Sunday, August 28, 2022

What is the Difference Between a Business Loan and a Grant?

 What is the Difference Between a Business Loan and a Grant?


Many reasons can lead to small businesses needing extra incoming cash at any time. It is not uncommon for them to deal with a sudden and vital extended payment from a supplier. Sometimes, they look for ways to manage seasonal cash fluctuations better. Often, they have to deal with non-paying customers. Knowing your options is essential to ease these potentially troubling times before trying to find new opportunities. Grants and business loans are two ways to accomplish this. A few crucial differences between the two will make one type a better option for your business, although they may seem similar.

What is the Difference Between a Business Loan and a Grant?


What is a Business Loan?


The term "business loan" refers to a sum of money that a financial institution, such as a bank or credit union, temporarily provides a small business and repays over time, plus interest. Most of the time, it takes between five to ten years to repay.  Businesses may use business loans to start or expand their businesses, pay employee wages, fund marketing campaigns, purchase new equipment or vehicles, or pay for office space.


What is a Business Grant?


Business grants are sums of free money given by private organizations or state, federal, or local governments to small businesses for specific business purposes. Unlike loans, grants don't require repayment; however, to receive a grant, small businesses must meet specific criteria and use the money for the reasons specified by the grantor.


Grants vs. Loans


In general, grants and loans differ in terms of repayment. The difference between a loan and a grant is that a loan requires you to repay the money you borrow, while a grant does not. In essence, grants are gifts. Therefore, there will be no reimbursement.


Regardless of who makes the loan disbursement, the borrower must pay it back with interest within a specific time frame. If the borrower provides collateral—something used as security in case the loan is not repaid—to the lender, the lender may have the right to seize the asset if the borrower defaults.


Businesses frequently obtain loans to launch or grow. Grants for businesses do exist, but they are typically scarce. Even when a grant opportunity does present itself, it is tough to apply for one. Companies usually turn to loans when deciding between grants and loans to get the money they require.


How to Choose Between a Loan and a Grant


You must make a few key business considerations before deciding whether to pursue a business loan or grant. You will know which choice is best for your company once you have determined these factors.


  • Figure out How Much Money You'll Need.


You must first determine why you are looking for funding and how much you will need. Many funding options are available, but only a few will be appropriate for your company. A microloan or short-term loan might be a better choice if you only need a small amount of money. A grant might be a better option if you require a sizable endowment for research and development.


  • Select a Funding Schedule.


How quickly do you require the funds, and how well-equipped are you to make the loan payments on time? Grants are more suitable for small businesses that don't require immediate funding because they typically take longer to receive. Even though loans are disbursed more quickly than grants, you must determine how long it will take to pay them back in full.


  • Determine your Eligibility.


There are distinct eligibility requirements for both grants and loans. Lenders are more concerned with "how" you can repay the money, whereas grantors are more concerned with "what" you are doing with the money. These elements affect the funding you are qualified for.


Final Thoughts


There is no disadvantage to applying for a business grant if you qualify for one - it's free money, after all. Not putting all your hopes on winning a gift is vital since grants are very competitive. Fincrew can help you decide which option is right for you with its SME business loan comparison tool. Innovative entrepreneurs always keep their options open regarding financing business growth. Contact Fincrew today to kickstart the process of financing your business. 


Wednesday, August 24, 2022

KOLEKSI NINGRAT By TANA HASSAN

KOLEKSI NINGRAT By TANA HASSAN 

Assalamualaikum semua ! Musim kenduri kahwin dah mula datang silih berganti . korang mesti selalu fikir lama nak pakai tudung apa untuk pergi open house , kenduri kahwin kan . Mestila korang nak pakai tudung yang lawa supaya dapat impress orang. Baru ni Lisa cuba tudung koleksi Ningrat by Tana Hassan yang cantik dan boleh digayakan dibelbagai acara. Terdapat pelbagai pilihan tudung lawa yang confirm akan impress orang punya!! Jarang Lisa pakai tudung bawal dan juga selendang , nahh korang kena baca dan tengok sampai habis tau ! Pakai selendang sulam ni rasa ayu pula , klasik zaman-zaman dulu . 


