Cara Tukar Kad Maybank Secara Online



Baru-baru ni dapat sms viral di group whatsapp yang mengatakan penukaran kad maybank kena dibuat sebelum Oktober ni , kalau tak nanti akan dikenakan cas yang boleh tahan banyak le juga. Lisa dah double konfirm dengan pekerja bank , message berantai yang tersebar di whatsapp tu PALSU ! Lisa memang dah agak dah dari awal , sebab entri sebelum ni Lisa dah bagitau yang tempoh tukar kat ATM Maybank  ni sampai hujung tahun ni dan cas pun tak sampai la RM 200.00 , mengarut betul.. huh.   Ayat yang viral tu lebih kurang macam ni lah : 


Friendly reminder...for those customers who had not yet to change new ATM cards after 30/09/16, B.Islam will charge RM21/-,BSN RM60/-, Maybank RM200/, whilst CIMB is silent but existing cards will b invalid effective 01/01/17 .Bank Islam opened until 7 pm(Mnday to Thursday, n open until 1.30pm on Sturday ..at any branch u can do it...hurry up.


CARA  TUKAR KAD MAYBANK SECARA ONLINE 


Bagi yang belum tukar kad lagi , korang boleh buat secara online dan FREE tanpa bayaran juga kad itu akan dihantar sampai ke rumah korang . Menarik , tak perlu beratur , tak perlu jauh-jauh pergi bank  tapi kalau korang nak cepat, boleh pergi terus ke Maybank terdekat. 

 1. Login  www.maybank2u.com.my


2. Pilih ATM / DEBIT CARD 


 3. Pilih Replace Card 





4. Isikan detail korang .. 


5. Klik Request TAC , dan masukkan TAC pada kotak tu . Lepas tu tekan Confirm









SIAP ! Kad tu akan dihantar ke alamat yang korang dah isikan tadi . FREE of charge untuk tempoh pernukaran sampai 31 Disember 2016. 

Untuk yang dah tukar kad dengan dengan design gambar sendiri sebelum ni , mungkin ada yang dah dapat and mungkin ramai lagi yang belum dapat. Agaknya ,, bank lebih dahulukan yang apply untuk penukaran kad biasa seperti yang bank keluarkan. Sabar ya... mungkin korang boleh call ke Maybank careline dan tanya tentang kad Maybank yang baru itu . 

pautan : CARA TUKAR KAD ATM MAYBANK GUNA GAMBAR SENDIRI 

Atau korang boleh tukar kad Debit  di Kiosk Maybank terdekat . Senarai lokasi boleh terjah di : Senarai Lokai Mesin Kiosk Maybank 

Cara Aktifkan kad Maybank yang baru


Cara 1: Datang ke mana-mana Cawangan Maybank dan aktifkan di kaunter Maybank.


Cara 2: Menggunakan Mesin ATM
Masukkan Kad Baru (menggunakan nombor pin yang sama)
Lain-lain Urusan
Pilih Pengaktifan Kad
Selesai.
Cara 3:  Menggunakan Maybank2u.

Ini pilihan yang aku buat untuk tukar kad ATM dan ia merupakan cara yang paling mudah, cepat dan selamat kalau korang menggunakan Maybank2u. Ikut langkah seperti dibawah :

Langkah 1: Log in seperti biasa ke akaun Maybank2u.
Langkah 2: Pilih "Card Management".
Langkah 3: Pilih "ATM/Debit Card".
Langkah 4: Paparan seperti dibawah akan keluar, pastikan 4 digit terakhir kad ATM/Debit sama dengan kad yang anda dapat tu. Kemudian, klik "Activate Now".
Langkah 5: Masukkan maklumat kad ATM/Debit baru dan request TAC Number. Kemudian, "Confirm".

