Wednesday, November 3, 2021

BUAT JUALAN RM9 JUTA SEBULAN HANYA JUAL PRODUK ORANG LAIN

BUAT JUALAN RM9 JUTA SEBULAN HANYA JUAL PRODUK ORANG LAIN





Assalamualaikum, Zaman sekarang ni memang banyak peluang-peluang perniagaan yang kita boleh ceburi tanpa perlu keluarkan modal, pegang stok produk dan tak perlu jadi Founder. Kalau perasan di social media seperti Facebook dan Instagram, banyak je syarikat yang offer peluang untuk jadi dropship dan agent untuk bantu orang ramai jana pendapatan tambahan. Tapi semua tu terpulang pada diri kita sendiri sama ada nak buat atau pun tidak kan?

Siapa sangka seorang ibu 5 anak ini berjaya buat RM9 Juta sebulan hanya jual produk orang lain tanpa modal dan tanpa perlu jadi Founder produk.

Ya… Lisa tak nafikan bunyinya macam mustahil tapi inilah yang berjaya dikecapi oleh ibu 5 anak ini...

Jom kita selami kisah kejayaan ibu 5 anak ini…

BUAT RM9 JUTA TANPA PERLU JADI FOUNDER

Puan Shabaneeny Mahmud, 43 tahun seorang bekas Pengurus Audit yang selesa makan gaji selama 22 tahun berhenti kerja 4 tahun lalu sebab inginkan kebebasan masa demi anak-anaknya yang sedang membesar.

Puan Shabaneeny Mahmud sertai Eskayvie sebab ada banyak kelebihan yang disediakan. Eskayvie ada platform lengkap bagi membantu usahawan yang tiada pengalaman berniaga.

Latihan pemasaran dan jualan yang sangat komprehensif ada disediakan untuk bantu semua usahawan secara langkah demi langkah daripada mula sertai Eskayvie Nexus sampailah berjaya capai pendapatan impian bermula daripada 4 angka, 5 angka dan 6 angka sebulan. 


Semua ini boleh dibuat tanpa modal. Tak perlu jadi founder produk pun. Tak perlu simpan stok, tak perlu ada kedai untuk simpan stok, tak perlu hantar barang sebab semuanya HQ yang uruskan serta tiada kos overhead yang tinggi sebab tak perlu ada pekerja.

Latihan dan sokongan padu daripada HQ telah membantu Puan Shabaneeny Mahmud mencapai kebebasan masa dan kebebasan kewangan yang diimpikan. Kini beliau boleh lihat anak-anak membesar di depan mata serta memberikan pendidikan yang terbaik untuk mereka.





KELEBIHAN SEBAGAI USAHAWAN ESKAYVIE NEXUS

  1. Tiada Modal
  2. Yuran Pengaktifan Rendah
  3. Komisen Pengenalan, Komisen Jualan sehingga 40%, Bonus
  4. Tidak Perlu Pegang Stok & Penghantaran diuruskan Eskayvie
  5. PERCUMA: Latihan Jualan dan Pemasaran secara online dan offline bernilai lebih RM360,000 seorang
  6. Bimbingan professional oleh doktor perubatan, dietitian dan nutritionist
  7. Insentif kereta, rumah & royalti
  8. Sistem yang telus dan adil


PRODUK DIFORMULASIKAN OLEH DOKTOR PERUBATAN

Puan Shabaneeny Mahmud yakin dengan produk berkualiti Eskayvie kerana ia diformulasikan oleh Dr Syid Ayob, seorang doktor perubatan yang memastikan setiap bahan dan sukatan yang digunakan adalah bersesuaian mengikut keperluan individu. Setiap produk yang dihasilkan akan melalui penyelidikan dan pembangunan yang menyeluruh demi memastikan ia memberi manfaat terbaik kepada pengguna.

Ini termasuklah produk inovasi terkini daripada Cendawan Susu Harimau iaitu Eskayvie Diffenz yang telah terjual lebih 500,000 botol.

Kajian mendapati Cendawan Susu Harimau ini sangat bagus untuk menjaga kesihatan paru-paru. Mereka yang ada sistem imun yang lemah dan masalah terhadap kesihatan paru-paru sangat sesuai untuk ambil Diffenz ni. Di musim pandemik ini, kita sendiri tahu bahawa sistem imun dan kesihatan paru-paru sangat perlu ditingkatkan agar tidak mudah dijangkiti virus yang boleh membawa maut ini.

Lisa ada kongsikan pengalaman Lisa yang mempunyai keluarga terdekat dan rakan yang terkena jangkitan Covid-19. Lisa sangat sarankan korang cuba Eskayvie Diffenz ni sebab kandungannya yang terbaik untuk tingkatkan sistem imun badan dan jaga kesihatan paru-paru.


Sekarang ni dah boleh rentas negeri dan banyak sektor perniagaan dan awam telah dibuka. Jadi inilah persediaan kita untuk tingkatkan sistem pertahanan badan kita daripada dijangkiti virus yang berbahaya. Kita pun dah masuk ke fasa endemik dimana kita perlu hidup bersama Covid-19. Yang penting kita kena ikut SOP yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia.  


BANYAK IMPIAN TERCAPAI DENGAN ESKAYVIE





Banyak impian Puan Shabaneeny Mahmud yang sudah tercapai ketika ini. Kelebihan sistem Eskayvie Nexus yang telus memberikan keuntungan sehingga 40% melalui Komisyen, Bonus dan Reward yang sangat membantu setiap usahawan mencapai pendapatan impian sehingga 6 angka.

Semuanya hanya di hujung jari kini. Ada telefon pintar atau laptop. Ada data internet, bisnes boleh berjalan lancar di mana saja korang berada. Dari main Facebook, Twitter, TikTok dan Instagram tanpa buat apa-apa yang berfaedah, baik sekali sekala berniaga kan? Boleh juga dapat duit tambahan.

Selaras dengan visi Memperkasakan Kesihatan dan Ekonomi Ummah, Eskayvie mensasarkan untuk membantu lebih 20,000 wakil pengedar di seluruh Malaysia menjelang Disember 2021 bagi mencapai matlamat bebas kewangan serta bebas masa demi keluarga.

Akhir kata, korang yang tercari-cari peluang untuk buat duit boleh lah join Eskayvie ni. Mana tahu rezeki korang kat situ dan boleh buat jualan RM9 juta macam Puan Shabaneeny Mahmud. Tiada yang mustahil jika kita berusaha dan tawakal kepadaNya.

“Kita Ikhtiar untuk kesihatan diri dan bantu ekonomi keluarga,”

Boleh layari www.eskayvienexus.my untuk maklumat lanjut.

Friday, October 1, 2021

Kepentingan Penjagaan Kesihatan Dalaman Dan Kesuburan Wanita


Kepentingan Penjagaan Kesihatan Dalaman Dan Kesuburan Wanita

Assalamualaikum , pejam celik dah hampir habis tahun ini dan insyaallah kalau tiada halangan tahun Lisa akan tamatkan zaman bujang. Ikutkan nak nikah tahun lepas tapi disebabkan covid-19 dan kena PKP .. jadi terpaksa ditangguhkan. Selain dari kewangan , persediaan mental dan kesihatan luar dalam Lisa pon dah mula siapkan dari sekarang tengok dari isterisihat.com.my banyak info berguna . Kepentingan penjagaan kesihatan wanita banyak yang tak ambek kisah sangat lagi-lagi dengan covid sekarang ni, jadi why not persiapkan awal bermula dari sekarang. 


