perlu tukar ke kad yang baru  dan tempoh penukaran kad tu sampai hujung tahun ini 31 Disember 2016 bukan 31 Julai 2016

Selepas ini kad debit akan ada logo payWave (rujuk gambar diatas ) ..

payWave ni mudahkan kita buat bayaran hanya dengan melayangkan microtag payWave tanpa  sentuhan bagi membolehkan pelanggan menikmati kemudahan yang lebih baik dan pantas untuk membuat transaksi setiap kali membuat pembayaran. ala.. macam tuch n go tu .. jadi kalau korang nak guna kad ni .. tak perlu sign lagi dah . just masukkan pin sahaja. Nak tahu detail lagi..boleh tanya staff Maybank ye .. 

contohnya :  perniagaan yang menyediakan kemudahan terminal Visa payWave ketika ini termasuk Krispy Kreme, Radio Shack, Aeon, Aeon Big, TGV Cinema, KLIA express, Sogo dan Coffee Bean.


Kesimpulan Lisa : Ya memang perlu tukar kad ATM atau debit kepada kad yang baru , dan untuk tempoh penukaran pula sampai 31 Disember 2016. Kalau kalian tukar sekarang ..mesti bank cakap tak perlu tukar.Dan kemungkinan besar kena tunggu sebab ramai orang nak tukar atau kehabisan kad.


UPDATE 27/9/2016: 


Baru-baru ni dapat sms viral di group whatsapp yang mengatakan penukaran kad maybank kena dibuat sebelum Oktober ni , kalau tak nanti akan dikenakan cas yang boleh tahan banyak le juga. Lisa dah double konfirm dengan pekerja bank , message berantai yang tersebar di whatsapp tu PALSU ! Lisa memang dah agak dah dari awal , sebab entri sebelum ni Lisa dah bagitau yang penukaran kad bank untuk Maybank ni sampai hujung tahun ni dan cas pun tak sampai la RM 200.00 , mengarut betul.. huh.   Ayat yang viral tu lebih kurang macam ni lah


Friendly reminder...for those customers who had not yet to change new ATM cards after 30/09/16, B.Islam will charge RM21/-,BSN RM60/-, Maybank RM200/, whilst CIMB is silent but existing cards will b invalid effective 01/01/17 .Bank Islam opened until 7 pm(Mnday to Thursday, n open until 1.30pm on Sturday ..at any branch u can do it...hurry up.

PAUTAN : CARA TUKAR KAD MAYBANK SECARA ONLINE PERCUMA 


Untuk korang yang dah bosan dengan gambar cerry pada kad MAYBANK.. try design kad korang dengan gambar sendiri . Baca seterusnya di :  Cara Buat Kad Maybank Dengan Gambar Sendiri 


Cara tukar kad ATM bank  BSN dan CIMB : Pergi cawangan bank terdekat, bawa IC dan Buku bank untuk jaga-jaga . 

54 ulasan

Thank you Lisa. Akhirnya dpt gak informasi yg betul.

Nak kena tukar jugak nie nanti..

Semua bank laksanakan benda ni termasuk BSN. CIMB .. hari ni wife tukar kad BSN .. kejap je buat sebb tak ramai orang.

Assalam Lisa. Terima kasih atas pencerahan ni..terbaik!

Just nk tnye..since lisa ade abg keje mybank..camne ngn tahap sekuriti kad baru yg ade paywave tu..mase kite layangkan kad pd mesin pengimbas..perlu thumbprint tak? Atau layang terus boleh bayar ek?

Tukar nanti2 selepas tk crowded kat bank tu. Hehe mesti kalah tukar skrg rmai org.. kena tunggu

Paywave dh mula start bulan mei rsanya .buat scra bertahap.. BSN kejap sbb tkde dpt msg mcm MAYBANK..kalau dpt..mybe kes sama gak akan berlaku di BSN. Hehehe ok jgak kalau tk ramai orang. Tk penat tunggu

Ada sejnis micro tag cip. Dlu bese letak kt kad platinum je.. skrg smua dh boleh buat. Contoh letak kt hp.. scan je guna hp. Tkperlu kuarkan kad.. tk silap mcm tu. Boleh tnya maybank atau buka web maybank kalau nk tepat lagi.

