Saturday, May 11, 2019

TIPS Kurangkan Pedih Perut Ketika Puasa

TIPS Kurangkan Pedih Perut Ketika Puasa

TIPS Kurangkan  Pedih Perut Ketika Puasa 

Tak terasa  dah masuk 5 hari berpuasa , tak terasa la pula dah hampir seminggu.. bagaimana dengan puasa korang tahun ni ? semoga masih bertahan ... caiyoookkk ! Masuk bulan Puasa ni mesti ramai yang berkemungkinan akan terkena gastrik . Jangan jadikan Gastrik alasan untuk kita tak berpuasa ye . Sebenarnya Gastrik ketika puasa boleh dicegah. Kalian boleh cuba dulu 5 petua ini. 

Petua Cegah Gastrik Ketika Puasa 



BERSAHUR 
Bersahurlah menjelang waktu imsak . Elakkan bersahur malam sebelum tidur. Pastikan juga korang makan secukupnya ketika sahur.. bukan hanya minum air kosong. Anda digalakkan minum segelas susu semasa sahur. Hal ini dapat mengurangkan simptom gastrik dan ulser peptik.




Berbuka Puasa 
Ketika berbuka, makanlah dalam kuantiti yang sederhana. Elakkan makan terlalu banyak dan jarakkan pengambilan pemakanan. Contohnya korang boleh berbuka dengan buah kurma dan segelas air seterusnya solat Maghrib dahulu. Kemudian barulah makan nasi bersama lauk pauk dalam kuantiti sederhana. Selepas solat terawih pula, banyakkan makan buah-buahan yang tidak berasid, biskut oat atau roti.



MINUM AIR KOSONG
Minum air kosong secukupnya sepanjang malam di waktu Ramadhan. Ramai yang ‘terlupa’ minum air kosong sebab macam-macam jenis minuman yang menggiurkan dijual di pasar Ramadhan. Air kosong penting bagi melancarkan sistem pencernaan dan mengelakkan gastrik atau sakit perut yang dihadapi di siang hari.
Mengikut saranan KKM, korang  sepatutnya boleh mencukupkan 8 gelas air sehari dengan jadual minum air seperti berikut:

-1 gelas ketika bangun sahur
-1 gelas selepas makan sahur
-1 gelas semasa berbuka puasa
-1 gelas selepas makan
-1 gelas selepas solat maghrib
-1 gelas selepas solat isyak
-1 gelas selepas solat terawih
-1 gelas sebelum tidur

MAKANAN & MINUMAN YANG DIGALAKKAN
Banyakkan makan makanan karbohidrat kompleks atau yang berasaskan bijirin gandum, seperti beras perang, kekacang badam dan oat. Cuba gunakan teknik memanggang atau kukus untuk mengelakkan makanan bergoreng dan berminyak.
Selain air kosong, anda boleh minum susu atau smoothie buah-buahan yang tidak berasid seperti kurma dan pisang.

‘STANDBY’ & MAKAN UBAT
Jika anda diberikan ubat oleh doktor, jangan lupa mengambil ubat mengikut preskripsi doktor. Sekiranya diserang gastrik yang teruk, anda boleh mendapatkan suntikan di klinik jika perlu.


LAZZ KURMA PERSEDIAAN SEBELUM PUASA 



Pengalaman dulu pernah beli ready made susu yang dalam botol lepas tu basi walaupun masih ada seal . Ha.. tu yang jadi ragu-ragu tiap kali beli susu. Takut terminum susu basi lagi .Untuk persediaan sebelum puasa haritu , Lisa beli susu Lazz guna lazz delivery . Lazz ni tinggal klik je kemudian agen akan hantar dan baru bayar. Senang tak perlu tunggu pos. Pagi Lisa whatsapp dan lepas maghrib tu dah dapat susu tu . Tak perlu tunggu diposkan. Rush juga la sebenarnya time tu takut tak sempat nak dapat heheh nasib baik ada kemudahan lazz Delivery . 




Lisa jenis tak boleh makan pagi , jadi dah dari kecik dulu memang biasanya akan bersahur minum susu je . Susu tanpa tenusu boleh elak gastrik dan pedih perut.. Lisa minum susu kambing LAZZ Kurma . Tahun lepas dah try dan tahun ini continue je la dengan ini . Bancuh sendiri..minum time suam-suam atau ketika sejuk pon boleh . Ada sesetengah orang tak lalu minum air susu suam sebab bau hamis...berbeda dengan susu kebanyakan.. LAZZ ni tak berbau hamis dan selain itu ada banyak pilihan sesuai untuk kesukaan korang ye . Menu sihat untuk sahur favourite Lisa . Oat + campur susu lazz kurma. Boleh kenyang 9 jam huihh... 

Puasa pun tetap active la... walaupun hanya minum segelas susu je wak. Kadang kalau rajin buat smothie dengan pisang pula. Elak perut pedih semasa bulan puasa ni. Nak masak nasi memang tak dan la time pepagi .. iyela.. parents pon memang dari dulu hanya minum susu ketika sahur.. keluarga kami memang tak biasa makan pagi huhuh ... keturunan gitu.

LAZZ DELIVERY 


Klik klik dihujung jari , isi borang then nanti sampai la depan rumah korang ye, tak perlu tunggu pos .. delivery terus depan rumah atau tempat kerja korang 😄, layari www.lazzdelivery.com untuk  order...



Senarai Nama Ejen : Agen & Pengedar
Facebook : LAZZ Susu Kambing
Instagram : @lazzsusukambinghq

  1. Susu lazz terbaik memamg un sendiri pun suka. Tahan lapar

    ReplyDelete
  2. Kena cari susu lazz ni nak bagi kurangkan sakit perut

    ReplyDelete
  3. Sis suka Lazz, mmg bulan puasa top up penuhkan bekas, senangkan agen byk satu Malaysia ada. Duk rumah je order kan dik.

    ReplyDelete
  4. Kita suka susu lazz..puasa ni memng minum sus ni bagi tenaga..lagi kita susukan anak..ehhe..minum susu lazz tak lemah badan..haha

    ReplyDelete

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search