KESUBURAN WANITA – Cara Untuk Pelihara Kesuburan

Untuk meningkatkan tahap kesuburan wanita, ambil berat berkenaan tubuh badan dulu.Tapi, mesti korang tertanya-tanya juga kan apa lagi yang boleh lakukan untuk meningkatkan peratusan untuk mendapatkan bayi? Antara nasihat yang terbaik setakat ini buat wanita yang ingin meningkatkan peratusan hamil adalah dengan mengenali tubuh badannya sendiri. 
Sebab tu dah dari bulan lepas Lisa mula bersenam , workout dan skipping . Dari segi pemakanan memang dah lama jaga , cuma bersenam tu baru start nak mula . 

1. Catat Kitaran Haid 

Bagi wanita yang ingin mendapatkan zuriat haruslah selalu memantau samada tempoh kitaran haid mereka akan sama atau tidak pada setiap bulan. Jika kitaran haid anda tidak teratur, tempoh kitaran haid anda akan berbeza setiap bulan.

Dengan sentiasa merekod maklumat ini pada kalendar, anda akan lebih mudah untuk mengetahui pada waktu bila sebenarnya akan berlaku ovulasi. Ovulasi adalah masa dimana ovari anda akan mengeluarkan telur pada setiap bulan. Jadi, dengan cara ini anda boleh tahu kesuburan wanita setelah haid beberapa hari dengan lebih tepat. 



Sekarang zaman dah serba canggih , banyak apps yang memudahkan kita mencacat kitaran haid . Macam Lisa guna apps ni , senang nak tahu tarikh bermula dan tarikh habis haid . Dalam tu juga ada anggaran ovulation , tarikh mana yang subur untuk kesempatan pregnan lebih besar. 

2. Memantau Ovulasi

Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang normal, ovulasi akan mula berlaku dua minggu sebelum datangnya haid. Waktu kesuburan ini pula agak sukar untuk ditentukan bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur. Jadi, kesuburan wanita beberapa hari sekitar 12 ke 16 hari sebelum datangnya haid.Ada beberapa kaedah untuk wanita menentukan kesuburan wanita selepas haid atau sebelum haid.

3.  Mengambil Prenatal Vitamin

Bagi wanita yang ingin hamil, sangat digalakkan untuk mengambil prenatal vitamin sebelum hamil lagi. Cara ini akan membolehkan untuk mencari vitamin yang sesuai dengan sistem badan mereka dan kekal dengannya ketika hamil. Lisa pun dapat ilmu yang baru untuk ambil Folic Asid untuk merancang kesuburan nanti.. bagi yang tak tahu.., Folic Asid  adalah sejenis vitamin B yang penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan dan amat disarankan agar ibu atau wanita yang merancang kehamilan untuk mengambilnya. 

Selain itu, anda boleh mengambil multivitamin dan ia perlulah mengandungi 400 mcg Folic Acid  Vitamin B Kedua-duanya penting untuk mengelakkan sebarang masalah terhadap otak dan tulang belakang ketika bayi dalam kandungan.

4. Makan Makanan Bagus Untuk Kesuburan Wanita

Walaupun tiada makanan untuk kesuburan wanita agar cepat hamil secara spesifik, pengambilan makanan yang sihat sebenarnya mampu untuk membantu.

5. Tahu Bila Untuk Dapatkan Pertolongan Pakar kesuburan.
Baik isteri mahupun suami perlulah tahu bila anda perlu dapatkan penilaian tahap kesuburan jika wanita sudah berusia 35 tahun keatas. Ia juga haruslah apabila pasangan tersebut telah melakukan seks secara kerap tanpa menggunakan pil perancang dalam tempoh 6 bulan. Jika anda berusia bawah 35 tahun dan masih belum berjaya mendapatkan zuriat walaupun telah melakukan hubungan seksual secara kerap dalam tempoh satu tahun, jumpalah pakar kesuburan.




Pentingnya Kesihatan Dalaman Bantu Cipta Keluarga & Rumahtangga Yang Bahagia.


Bagaimana kita mahu mencipta kebahagiaan, keluarga bahagia dan sakinah? Kebahagiaan bermula dari kesihatan dalaman, Insyaallah kebahagiaan akan dapat di nikmati bersama. Wanita adalah tunggak utama dalam melayari kebahagiaan rumahtangga. Wanita sangat istimewa di mata dan hati suami serta anak anak. Wanita terlalu banyak menggunakan tenaga dalam menjalani rutin harian, tidak kira sama ada wanita bekerjaya atau pun suri rumah sepenuh masa.

Keluarga yang sihat merupakan tonggak penting dalam melahirkan individu dan masyarakat yang sejahtera juga meliputi mental dan fizikal.Bagi mencapai kesejahteraan keluarga, kesihatan dalaman dan luaran adalah penting bagi membolehkan seseorang individu melaksanakan aktiviti harian dengan baik.

Oleh itu, tahap kesihatan merupakan faktor penting dan masyarakat harus memberi keutamaan dalam penjagaan kesihatan yang boleh membantu kesejahteraan dan keseimbangan sesebuah komuniti
Benarlah kata pepatah Melayu, ‘Mencegah lebih baik daripada mengubati’, keluarga yang sihat sudah tentu mampu melahirkan sebuah keluarga bahagia.

Penjagaan Kesihatan Wanita. 

Penjagaan Kesihatan Wanita ni, terutamanya kesihatan seksual bukanlah sesuatu yang \"taboo\" .Kebanyakan wanita di Malaysia sebenarnya masih kurang cakna akan kesihatan seksual.  Boleh dikatakan malu tidak bertempat. Kita masih lagi menganggap tak semua benda boleh dibawa bincang waima itu melibatkan masalah kesihatan dalaman wanita. Contohnya seperti susah orgasm, aset tidak lagi cantik, kurang nafsu terhadap pasangan dan banyak lagi.  

Masyarakat kita masih lagi menganggap bahawa masalah ini adalah \"taboo\" , jadinya diambil remeh semata-mata. Jika kita biarkan masalah kesihatan seksual wanita ini berlarutan, ianya boleh menimbulkan masalah yang lebih besar lagi. Contoh paling senang seperti miss V yang berbau , keluarkan cecair gatal. Mungkin bagi sesetengah wanita segan nak bertanya dan segan nak meminta pertolongan hal ini . Sebab dulu ianya sebuah hal yang taboo namun sekarang pendidikan sexual seperti ini boleh berkonsultasi dengan pakar puan jika malu bertanya dengan orang terdekat . Kita sebagai wanita kena pecahkan sedikit tembok malu itu demi kesihatan dalaman kita.  Jangan biarkan diri kita malu tidak bertempat.  Kesihatan seksual wanita sangatlah penting ya korang.  