Ok..noted..thx..

#seller60d

kalau kad hilang cm na? abis la duit dlm tu..omaigod

Eh micro tag tk perlu keluarkan kad tu. Ada sejenis micro tag. Mcm mne nk ckp eh.. Haha boleh tny kt mybnk tuk lebeh jelas.

Maybank je atau bank lain pun kena tukar juga?

Semua bank dh kena tukar sebenarnya ikut arahan BNM , tp yg dpt mag takat ni maybank . Bank lain nk tkar pon boleh juga

hi selamat hari raya.. done follow u, follow me back ;)

kejap ade yang kate kene tukor...kejap ade yg kate tak yah tkr dl..sib baek maybank de pasang info kat web dorang

Jom tgk kat sini.. Penjual Insurans yang Berahi

Thanks bagi info. Izinkan copy info ni ya ^^

Kad maybank lama x perlu bayar yearly fee..huhu
macam tak nak tukar je..

Sis, klu nk buat mybank card guna pic sndiri, mesti kena daftar dgn mybank2u juga ke..??

Sis, klu nk buat mybank card guna pic sndiri, mesti kena daftar dgn mybank2u juga ke..??

ya.. perlu ada maybank2u sebab nanti dia akan minta tac tuk payment

ya. untukkad biasa mmg free je . start thn depan kena bayar

sya da buat melalui maybank2u...tapi xterima kad lagi...dah lebih 14 hari

depends bank.... adakawan dah dapat ada yang belum :) boleh tanya dekat bank. try call :) sebab ramai yang tukar kan.. tu stock kad tk cukup

tq dik... terbaik punyo entry,membe tibo2 koba kono bayar klau lambat,tu yg search google btul x... kepado si tukang sebar berito palsu, stop la dr buat berito palsu,tak semonggah hidup... nyusahkan oghang... poie motong ko,kutip buah derai ko,ado gak pekdah... hampeh

Kalau tak perlu signature..maknanya kalau kad dicuri atau digunakan oleh org lain yg tidak bertanggungjawab...melayang la duit dalam akaun? Tak gitu??
Xplain plzzz...

Tk perlu sign. Tp cust kena enter pin. Tkde pin tkleh guna kad tu :)

bank2 lain mcm bank islam pulak mcm mana? perlu tuka x senanye?

kad baru ni boleh guna fb ads ke?

Salam sis. Klo kad ATM bsn, bole tukar online cm kt mybnk2u x?

waslam..tk boleh.. kena walkin ke bank

depends bank and diorang dahulukan yang tukar kad biasa

terima kasih untuk post kali ini. yg saya concern adalah annual fee. paling mahal cimb, RM15.90 setahun. sekarang saya masih pakai kad atm, caj pun rm8.48 je. bayangkan kalau korang pegang 3-4 keping kad bank. Mau lebih kurang RM50 setahun melayang mcm tu je. so saya tunggu dulu lepas 1 jan 2017. kalau kad atm tak boleh jalan, baru tukar.

salam..sya dah tukar kad mybank ni dlm bln 4/16..macamni la jugak rupa kad tu..mmg kena tuka lagi ker cmna..

wasalam.. kalau dah ada paywave, tak perlu tukar

tadi baru pegi maybank.. staff bagi tau kad kuning tak perlu,, masih boleh diguna pakai until hujung 2017

Boleh saya tanya kalau saya tukar kard atm BSN pada 5 Januari 2017,ada apa-apa masalah akan dihadapikah? Sebab pemohonan IC baharu saya masih dlm proses,jadi tak dpt tukar dlm tahun ini.

@gabriel : takde efect . just kena bayar je la. ikut bank. and takde free lagi :)


EmoticonEmoticon