Dibahagian bernombor 1 tu, masukkan 8 digit nombor Kad ATM/Debit. Boleh "View Sample" untuk melihat contoh

Langkah 6: Paparan dibawah akan keluar dan pastikan Status adalah SUCCESSFUL!

nak lebih Jelas ... korang boleh baca di blog kawan Lisa sorang ni : cara aktifkan kad maybank yang baru 

{ 51 comments.. read them below or add one }

MG schmidt MG schmidt September 27, 2016 at 9:25 PM
maybank belum tukar lg.cimb dah ..
nice tip!
sabree hussin sabree hussin September 27, 2016 at 11:37 PM
Owh boleh request secara online je rupanya. Ingatkan semua kena pergi kaunter je
Mawardi Yunus Mawardi Yunus September 28, 2016 at 12:10 AM
madi dah tukar. kad pon dh dapat. cuma x sempat aktifkan je lagi
Ila Dina Ila Dina October 13, 2016 at 1:53 PM
Klu dah dapat kad baru kena aktifkan balik mcm mn yer..
Hanamiko Sakura Hanamiko Sakura October 25, 2016 at 11:33 AM
kalau kita dah tukar kad tu, nak tunggu kad baru sampai rumah, kad lama boleh guna kan? kenapa ya saya nak keluarkan duit tak dapat?
usop izat usop izat October 31, 2016 at 12:19 PM
Kad yg maybank pos tu ade skali ngn statement acc x?
deen deen November 4, 2016 at 12:37 AM
kad dah buat replacement guna Maybank2u tapi tak sampai-sampai,call customer service dia kata dah pos siap bagi saya tracking number,g Pejabat pos dia kata dah drop...apa niiii...bengang kemudian g cawangan Maybank dia kata call custome service...tak tau la abis ni apa lagi plk di suruh nya..
deen deen November 4, 2016 at 12:39 AM
kad dah buat replacement guna Maybank2u tapi tak sampai-sampai,call customer service dia kata dah pos siap bagi saya tracking number,g Pejabat pos dia kata dah drop...apa niiii...bengang kemudian g cawangan Maybank dia kata call custome service...tak tau la abis ni apa lagi plk di suruh nya..
Slumber Line Slumber Line November 10, 2016 at 9:40 PM
bro cara tukar kad cimb guna online tak ada ke?
teman da tukar kad maybank guna online..
nak p bank cimb gile ramai orang..
ada link share cimb bro
qaseem qaseem November 14, 2016 at 11:28 AM
boleh saya tahu,diorang hantar pakai pos biasa ke pos apa ye.kita perlu ada dekat rumah tak untuk sign bila surat sampai?thanx!
Lisa Nurulain Lisa Nurulain November 14, 2016 at 11:44 AM
cimb kena walkin ke bank ye . tkde online
qaseem qaseem November 14, 2016 at 11:49 AM
kena adaa orang sign ke kalau kad tu sampai alamat?tima kasih ye
Lisa Nurulain Lisa Nurulain November 14, 2016 at 12:22 PM
seperti kurrier lainnya .. memang kena sign :)
salbiah shaari salbiah shaari November 21, 2016 at 7:59 PM
Dah apply kad baru, phtu nti dapat nk kne buat ape pulak...g kat atm n tkn pin mcm biase ke
errneta nita errneta nita December 7, 2016 at 10:29 PM
Boleh cancel tak kad baru? Sebab dah 3 bulan buat tapi kad x smpai2 lagi...
Lisa Nurulain Lisa Nurulain December 8, 2016 at 11:17 AM
Kena call center and tny status. Check alamat tu sama ke tdak dgn alamat skrg.
Encik Said Encik Said December 8, 2016 at 2:27 PM
Dah tak pyh nk ke bank lg. Lg mudah buat online mcm ni.
AnonymousAnonymous December 9, 2016 at 4:21 PM
If kad baru dh smpai..kena active ke kad tu? Ke bole guna trus cm biasa?
nurfitrianiza cool nurfitrianiza cool December 11, 2016 at 11:05 AM
Kita boleh tukar kad dekat mana2 branches ke? Contoh nya..saya buka akaun dekat branches cheras..boleh ke tukar kad dekat branches perak? Rasa macam boleh..tapi nak kn kepastian boleh or tak..tq😉
Mohammad Nazru Bin Puteh Mohammad Nazru Bin Puteh December 12, 2016 at 11:34 AM
salam sis kalau kita xda akaun maybank2u pun kita boleh tukar ke kad guna online?
jida jida December 14, 2016 at 8:01 AM
Dah buat secara online..thanks for the info..
xieoanna xieoanna December 14, 2016 at 8:57 PM
Cepat x nak dapat kad tu lepas tukar.ambil masa berapa lama ye..pastu semntara tu kad lama bleh guna dulu lah kan..tq dear
Lisa Nurulain Lisa Nurulain December 15, 2016 at 11:41 AM
dalam 14hari mcm tu , tp biasanya seminggu dah hntar. kad lama masih boleh guna sementara tnggu kad baru .
eina pall eina pall December 15, 2016 at 1:35 PM
Sis lisa mcm mane nty da dpt kad baru n nak aktifkan kad tu?kne call maybnk k tok aktifkan?no pin kad tu msih sme k atu dberi no lain nty?
mshah mshah December 15, 2016 at 6:34 PM
Adress utk tukar kad baru secara online, guna adress dlm ic ke atau ikut adress tmpt tinggal semasa sekarang. Adress ic dan tempat tinggal adalah berlainan negeri.
Mohd Rahimi Ramlee Mohd Rahimi Ramlee December 16, 2016 at 1:07 PM
Salam. Yg ade maybank2u je ke yg bleh tukar online? Yg xde mesti kena g kaunter jugak ke?? ��
Unknown Unknown December 16, 2016 at 2:34 PM
Adui aku salah alamat laa...mcm mna nk tukar balik tu..
Lisa Nurulain Lisa Nurulain December 16, 2016 at 5:07 PM
kak eina: CARA MENGAKTIFKAN KAD ATM MAYBANK

