Monday, December 31, 2012

Selamat datang 2013

Selamat datang 2013...selamat tinggal 2012. 2012 tahun yang penuh dengan liku liku kehidupan yang mencabar. Begitu banyak kenangan dan memory yang tercipta dan terpaut dihati. 2012.... Slamat tinggal tahun penuh kenangan... 14.12. 2012.... Yahoo chat room rasmi ditutup! haishh... Hal yang membuat aku terasa sedih. Sedih!? Ya... Sebab sekarang dah tiada tempat untuk meluah and menghibur hati yang sedih. 2012... Ada kenangan sendiri. Sebab dipenghujung tahun... Saya dapat kenal dan bertegur sapa dengan otai blogger idola saya abang "Ben" . Hohoho..happy lah kan? ofcozz! kenal org pemes gituu... Banyak lagi story esok je lah tulis..mata dah mamai.. Hati dab sebak.. Sebab kena marah abah. Hurmm... Salah lisa jugak. Be positif... Abah inginkan yg terbaik untuk lisa. Hey...1.1.2013. 00.00. ...selamat tahun baru! !!! Semoga tahun ini menjadi lebih baik dari tahun sebelum. .. Hehehehe
Published with Blogger-droid v2.0.9
Friday, December 21, 2012

Penat...

Now 9.26pm..sepatutnya lisa dah balik kerja. Tapi...sebab hari ini counting years so kena settle semuanya. Kena membebel my big boss bla bla bla sebab sales target tak cukup. Hurmm...macam lah yang kije kat sini lisa seorang. Penat.. Semua masalah ditimpakan ke lisa.

Okayh... Ade 44 pcs simcard postpaid xbalance.memang kena cari.satu keping rm10...kalau 44 keping..?? 440.00 lah yea... Huarghh... Tahun depan kena guna banyak wet pulak.. Next week lah cari semula. ..

Balik umah...mandi..tido...zzzzz

Gudnyte..

Tuesday, December 18, 2012

Akhir cerita Nana





Hidup itu indah sebab hidup adalah anugerah dari Yang Maha Pencipta. Manusia diciptakan berpasang -pasang . Dimana ada malam, disitu ada siang. Jika ada hujan, disitu ada terik matahari . JIka ada kesedihan, tersembunyi kebahagiaan dibelakangnya . Kita harus bersabar ,Walaupon terkadang kita harus menempuh liku-liku badai kehidupan yang tak kita inginkan.



 Aku rebahkan badan diatas katil setibanya sampai dirumah . Terpandang foto kenangan dengan family dikampung , mak,abah,kak, anak buah . Rindu bertandang dalam hati. Lambat lagi cuti lama untuk balik kampung . Hurm.. menitis air mata , tanganku pon bergerak untuk mengambil Album kenangan masa dulu aku dikampung.

**
"Kak Nana..kak Nana... ade orang bagi bunga ini untuk kak Nana " cakap rizky
"Bunga? sape yang bagi rizky? "
"Dia cakap kawan kak Nana dari jauh ,Dia ada diluar rumah.Dia cakap suruh kak Nana buka Card dalam bunga tu,nanti kak Nana tahu siapa dia "
"Bagi Kak Nana bunga tu, silap orang lah kot .hurm.."

--"Hey sayang ..Bie rindu sayang . Maaflah selama ini Bie buzy dengan kerja outstation bie sampai abaikan sayang . Bie ada kat luar tunggu sayang .

Love you and i'm waiting you.
--ilham--

Hati melompat gembira selepas membaca card dalam rangkaian bunga itu,cepat-cepat aku bersiap jumpa dia . Bagai anak kecil yang mendapat teddy bear..rasa bahagia tak terucap.

