Harga Minyak Bulan Julai 2016


Seperti biasa.. hujung bulan mesti ramai yang akan tunggu sama ada harga minyak naik atau turun. Tak macam sebelum-sebelum ni.. sekarang KPDNKK tak bagitahu dimedia secara terang-terangan macam dulu.. tapi terus bagitahu harga kepada peruncit atau station minyak.

Berikut harga minyak Bermula 1 Julai 2016 di Malaysia

RON95 naik 5 sen kepada RM1.75 seliter, RON97 naik 5 sen kepada RM2.10, diesel naik 5 sen kepada RM1.60 bermula esok (Julai)

Naik tak naik orang tetap perlukan minyak tuk balik kampung.. apalagi dah tiba musim perayaan. Redho je la..

Oh ya.. kalau kalian nak dapatkan reload giftcard isi minyak secara percuma di petronas.. meh baca link ni.. limited time only . Baca di kad isi Minyak secara percuma  di Petronas 

Nama Puteri Sulung TMJ


Mesti ramai yang nak tengok gambar puteri sulung Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim dengan YM Che Puan Khaleeda Bustamam , sama lah seperti halnya dengan aku . Nama anak TMJ ialah YAM Tunku Khalsom Aminah Sofiah binti Tunku Ismail  ,  semalam 27 Jun 2016 , YM Che Puan Khaleeda dan puteri sulungnya selamat pulang ke Istana Bukit pelangi  daripada Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru. 


 YM Che Puan Khaleeda dan puteri sulung baginda berdua yang diberi nama YAM Tunku Khalsom Aminah Sofiah binti Tunku Ismail berada di dalam keadaan sihat. Puteri TMJ sekaligus menambah ahli keluarga diraja Johor , cucu pertama  Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar dan Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Almarhum Sultan Idris Shah.




cucu pertama sultan johor






Tiada Wang Kertas Baru Tahun ni

Tarikh penukaran duit raya di bank jatuh pada .. 28 June 2016. Macam biasa.. musim raya ni orang akan tukar duit untuk isi sampul raya. Dari seringgit,lima ringgit ,sepuluh ringgit ,sampailah ke seratus ringgit. Fefeling masih budak.. masih berharap ada orang bagi duit raya kat Lisa ..hahaa.

Sayangnya tahun ni tak sama macam tahun sebelum sebelum ni. Tiada wang kertas baru. Huhu..jadi kalau tukar ke bank pun sama ja.. guna duit yang recycle tu. Nak jada alam sekitar katanya. Pesanan dari Bank Negara Malaysia. Hehehe... baru ke lama tak penting..yang penting nilai duit tu. Mungkin dah tukar Gurbernur punya pasal..tu pon ye juga kot.

Tapikan ..Lisa lebih suka wang kertas baru.. sebab sayang nak guna nanti..jadi boleh simpan dan tahan lama. Kalau wang kertas lama ni ...masuk mana-mana la nti jawabnya ,takleh menyimpan... hehehe

Dah beli baju raya belum ? Kalau belum.. meh baca senarai tempat shopping yang murah untik baju raya

Kad Isi Minyak Petronas Percuma RM30

Tak silap Lisa ,, Awal tahun , bulan Januari 2016 lepas.. celcom ada bagi giftcard reload di Petronas untuk customer Celcom baca di Kad ISI Minyak Percuma dari celcom ..  Promo ini datang sampena nak raya ,, mesti ramai yang nak balik kampung kan . Kali ini reload card petronas ini diberikan untuk pendaftar package celcom First Postpaid dengan new number sahaja . 

Giftcard reload petronas senilai RM30.00 hanya terhad untuk promo ramadan ini sahaja. Tarikh akhir pendaftaran first gold pula sampai ujung bulan ni sahaja 30 June 2016. Kalau ada extend lagi pun paling last sampai raya saja . Tapi raya sapa nak kerja la kan.. hahaaha mana ada celcom buka... 

Bagaimana untuk dapatkan card reload isi minyak Petronas ini ?
Kalian hanya perlu daftar package celcom First Gold , (number baru sahaja ) , dan kemudian kalian akan dapat giftcard petronas ini secara percuma. Mudah bukan ?