Cara 1: Datang ke mana-mana Cawangan Maybank dan aktifkan di kaunter Maybank.


Cara 2: Menggunakan Mesin ATM
Masukkan Kad Baru (menggunakan nombor pin yang sama)
Lain-lain Urusan
Pilih Pengaktifan Kad
Selesai.

cara ketiga actifkan guna m2u : Login m2u dan kemudian pilih card management .
Lisa Nurulain Lisa Nurulain December 16, 2016 at 5:10 PM
@mshah : isi alamat dalam penukaran tu sesuai mcm alamat yang nak dihantar kad nanti :)

@mohd rahimi : ya.. penukaran online hanya untuk yang ada akaun m2u sahaja,
Lisa Nurulain Lisa Nurulain December 16, 2016 at 5:11 PM
unknow : kalau slah alamat. boleh call bank :)
Unknown Unknown December 22, 2016 at 5:35 PM
Saya nak tanya , saya buat kat maybank tahun ni so memamg dapat yang baru, jadi perlu tukar lagi ke?
Unknown Unknown December 22, 2016 at 5:35 PM
Saya nak tanya , saya buat kat maybank tahun ni so memamg dapat yang baru, jadi perlu tukar lagi ke?
Lisa Nurulain Lisa Nurulain December 24, 2016 at 11:36 AM
kalau dha baru tak perlu tukar lagi . kalau dah ada tanda wifi kt dalam kad tu
nur humairah razak nur humairah razak December 29, 2016 at 9:10 AM
tumpang tanya..akaun maybanl yg lama sy ada buat pembayaran auto debit bg loan kereta & asb..kad baru dah pun sampai dkt rumah melalui apply online..persoalannya, adakah pembayaran auto debit loan kereta & asb akan tetap berlaku di akaun kad yg baru?
*baru terfikir yg ni..selalu buat transfer online je cimb -> maybank utk transfer duit kereta dari akaun gaji masuk..lau tetiap bulan kne g walk in ke bank atm utk byar sekian sekian loan matilanak...
Zierah89 Ekey10 Zierah89 Ekey10 January 1, 2017 at 12:17 PM
Sebelah kanan kad yang ade tulis VISA PAYWAVE )))
Lbh kurng cmni kew?! Da xpyh tukar yeh?!
Lisa Nurulain Lisa Nurulain January 2, 2017 at 1:31 PM
ya tak perlu tukar kalau dah ada tanda tu
Lisa Nurulain Lisa Nurulain January 2, 2017 at 1:32 PM
yang tu boleh rujuk bank untuk tanya :D
AnonymousAnonymous October 3, 2017 at 1:28 PM
ORE KAMPUNG SEBELAH JAH NI..KH UTE MALA..DEKAT NGA KG GALOK