Koleksi Ningrat Sulam Tana Hassan


Koleksi Ningrat atau dalam bahasa melayu klasik maksud Ningrat ni adalah bangsawan. So owner brand Tana Hassan ni nak tekankan konsep klasik dan tradisional untuk koleksi shawl dan tudung bawal sulam. 

Lisa menggayakan Selendang Sulam Koleksi Ningrat by Tana Hassan . Tudia .. nampak ayu kan ? classic zaman dulu-dulu .  cantiknya lahai bini siapa ni ... eh dah dah .. puji diri sendiri pula . Sekarang ramai pengantin pakai baju kurung dan veil pakai selendang sulam . Memang cantik ! 



Untuk shawl sulam ni menggunakan material chiffon yang sangat ringan. Masa nak iron/gosok tudung ni senang sangat sebab tak perlu struggle tekan kuat kuat ke apa. Just sekali lalu and kain helok tanpa kedut.

Koleksi Selendang Sulam daripada koleksi NINGRAT. Ianya mengembalikan nostalgia dan tradisi nenek moyang dengan memertabatkan fesyen klasik tradisional. Cik Tana Hassan mengetengahkan dua pilihan untuk peminat selendang sulam-sulaman agar mereka suka dan selesa menggayakannya.  Material yang digunakan adalah Chiffon Georgette. Saiznya adalah 180 cm x 75 cm.




Koleksi Ningrat ada beberapa jenis warna yang dikeluarkan.  Antara warna yang ada adalah, wood, smokey salmon, tan, misty rose, pale pink, army green, milo, ivory, creamy dan silver.  Banyak lagi sebenarnya, nanti korang boleh tengok dekat facebook Tana Hassan sendiri okay





Sejarah Penubuhan Tana Hassan 

Kewujudan Tana Hassan adalah merupakan rebranding daripada jenama asalnya iaitu Hijabulous Hassanah.  Hijabulous Hassanah sebenarnya telah menapak sejak tahun 2013 lagi.  Tetapi disebabkan beberapa faktor yang tidak dapat dielakkan ketika tahun 2018, Hijabulous Hassanah terpaksa dihentikan.  Sayang sangat tetapi founder Tana Hassan iaitu cik Hassanah tidak berputus asa tau.  Boleh dikatakan hampir setiap tahun cik Tana Hassan cuba bangkit semula dan akhirnya, wujudlah jenama Tana Hassan yang kini mula berkembang baik. Alhamdulillah. 

Banyak kisah disebalik kejayaan kebangkitan semula sehingga berpaksinya jenama Tana Hassan ini sebenarnya.  Menurut cerita cik Tana Hassan, sepanjang perjalanan kebangkitan semula, mereka menghadapi pelbagai dugaan termasuklah ditipu oleh scammer.  Namun semangat dan kecekalan cik Tana Hassan tidak melunturkan keingingannya untuk terus bergerak waima sedikit demi sedikit. 



BAWAL PRINTED TANA HASSAN .

Untuk tudung printed ini juga corak dia ialah exclusive di design dari owner Tana Hassan sendiri . Memang tak kan jumpa di lain tempat la . Cantik corak dia . Tengok Lisa gayakan pon nampak cun gitu .   Bawal printed pula ada bidang 45 dan 60. haa... ramai yang puji cantik , ni orang lain komen tau ... bukan lisa je yang rasa corak dan design ni cun . 

Tudung Printed ini selain corak yang exclusive , material kain juga lembut dan tak pekak masa dipakai . Kain sejuk tak panas dan juga senang dibentuk . Korang boleh gayakan labuh juga tau , confirm bakal mak mertua approve ! 
