Jom le pakat daftar First Gold 80 unlimited call dan sms, data internet 10GB , info selebihnya di : FIRST GOLD 80 UNLIMITED CALL 

Boleh daftar online di Kedai Sim Murah ,, 

Tahniah TMJ Atas Kelahiran Puteri Sulung

Merafak syukur kepada Allah SWT dan setinggi-tinggi tahniah kepada DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor dan YM Che Puan Khaleeda Bustamam atas keputeraan anakanda pertama baginda berdua iaitu seorang puteri pada 25hb Jun 2016 di Wad DiRaja, Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru. YM Che Puan Khaleeda Bustamam dan puterinya kini berada dalam keadaan sihat walafiat. Allah Peliharakan Sultan.




Syukur Alhamdulillah .. Tahniah DYAM TMJ dan Yang Mulia Che Puan Khaleeda untuk kelahiran puteri sulung . Semoga baby dan ibu sehat selalu.. 

Baca sini : Nama Puteri Sulung TMJ

Cara Mudah Penjagaan Kulit Muka




Assalamualaikum...!  Pejam celik dah masuk hari ke-11 Puasa ,, so...masih boleh bertahan tak .. ? atau ada yang dah ponteng ni . Puasa kali ni jatuh di cuaca panas , ,muka Lisa pun sekarang dah mula naik berminyak . Tapi nasib baik Lisa tahu cara penjagaan kulit muka agar sentiasa fresh dan berseri .

Wajah ni.. perlu penjagaan yang baik , kalian juga kena tahu kulit kalian dalam kategori jenis yang mana satu . Lepas tu barulah kalian tentukan produk yang sesuai untuk digunakan . Kali ini Lisa kongsi  rahsia untuk jaga wajah tetap nampak comel dan  kekal Fresh sepanjang hari seperti Lisa (amboi.. angkat bakul sendiri nampak..hehehe... ) 


TIPS Pemilihan Produk Penjagaan Kulit Muka Normal-Berminyak

Pilih pencuci muka dan produk kecantikan yang banyak kandungan air , buah , tea tree oil, juga vitamin C & E . Elok lagi kalau ada kandungan daun Mint atau lidah buaya . Semua kandungan tu  akan jaga dan merawat wajah kalian dari berminyak ,kering , kasar dan paling teruk .. jerawat .

Selama ini ramai yang tanya , macam mana cara  dapatkan kulit yang kekal fresh dan berseri . Lisa kongsi produk Lisa ni ha....  " Nanowhite Fresh "  , Set Fresh sebab lisa remaja lagi . hehehehe.. Bermula dari curi-curi guna milik kakak... lepas tu tersuka pulak.  Kulit rasa tegang dan fresh.. macam letak ais dan daun mint bubuh kat muka. Tak perlu guna produk mahal-mahal..  . Lisa jenis ,, kalau ngam tu pilih je lah . Tak semua produk tu sesuai dengan kulit kalian ... pastinya sesuaikan juga dengan poket kalian . hehehe ... Nanowhite ni mampu milik.. sesuai poket , murah pun je juga... harga standart tak mahal sangat.

 Jom tengok langkah-langkah Lisa pakai :

Step 1 :

 Nanowhite Fresh Foam Cleanser




Ini lah pencuci muka yang Lisa cakap tu .. , harga baru RM15.90 jer... lebih kurang dengan harga pencuci muka yang sebelum ni . Tapi yang Nanowhite Fresh ni lagi sejukk... di muka . Jangan buka mata lama-lama pula time cuci muka.. nanti buih masuk mata .
  Cara pakai : ala.. sama macam kalian cuci muka..basahkan muka.. pastu letak Nanowhite Fresh Foam Cleaner kat tapak tangan .. lepas tu baru sapu dan urut kat muka . Bilas dengan air . 