Kepentingan Penjagaan Kesihatan Dalaman Dan Seksual Wanita


Tambahan lagi bila pasangan kita pula sejenis tidak mahu membantu dan bagi semangat.  Hanya pentingkan diri sendiri.  Jika pasangan kita sebegini, cuba bawa berbincang sebab ianya melibatkan masalah bersama.  Bukan pasangan sahaja tersiksa, kita juga turut lebih tersiksa menanggung masalah seksual ini .  Contoh lain jika kita sudah bersalin normal anak pertama kedua dan ketiga.  Memang sedikit sebanyak memberi kesan terhadap kesihatan seksual wanita. 

Penjagaan Kesihatan Wanita Melibatkan Mental dan Fizikal

Usaha dalam membina keluarga bahagia, wanita bukan sahaja perlu fokus terhadap kepentingan penjagaan kesihatan dalaman wanita sahaja, malahan banyak lagi perkara yang perlu dititikberatkan.  Ini kerana penjagaan kesihatan dalaman wanita juga melibatkan kesan ke atas mental dan fizikal seperti :-

Kewangan : Demi untuk menyara seisi keluarga, sebagai wanita bergelar isteri dan ibu hendaklah turut bijak dalam merancang kewangan.
Keibubapaan : Menjaga soal kebajikan anak-anak yang merupakan aset termahal dan saham akhirat kita.  Semoga dengan Izin Allah boleh membantu membawa kita ke Syurga Allah. 
Sosial & Penampilan : Jadi orang yang disukai & dihormati, bukan sahaja kepada suami. Tetapi sentiasa kemas serta bawa imej yang baik kepada masyarakat sekeliling.
Kehidupan Seks yang Memuaskan : Ya, inilah yang lebih difokuskan. Aktiviti seks yang sihat dan memuaskan, menjamin kebahagiaan rumah tangga serta mental yang cerdas.  InShaaAllah

Kepentingan Penjagaan Kesihatan Dalaman Dan Seksual Wanita

Perkara ini bukanlah lebih kepada kita kena tahu dan ambil jamu bukan-bukan untuk kesembuhan dalam badan ya.  Ini lebih kepada kesedaran kita untuk menyelesaikan masalah dengan merawat mengikut cara yang betul.  Penjagaan kesihatan dalaman wanita perlulah dirujuk kepada pakar kewanitaan iaitu doktor sakit puan yang bertauliah.  Jangan sembarangan ambil tindakan sendiri yang boleh memberi kesan buruk terhadap diri dan juga keluarga.  



Kajian Dan Statistik Kesihatan Serta Kesuburan Wanita Malaysia
Berdasarkan akhbar-akbar di Malaysia, sebanyak 73% wanita tidak mendapat kepuasan bersama suami.  Nampak macam mudah untuk diperlekehkan dan dijadikan bahan gelak tawa.  Tetapi ianya adalah masalah seksual yang berat ya.  Maksudnya, kalau korang berdiri dengan 10 orang kawan yang lain, tujuh dariapada mereka (ataupun termasuk diri kita sendiri) tidak mendapat kepuasan seksual yang secukupnya.  Ciri-ciri simptomnya: 

  • Sukar merangsang nafsu
  • Hormon tidak stabil
  • Masalah keputihan melampau
  • Masalah suami tewas awal dan tidak bertahan lama

Kepentingan Penjagaan Kesihatan Dalaman Dan Seksual Wanita


Kesemua masalah ini terjadi gara-gara gaya hidup kita di bandar zaman moden.  Kita lebih mementingkan kerjaya terutama yang membabitkan gajet dan teknologi, dan komputer.  Kita sudah jadi kurang bersenam, ada pula yang merokok, suka ambil portion makanan yang berlebihan serta kurang kesedaran tanggungjawab juga amanah terhadap keluarga. 

Waima kebanyakan orang memandang perkara ini hanya sebagai satu masalah kesihatan seks semata-mata.  Tetapi ianya sebenarnya dikaitkan dengan penyakit dan faktor lain yang berlaku secara serentak. Termasuk penyakit kardiovaskular, hipertensi, masalah jantung, diabetes, simptom saluran kencing lebih rendah (LUTS), tekanan darah tinggi, kemurungan, pemakanan, & hormon tak stabil. Korang boleh lanjutkan lagi bacaan di https://isterisihat.com.my/ atau layari facebook mereka di https://www.facebook.com/IsteriSihat/
Sunday, September 26, 2021

SEMBUH COVID-19 BUKAN PENGAKHIRAN DERITA BEKAS PESAKIT

SEMBUH COVID-19 BUKAN PENGAKHIRAN DERITA BEKAS PESAKIT

Assalamualaikum, pejam celik dah hampir 2 tahun Pandemik Covid-19 melanda negara kita dan juga seluruh dunia.  ‘Kesan pandemik Covid-19 terhadap kesihatan mental dan fizikal akan berlarutan untuk jangka masa panjang', amaran Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

Amaran itu dikeluarkan ketika pakar dan pemimpin meminta tindakan diambil terhadap kes kebimbangan dan tekanan berkaitan dengan Covid-19. Tahukah anda, walaupun sudah disahkan sembuh dari covid-19, ia bukanlah pengakhiran derita bekas pesakit.Pernah terbaca tak yang ada tempoh-tempoh tertentu selepas terkena jangkitan virus ini? Mari kita ketahui lebih lanjut lagi.

Untuk pengetahuan korang, Lisa ada pengalaman keluarga terdekat terkena covid baru-baru ni. Bermula dari budak 3 tahun yang terkena jangkitan dari pengasuh, dan berjangkit ke keluarga budak tu. Demam, tiada deria rasa dan sesak nafas antara simptom pertama yang dilalui oleh mereka.Lisa juga ada kenalan rapat yang sampai sekarang masih on ubat untuk cairkan darah beku yang masih ada dalam badan. Katanya 3 bulan macam tu kena buat check-up dan follow up di Hospital. Beliau dimasukkan dalam wad ICU sebab dah stage 4. Alhamdulillah kini beliau dah keluar dari hospital dan sihat serta dapat menjalani kehidupan seperti sedia kala. Cuma masih dalam tempoh long covid, dia kena betul-betul jaga pemakanan juga perlukan makanan suplemen untuk sokong kesihatan badan terutamanya paru-paru dia.

Derita terkena Covid-19 ni hanya yang mereka pernah lalui atau ada kenalan yang dah lalui sahaja faham bagaimana deritanya terkena serangan virus ini. Sebab tu kita kena ikut saranan kerajaan untuk amalkan SOP dan hanya keluar jika ada urusan penting sahaja.


Apakah itu Long Covid atau Sindrom Post Covid?

Long Covid atau Sindrom Post Covid ini merupakan suatu keadaan di mana bekas pesakit Covid-19 masih menunjukkan gejala bagi tempoh 12 minggu atau lebih dan gejala-gejala tersebut tidak dapat dijelaskan dengan sebarang diagnosis alternatif. Keadaan ini berpunca daripada komplikasi jangkitan Covid-19 terhadap fungsi pelbagai organ dalam tubuh seseorang individu.


Covid is real - Pn Zai Zalehah

Secara amnya, data klinikal menunjukkan majoriti pesakit Covid-19 di Malaysia mampu sembuh sepenuhnya. Walau bagaimanapun, terdapat segelintir yang terkesan dengan Sindrom Post Covid. Menurut kajian klinikal yang dijalankan oleh KKM melibatkan 1,004 pesakit daripada kategori 4 dan 5 yang menerima rawatan susulan, didapati 66 peratus daripada pesakit ini mengalami Sindrom Post Covid.