"Bie, i miss u so much . hampir satu tahun kita tak jumpa "
"Maafkan bie sayang, Bie buzy sangat-sangat dengan kerja bie. Sekarang bie kan datang , mak dan ayah mana? Bie ada bawa oleh-oleh untuk mereka. "
"Mak and ayah sedang tidur, nak Nana kejutkan ke bie? "
"Eh...tak pe lah macam tu biarkan mereka berehat. okay lah sayang ..Bie nak balik dulu ya. Esok kita keluar jalan .okayh. bie ambil sayang pukul 2petang . Miss u sayang "
"Okayh bie .. "

"amboi amboi..kakak Nana esok nak berdating. hehehehe"
" ish..rizky..mana ada! kak Nana esok nak temankan abg Ilham makan je lah sayang "
"eleh... malu lah tu kan ,tengok muka tu dah merah .hehehehhe..."

Aku gembira,akhirnya jumpa dengan orang yang aku sayang selepas satu tahun kami tidak bersua muka disebabkan kerja yang memaksa kami untuk duduk berjauhan . Esok kami akan berjalan-jalan dan dia akan bawa aku kerumah parent's dia..untuk .... argh... aku tak mahu nak berangan tinggi-tinggi,takut terjatuh nanti .

Suasana taman yang riuh dengan budak-budak bermain di Playground dengan pengawasan orang tua mereka. Seronok memandang mereka bermain-main, tertawa,tanpa beban.Kicauan burung yang hinggap didahan pokok tepi taman . Indahnya petang ini ,menenangkan hatiku yang sedang berdebar-debar sebelum menuju di rumah orang tua Ilham .Kakiku mengigil ,debaran jantungku pon semakin berdetak laju. Kenapalah dengan aku ini, jumpa orang je pon bukan nak bawa  masuk penjara. Bibirku sedikit berceloteh sekali sekala. sedangkan kulihat Ilham hanya tersenyum memandang perangai ku . Aish...  boleh pulak dia buat macam tu .huh, tak tahu ke apa yang sedang aku rasakan sekarang ini.Pintu rumah itu dibuka dan aku macam cinderella yang masuk dalam sebuah istana. Cewah,,, berangan lagi kan, ok... sahaja nak kurangkan nervous. Dengan senyum ikhlas aku bagi salam kepada Orang tua Ilham ,

"Assalamualaikum ,makcik..pakcik.. "
"waalaikumussalam Nana,.. masuk lah . " (senyuman manis terukir dibibir mereka ,ku raih tangan cik Fatimah dan ku cium tangan sebagai tanda hormat kepada dia )
"Nana,.. Lama tak datang sini. Sekarang dah semakin berseri je makcik tengok . atau..berseri sebab Ilham dah kembali kesini semula ya. "
"Sama sahaja lah makcik, Nana biasa-biasa sahaja, terima kasih ." (senyum menutup malu )
"Umi... janganlah cakap macam tu. kesian tengok pipi Nana dah merah " kata Pakcik yussof ayah ilham .
"Dia dah semakin Cantik kan Umi.. tak salah Ilham cari calon menantu untuk Umi and Ayah "
aduhai..malunya,,tapi hati berbunga-bunga. apakah ?..
"Nana..sebenarnya kami merancang akan merisik Nana dalam masa terdekat ini, hujung minggu ini makcik dan pakcik akan datang rumah Nana membawa rombongan untuk masuk meminang . Nana setuju atau tidak ?"
"Nanti Nana bagitahu mak and ayah yang makcik and pakcik minggu depan akan datang rumah " aku menjawap sambil tersenyum ,menganggukkan kepala sebagai tanda aku setuju dengan apa yang mereka katakan.  dan aku pon  tertunduk malu .