 Step 2 :

Nanowhite Fresh Miracle Mist





Miracle Mist ni fungsinya tuk jaga kelembapan kulit wajah , kecutkan liang roma ,,, dan banyak lagi . Ada 9 kelebihan dalan 1 botol miracle mist ni . Yang pasti .. dalam tu ada tea tree oil , Sea Algae dan vitamin C .. macam Lisa bagitau awal tadi.. cari produk yang ada bahan tea tree oil atau vitamin C . Bagus untuk remajakan kulit wajah .. dan.. buang kulit mati . Harga dalam RM 20.++ untuk 125ml . Murah kan.., first time Lisa jumpa miracle mist yang murah .. sebelum ni tahu yang mahal je.
Cara guna senang je .. spray kat wajah korang . spray dah siap ! . tutup mata.. baru semburkan wajah.



Step 3 :

 Nanowhite Fresh Dark Spot Corrector 




Setakat ni wajah Lisa memang takde dark spot , just kadang ada seketul dua ketul jerawat la. Kadang ada majlis dan kena makeup.. , time malam tu kena bersihkan muka betul-betul.. tak boleh tinggalkan sikit kotoran atau bekas makeup . Kalau tak bersih  wajah tumbuh jerawat nanti . Ni time dah nak datang period pun ada jerawat seketul dua kat muka.. sebab tu letak dark spot corrector set dari Nanowhite Fresh ni .  Hope kecut la sebelum raya nanti .. Kalian yang ada dark spot boleh try guna produk ni,,Sejuk rasa mint je ... harga pula rm 18.50 untuk 15ml . 



pakai untuk malam satu kali dan pagi sekali . Pakai la .. kot raya nanti lagi berseri .. macam muka budak-budak..yayy dapat duit raya . hahaha.. 


Itu je sebenarnya cara Lisa rawat dan jaga kulit wajah Lisa . Tak perlu mahal pun.. murah dan harga pun mampu beli dengan poket sesiapapun . Sesuai sangat untuk Lisa yang malas dan tak pandai  nak bersolek bagai .. Tada.. tengok ja muka Lisa yang macam budak sekolah ni .. ( mohon jangan termuntah ye .. elak batal puasa

Oh lupa nak bagitahu.. di timeline facebook , Lisa ada ternampak kontest produk Nanowhite ni. Nak try la.. mana tahu menang .. dapat IPAD woo.... Kalian pun boleh join..

untuk mudahkan kalian  tengok di link ini : 
https://www.facebook.com/nanowhite/photos/a.
10150182564123434.303349.130416903433/10153747858128434/

4 Tempat Shopping Murah Baju Raya

Tak terasa dah dekat tiba hari raya Aidil Fitri, kalian dah shopping baju raya atau belum ? Lisa masih tercari-cari baju untuk tahun ini. Hampir nak rambang mata sebab semua cantik-cantik.. dari butik , bazar... sampai la ke mall-mall.. . Kalau minat nampak baju lawa pun mesti tak de size .. almaklumlah size badan Lisa ni jenis comel-comel budak sekolah je .. Jadi mungkin kali ini lisa akan kongsi 4 Tempat Shopping Murah Baju Raya saat terakhir.  


4 Tempat Shopping Murah Baju Raya

1.Bazar Ramadan  
Pergi dari kedai  ke kedai ..  tengok mana satu baju yang berkenan  mybe lawa atau sesuai dengan tema kalian . Dah risik , kalian tengok harga. Lepas tu kalian jalan kekedai lain.. dan konfem kalian akan nampak baju yang sama tapi harga yang berlainan. Biasa kat bazar macam ni .. , kena bijak dengan permainan harga yang ditawarkan penjual tu . Lisa selalu bawa kawan atau makcik yang memang pandai tawar menawar harga ni . konfem dapat harga yang cun punya..

2. Brand Outlet
Biasa brand outlet ni  ada koleksi terbaru yang reject. Yang ni sesuai dengan Lelaki atau wanita dan kanak-kanak sebab disitu kurang nampak baju kurung atau jubah . Diskaun dari 10 - 50 % , tapi kelemahannya .. baju tu ada berpasang-pasang dengan jenis dan kaler sama. Fikir betul-betul kalau nak beli.. takutnya time kalian pakai nanti akan sama dengan orang lain pula.




3. PKNS
Bangunan ini memang terkenal dengan berlambak kiosK dan harga yang ditawarkan murah pula tu . Kalau nak Butik.. boleh rujuk ke tingkat 1 .. kalau nak jenis stall..kena next level. Memang rambang mata aih kalau pergi sana.. Kalian boleh memilih baju raya sampai la kaki penat .. dah macam syurga baju pun ada... banyak sangat lah katakan . Dinasihatkan untuk datang awal.. sebab ramai orang pergi kesini .. jadi takut kalian tak dapat parking nanti .

