Wednesday, March 22, 2017

Buah Tangan Wajib Beli kalau Pergi Sabah

Buah Tangan Wajib Beli kalau Pergi Sabah


Sabah , selain dari gunung Kinabalu , tempat menarik yang patut korang lawati jika berkunjung ke Sabah ialah Kundasang . Kalau oversea tu macam NewZeland la  , di sini pula terkenal denga nama Desa Cattke Dairy Farm , Kundasang . Tempat ni sejuk , dan boleh minum susu fresh dari dari ladang lembu . wahh,,,menarik bukan ?

TEMPAT MENARIK DI KUNDASANG

Kundasang ni banyak tempat menarik untuk dilawati . korang kena tinggal lama sikit la kalau bercuti ,, baru lah rasa puas berjalan . Bagi mereka yang berada lebih dari sehari di Kundasang, boleh la pilih dan tambah destinasi untuk dilawati. Nah Lisa bagi senarai beberapa tempat yang menarik di Kundasang :-

-Kinabalu National Park  - Kundasang
-Desa Cattle Dairy Farm - Kundasang
-Tagal Fish Sg Moroli Kg Luanti - Ranau
-Poring Hot Spring - Ranau
-Rumah Terbalik - Kota Kinabalu*
-Kundasang War Memorial
-Ladang Teh Sabah
-Pasar di Pekan Kundasang
-Mesilau Nature Park
-Strawberry Mesilau Park



Sabah juga terkenal denga makanan Seafood yang fresh dan murah. Ermm..murah tu kena pandai cari tempat la  rasanya . Semakin dekat dengan laut lagi la murah . Lobster , ketam nipah . udang , sotong , ikan.. perghh.. rasa memang terbaikk la kalau dimasak fresh dari laut. Syurga makanan bagi penggemar seafood terutama ketam nipah , Lisa la tu .. hahaha. 

LOBSTER Merah , harga dalam RM 200-300 . 

Jajan apa yang best kalau pergi SABAH ?

Dah jalan-jalan mesti la kena beli buah tangan, ye dak ! Jajan ni maksudnya makanan , kira macam buah tangan berupa makanan gitu. Boleh tahan banyak juga la jajan yang boleh korang dapati di Sabah . Buah tagan wajib beli kalau pergi Sabah,  Diantaranya :-
*Amplang
*Mutiara Asli
*Ikan Bilis
*Ikan Masin
*Coconut Yogurt
*Kuih Cincin
*Buah Tarap
dan masih banyak lagi sebenarnya .




Tada,,, cantik kan.. kan.. kan..? rantai dan gelang mutiara buah tangan dari Sabah tempoh hari . Dalam cerita LEGENDS OF THE BLUE SEA tu , mutiara ni sebenarnya airmata ikan duyung . warna putih untuk air mata kesedihan dan warna pink tu pula air mata kebahagiaan. Mungkin mutiara ni airmata Sae Wa kot . haha jauhnya Lisa merepek, kalau dari Korea boleh la.. ni dari Sabah ..jauh bebenor. 

Lisa dapat satu set , dah macam Datin Rosmah pulak . Tengah bayangkan pakai kasut tinggi , pakai rantai ni , pakai gelang ni , ditambah bawa beg prada. Perghh.. dah macam adik beradik . Jadilah .. ala-ala datin gitu . 

Rantai dan gelang ni cantik , jatuh cinta gue dibuatnya . Warna ni yang pilih ummi mr. Hati Batu , dah ritu Mr Hati Batu tanya kat kita nak warna yang macam mana , mana la Lisa tahu , sebab tu suruh dia tanya Ummi  hahah betul-betul tanya pulak . Tapi okay la kan warna ni cantik sesuai dengan kulit Lisa yang putih gebus bak salji .  Pandai betul dia agak-agak panjang rantai and gelang ni , boleh ngam bila Lisa pakai . Tererrr seh, 






TIPS MEMILIH MUTIARA ASLI .
Kalau nak bezakan mana satu mutiara yang original dengan yang tiruan , korang ambek mutiara tu dan bakar. Kalau tiruan mesti meleleh dah ,,, kalau yang asli ni dia bentuk dan warna akan kekal . 

Yang ni pula jajan dari Kuching Sarawak .  dapat keychain dan pemotong kuku. Sebenarnya ada lagi satu tshit . Lupa nak keluarkan . ..  Jalan makan angin hasrus la minta tshirt . Heeeee... 


Banyak lagi sebenarnya souvenir dari beberapa buah negara ,,, wait to next artikel ya.. See you ....

  1. Replies
    1. cantik kan.. suka sangat dengan pearl ni . lawaaa

      Delete
  2. bangga jadi anak sabah :) hi lisa, saya singgah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah pergi sabah nti leh la alin bawa jalan2.. hehe

      Delete
  3. Bestnya jalan2.. Antara makanan yang paling saya suka kat Sabah ialah tuhau dan ambuyat. Sedap sebab rare.

    Kalau nak makanan laut yang murah2 dan besar2 kat Tawau/Semporna memang banyak.

    Sedapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambuyat tu mmg makanan yang mesti cuba tu

      Delete
  4. Replies
    1. kan... untung sangat dapat mutiara.. terharu

      Delete
  5. Replies
    1. cantik lagi sebab lisa yang pakai kan... hihi

      Delete

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search