**
Tudung merah jambu selaras dengan baju kurung yang aku kenakan dihari pertunangan ini . merah bibirku semerah buah delima . Bulu mata yang melentik, pipi yang memerah jambu .cantik.. satu kata yang aku dengar dari mak ketika masuk dalam bilik ku .
suasana riuh ramai memenuhi ruang tamu  rumah . Gurau senda tawa terdengar dari bibir beberapa tetamu yang datang . Orang tua Ilham dan rombongan telah pon tiba 30 minute tadi. Dan tibalah masa untuk menyarungkan cincin sebagai tanda aku telah dirisik oleh orang  yang bernama Ilham. Cincin itu telah tersarung dijari manis . Alhamdulillah , setelah 3tahun menjalin hubungan .Hari ini kami bertunang dan satu langkah lagi kami akan dipersatukan dengan jalan yang Allah halalkan untuk kami bersatu .Terdengar lagu tajuk penghujung cintaku by pasha ungu ..tanda Ilham menghantar satu message.,
"Sayang ,,awak sungguh cantik hari ini. bertuah Bie dapatkan hati sayang. Satu langkah lagi kita untuk bersatu. Harap masa boleh cepat berlalu. i love u sayang "
aku tersenyum dan membalas " sabar bie..pasti akan tiba masa itu. "
  pukul 5 petang para tetamu pon beredar dan kembali pulang kerumah masing-masing  .


**
Malam tu hujan turun begitu derasnya , Ilham memandu kereta secara perlahan dari Kedah menuju Shah Alam untuk kembali kerumahnya.
"Sayang, esok Bie jumpa sayang ya . Kita cari barang-barang untuk hantaran. "
"okayh  bie,  Bie kat jalan lagi ke ? cuaca ok tak ? kat sini hujan dari petang tadi. "
"Hujan lebat sayang , Bie dekat jalan lagi. 30minute lagi sampai rumah . "
"Hati-hati bie, pandu perlahan lahan. k "
" Okay sayang... i love you so much .  bye-bye.. see u tomorow"
"love you too bie.. "
selepas meletak telephone, tiba-tiba lori dari hadapan hilang kawalan dan melanggar kereta Ilham. Kereta Ilham melanggar pokok disebelah jalan . Darah keluar dari luka di kepala Ilham , dan kemudian Ilham pengsan ditempat kejadian .Orang-orang di sekeliling memanggil ambulance untuk membawa ilham ke Hospital.

**
"Assalamualaikum Nana, " panggilan dari telephone makcik Fatimah,Umi Ilham .
"Waalaikumussalam Umi. kenapa call Nana tengah malam macam ini umi ? ada apa-apa yang umi nak sampaikan ke ? "
" Nana.. Ilham ... Ilham excident ,sekarang ada di Hospital Sultan Ibrahim. "
"astaqfirullahaladzimi... Nana sekarang gerak kesana Umi "

Ternampak umi sedang menangis didepan Bilik ICU ,
"Umi.. macam mana dengan keadaan Ilham umi.. ? "
"Ilham kehilangan banyak darah , Dia perlukan orang yang mempunyai golongan darah sama dengan Ilham,dokter cakap dalam 24jam kalau Ilham tak dapat derma darah..maka Ilham akan meninggalkan kita untuk selamanya .. "
"Umi... umi bersabar ya.. nanti kita pasti akan dapatkan orang yang satu jenis darah dengan dia. berdoa ye umi.. "
"Kami telah berusaha sekuat tenaga kami, Hanya keajaiban Allah sahaja yang dapat menyelamatkan saudara Ilham . kita sama-sama berdoa ya "

"ilhammm............. jangan tinggalkan umi Ilham. Umi sayang Ilham " esakan tangisan dari Umi..


**
"sayang... kenapa merenung saja dari tadi " bisik Ilham yang sedang baring disebelahku.
"eh,,, Abang .. tak ada apa-apa. Sayang teringat time dulu -dulu je " jawapku
"Sayang, sekarang abang milik sayang yang sah . Abang tau sayang masih teringat kenangan ketika abg excident kan, Dah.. jangan dikenang lagi ya. sekarang abang dah sehatkan . Jangan terlalu fikir yang bukan -bukan.. tak bagus untuk baby dalam kandungan sayang "
" terima kasih abang , akhirnya kita telah disatukan dengan ikatan suami istri . Alhamdulillah ,insyaallah sayang akan menjadi suri yang baik untuk abang dan anak-anak kita nanti  atas bimbingan abang kepada sayang "
 "jom tidur sayang ... dah lewat .kesian baby tu dah penat "

 Alhamdulillah 3bulan lepas aku dan Ilham telah selamat di ijabkabulkan dan sah menjadi sepasang suami istri seperti yang kami inginkan . Selepas Ilham sembuh dari kemalangan itu, Kami selamat bernikah dimasjid  Sultan Salahudin Abdul aziz shah .










