NASI KERABU BADANG KELANTAN

NASI KERABU BADANG KELANTAN || Amboii.. terliur tak dengan menu makanan yang Lisa pegang ni ? walaupun badan Lisa kecik je ,, namun selera makan besar tau . Hahah tengoklah ... bukan main meriah lagi lauk nasi kerabu ni . Dan semua Lisa habiskan licin tak bersisa . Nasi kerabu ,nasi yang terkenal dari  negeri Kelantan ni memang sedap woo.. Ni kali pertama Lisa makan nasi kerabu yang betul betul banyak lauk. Ada mihun warna pink dan limau . Biasanya kalau Lisa beli dekat gerai makan sbelakang tempat kerja memang takda dua benda ni , mungkin dah campur dalam sambal tu Lisa tak tahu la .

MAKANAN WAJIB BILA SINGGAH KELANTAN 


Lisa lebih suka sebut nasi biru , sebab nasi memang warna biru dan Lisa suka mawar biru , tempat kerja pun banyak kaler biru . Nasi yang berlaukkan , keropok lekor goreng , sambal , budu , solok , ayam , daging , telur masin . Untuk yang tak pernah makan nasi kerabu ,, budu dan sambal kena gaul serata tau . Jangan tuang atas nasi macam tu je , ni bukan kuah ye .. so kalau kalian tuang je then makan.. mesti masin gila ! Nasi pun tak sedap. Sebab Lisa first time makan pun dulu macam tu juga. Maunya tak masin , budu kot.. Hahaha.. Nasi Kerabu badang , sebab nasi ni disajikan bukan di polisterin , tapi diasajiakan di Badang dan dialaskan daun pisang . Bertambah sedap woo. Bukan selalu ada nasi ini , akak penjual nasi kerabu badang ni orang Kelantan , dan kena tunggu giliran la untuk dapat rasa .. ikut negeri . Harga sebadang rm15.00 

Nah kalau kalian nak rasa juga , atau mungkin nak buat jamuan makan ke .. nak tempah katering ke . Kalian boleh contact je kak Liza , 0136653955


{ 12 comments.. read them below or add one }

Bahrain Bahrain January 27, 2016 at 2:17 PM
Pergh, sedapnya. puas tu kalo dapat makan macam tu.
✿ Ina Ainaa ✿ ✿ Ina Ainaa ✿ January 27, 2016 at 2:30 PM
Meriah sungguh nasi kerabunya... unik dia letak dalam bekas tu... Tempting!
luqman zakaria luqman zakaria January 27, 2016 at 6:48 PM
suka makan nasi kerabu..nampak sedap..x pernah plak tgk mihun kaler pink..haha
titan titan January 27, 2016 at 11:27 PM
lapar plak tengok nasi kerabu ni.

dah la lama tak makan lagi.
Noriza Rahman Momma Vogue Noriza Rahman Momma Vogue January 28, 2016 at 10:43 AM
Sedapnya lah makan nasi kerabu tu, sukar nak dapat yang betul2 kaw kat area bangi ni
Mama Darwiish Mama Darwiish January 28, 2016 at 11:35 AM
kesukaan sangat, kalau beli mesti request sambal dan budu lebih.... mesti ada jeruk bawang putih dan solok lada...wahhhh sedappppp
Nazlee Ismail PCL Nazlee Ismail PCL January 29, 2016 at 10:50 AM
kerabu badang ke Padang? ..nampak sedap dan unik.
Lisa Nurulain Lisa Nurulain January 29, 2016 at 12:55 PM
badang .. tu letak atas badang. bukan polisterin
Usry Norie Usry Norie January 28, 2018 at 7:16 AM
Memang menu kegemaran ambo la ni. kalau balik kampung mesti cari nasi kerabu. Tapi yang kak Liza ni, tak pernah try lagi.
Usry Norie Usry Norie January 28, 2018 at 7:18 AM
Badang tu maksudnya nyiru. Kami orang kelantan panggil badang.
Nyiru ni kalau zaman kecik-kecik dulu mak guna untuk tampi beras bagi mengasingkan antah dengan beras. maklumlah zaman tu tak canggih lagi, padi yang dimesin tu masih lagi bercampur dengan antah seiji dua. So kena la tampi beras tu untuk asingkan beras dengan antah. Guna la badang/ nyiru ni.
Usry Norie Usry Norie January 28, 2018 at 7:19 AM
memang sedap. kalu ada tumus budu lagi berselera.