Wednesday, January 27, 2016

NASI KERABU BADANG KELANTAN

NASI KERABU BADANG KELANTAN || Amboii.. terliur tak dengan menu makanan yang Lisa pegang ni ? walaupun badan Lisa kecik je ,, namun selera makan besar tau . Hahah tengoklah ... bukan main meriah lagi lauk nasi kerabu ni . Dan semua Lisa habiskan licin tak bersisa . Nasi kerabu ,nasi yang terkenal dari  negeri Kelantan ni memang sedap woo.. Ni kali pertama Lisa makan nasi kerabu yang betul betul banyak lauk. Ada mihun warna pink dan limau . Biasanya kalau Lisa beli dekat gerai makan sbelakang tempat kerja memang takda dua benda ni , mungkin dah campur dalam sambal tu Lisa tak tahu la .

MAKANAN WAJIB BILA SINGGAH KELANTAN 


Lisa lebih suka sebut nasi biru , sebab nasi memang warna biru dan Lisa suka mawar biru , tempat kerja pun banyak kaler biru . Nasi yang berlaukkan , keropok lekor goreng , sambal , budu , solok , ayam , daging , telur masin . Untuk yang tak pernah makan nasi kerabu ,, budu dan sambal kena gaul serata tau . Jangan tuang atas nasi macam tu je , ni bukan kuah ye .. so kalau kalian tuang je then makan.. mesti masin gila ! Nasi pun tak sedap. Sebab Lisa first time makan pun dulu macam tu juga. Maunya tak masin , budu kot.. Hahaha.. Nasi Kerabu badang , sebab nasi ni disajikan bukan di polisterin , tapi diasajiakan di Badang dan dialaskan daun pisang . Bertambah sedap woo. Bukan selalu ada nasi ini , akak penjual nasi kerabu badang ni orang Kelantan , dan kena tunggu giliran la untuk dapat rasa .. ikut negeri . Harga sebadang rm15.00 

Nah kalau kalian nak rasa juga , atau mungkin nak buat jamuan makan ke .. nak tempah katering ke . Kalian boleh contact je kak Liza , 0136653955


9 comments :

  1. Pergh, sedapnya. puas tu kalo dapat makan macam tu.

    ReplyDelete
  2. Meriah sungguh nasi kerabunya... unik dia letak dalam bekas tu... Tempting!

    ReplyDelete
  3. suka makan nasi kerabu..nampak sedap..x pernah plak tgk mihun kaler pink..haha

    ReplyDelete
  4. lapar plak tengok nasi kerabu ni.

    dah la lama tak makan lagi.

    ReplyDelete
  5. Sedapnya lah makan nasi kerabu tu, sukar nak dapat yang betul2 kaw kat area bangi ni

    ReplyDelete
  6. kesukaan sangat, kalau beli mesti request sambal dan budu lebih.... mesti ada jeruk bawang putih dan solok lada...wahhhh sedappppp

    ReplyDelete
  7. kerabu badang ke Padang? ..nampak sedap dan unik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. badang .. tu letak atas badang. bukan polisterin

      Delete