Friday, December 14, 2012

Celcom menyapu anugerah terbaik di Pc.com 12 Anugerah Pilihan Pembaca 2011


Celcom Axiata Berhad, memenangi anugerah paling berprestij dengan memenangi The Best Telco of the Year, CEO of the Year dan Best Wireless Internet pada 12th PC.com Readers Choice Awards Night yang diadakan di Hotel Furama, Bukit Bintang . Dato 'Sri Shazalli Ramly, Chief Executive Officer of Celcom Axiata Berhad menerima anugerah atas malam' 'The Best Telco of the Year dan Ketua Pegawai Eksekutif kemudian award Tahun dari anugerah Timbalan Menteri Sains, Teknologi & Inovasi, YB Datuk Haji Fadillah Haji Yusof .

Ketua Pegawai Eksekutif anugerah Tahun adalah anugerah terbaru yang diperkenalkan oleh PC.com dan ia diberikan kepada pemimpin ikonik yang telah meninggalkan kesan yang mendalam dengan langkah berani mereka dalam industri masing-masing oleh orang-orang kuasa inspirasi dan rali dalam organisasi. Seperti untuk Anugerah  Best Wireless Internet Award, kita menang ini untuk kali ketiga berturut-turut.

Latar belakang PC.Com

PC.com terbaru pembaca pilihan anugerah malam adalah bab ke-12 dan kesinambungan anugerah PC.com berjaya yang telah diadakan setiap tahun untuk 11 tahun lepas. Ia kepujian syarikat terbaik-dalam-kelas untuk perkakasan, perisian dan teknologi di negara ini yang telah dikemukakan produk mereka untuk dikaji semula pada tahun 2011.

Anugerah yang dianjurkan oleh PC.com, majalah terkemuka tempatan ICT di negara ini dengan edaran sebanyak 25,000 dan jumlah pembaca 100,000 individu. Ia dikendalikan oleh Reach Publishing Sdn. Bhd. Sebuah syarikat sendirian berhad yang berdiri sebagai salah rumah penerbitan penting Malaysia.
Wednesday, December 12, 2012

baby 4 bulan tak boleh makan telur!


Jangan bagi baby umo 4bulan makan telur setengah masak.  Bahaya tau tak.. Sebab ahad tu anak buah Lisa kulit berubah ruam ruam merah sebab atok bagi makan telur setengah masak. Kesian Anak buah Lisa.. Badan ruam merah and suhu badan dia panas. Huhu.. Memang kalang kabut lah. Lebih lebih mak dia xde.. Nak bawa pergi klinik tapi klinik untuk budak ari ahad memang xde yang buka. Malam tu bergilir jaga beby. .sebab beby asik mennngis and tak tahu nak duk diam.  Nasib baik pagi tu baby tu dah ok.dah sehat.. Dan tak merah merah lagi.alhamdulillah..
Published with Blogger-droid v2.0.9

Baju kelab blogger Ben Ashaari BA




Yeaaaah.... Finally i got it!  Baju kelab blogger Ben Ashaari BA.  Sampai je baju ini.. Lisa terus ambil gambar dan upload di facebook.  Sebab excited sangat-sangat. Lawa! Seyes.. ^_^
Nak dapat baju kelab blogger jugak ke?  meh singgah blog abang Ben  cari entri pasal baju kelab blogger Ben Ashaari.


