Tuesday, September 27, 2016

Cara Tukar Kad Maybank Secara Online

Cara Tukar Kad Maybank Secara Online



Baru-baru ni dapat sms viral di group whatsapp yang mengatakan penukaran kad maybank kena dibuat sebelum Oktober ni , kalau tak nanti akan dikenakan cas yang boleh tahan banyak le juga. Lisa dah double konfirm dengan pekerja bank , message berantai yang tersebar di whatsapp tu PALSU ! Lisa memang dah agak dah dari awal , sebab entri sebelum ni Lisa dah bagitau yang tempoh tukar kat ATM Maybank  ni sampai hujung tahun ni dan cas pun tak sampai la RM 200.00 , mengarut betul.. huh.   Ayat yang viral tu lebih kurang macam ni lah : 


Friendly reminder...for those customers who had not yet to change new ATM cards after 30/09/16, B.Islam will charge RM21/-,BSN RM60/-, Maybank RM200/, whilst CIMB is silent but existing cards will b invalid effective 01/01/17 .Bank Islam opened until 7 pm(Mnday to Thursday, n open until 1.30pm on Sturday ..at any branch u can do it...hurry up.


CARA  TUKAR KAD MAYBANK SECARA ONLINE 


Bagi yang belum tukar kad lagi , korang boleh buat secara online dan FREE tanpa bayaran juga kad itu akan dihantar sampai ke rumah korang . Menarik , tak perlu beratur , tak perlu jauh-jauh pergi bank  tapi kalau korang nak cepat, boleh pergi terus ke Maybank terdekat. 

 1. Login  www.maybank2u.com.my


2. Pilih ATM / DEBIT CARD 


 3. Pilih Replace Card 





4. Isikan detail korang .. 


5. Klik Request TAC , dan masukkan TAC pada kotak tu . Lepas tu tekan Confirm









SIAP ! Kad tu akan dihantar ke alamat yang korang dah isikan tadi . FREE of charge untuk tempoh pernukaran sampai 31 Disember 2016. 

Untuk yang dah tukar kad dengan dengan design gambar sendiri sebelum ni , mungkin ada yang dah dapat and mungkin ramai lagi yang belum dapat. Agaknya ,, bank lebih dahulukan yang apply untuk penukaran kad biasa seperti yang bank keluarkan. Sabar ya... mungkin korang boleh call ke Maybank careline dan tanya tentang kad Maybank yang baru itu . 

pautan : CARA TUKAR KAD ATM MAYBANK GUNA GAMBAR SENDIRI 

Atau korang boleh tukar kad Debit  di Kiosk Maybank terdekat . Senarai lokasi boleh terjah di : Senarai Lokai Mesin Kiosk Maybank 

Cara Aktifkan kad Maybank yang baru


Cara 1: Datang ke mana-mana Cawangan Maybank dan aktifkan di kaunter Maybank.


Cara 2: Menggunakan Mesin ATM
Masukkan Kad Baru (menggunakan nombor pin yang sama)
Lain-lain Urusan
Pilih Pengaktifan Kad
Selesai.
Cara 3:  Menggunakan Maybank2u.

Ini pilihan yang aku buat untuk tukar kad ATM dan ia merupakan cara yang paling mudah, cepat dan selamat kalau korang menggunakan Maybank2u. Ikut langkah seperti dibawah :

Langkah 1: Log in seperti biasa ke akaun Maybank2u.
Langkah 2: Pilih "Card Management".
Langkah 3: Pilih "ATM/Debit Card".
Langkah 4: Paparan seperti dibawah akan keluar, pastikan 4 digit terakhir kad ATM/Debit sama dengan kad yang anda dapat tu. Kemudian, klik "Activate Now".
Langkah 5: Masukkan maklumat kad ATM/Debit baru dan request TAC Number. Kemudian, "Confirm".

Dibahagian bernombor 1 tu, masukkan 8 digit nombor Kad ATM/Debit. Boleh "View Sample" untuk melihat contoh

Langkah 6: Paparan dibawah akan keluar dan pastikan Status adalah SUCCESSFUL!

nak lebih Jelas ... korang boleh baca di blog kawan Lisa sorang ni : cara aktifkan kad maybank yang baru 

  1. maybank belum tukar lg.cimb dah ..
    nice tip!

    ReplyDelete
  2. Owh boleh request secara online je rupanya. Ingatkan semua kena pergi kaunter je

    ReplyDelete
  3. madi dah tukar. kad pon dh dapat. cuma x sempat aktifkan je lagi

    ReplyDelete
  4. Klu dah dapat kad baru kena aktifkan balik mcm mn yer..

    ReplyDelete
  5. kalau kita dah tukar kad tu, nak tunggu kad baru sampai rumah, kad lama boleh guna kan? kenapa ya saya nak keluarkan duit tak dapat?

    ReplyDelete
  6. Kad yg maybank pos tu ade skali ngn statement acc x?

    ReplyDelete
  7. kad dah buat replacement guna Maybank2u tapi tak sampai-sampai,call customer service dia kata dah pos siap bagi saya tracking number,g Pejabat pos dia kata dah drop...apa niiii...bengang kemudian g cawangan Maybank dia kata call custome service...tak tau la abis ni apa lagi plk di suruh nya..