Antara lima simptom yang kerap dialami oleh bekas pesakit Covid-19 adalah kelesuan, kesukaran bernafas apabila melakukan aktiviti (exertional dyspnea), sukar tidur malam, batuk dan kegelisahan (anxiety). Lebih teruk ada yang mengalami kerosakan pada hati, buah pinggang dan paru-paru serta boleh menyebabkan penyakit metabolik seperti kencing manis.
 

Berapa Lama Long Covid-19 Terjadi Dan Cara Untuk Mengatasinya?

Pemulihan Covid-19 bukan sekadar mencegah dan memberi vaksin kepada semua individu, malah individu yang pernah dijangkiti dan sembuh juga perlu diberi perhatian.Ramai sedia maklum bahawa virus ini masih boleh memberi kesan jangka masa panjang kepada kesihatan dan keupayaan fizikal mereka yang dijangkiti, dikenali sebagai long covid.Beberapa kajian mendapati, wanita lebih cenderung mendapat risiko long covid berbanding lelaki. Ditambah faktor seperti berat badan berlebihan/obesiti dan usia melebihi 50 tahun dan ke atas. Antara simptom yang sering dialami termasuk gangguan pernafasan, mudah mengah, batuk yang berpanjangan, penurunan kadar oksigen dalam darah dan sesak nafas. Bukan itu saja, ada sesetengah individu yang mungkin mengalami kesan jangka masa panjang yang lebih kronik seperti kerosakan paru-paru, gangguan tidur, masalah memori, gangguan kesihatan mental dan sistem imun yang lemah.

Hakim yang telah pulih dari Covid

Justeru, individu yang pernah dijangkiti Covid-19 hendaklah menjaga kesihatan dan mengamalkan gaya hidup yang sihat secara berterusan. Perhatikan simptom yang dialami dan lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Tips Elak Long Covid

1.     Amalkan pemakanan yang seimbang mengikut porsi yang betul iaitu segenggam karbohidrat, segenggam protein dan dua tapak tangan sayur.
2.     Elakkan pengambilan makanan segera dan terproses yang tinggi garam, lemak trans dan gula.
3.     Kekal aktif untuk melancarkan aliran darah, menguatkan otot dan menyihatkan sel-sel badan.
4.     Kekal hidrasi dengan pengambilan air putih yang mencukupi.
5.     Pengambilan protein dan antioksidan yang cukup amatlah penting. Sumber antioksidan daripada sayuran, buahan dan suplemen tambahan sangat baik untuk pemulihan dalaman dan mengelakkan masalah metabolik.

Eskayvie Diffenz Bantu Tingkatkan Sistem Imun Badan Sepanjang Pandemik Covid-19


Eskayvie Diffenz merupakan suplemen keluaran Eskayvie bagi menyokong penjagaan gaya hidup sihat individu. Ia diformulasikan bagi membantu anda untuk tingkatkan sistem imun badan, melindungi dan menguatkan paru-paru. Eskayvie Diffenz dihasilkan daripada 100% bahan semulajadi, diformulasikan oleh Doktor Perubatan, bebas Steroid serta Halal dimakan dan mendapat kelulusan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).

Norfadillah bukan sahaja telah pulih dari positive covid bahkan pulih dari asma


Diffenz Membantu:

1.     Menguatkan dan Melindungi Paru-Paru
2.     Meningkatkan Sistem Imun Badan
3.     Melegakan Batuk, Selesema & Radang Paru-Paru
4.     Mengatasi Masalah Resdung, Alahan, Asma & Ekzema
5.     Menyokong Kesihatan Sendi
6.     Menyihatkan Jantung
7.     Memberikan Tenaga
8.     Mengawal Gula di Dalam Darah
9.     Mencantikan Kulit
10.   Anti Kanser & Anti Virus

TESTIMONI PENGGUNA ESKAYVIE DIFFENZ

 


4 Kelebihan Diffenz

1.     Kaya dengan Vitamin C dan D. Kandungan vitamin pada dos optimum yang mencukupi untuk sistem pertahanan badan.
2.     Diperkaya dengan Cendawan Susu Harimau & Buah Camu-Camu
Kapasiti antioksidan, fenolik dan flavonoid yang tinggi untuk meningkatkan perlindungan dalaman. 
3.     Gabungan 4 bahan berantioksidan tinggi dalam 1 tablet. Kandungan antioksidan dan bahan aktif yang mencegah penyakit kemerosotan diri.
4.     Tablet boleh kunyah berperisa blackcurrant yang lazat. Rasa enak & sesuai untuk diambil pada bila-bila masa sahaja. Banyak kajian yang telah membuktikan bahan-bahan di dalam Eskayvie Diffenz mampu membantu meningkatkan sistem imun, melindungi daripada jangkitan penyakit dan meningkatkan fungsi paru-paru, jantung dan hati.



Selagi ada peluang, Kita Ikhtiar dan dapatkan sokongan khasiat Cendawan Susu Harimau, Buah Camu-Camu, Vitamin C dan Vitamin D yang boleh membantu menyokong kesihatan paru-paru dan meningkatkan sistem imun tubuh anda dan keluarga.

Perlindungan 4 penjuru daripada Eskayvie Diffenz ini boleh didapati dengan hanya 1 tablet. Ia sangat mudah dinikmati dengan rasa buah anggur hitam yang enak dan boleh diambil semua peringkat umur bermula 5 tahun dan ke atas.




SOALAN & JAWAPAN

Bolehkah ibu mengandung mengambil Eskayvie Diffenz?
Boleh. Seelok-eloknya pengambilan Eskayvie Diffenz diambil selepas trimester pertama.

Adakah Eskayvie Diffenz perlu disimpan di dalam peti sejuk?
Hanya simpan pada suhu bilik dan elakkan daripada terdedah kepada cahaya matahari. Tutup rapat penutup botol Eskayvie Diffenz untuk mengelakkan ia teroksidasi.

Bolehkah kanak-kanak di bawah umur kurang 5 tahun mengambil Eskayvie Diffenz?
Kanak-kanak berusia kurang 5 tahun tidak digalakkan untuk mengambil suplemen. Mereka lebih disyorkan untuk mendapatkan nutrisi melalui pemakanan dan diet yang seimbang seperti buahan, sayuran, hasil tenusu dan protein yang cukup. Pengambilan Eskayvie Diffenz yang disyorkan adalah setengah biji sehari untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 4 tahun.

Dari manakah sumber Cendawan Susu Harimau?
Sememangnya Cendawan Susu Harimau hanya boleh didapati di kawasan tertentu yang bersuhu lembab dan sejuk. Namun kini, penghasilan Cendawan Susu Harimau telah dikultur dan dikomersialkan untuk memudahkan lebih ramai mendapat kebaikannya. Malah, kajian mendapati Cendawan Susu Harimau yang dikulturkan mempunyai kandungan nutrisi yang lebih tinggi berbanding yang tumbuh meliar.