Dan Lisa kira beruntung sebab Lisa ade masuk dalam entry abg Ben.  Jadi model dalam blog dia.  ( wat muka perasan sikit ) hehehehe... Gurau je lah.. Dia nak tengok  design baju tu cantik ke tak..dan secara kebetulan lisa balas twitter dia yang lisa dah dapat baju blogger tu. So... Dia masukkan pic baju lisa di blog dia. Nak tunjuk baju je okayh! Bukan nak tunjuk lisa yang perasan comel. Ahhhahahaha...
By the way.. Thanks so much untuk abg Ben.



mesin creditcard dan simcard celcom





Ha... Nampak tu! 
Sudah dua hari mesin creditcard kat office saya tak boleh berfungsi macam biasanya.Dua hari lepas  ketika saya ingin membuat transaction untuk pembayaran bill customer.. Tetiba sahaja credit card customer tu sangkut separuh je,tak boleh masuk penuh. Dalam erti memang tak boleh untuk membuat sejenis bayaran lah. 2jam cari apa punca masalah mesin tu.. Tapi still tak jumpa. Akhirnya call lah customer service MAYBANK.
Dan semalam call  customer service maybank tu, dia jawap akan buat report dan akan hantar mekanik untuk betulkan mesin tu.  Tunggu punya tunggu sampai malam... Tapi mekanik tu tak datang jugak!  errrr geram tau tak...
Hari ini pagi2 dah call semula customer service Maybank tu. Jawapan yang sama. Dan saya pon cakap ok  je lah. Aish.. Nak komplain sikit, customer service tu kurang sopan dalam berbahasa. Tak sepatutnya dia menggunakan ayat 'You' ketika berbicara dengan customer.
Tepat pukul 5.00pm mekanik tu pon datang. Dia tanya problem mesin tu apa.  lepastu buat surat and cakap dia akan tukar baru.Sebelum dia bawa mesin tu...dia suluh dalam mesin yang untuk masukkan creditcard tu. Hey!  ade something kat dalam tu. Cucuk cucuk. .. benda yang sangkut dalam mesin tu dan akhirnya selepas 30 minute.. Berjaya jugak akhirnya keluarkan bendala tu. Nak tau ape tak yang ada dalam mesin tu? "Simcard celcom " boleh berada dalam mesin tu. Huarghhh!  Semalam Lisa cakap dengan boss..mybe cucu-cucu dia masukkan something kat dalam tu sebab semalam baby2 tu bermain main di counter payment.  Boss xpercaya.,dia cakap budak tak akan sedegil itu. Dan dia cakap Lisa suka berprasangka buruk dengan cucu dia umo 4 tahun tu haa. Agak kecik hati gak. .tapi Lisa bertenang jea. Today ketika mekanik tu tunjukkan simcard tu kepada boss.. Haaaa dia baru percaya apa yang Lisa cakap.  Muka Dia agak paise.. Hihihi
Okayh... Now mesin tu dah boleh berrfungsi macam biasanya. Terimakasih untuk mekanik mesin credit card tu.
P/s : Jauhkan budak dari barang elektronik anda terutama jauhkan budak budak dari meja kerja anda.
Published with Blogger-droid v2.0.9
Wednesday, December 5, 2012

Hutang dan janji

Ramai orang sekarang berhutang kemudian tak tau nak bayar semula . Time guna duit orang sedap je kan.. Tapi time kita minta semula?? Aik.. Tak reti nak bayar ke buat-buat lupa. Berhutang berbulan bulan tapi still tak reti nak bayar. Handphone mahal cangih and sampai 2 3 gadget ditangan,tapi hutang tak tahu nak bayar. Time masa bayar hutang , minta tempoh 1minggu lagi. Tapi ketika sampai tarikh tu,beribu alasan untuk mengelak. Dan hutang tu sampai berbulan-bulan pon tak reti nak bayar.  
Firman rasulillah"jika seseorang itu meninggal dunia,  sedangkan dia masih berhutang maka tidak akan diampunkan dosanya walaupon dia mati syahid dalam peperangan "
Jadi.. Jika anda berhutang.. Maka cepat cepatkanlah bayar hutang. Elakkan hidup dari pada berhutang. Seperti pepatah " lebih baik tidur dengan perut kosong dari pada bangun menanggung hutang. :)
Jika tidak mampu menepati janji... Jangan membuat janji. :)
Tuesday, November 20, 2012

Membuat negara dengan merebut kekuasaan,itu bukan ajaran Rasul saw.



Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk anda pembaca blog ini.

Kebahagiaan dan Kesejukan Rahmat Nya semoga selalu menaungi hari-hari anda,

Nabi saw telah bersabda : "Barangsiapa yg memisahkan diri sejengkal dari jamaah muslimin lalu mereka wafat dalam keadaan itu, maka mereka mati dalam kematian jahiliyah. (Shahih Bukhari).

Niat untuk mendirikan negara yg bersyariahkan islam yg mereka cita citakan tidak didasari dengan keluasan ilmu yg mendalam, karena Islam tidak pernah mengenal negara yg bersyariahkan islam, 

Khilafah islamiyah adalah untuk dunia, bukan untuk suatu negara, Rasul saw berhasil sukses dalam pengaturan dakwah dari Madinah, namun Rasul saw tak menamakan : NEGARA MADINAH, atau NEGARA MEKKAH, atau nama suatu negara, karena islam bukan untuk suatu negara, tapi untuk dunia.

Khalifah tidak pernah muncul dg kekerasan dan perebutan kekuasaan, Rasul saw adalah penguasa tertinggi islam yg berpusatkan di Madinah, namun Rasul saw tetap membiarkan Abdullah bin Ubay bin Salul sebagai penguasa madinah, padahal ia adalah gembong munafik yg dilaknat Allah swt.

Rasul saw tidak merebut kekuasaan lalu bertahta sebagai pimpinan negara, beliau adalah pemimpin seluruh manusia, namun beliau saw mengajarkan bahwa islam tidak memperebutkan kekuasaan.

ketika seorang anshar berkata pada Rasul saw : Beri kami kekuasaan/jabatan wahai Rasulullah.., maka Rasul saw menjawab : Kami tidak memberikan kekuasaan/jabatan pada orang yg memintanya. (Shahih Bukhari).

Rasul saw bersabda : Taatlah pada pemimpin muslim kepada hal yg kalian sukai dan kalian tidak sukai, namun jika diperintah untuk berbuat dosa maka jangan ditaati perintah itu (Shahih Bukhari).

Rasul saw tidak pernah mengajarkan untuk merebut kekuasaan, walau pada pemipin yg zalim, selama ia muslim.


berkata Hudzaifah ibnul Yaman kepada Rasul saw : Wahai Rasulullah, kami dulu dalam kejahiliyahan dan kejahatan, lalu kini kami dalam hidayah dan kebaikan, namun apakah setelah kebaikan ini akan datang keburukan dan kejahatan?, 
Rasul saw : betul.
hudzaifah ra: lalu apakah setelah kejahatan itu akan muncul kebaikan lagi?
Rasul saw : betul
hudzaifah ra : apakah setelah kebaikan itu ada kejahatan lagi ?
Rasul saw : betul
Hudzaifah : bagaimana keadaan buruk saat itu?
Rasul saw : akan muncul para pemimpin setelahku, mereka tidak berjalan dengan petunjukku, dan tidak menjalankan sunnahku, dan akan muncul pada mereka manusia berhati syaitan dan bertubuh manusia,.
hudzaifah : bagaimana jika aku menemui masa itu wahai Rasulullah?, apa yg harus kuperbuat..??
Rasul saw : tetaplah taati penguasamu, walau ia mencambuk punggungmu dan merampas hartamu, tetaplah taat padanya. (Shahih Muslim).