4. Mydin USJ
Tempat ini boleh masuk dalam list kalian juga ..sebab disini banyak juga la baju untuk kalian pilih . Untuk kalian yang tak terlalu suka dengan bersesak-sesak orang ramai . Boleh nafas sikit la kalau datang Mydin.

Lepas accident haritu .. pergerakan Lisa memang terbatas. Tak boleh lama sangat berjalan , sebab nanti kaki kebas . Lagipun tak berapa keadaan ditempat ramai orang ni .. sebab Lisa kecik je ..nanti terlanggar la apa la.. huhu . Lisa lebih suka shopping online je . Senang .. hanya duduk dirumah depan laptop , jimat masa dan tenaga. 

Banyak pilihan untuk berbelanja secara online , mana satu pilihan kalian ? begitu banyak windows shopping di Asia ni ,mana tidaknya .. banyak jenis dan reka bentuk baju yang boleh kalian pilih dan beli. Pastinya kalian akan mencari  satu dari laman web fashion yang terkemuka yang menawarkan perbagai pakaian indah dan bergaya , aksesori, kasut dan banyak lagi. Pilih syarikat yang ada pereka dan jenama terkemuka di Malaysia untuk kualiti yang terbaik ,. ya setiap hari akan ada rekaan terbaru yang terkini dan inovatif , berkualiti tinggi dan berjenama . Apalagi sekarang ni ada sales besar-besaran . Jangan lepaskan peluang ni .pilih senarai diskaun yang kalian nak bermula 30 % , 50 % bahkan 70% pun ada.

Tiada masa atau jauh untuk membeli-belah di senarai yang Lisa sebutkan tadi ? Jangan risau .. kalian boleh gunakan saleduck untuk dapatkan diskaun yang istimewa tanpa harus penat merisik kios ke kios.  . . 


Biodata Redza Rosli

First impresion tengok artis ni.. ensem pula dia. Dulu takda la taff macam ni. Hehehe..ok .. sebenarnya suka style dia sebagai Adrian  dalam drama petang Seindah Takdir Cinta tu yang gandingkan dia dengan Amyra Rosli dan Saharul Ridzuwan . Susah juga nak dapat detail Redza Rosli ni..

Biodata Redza Rosli : 
Nama Penuh : Ahmad Redza Bin Rosli
Nama Komersial : Redza Rosli
Umur : 24 Tahun (2016)
Kerjaya : Model dan Pelakon


Drama : Kamelia Katrina (2009), Tanah Merah (2013), Lembayung Kasihmu, Antidot, Silir Kasih (2014),Stella, Puteri Bukan Nama Sebenar, Maria Terindah, M.A.I.D (2015), Seindah Takdir Cinta (2016) 

Telemovie : Nama Aku Beng (2013), Hantu Selfie, Kalam Cinta (2014), Anak Imam Argentina, Hantu Welfie, Hidup (2015)





Cara Ukur Saiz Cincin

Cara Ukur Saiz Cincin || Ramai yang tak tahu nak jawap macam mana kalau ditanya mengenai berapa size cincin .. betul tak ? haha takperlu tanya orang lain.. sebab Lisa sendiri pun tak tahu . Buat apa susah-susah , nak beli cincin.. pergi je terus ke kedai emas tu . Try la satu-satu..ha.. nanti pasti jumpa saiz cincin yang sesuai .

 Tapi.. cuba banyangkan kalau kalian nak kahwin dengan orang nun jauh disana. Contoh : Orang sabah kahwin dengan orang Johor .. tak ke jauh .  Kalau datang nak merisik mesti bawa cincin datang kan... nah macam mana nak tahu saiz tu ? Orang cakap jari kelingking lelaki sama saiz dengan jari manis perempuan.. Ya kalau badan lebeh kurang .. kalau yang lelaki kurus yang perempuan badan chuby macam mana ?? hahah tak boleh guna petua tu ... tak apa.. Lisa kongsi tips atau cara untuk ukur atau  size cincin . Jom baca ! 