Adakah pengambilan buah Camu-Camu berbahaya kerana ia mengandungi kandungan Vitamin C 60 kali ganda lebih tinggi berbanding buah oren?
Buah Camu-camu sememangnya mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi. Namun, kajian mendapati tiada jumlah toksik yang dikesan sehingga kini. Formulasi Eskayvie Diffenz telah mengambil kira jumlah buah Camu-camu yang bersesuaian dan berdasarkan kajian sains terkini.

Lisa rajin juga join Q&A dan baca informasi tentang covid-19 dan pasca covid ni. Pesakit long covid-19 memang elok untuk tambah dengan pengambilan suplemen untuk boost kesihatan mereka.

Korang pon boleh juga kalau nak ambil makanan suplemen tambahan Eskayvie ini. Apa-apa boleh rujuk dengan doktor ya sebelum pengambilan tu 😊. Semoga korang sentiasa diberikan kesihatan dan dilindungi dari semua sakit.

Klik www.diffenz.com dan dapatkan Eskayvie Diffenz untuk perlindungan diri dan keluarga anda.
Hubungi 03-5511 1050 / 019-608 3027 untuk maklumat lanjut.

Facebook: https://www.facebook.com/eskayviemalaysia21official

#EskayvieDiffenz #KitaIkhtiar #KitaJagaKita






 
Monday, September 20, 2021

MAIS Bantu Asnaf Al-Riqab Pemulihan Kehidupan Lebih Baik


MAIS Bantu Asnaf Al-Riqab Pemulihan Kehidupan Lebih Baik 

Pernah dengar golongan Al Riqab ? Baru ni Lisa baru dapat tahu lebih yang ternyata Fatwa Zakat Al-Riqab bukanlah sesuatu yang baharu dan termasuk salah satu dari golongan yang layak mendapatkan zakat .  Jawatan kuasa MAIS  Bantu Asnaf Al Riqab Pemulihan Kehidupan Lebih Baik. Bertujuan membangunkan asnaf Al-Riqab kearah mendapatkan keredhaan Allah. Seperti membantu memulihkan golongan songsang daripada dibelenggu gaya hidup bertentangan syariat Islam dan  membantu asnaf al-riqab yang terbelenggu dengan masalah sosial dan akidah . 

APA ITU  AL-RIQAB ?

Al Riqab menurut Fatwa Negeri Selangor adalah seorang yang terbelenggu dibawah satu kuasa yang menghalang kebebasan dirinya. Maksudnya orang yang dibelenggu gaya hidup sonsang sama ada terpesong akidah, gaya hidup atau amalan harian.  
Fatwa Sistem Pengurusan Zakat Negeri Selangor 2009.


JENIS PENERIMA ASNAF AL-RIQAB

(1)    MASALAH SOSIAL 

(a) Terbelenggu dengan dadah: 

-Penagih dadah. ,

-Bekas penagih dadah.

(b) Terbelenggu dengan masalah jenayah syariah:

Minum arak.

Zina.

Judi.

Khalwat

Buang anak

Mengandung luar nikah.

Mempersendakan Al-Quran dan Hadis.

Sumbang mahram.

Persetubuhan haram.

Muncikari (ibu ayam).

Menjual atau memberikan anak kepada orang bukan Islam.

Dan lain-lain yang berkaitan Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995.


(c) Terbelenggu dengan amalan salah Islam:

Tidak solat.

Tidak puasa.

Buang anak.

Usaha ingin bunuh diri.

Hidup bersama pelacur.


(d) Terbelenggu dengan gaya hidup sonsang:

Pelacur.

Lesbian.

Mak Nyah (Transexual).

Gay.

Homoseksual.

Gigolo.

Biseksual.

Pengkid.

Tomboy.

Bersedudukan dengan orang bukan Islam.


(e) Terbelenggu dengan kes juvana:

Gangster.

Jenayah melibatkan harta benda.

Pergaduhan yang melibatkan kecederaan.

Kes rompak.

Pecah rumah.

Kes rogol.

Jenayah yang melibatkan peralatan senjata yang merbahaya

 Ugutan yang melibatkan keganasan.


(f) Terbelenggu dengan penyakit kronik :

Penyakit HIV/AIDS.

Kanser/barah.

Tibi.

Hepatitis.

Dan lan-lain.


(2)    MASALAH AKIDAH:

(a) Terbelenggu dengan masalah syirik dan khurafat:

Doktrin palsu.

Mengaku menjadi nabi.

Menghina Islam.

Pemujaan salah.

Mempersendakan Al-Quran dan Hadis.


(b) Memurnikan akidah orang Islam yang terpesong

Orang yang ingin/berhasrat murtad.

Orang yang dalam proses Istitabah.


PROSES PENASIHATAN AQIDAH SEPERTI CARTA BERIKUT :- 



Kriteria Penerima Bantuan Asnaf Al - Riqab

Antara kriteria yang di ambil kira dalam pemberian bantuan kepada asnaf Al - Riqab ialah;

1. Beragama Islam.

2. Tiada mempunyai sumber kewangan yang mencukupi.

3. Tidak mendapat bantuan daripada sumber-sumber lain.

4 Telah mendapat pengesahan pihak MAIS untuk membebaskan dirinya dari belenggu yang dihadapi.

5. Dengan rela hati mengikuti program pemulihan dan rawatan spiritual Islam yang dilaksanakan oleh pihak Majlis Agama Islam Selangor dan bersetuju menghadiri kelas-kelas bimbingan agama yang telah ditetapkan oleh pihak MAIS.


Jenis Jenis Bantuan Yang Diberikan Kepada Asnaf Al - Riqab


Berikut adalah jenis jenis bantuan yang diberikan kepada asnaf Al - Riqab;

1. Bantuan sewa rumah

2. Bantuan bulanan

3. Bantuan perubatan

4. Bantuan modal

5. Bantuan sumbangan program atau aktiviti

6. Bantuan guru pembimbing

7. Bantuan firma guaman

8. Bantuan individu terkesan

9. Bantuan pengurusan jenazah

10. Bantuan pemulihan asnaf di RPR

11. Bantuan sumbangan hari raya



MAIS telah memperkasakan Bahagian Pemulihan Al-Riqab bagi melaksanakan penyerahan bantuan secara sistematik kepada asnaf al-riqab yang memenuhi syarat-syarat tersebut di atas. Bantuan zakat asnaf al-riqab ini akan disalurkan oleh pihak MAIS melalui perantara mana-mana institusi, pusat, NGO Islam dan individu perseorangan yang dibenarkan oleh undang-undang dan Hukum Syara’ yang berfungsi melaksanakan tugas-tugas membebas, mengurus, melindungi, merawat dan memulih asnaf al Riqab supaya dapat menjalani kehidupan dengan lebih sempurna menurut Islam.

Program Program Yang Di Jalankan Oleh Pihak MAIS Untuk Asnaf Al - Riqab

Terdapat pelbagai program yang dijalankan oleh pihak MAIS untuk asnaf Al - Riqab. Antara program - program yang dijalankan menggunakan tiga modul iaitu Modul Istitabah, 

Modul Transformasi Insan dan Modul Pemulihan Komuniti DiSayangi (LGBT) adalah;

1. Program kaunter pameran dan penerangan bahagian pemulihan Al - Riqab MAIS.

2.Program temuseru asnaf riqab (mak nyah).

