Apakah Top-up Dikenakan GST ?



Apakah Top-up Dikenakan GST ? | Macam kalian tahu lah , esok kalau jadi akan dilaksanakan permulaan untuk GST 6% untuk kebanyakan items . Ada yang cakap GST ini tak membebankan , sebab kalau dah start mula GST .. tak perlu lah bayar service tax yang kebanyakan kedai akan charge 1-20%  . Tapi ada beberapa barangan yang sepatutnya tidak dikenakan GST , harga pun ikut naik. Alasan ? Sebab barang semua mahal lah, ini kenakan gst lah, minyak naik lah.  TOPUP

(harga untuk topup celcom prepaid ) 
Viral di Laman social bagitau yang Prepaid tak dikenakan GST , tapi ada yang pening kenapa kedai meletakkan harga topup dengan tambahan charge 6% ? mana satu info yang betul ini ? Apakah peniaga yang salah ? atau kah yang memVIRALkan info  tu yang salah ? Sebenarnya disini kedua-dua tu tak salah, yang salah tu yang  share and yang membaca then kondem padahal hanay buat andaian.. . Hehe sebab tak tengok info dengan betul-betul. Ya.. Prepaid memang tak dikenakan GST . Dalam arti , New starter Pack tak dikenakan GST. kalau harga sebelum GST rm8.50 , maka harga selepas GST pun akan sama rm8.50 . Reload atau lebih kalian kenal dengan Topup pulak ,akan dikenakan GST. Topup rm10 akan dijual rm10.60 , dan seterusnya ( Rujuk gambar ya ) 

Info selebihnya di : GST 6% Reload Kredit Prepaid 




6 ulasan

baru topup td..bertahan smpi bulan 7 ok lah tu.. hahaha

pening dah..sebenarnye topup kena GST ke takek ??..hoho

Kesimpulannya memang kena gst jugak la ye? Adoiiii

pembaca pulak disalahkan..adei..

kalau topup dari maybank2u , kena GST jgk x?


EmoticonEmoticon