Jelas sudah bahwa Rasul saw tidak mengajarkan pemberontakan apalagi perebutan kekuasaan walau pada pemimpin yg zalim selama ia muslim, karena Rasul saw memahami ketika muslimin memberontak pada pemimpin yg dhalim maka pemimpin itu akan membantai muslimin dan ulama, maka islam hancur sendiri dan membuat musuh islam tertawa senang, karena mereka tak perlu susah payah menghancurkan muslimin, karena muslimin sudah saling hantam dan orang baik serta ulama sudah dibantai dan dibunuh oleh penguasa muslimnya sendiri.

Inilah yg tidak diinginkan oleh Rasul saw, Rasul saw menginginkan muslimin bersabar jika ada pemimpin muslim yg jahat, namun tentunya para ulama menyiapkan generasi calon pemimpin pemimpin yg baik, yg kemudian bisa menggantikan si jahat, namun itu semua hanya bisa terjadi jika ulama banyak, dan tidak dimusuhi atau diperangi oleh penguasa yg zalim.

Sebagian saudara kita muslimin tidak faham hal ini, mereka ingin membuat negara dengan merebut kekuasaan, padahal itu bukan ajaran Rasul saw.



Monday, November 19, 2012

HUTANG

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Baginda s.a.w. bersabda: 

"Sesiapa yang menangguhkan hutang orang yang belum dapat membayarnya atau membebaskannya, pada hari kiamat kelak Allah s.w.t. akan menaunginya di bawah naungan Arasy, di mana pada hari tersebut tidak ada naungan kecuali naunganNya." 
(Hadis riwayat Imam Tirmizi).  



Kesimpulan Hadis:  



1- Galakan supaya bertolak ansur dengan orang yang berhutang sama ada secara menangguhkan tempoh pembayaran hutang ataupun secara membebaskannya dari kesemua hutang atau sebahagiannya sahaja.  

2- Kelebihan orang yang bertolak ansur dengan orang yang berhutang di mana dia akan mendapat ganjaran yang sangat besar dan mendapat balasan yang baik di akhirat kelak.  
3- Kelebihan mempermudahkan kepentingan orang lain dan menghulurkan bantuan kepada mereka serta harus berurusan dengan cara hutang.
Friday, October 26, 2012

Idul adha 2012

Selamat hari raya idul adha....
Selamat2.. Hehehe mesti kalian happy kan ari ni
Ofcoz.. Dapat mkan daging lembu Lisa hari ini tak boleh makan daging lembu. Sebab migrain. Huhu.... Tak pe..esok2 boleh makan lagi.

Hari ini cuti..tapi xtau nk g mana. Sidia flight go to Port Dickson with his family.. Ingatkan hari ini nak kuar beraya dengan mr.Luqman al-hakim.. Tapi dia bz. Dah plan awal2 tp pagi tadi dia cakap dia bz lak.... Akak pulak...dia kije :'( huk huk..
no best story... Huhu.. Jap g tengok wayang. ..  Sambil tunggu akak balik kije


Monday, October 22, 2012

Kerja yang penuh tekanan

22:50 hey...just nak bagitau sekarang lisa berada di office lagi. Kenapa?  sebab duit counter payment short rm165.00 dan saya lah jd mangsa. Tanya staff memang diorang ckap xtau.rite? Hurm...sedih lah. .. Yea. .penat nak jaga hati orang. Semua saya yang dipersalahkan. Counter tu bukan saya seorang pegang  tp boss selalu blame saya. Huhu. Yah adil kan? ? Saya nak berhenti kerja. Ya... Saya nak berhenti kerja. Xda benefit pape pon.  ...  Dah fikir masak masak saya memang xnAk kerja lagi...