3. Program Mukhaiyyam asnaf riqab (mak nyah).

4. Program temusahur asnaf Al - Riqab.

5. Kelas bimbingan agama.

6. Rawatan spiritual islam.

7.Program tautan mahabbah.

8. Ziarah ke rumah.

9. Program penghayatan islam.

10. Agihan bantuan sempena menyambut syawal.

11. Kelas bimbingan fardu ain.



Pelaksanaan Asnaf Al - Riqab Di Negeri Selangor
 
Pelaksanan asnaf Al - Riqab di negeri Selangor telah di tubuhkan melalui sektor pembangunan sosial dan penyediaan terperinci dilaksanakan oleh Bahagian Pemulihan Riqab yang diketuai oleh ketua bahagian pemulihan Al - Riqab. 

Bahagian Pemulihan Al - Riqab terbahagi kepada beberapa unit penting yang membawa visi;

Membangunkan asnaf Al - Riqab ke arah mendapatkan keredhaan Allah

Dan Misi;

Menawarkan perkhidmatan yang cemerlang dalam aspek pendaftaran, perawatan, pemulihan, perlindungan, pengawalan secara menyeluruh dan berkesan kepada asnaf Al - Riqab berlandaskan Al Quran dan As Sunnah

Bahagian pemulihan Al - Riqab berfungsi dalam;


• Memperkasa dan menguatkuasa undang undang Riqab melalui fatwa, peraturan, SOP dan yang berkaitan. 

• Membangun dan melaksana modul Riqab dengan teratur dan berkesan.

• Meningkatkan hubungan kerjasama dengan agensi luar bagi membebaskan asnaf Riqab.

• Membebaskan mereka yang terjebak dalam masalah sosial dan akidah agar kembali bertaubat.

• Mengawal selia Rumah Pemulihan Majlis serta menyelaras Rumah Pemulihan Riqab. 

• Mencegah penularan penyakit sosial dan akidah di kalangan masyarakat islam. 

Pelan Strategi Bahagian Pemulihan Al - Riqab

Pelan strategi bahagian pemulihan Al - Riqab terdiri daripada; 

Pendaftaran :  Mendaftarkan asnaf Al - Riqab dan Rumah pemulihan Al - Riqab dengan kerjasama agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan. 

Rawatan : Merawat pelatih melalui dua cara iaitu rawatan rohaniyah dan rawatan secara klinikal. 

Bantuan :  Memberi sokongan material agar mereka dapat meneruskan kehidupan secara normal. 

Kawalan : Mengawal dan mencegah aktiviti yang boleh menyebabkan seseorang terjerumus ke lembah maksiat dan murtad.

Pemulihan : Memulihkan akhlak dan emosi pelatih melalui modul yang bersepadu dari segi fizikal, intelek, emosi dan rohani.

Perlindungan : Melindungi para pelatih di tempat yang selamat bagi memastikan penyakit yang membelenggu pelatih tidak merebak kepada orang lain dan boleh di rawat.

Program pemulihan terdiri daripada beberapa fasa iaitu;

1. Fasa 1 : Pelaksanaan ziarah ke rumah asnaf  atau lokasi pilihan asnaf.

2. Fasa 2 : Pelaksanaan program repo dan program penghayatan islam.

3. Fasa 3 : Pelaksanaan kelas bimbingan berjadual, rawatan dan pemulihan.

4. Fasa 4 : Taubat terpimpin dan latihan sebagai pendakwah (ikon).

Pelan Pemulihan MAIS Dalam Membantu Mengekalkan Kepulihan Asnaf Al - Riqab 


1. Pemulihan melalui program I'laj & Rehan secara berkala dengan kerjasama;
• Jabatan Kesihatan Negeri Selangor
• Agensi Anti Dadah Kebangsaan dan 
• Pertubuhan Islam Bukan Kerajaan 
2. Ziarah ke rumah asnaf Al - Riqab.
3. Bimbingan agama secara berjadual setiap minggu kepada asnaf Al - Riqab yang berada di luar pusat
4. Sokongan dan kesedaran kepada keluarga yang mempunyai waris yang terlibat dengan penyalahgunaan dadah.
5. Bimbingan kepada keluarga asnaf  Al - Riqab supaya redha dan prihatin kepada ahli keluarga yang tergolong sebagai asnaf Al - Riqab.
6. Bantuan rawatan spiritual islam dan rawatan klinikal melalui pusat - pusat rawatan yang di iktiraf.


Bagi mungkin dari rakan atau sahabat pembaca yang ingin kembali ke pangkal jalan tetapi tidak tahu dengan siapa hendak dirujuk jangan ragu-ragu menghubungi pihak  MAIS ( Majlis Agama Islam Selangor ) untuk membantu . 

Untuk maklumat lebih lanjut berkenaan asnaf Al - Riqab tuan puan boleh berhubung melalui;


Bahagian Pemulihan Al - Riqab

Sektor Pembangunan Sosial

Majlis Agama Islam Selangor (MAIS)

Kompleks MAIS Klang

Tingkat 2, 3 Dan 6 Kompleks MAIS

Lot 336 Jalan Meru Off Jalan Kapar

41050 Klang, Selangor.

No Tel : 03-33614000 / 03-33614080

Friday, September 10, 2021

CRYSTAL SKIN Rish Beauty Untuk Penjagaan Kulit

CRYSTAL SKIN Rish Beauty Untuk Penjagaan Kulit 


Assalamualaikum ! yuhu lama tak menulis tentang penjagaan kulit. Siapa yang tidak sukakan kulit yang cantik, berseri, bersinar dan tanpa jerawat? Boleh dikatakan ia adalah impian setiap wanita untuk mempunyai kulit yang halus dan mulus tanpa cela . Kali ni Lisa akan kongsikan review lisa tentang CRYSTAL SKIN Rish Beauty Untuk Penjagaan Kulit. 

CRYSTAL SKIN Rish Beauty 

Gaya hidup dan nutrisi yang seimbang turut berperan dalam menjaga kesehatan kulit. Namun,terkadang asupan yang berasal dari makanan saja tidak cukup untuk mencukupi keperluan kita

CRYSTAL SKIN  adalah makanan suplemen yang sarat dengan khasiat-khasiat semula jadi yang diperolehi daripada Tomato Kristal, Habbatus Sauda, Vitamin C, Collagen, Ekstrak Biji Anggur dan Jus Blackcurrant untuk menjadikan kulit anda kelihatan lebih menawan. Ia terbukti dapat mencantikkan dan merawat kulit dari luar dan dalam . Bukan semua orang mampu nak mengawal pemakanan untuk dapatkan nutrisi yang berkecukupan , CRYSTAL SKIN ni memudahkan la.. senang je nak konsume , tinggal bancuh dengan air dah settle.. 

Kandungan  Crystal Skin by Rish Beauty HQ

Tomato Kristal – Anti oksidan terkuat, mengurangkan jeragat dan melindungi dari kerosakan sinar matahari
Habbatus Sauda – Anti radang, kurangkan jerawat dan membunuh kuman
Vitamin C – Melundungi sel dan menjaga kulit agar sihat
Collagen – menambah keanjalan kulit dan mencegah kedutan
Estrak Biji Anggur – Anti oksidan, membunuh kuman dan membantu penyembuhan luka
Jus Blackcurrant – Anti oksidan dan menguatkan sistem pertahanan badan.