Rambang mata nengoknya kan ? If korang kenan boleh tengok lebih koleksi Ningrat by Hana Tassan di link bawah ini . Jangan lupa follow sekali untuk dapatkan uptodate stock dan koleksi terbaru . 

Facebook: TanaHassan
Tiktok: tanahassan_
Instagram: tanahassan_ 


 

Friday, August 12, 2022

Kempen Derma Darah bersama McDonald's Malaysia dan Pusat Darah Negara


Kempen Derma Darah bersama McDonald's Malaysia dan Pusat Darah Negara

 Assalamualaikum ! Dah lama rasanya Lisa tak join kempen derma darah . Last dulu masa sekolah lagi la .Tahukah anda yang 1 beg darah yang kita derma boleh selamatkan 3 nyawa? Jika korang berkelayakan untuk menderma silalah derma ya sebab bank darah kita semakin lama semakin menipis bekalan darah tu . McDonald's Malaysia Blood Donation Drive , Aktiviti  Kempen Derma Darah bersama McDonald's Malaysia dengan kerjasama Pusat Darah Negara berulang untuk kali ke-6, bertepatan dengan seruan kerajaan untuk menggalakkan pendermaan darah .

McDonald’s Malaysia Gesa Kakitangannya dan Orang Ramai Menderma Darah

McDonald’s Malaysia terus menyokong seruan kerajaan agar rakyat Malaysia dapat menderma darah secara lebih kerap. Restoran khidmat segera tersebut telah menganjurkan Hari Derma Darah tahunannya pada 30 Jun 2022, dengan kerjasama Pusat Darah Negara (PDN) di bawah Kementerian Kesihatan (KKM). Aktiviti menderma darah ini terbuka kepada orang ramai.

 

“Penganjuran aktiviti menderma darah ini bertujuan meningkatkan kesedaran di kalangan masyarakat tentang kepentingan menderma darah, demi menyokong pihak PDN dalam membantu pesakit yang memerlukan. Kerjasama antara McDonald’s Malaysia dan PDN adalah supaya lebih ramai orang menderma darah bagi memastikan jumlah stok bekalan darah di dalam bank darah negara stabil. Kami sedar kepentingan adanya stok darah dan kami sangat gembira dapat melaksanakan aktiviti menderma Darah pada tahun ini,” kata Dato’ Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia. 


Hari Derma Darah ini diadakan di ibu pejabat McDonald’s Malaysia, yang menyaksikan kehadiran lebih daripada 200 penderma pada tahun ini. Penderma yang hadir terdiri daripada kakitangan, rakan-rakan niaga, dan pelanggan McDonald’s serta wakil media. Restoran khidmat segera tersebut berhasrat menanamkan satu tabiat yang baik dan mewujudkan kesedaran yang tinggi mengenai kepentingan menderma darah di kalangan kakitangannya dan juga rakyat Malaysia. Bersama-sama, kita boleh membantu rakyat Malaysia lain yang memerlukan. Aktiviti derma darah yang dianjurkan oleh McDonald’s Malaysia dengan Kerjasama PDN menyaksikan lebih 1,300 penderma sejak tahun 2017.



Lisa berada di Pintu masuk sebelum ke kaunter pendaftaran derma darah . Awal pagi lagi jadi tak berapa ramai orang ,  hahaha teruja sungguh untuk join aktivity derma darah . Jom Lisa bawa korang berjalan untuk merasakan suasana masa berlangsungnya acara derma darah yang bertempat di Head Office McDonald’s, Level 12, Bangunan TH, Uptown 3, Damansara Utama , pada 30 June 2022 yang berlangsung bermula dari 11 pagi - 4 petang . 

PROSES MENDERMA DARAH 




Lepas memasuki pintu utama , korang kena daftar dulu ya tanda korang hadir dalam McDonald's Malaysia Blood Donation Drive . Isi nama etc etc tu dulu tanda kehadiran . 


