Wednesday, September 26, 2018

Larangan Penggunaan STRAW , Setuju atau tidak ?

Larangan Penggunaan STRAW , Setuju atau tidak ?

Larangan Penggunaan STRAW , Setuju atau tidak ? 

Viral beberapa ni lalulalang di timeline media sosial mengenai isu larangan penggunaan Straw atau senang cakap ,  Pengharaman STRAW .  Larangan Penggunaan STRAW , Setuju atau tidak ? Lisa sendiri pun suka order air teh o ais bungkus ikat tepi , bayangkan kalau takde straw.. macam mana nak minum ? namun begitu Lisa setuju je dengan larangan penggunaan Straw tu , kan boleh pakai botol air berstraw ... ha gitu.. takdela melatah sampai maki mencarut ini itu . Ingat lagi tak tentang video keluarkan straw plastik dari hidung penyu dari dalam laut . Berdarah hidung dan tengok dia tersiksa sangat .. masih tak reti nak bertimbang rasa terhadap alam sekitar ke ? Walaupun bukan semua negeri yang kena , tapi ramai yang melatah tentang isu ini . Nah sebelum cepat melatah , better korang baca betul-betul Penjelasan Isu Pengharaman Penggunaan Straw bermula 2020 di Wilayah Persekutuan .


Penjelasan Isu Pengharaman Penggunaan Straw bermula 2020 di Wilayah Persekutuan  • Larangan hanya terhadap penaga dan pengusaha kedai makan yang merupakan pemegang lesen dan bukan terhadap rakyat jelata. Pada masa yang sama , straw yang bukan daripada jenis plastik konvensional akan turut disediakan sebagai alternatif.
 • penguatkuasaan penuh larangan penggunaan straw plastik konvensional hanay akan dikuarkuasakan pada 1 jan 2020 . Kempen-kempen kesedaran berhubung penggunaan straw plastik konvensional ini akan dilaksanakan sepanjang tahun 2019 sehingga penguatkuasaan dilaksanakan pada 1 jan 2020.
 • Kementrian wilayah juga maklum mengenai keperluan golongan kurang upaya dan pesakit yang memerlukan straw dan bahan bahan plastik dalam kehidupan harian mereka. oleh itu , mereka akan dikecualikan daripada sebarang tindakan . 

Kalau tonton video proses keluarkan straw tu dari hidung penyu , korang mesti akan lagi sedih tengoknya . So masih tak sedar ke yang straw ni bahaya untuk alam sekitar sebab proses untuk kitar semula straw ni memakan waktu 200tahun .

Sayangi alam sekita korang kayh !

Jadi apa pandangan korang tentang Larangan Penggunaan STRAW , Setuju atau tidak ? 

 1. Larangan penggunaan straw plastik.
  Mungkin ada produk straw bukan plastik nanti

  ReplyDelete
 2. setuju sangat! kesian tau hidupan laut :(

  ReplyDelete
 3. Melainkan orang sakit, tak penting sangat pun straw ni. Kat rumah mana ada kita minum air sejuk dengan straw kan? Ke... tak nak lipstik terjejas?

  ReplyDelete

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search