CARA PENGAMBILAN  : 
Campurkan 1 sachet Crystal Skin kedalam 150ml air , diminum sebelum sarapan pagi . Rasa masam masam manis ,, Lisa lebih suka untuk tambahkan dengan air sejuk .



 
Produk ini dijamin selamat dan tiada kesan sampingan kerana kandungannya adalah bahan semulajadi dan telah diuji secara klinikal. Bahan-bahan ini juga terkenal untuk khasiatnya dan dikawal selia di bawah gred makanan oleh Bahagian Keselamatan Dan Kualiti Makanan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) . Juga terdapat sijil ISO , MACCP , dan GMP . 



Untuk memastikan hasil yang terbaik bila mengambil Crystal Skin :-
1. Elakkan minuman yang berkafein,beralkokol dan berkarbonat untuk mendapat keberkesan yang lebih baik.
2. Minum 2 -3 liter air putih setiap hari utk mempercepatkan proses keberkesanan Crystal Skin.
3. Amalkan gaya hidup sihat seperti tidak merokok, menjaga pemakanan, mengurangkan makanan berminyak dan bersenam dengan kerap.





REVIEW LISA :-
Rasa yang manis manis masam boleh diterima lagi oleh Lisa , tak muak seperti cecair sirap kebanyakan . Satu hari satu sachet je ... mudah penyajian . Tips untuk kalian :- boleh beli combo untuk dapatkan harga yang lebih jimat . Kesemua bahan Crystal Skin adalah gred AAA, kilang berstatus Halal dan juga mempunyai akreditasi GMP (Good Manufacturing Practice), HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) dan ISO 22000.




HARGA CRYSTAL SKIN RISH BEAUTY 


Untuk pembelian Crystal Skin, boleh dapatkan di website rasmi Rish Beauty ataupun di platform
Lazada atau Shopee. Untuk maklumat lanjut, contest-contest menarik seperti Lucky Draw dan promosi
terkini, boleh hubungi pihak Rish Beauty ataupun follow Rish Beauty di laman sosial media Rish Beauty. 


Tel : +60-11-62000032
Friday, July 9, 2021

Kesesatan Ajaran Qadiani Atau Ahmadiah

AJARAN SESAT QADIANI atau AHMADIAH

AJARAN SESAT QADIANI atau AHMADIAH

Assalamualaikum ,  pernah dengar Ajaran Qadiani atau Ahmadiah ? baru ni Lisa teringin nak tahu lebih Ajaran Sesat Qadiani atau Ahmadiah ,, terutama selepas tengok perkongsian pihak Majlis Agama Islam Selangor (MAIS),  mengenai ajaran sesat di pautan ini  https://www.mais.gov.my/artikel-khas-2/ . Kadang info yang lalu di sosial media ni bukan pasti betul ke tidak , kena cari sumber yang sahih dan betul . Harap apa yang Lisa akan kongsikan ini dapat beri kesedaran kepada semua untuk lebih berhati hati di masa masa akan datang dan tidak terpengaruh dengan ajaran yang bertentangan dengan akidah islam. 

Kesesatan Ajaran Qadiani Atau Ahmadiah 

Ajaran Qadiani atau Ahmadiah berasal dari India. Ia diasaskan oleh Mirza Ghulam Ahmad bin Ghulam Murtadha bin Atta Muhammad yang dilahirkan di Qadian, berhampiran kota Amritsar, Punjab. Diasaskan pada tahun 1889 di Malaysia dan dipercayai bertapak pada tahun 1930 di Batu 20, Jeram, Kuala Selangor, Selangor.

Gerakan Qadiani Dikenali Juga Sebagai Ahmadiyah, Ahmadi Atau Ahmadiyyat Gerakan Qadiani turut dikenali sebagai Ahmadiyah, Ahmadi atau Ahmadiyyat yang pada asasnya berpegang kepada kepercayaan bahawa ajaran Mirza adalah ajaran yang sebenar. Pada 15 Disember 1953, telah diadakan perbahasan antara kumpulan ini dengan para alim ulama di hadapan Sultan Selangor, Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah.

Hasil perbincangan tersebut telah diputuskan bahawa ajaran Qadiani tidak diiktiraf sebagai ajaran Islam, malah terkeluar daripada Islam. Keputusan itu menyebabkan kumpulan tersebut semakin lumpuh.

Pelbagai Penyelewengan Dalam Ajaran Qadiani


Terdapat pelbagai penyelewengan yang dapat dikesan dalam ajaran Qadiani. Antaranya adalah dakwaan Mirza Ghulam Ahmad dirinya sebagai Nabi yang menerima wahyu. Beliau berkata: “Demi ALLAH yang nyawa saya di tanganNya, Dialah yang telah mengutus dan menamakan saya nabi dan menunjukkan bukti-bukti yang jelas tentang kebenaran dakwaan saya yang jumlahnya sampai tiga ratus ribu bukti."

Beliau turut mendakwa dirinya sebagai Isa al-Masih selepas didesak oleh orang kanannya dengan tujuan menguatkan ajaran dan keyakinan pengikutnya. Beliau mengatakan bahawa Nabi Isa benar-benar dibunuh dan bukannya diangkat ke langit oleh ALLAH dan orang yang mati tidak mungkin akan hidup ke dunia lagi.

Selain itu, beliau mendakwa dirinya mempunyai mukjizat. Katanya: “Nabi ALLAH itu telah mewujudkan tiga ribu mukjizat dan saya melebihi dari satu juta”. Katanya lagi: “Bulan yang terang menjadi gerhana kerana saya, masakan dapat menakan bulan dan matahari menjadi pucat kerana saya. Turut mendakwa dirinya sebagai Imam Mahdi selepas mengaku dirinya sebagai Mujaddid.

Mirza Ghulam Ahmad turut menakan konsep jihad. Beliau telah menyebutkan perihal jihad seperti berikut:

“Jihad dengan pedang telah dilarang. Semua peperangan untuk agama sekarang ini telah ditegah. Sekarang jihad untuk tujuan agama telah diharamkan. Pada pendapat saya, tiada doktrin yang memburukkan nama Islam lebih daripada doktrin jihad. Saya menghabiskan sebahagian besar umur saya untuk mengiyakan kerajaan British dan menentang jihad.”

Di samping itu, beliau turut melakukan tahrif al-Quran iaitu mengubah ayat-ayat suci al-Quran mengikut kehendaknya sendiri agar bertepatan dengan dakwaan-dakwaannya.

Keputusan Fatwa Selangor

Berdasarkan warta fatwa bertarikh 24 September 1998, Kerajaan Negeri Selangor telah memutuskan bahawa :

1.Ajaran Qadiani adalah satu ajaran yang menyalahi ajaran Islam yang sebenarnya. Pengikut-pengikut ajaran Qadiani itu telah dihukumkan kafir oleh ulama Islam serata dunia

2.Jabatan Agama Islam Selangor melalui Jawatankuasa Perunding Hukum Syarak telah menghukumkan kafir kepada pengikut-pengikut Qadiani yang berpusat di Batu 20 Jeram, Kuala Selangor pada 15 Disember 1953 setelah mereka dibicarakan di Istana Kuala Lumpur di hadapan Sultan Selangor dan beberapa alim ulama di negeri Selangor.