1. ISI BORANG UNTUK DERMA DARAH .

Disini pula korang kena isikan butiran-butiran sebelum masuk ke step seterusnya .
  "Alaa... Kena isi borang lagi ke untuk derma darah?"
Untuk makluman tuan, untuk menderma darah, seseorang penderma itu perlulah memenuhi setiap syarat atau kriteria yang ditetapkan untuk memastikan pendermaan itu selamat untuk kedua-dua penderma dan penerima. Jadi mengapa borang pendermaan ini perlu diisi pada setiap pendermaan? Ini adalah kerana, kelayakan kita untuk menderma darah pada masa itu bergantung pada status kesihatan, sejarah perubatan, amalan dan gaya hidup kita yang terkini/semasa serta faktor-faktor lain yang ada kalanya mungkin kelihatan remeh bagi kita.


2. TIMBANG BERAT BADAN . 
 Syarat untuk menderma darah biasanya 45kg keatas , sesiapa yang ingin menderma darah tapi berat bawah dari 45kg memang tak dapat ya . Tunggu berisi dulu baru boleh menderma , sebab takut pengsan pula nanti .Dan juga orang yang punya HB rendah tidak boleh menderma darah ya . Selain dari itu korang kena berumur 18-65 tahun sahaja , 17 tahun boleh menderma tapi kena ada kebenaran dari ibubapa /penjaga . Perlu diingat , sebelum menderma korang tak boleh makan ya  & pendermaan terakhir 3 bulan sebelumnya . 


3. CHECK JENIS DARAH


Di Bahagian ini pula , darah kalian akan di ambil untuk check sama ada layak menderma darah atau tidak , dan jenis golongan darah apa yang korang miliki. Ingat ya , jika korang mempunyai penyakit jangan menderma sebab ianya boleh menjangkiti orang lain . 


4. Re-confirm balik semua data tentang tiada penyakit lain yang merbahaya dan juga  pastikan tidak melakukan sebarang hubungan kelamin dengan pasangan yang baru berkahwin dalam tempoh kurang dari setahun .
 


Check tekanan darah ,seterusnya jumpa doktor untuk diambil tekanan darah. Minimum bacaan mesti sekurangnya 100/70 mm Hg.  history sakit dan semuanya pastikan betul betul sihat baru menderma sebab jangan lepas derma nanti pengsan pula sebab kesihatan drop . 



5. Dah lulus semua, tiba masa untuk derma darah.
Tiba masa untuk menderma darah , darah akan diambil ada beg besar beg kecil dan akan ada petugas kesihatan disini korang ikut je la arahan yang diberikan . Kena baring dan wat rilek lepas tu tangan menge-pam bagi darah tu keluar . Boleh tahan laju juga untuk proses ni . 




Boleh pilih nak tangan kanan atau kiri. Sebelum cucuk misi akan bagi bola untuk genggam untuk melancarkan aliran darah dan senang untuk cari urat. 


Biasanya untuk penuhkan beg darah itu ambil masa dalam 10-15 minit dan misi akan suruh kita rehat dalam 10-15 minit lagi.












Selepas menderma darah , korang akan dapat goodies bag berisi biskut , susu dan roti yang diberikan . Selain itu  korang boleh reedem makanan guna baucar yang diberikan . .Sebagai tanda penghargaan, McDonald’s Malaysia menyediakan hidangan McChicken dan Sundae Cone kepada semua penderma darah yang hadir . 








McDonald’s Malaysia telah bekerjasama dengan Pusat Darah Negara (PDN) di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), selaras dengan seruan kerajaan untuk lebih banyak darah didermakan untuk menambah stok dalam tabung darah negara kita.  Mendermalah dari sekarang sebab mungkin ramai yang kat luar sana amat memerlukan darah kita yang cukup berharga ni tuk meneruskan hidup. Ni pun kira amal jariah la jugak kan.. 







Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search