Sunday, June 23, 2019

Tips Naik GRAB Jika travel di Indonesia

Tips Naik GRAB Jika travel di Indonesia

Tips Naik GRAB Jika travel di Indonesia



Assalamualaikum ! Kali kedua Lisa datang ke Jogjakarta  , tahun lepas 2018 dan tahun ni 2019. Berbeda dari tahun lepas Lisa sewa kendaraan , kali ni dari airport Lisa cuba naik Grab pula. Agak mencabar disini weih ! Dan semoga tips Naik GRAB jika Travel Di Indonesia ini akan berguna untuk korang yang ingin  bersolo Travel ,,, 

Tahun lepas Lisa turun di Airport Ahmad Yani , Semarang ... Kalini terus turun ke Airport Adi Sucipto Jogja  . Lepas pesawat mendarat.. Lisa on-kan simcard Celcom prepaid . Sehari rm4.99 untuk 500MB internet . Jadilah untuk book grab dan sebelum beli simcard kat jogja . Lepas book Grab , then Grab driver tu call bagitau yang Lisa kena naik jalan raya . Dah namapun first time kan , Lisa ingt jalan raya tu jalan diluar airport tu..ternyata tak weih . Dia bagi tunjuk tempat or lokasi dimana dia akan tunggu . depan hotel Platinum .. luar dari pintu gerbang airport ni . Mak aih...dekat 500 meter juga aku berjalan dari airport ni  dengan takde tempat untuk pejalan kaki. Kenala menapak dekat jalan tar tu weih dengan panas dekat 36 celcius di tengah hari tu, lalu rail keretaapi lak.. hahaha can't brain betul . Allahu , ingatkan dekat .. jauh rupanya kahkahkah ... takpela pengalamanan. Boleh je naik bluebird tu ... korang boleh install apps Go-Jek  . 

BERI DUIT SECUKUPNYA JIKA BAYAR GRAB

Dari airport ke destinasi pertama di Surakarta tu , dekat IDR 261K , murah la juga dalam perjalanan 2 jam 30 minit . Bolehlah Lisa keroih dalam tu hahaha... penat giler weih sebab memang tak tidur dari event sebelum tu lagi . Dah sampai tempat tujuan tu ... driver takde det baki, dia da dalam IDR 20K je.. dia tunjuk depan-depan la yang memang takde det baki nak pulang . Lisa bagi IDR 300K ( dalam RM100 ) dan patut dia kena bagi 41ribu... tapi ada 20ribu je. Takperla sedekah jerr... 








Nah yang hari ni pula , masa Lisa nak balik ke Airport .. IDR 451Ribu . Perjalanan dalam 4 jam juga sangkut jem . Dah la jalan 30-40Km/jam je... naik penat Lisa hahaha... sama juga.. takde det baki . Yang ni lagi teruk.. terus takde det baki katanya. allahu padahal tadi di dalam kereta dia bagitau yang dah angkut 3orang dan lisa penumpang ke 4 dia. Tak kan sesen pun takde. 

So Korang kalau nak naik GRAB di INDONESIA , korang kena bagi duit cukup ye ... jangan bagi duit lebih sebab diorang akan bagitau takde baki . Tak semua macam tu tapi kebanyakan memang macam tu ...

Takpela.. lepas ni dah tahu macam mana nak berurusaan kan... Rasa nak pergi Bali pula tahun depan .

Ada 2 Terminal kalau di Airport AdiSucipto Jogja ni , untuk penerbangan International korang boleh pergi ke Terminal B , untuk penerbangan Domestik , ke Terminal A . 



Post a Comment

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search