    ReplyDelete
  8. kad dah buat replacement guna Maybank2u tapi tak sampai-sampai,call customer service dia kata dah pos siap bagi saya tracking number,g Pejabat pos dia kata dah drop...apa niiii...bengang kemudian g cawangan Maybank dia kata call custome service...tak tau la abis ni apa lagi plk di suruh nya..

    ReplyDelete
  9. bro cara tukar kad cimb guna online tak ada ke?
    teman da tukar kad maybank guna online..
    nak p bank cimb gile ramai orang..
    ada link share cimb bro

    ReplyDelete
  10. boleh saya tahu,diorang hantar pakai pos biasa ke pos apa ye.kita perlu ada dekat rumah tak untuk sign bila surat sampai?thanx!

    ReplyDelete
  11. kena adaa orang sign ke kalau kad tu sampai alamat?tima kasih ye

    ReplyDelete
  12. seperti kurrier lainnya .. memang kena sign :)

    ReplyDelete
  13. Dah apply kad baru, phtu nti dapat nk kne buat ape pulak...g kat atm n tkn pin mcm biase ke

    ReplyDelete
  14. Boleh cancel tak kad baru? Sebab dah 3 bulan buat tapi kad x smpai2 lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena call center and tny status. Check alamat tu sama ke tdak dgn alamat skrg.

      Delete
  15. Dah tak pyh nk ke bank lg. Lg mudah buat online mcm ni.

    ReplyDelete
  16. If kad baru dh smpai..kena active ke kad tu? Ke bole guna trus cm biasa?

    ReplyDelete
  17. Kita boleh tukar kad dekat mana2 branches ke? Contoh nya..saya buka akaun dekat branches cheras..boleh ke tukar kad dekat branches perak? Rasa macam boleh..tapi nak kn kepastian boleh or tak..tq😉

    ReplyDelete
  18. salam sis kalau kita xda akaun maybank2u pun kita boleh tukar ke kad guna online?

    ReplyDelete
  19. Dah buat secara online..thanks for the info..

    ReplyDelete
  20. Cepat x nak dapat kad tu lepas tukar.ambil masa berapa lama ye..pastu semntara tu kad lama bleh guna dulu lah kan..tq dear

    ReplyDelete
  21. dalam 14hari mcm tu , tp biasanya seminggu dah hntar. kad lama masih boleh guna sementara tnggu kad baru .

    ReplyDelete
  22. Sis lisa mcm mane nty da dpt kad baru n nak aktifkan kad tu?kne call maybnk k tok aktifkan?no pin kad tu msih sme k atu dberi no lain nty?

    ReplyDelete
  23. Adress utk tukar kad baru secara online, guna adress dlm ic ke atau ikut adress tmpt tinggal semasa sekarang. Adress ic dan tempat tinggal adalah berlainan negeri.

    ReplyDelete
  24. Salam. Yg ade maybank2u je ke yg bleh tukar online? Yg xde mesti kena g kaunter jugak ke?? ��

    ReplyDelete
  25. Adui aku salah alamat laa...mcm mna nk tukar balik tu..

    ReplyDelete
  26. kak eina: CARA MENGAKTIFKAN KAD ATM MAYBANK

    Cara 1: Datang ke mana-mana Cawangan Maybank dan aktifkan di kaunter Maybank.


    Cara 2: Menggunakan Mesin ATM
    Masukkan Kad Baru (menggunakan nombor pin yang sama)
    Lain-lain Urusan
    Pilih Pengaktifan Kad
    Selesai.

    cara ketiga actifkan guna m2u : Login m2u dan kemudian pilih card management .

    ReplyDelete
  27. @mshah : isi alamat dalam penukaran tu sesuai mcm alamat yang nak dihantar kad nanti :)

    @mohd rahimi : ya.. penukaran online hanya untuk yang ada akaun m2u sahaja,

    ReplyDelete
  28. unknow : kalau slah alamat. boleh call bank :)

    ReplyDelete
  29. Saya nak tanya , saya buat kat maybank tahun ni so memamg dapat yang baru, jadi perlu tukar lagi ke?

    ReplyDelete
  30. Saya nak tanya , saya buat kat maybank tahun ni so memamg dapat yang baru, jadi perlu tukar lagi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dha baru tak perlu tukar lagi . kalau dah ada tanda wifi kt dalam kad tu

      Delete
    2. Sebelah kanan kad yang ade tulis VISA PAYWAVE )))
      Lbh kurng cmni kew?! Da xpyh tukar yeh?!

      Delete
    3. ya tak perlu tukar kalau dah ada tanda tu

      Delete
  31. tumpang tanya..akaun maybanl yg lama sy ada buat pembayaran auto debit bg loan kereta & asb..kad baru dah pun sampai dkt rumah melalui apply online..persoalannya, adakah pembayaran auto debit loan kereta & asb akan tetap berlaku di akaun kad yg baru?
    *baru terfikir yg ni..selalu buat transfer online je cimb -> maybank utk transfer duit kereta dari akaun gaji masuk..lau tetiap bulan kne g walk in ke bank atm utk byar sekian sekian loan matilanak...

    ReplyDelete
  32. ORE KAMPUNG SEBELAH JAH NI..KH UTE MALA..DEKAT NGA KG GALOK

    ReplyDelete

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search