Setiap orang yang telah menjadi penganut ajaran Qadiani adalah telah murtad. Maka, wajiblah dituntut mereka bertaubat dan kembali kepada Islam dengan ikrar dua kalimah syahadah.


3.Antara Ciri-Ciri Ajaran Qadiani Menurut Mirza Ghulam Ahmad:

• Sebagai nabi yang menerima wahyu
• Imam Mahadi
• Isa al-Masih
• Mempunyai mukjizat
• Para nabi menyaksikan dirinya
• Malaikat sebagai pancaindera tuhan
• Nabi Isa AS telah mati dan kuburnya di Srinagar, India.

4. Orang-orang Islam dilarang menjual, mengedar, membeli, memiliki atau memberi ceramah tentang isi kandungan buku- buku berikut:

• Invitation To Ahmadiyah yang dikarang oleh Hazrat Hj Mirza Bashir-ud-din Ahmad (Khalifatul Masih II).
• Penawar Racun Fitnah Terhadap Ahmadiyyah yang ditulis oleh Pengurus Besar Jema’at Ahmadiah.
• Alam Sebagai Saksi yang dikarang oleh Mohamad Zain bin Hasan.
• The Holy Quran With English Translation And Commentary (Vol II, Part I) yang dikarang oleh M Mas’ud Ahmad.

Fatwa tahun 1998 di atas telah diperincikan pada tahun 2000 iaitu:

Memandangkan mana-mana orang yang telah menganuti ajaran Qadiani telah menjadi murtad (keluar daripada agama Islam), akibatnya dari segi hukum syarak dan undang-undang sivil adalah:

• Perkahwinan orang tersebut boleh dibubarkan dengan pengesahan Mahkamah Syariah mengikut seksyen 46 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Selangor 1984;
• Orang tersebut tidak boleh menjadi wali dalam akad nikah anak perempuannya;
• Orang tersebut tidak boleh mewarisi harta peninggalan kerabat-kerabat Muslimnya; dan
• Orang tersebut tidak berhak untuk mendapatkan apa-apa keistimewaan yang diperuntukkan kepada orang Melayu di bawah Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan sekiranya hak-hak tersebut telah diberi, dinikmati atau diperolehi oleh orang tersebut, ia hendaklah terhenti dari berkuatkuasa dan bolehlah dilucut, ditarik balik dan dibatalkan mengikut mana berkenaan, oleh pihak berkuasa yang berkaitan.

Kesimpulan Mengenai Ajaran Qadiani Di Malaysia

Akidah Islam berdasarkan pegangan Ahli Sunah Waljamaah yang menjadi pegangan di negara ini mestilah sentiasa dihayati agar sebarang anasir perosak akidah dapat dijauhi.

Oleh itu, umat Islam di Malaysia khususnya di negeri Selangor perlu menjauhkan diri daripada sebarang aktiviti yang mempunyai ciri-ciri yang telah disebutkan di atas dan menjauhkan diri daripada segala bentuk ajaran dan fahaman yang meragukan.

Segera laporkan segala aktiviti yang meragukan kepada pihak berkuasa agama bagi membendung penularan ajaran yang boleh merosakkan akidah, syariah dan akhlak umat Islam.



Wednesday, May 5, 2021

Berbelanja Baju Raya di Pusat Pakaian Hari-Hari .


Berbelanja Baju Raya di Pusat Pakaian Hari-Hari . 

Assalamualaikum ! musim raya hampir tiba tapi anda belum sempat lagi merancang persiapan? Jangan risau, kini korang boleh membeli baju raya yang tersiap ataupun fabrik yang berkualiti dengan harga berpatutan  . Mood Raya tetap ON walaupun covid 19 masih belum hilang lagi , yang penting jaga SOP.Tahun ni  Lisa Berbelanja Baju Raya di Pusat Pakaian Hari-Hari ,   Koleksi Raya Hari-Hari  2021  menarik weih.. rambang mata dibuatnya tak tau nak pilih mana satu . 


BELI BAJU RAYA DI PUSAT PAKAIAN HARI-HARI . 

Untuk pemilihan baju raya , Lisa lebih suka yang ready made daripada beli kain dan jahit ke tukang jahit . Senang nak pilih baju , tak perlu tunggu lama juga tak perlu risau kalau baju tersalah potong , tersingkat kain ke . Ini kali pertama Beli Baju Raya di Pusat Pakaian Hari-Hari , baru tahu selain design cantik-cantik harga pun bawah dari rm100. Boleh jimat banyak uihhh . Biasa beli Online pon paling murah RM200 . 

 

Walaupun musim Covid-19, di Pusat Pakaian Hari-Hari ni, SOP tetap dijaga ye. Sebelum masuk ke kedai perlu scan dan check suhu terlebih dahulu. Jangan lupa pakai Sanitizer juga . Baru la rasa selamat untuk bershopping . 


Merah lawa.. hijau lawa.. purple pon lawa,, aduh banyak pula yang lawa , semua berkenan dihati ni , nak boorng semua aciirr tak ? hahahah . Alhamdulillah staff yang friendly sebab Lisa jenis cerewet sikit banyak tanya , dia tetap layan heheh. 



Hijau pun cantik , kenan... simple tapi nampak cantik masa dipakai . arghh kang Lisa beli semua nanti . Bukan hanya baju kurung sahaja , baju melayu , songkok , perlengkapan sekolah dan banyak lagi dalam Pusat Harian  Hari-Hari .  .  







Free Gift Sedondon Bersama Hari-Hari! 

Seronok dapat FREEGIFT bila shopping baju raya di Pusat Pakaian Hari-Hari. Korang akan dapat FREEGIFT iaitu :
• Paket Raya (sampul duit raya) untuk pembelian RM100 dan keatas bermula pada 23/4/2021.
• Beg purple untuk pembelian RM200 dan ke atas bermula pada 23/4/2021.





Sekarang, Pusat Pakaian Hari-Hari mempunyai 85 cawangan di seluruh Malaysia. Sebanyak 5 cawangan baru akan dibuka di Klang, Kajang, Tampin, Bukit Mertajam dan Kedah pada tahun 2021 ini. Banyakkan cawangan Pusat Pakaian Hari-Hari ni. Bolehla korang walk in dan shopping di sini. 

Pada yang hendak shopping baju raya, t-shirt, seluar, kasut dan macam-macam lagilah, tapi lebih selesa nak shopping secara online untuk menghidari sesak lagi-lagi musim Covid-19 ni atau takde Pusat Pakaian Hari-Hari yang berdekatan tempat korang, korang boleh buat pembelian secara online di www.ehari.com atau shopee Hari-Hari dan korang boleh nikmati diskaun sebanyak 15%.


Yeyy dah dapat baju untuk sedondon dihari raya nanti . Musim Covid-19 ni, raya-raya juga.. jangan lupa jaga SOP ya . 




Untuk lebih detail lagi korang boleh layari website berikut 
 Pusat Pakaian Hari-Hari :

Facebook :

Instagram : 

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search