Apakah Top-up Dikenakan GST ?



Apakah Top-up Dikenakan GST ? | Macam kalian tahu lah , esok kalau jadi akan dilaksanakan permulaan untuk GST 6% untuk kebanyakan items . Ada yang cakap GST ini tak membebankan , sebab kalau dah start mula GST .. tak perlu lah bayar service tax yang kebanyakan kedai akan charge 1-20%  . Tapi ada beberapa barangan yang sepatutnya tidak dikenakan GST , harga pun ikut naik. Alasan ? Sebab barang semua mahal lah, ini kenakan gst lah, minyak naik lah.  TOPUP

(harga untuk topup celcom prepaid ) 
Viral di Laman social bagitau yang Prepaid tak dikenakan GST , tapi ada yang pening kenapa kedai meletakkan harga topup dengan tambahan charge 6% ? mana satu info yang betul ini ? Apakah peniaga yang salah ? atau kah yang memVIRALkan info  tu yang salah ? Sebenarnya disini kedua-dua tu tak salah, yang salah tu yang  share and yang membaca then kondem padahal hanay buat andaian.. . Hehe sebab tak tengok info dengan betul-betul. Ya.. Prepaid memang tak dikenakan GST . Dalam arti , New starter Pack tak dikenakan GST. kalau harga sebelum GST rm8.50 , maka harga selepas GST pun akan sama rm8.50 . Reload atau lebih kalian kenal dengan Topup pulak ,akan dikenakan GST. Topup rm10 akan dijual rm10.60 , dan seterusnya ( Rujuk gambar ya ) 

Info selebihnya di : GST 6% Reload Kredit Prepaid 




6 comments.. read them below or add one

Mila Hilas Mila Hilas March 31, 2015 at 8:33 PM
baru topup td..bertahan smpi bulan 7 ok lah tu.. hahaha
kisah_hearty kisah_hearty March 31, 2015 at 8:48 PM
pening dah..sebenarnye topup kena GST ke takek ??..hoho
Mohd munzir Mohd munzir March 31, 2015 at 10:12 PM
Kesimpulannya memang kena gst jugak la ye? Adoiiii
Fendi Rocka Fendi Rocka April 1, 2015 at 12:40 AM
pembaca pulak disalahkan..adei..
amelia :) amelia :) April 1, 2015 at 9:31 AM
kalau topup dari maybank2u , kena GST jgk x?