Abaikan baju KitKat tu .. hehehe.... Bahan yang perlu kalian sediakan untuk ukur size cincin ialah : 
1 . Kertas / benang sepanjang 10 cm . lebar 5mm dah, tak perlu lebar sangat 

2. Pen 
3. Pembaris 

Jom kita cuba cari ukuran size cincin dengan cara ukur keliling jari : 


1. Lilitkan kertas atau benang tadi dijari . Kemudian tandakan dimana kedua hujung bertemu . Jangan ketat sangat.. jari tu buat rileks je ..


2. Ukurpanjang kertas yang telah kita tanda tadi .  
Contoh macam Lisa ni .. 5.2cm . Saiz cincin dengan ukur lilit jari ialah  : 11 .


Untuk Rujukan size cincin , lihat gambar berikut ! Siap...







Mudah je kan.. sekarang tak perlu pening lagi macam mana nak tahu saiz cincin . Kalian dah tahu saiz cincin jari Lisa... takda sapa nak bagi free cincin bentuk crown macam kat atas tu ke ? hahahaha

Selamat mencoba .. semoga tips ini berguna untuk kalian yang akan bertunang atau merisik orang tapi duduk berjauhan . 

UNLIMITED INTERNET BURUNG HANTU Kembali Lagi !

Semua dah tahu.. magic sim yang lama.. terkenal dengan burung hantu unlimited data internet dari 1-7 pagi . Boleh download atau online internet sepuasnya tanpa had kuota . Tapi hujung bulan May lepas.. celcom dah menukar package magic sim yang baru .. ianya ditukar kepada unlimited call ke rangkaian celcom . Mesti ramai yang tak puas ati  dan kecewa ... sambil nangis peluk bantal .. (hehehe) sebab rasanya lebih berbaloi yang internet burung hantu tanpa had daripada unlimited call ke rangkaian celcom . Sekarang orang dah guna internet.. call pon dah guna whatsapp , wechat, skype .. semua guna internet je . betul tak ??

Nah.. Lisa nak bagitau.. sekarang magic sim yang baru tu ada burung hantu dah kembali dengan unlimited data internet . Wahhh betul ke ? Ya.. betul... info ni Lisa dapat tahu hari ini. Promo ini sah bermula dari promo ramadan sampailah ke Raya nanti , 7 Julai 2016. Ketahui apa itu burung hantu dan kelebihannya .. baca di link ini ; unlimited internet dengan burung hantu 

 Pautan : cara nak  tukar ke magic sim 

Rujuk gambar dibawah :





Cara aktifkan burung hantu Unlimited Internet untuk pelan Magic Sim baru

Yang bestnya disini.. kalian tak perlu langgan data internet pun .. boleh langgan burung hantu unlimited internet . Sebelum ini rm5 untuk data internet burung hantu 10gb .. benefit disitu,, hanya dengan rm5.00 sahaja kalian boleh download internet sepuas-puasnya . Tak perlu langgan data plan pun boleh ambek package burung hantu unlimited ini..

Cara untuk aktifkan unlimited burung hantu :



 tekan   *118# dan pilih option no. 3  , ( Add Ons Packs )


Pilih no. 1 ( Internet Burung Hantu Packs ) 

Pilih no . 1 (unlimited burung hantu @ RM5


Pastu confirmkan dengan press no. 1 


Kalau berjaya kalian akan dapat message seperti bawah ini. 



Ni Lisa nak bagitau sedikit untuk kalian .. sebenarnya package burung hantu unlimited data ,...masih kekal ada lagi untuk pengguna magic sim yang lama. Syaratnya ,.. kalian belum tukar ke plan magic yang baru . Untuk aktifkan burung hantu unlimited internet , kalian kena buat secara manual *118# ... dan kemudian pilih data plan option 'INTERNET RELOAD " internet reload tau... bukan Magic reload .

AIK.. tak kan baca je.. share la entri ni  bagi kawan-kawan baca...
Terimakasih..

OH LUPA... kalau kalian nak dapat simcard magic sim free... boleh buka link ni ... 

PROMO RAMADAN , FREE SIMCARD MAGIC SIM