Wednesday, October 10, 2012

pada sekeping hati yang dingin



Kata kawanku, cinta ibarat menunggu bas. Bila sebuah bas datang, kita akan kata, “Eee…penuhnya bas tu. Takde tempat duduk.” Lalu kita pun cakap, “Saya akan tunggu bas yang lain.” Lalu kita biarkan bas tu berlalu. Kemudian, datang pula bas yang kedua dan kita cakap, “Erm…buruk sangat bas ni. Mesti tak selesa dan mungkin akan rosak tengah jalan nanti.” Jadi kita pun biarkan bas tu berlalu dan menunggu bas yang seterusnya. Setelah beberapa lama, datang lagi sebuah bas. Bas yang datang tu kosong, tak penuh, dan tak seburuk bas yang sebelumnya tapi kali ni kita kata, “Ermm… takde aircond… cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yang lain.” Dan kita biarkan juga bas tu berlalu untuk menanti bas yang seterusnya. Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca mendung dan kita perasan yang kita dah terlambat rupanya. Kita mula panik dan terus naik bas yang datang ketika itu, walaupun bas itu tak begitu sempurna. Dan kemudian kita pun sedar yang kita dah naik bas yang salah.
 Kita selalu menunggu bas yang elok untuk membawa kita sampai ke destinasi yang kita inginkan. Sehinggakan bila ada bas lain yang lalu, kita abaikan dan terus menunggu bas yang terbaik untuk dinaiki. Tapi, rupa-rupanya menunggu bas yang elok tu ambil masa yang lama. Sedar-sedar kita dah membazirkan terlalu banyak masa sedangkan bas tu sebenarnya tak seperti yang kita harapkan dan ada bas lain lagi yang lebih baik daripada tu. Dan pada masa tu, bila kita sedar…kita dah kehilangan sesuatu yang berharga yang mungkin kita takkan dapat untuk selama-lamanya. Kemudian, kita pun menyesal. Bila dia melihat wajahku yang masih blur, dia tersenyum lantas menyambung ceritanya, “Jangan takut untuk bercinta. Beranikan diri. Apa salahnya beri satu peluang kepada orang lain. Kalau awak dapati bas tu tak sesuai dengan awak, tekan loceng dan turun dari bas tu.” Kata-katanya masih segar dalam ingatanku sehingga kini.
 “Eh, Win. Apa yang dimenungkan tu?” Aku tersentak apabila bahuku ditepuk dari belakang. Azrina tersengih sambil duduk di sebelahku. Dia menghulurkan secawan teh kepadaku.
 “Tak ada apa-apalah. Aku tengah tengok langit tu. Takde bintang pulak malam ni. Nak hujan agaknya.” Jawabku selamba. Azrina mendongak ke langit. “Awal kau balik malam ni. Tak ambik OT ke?” Azrina menggeleng.
 “Win, kau ingat tak Zhairul?” Aku memandang wajah Azrina. Zhairul? Siapa pula Zhairul ni? Aku menggelengkan kepalaku. “Kau tak ingat? Eh, pelik. Di pasaraya tadi, dia cakap dia kenal kat kau. Jadi, aku…erm…”
 “Kenapa?” Wajah Azrina berubah pucat. Hm, mesti ada sesuatu yang dia buat ni… “Baik kau terus-terang, Rin. Apa yang berlaku sebenarnya.”
 “Aku…Aku bagi nombor telefon bimbit kau kat dia. Tapi, aku sumpah Win. Aku betul-betul ingat dia kawan kau yang dah terputus hubungan. Lagipun dia…” Riak wajah Azrina tiba-tiba berubah. “Dia…handsome sangat…”
 “Kau ni memang…pantang tengok mamat handsome. Kalau handsome baik hati tak pe jugak. Kalau handsome tapi rupa-rupanya pembunuh bersiri, ha…macam mana pulak tu?” Aku menggeleng-gelengkan kepala. Ngeri rasanya mengingatkan berita-berita terkini yang heboh dengan kes pembunuhan wanita-wanita yang terpedaya dengan lelaki yang dikenali di alam maya. Wajah Azrina berubah.
 “Harap-harap takla… Aku tengok muka dia humble. Tak macam orang jahat.” Azrina mempertahankan penilaiannya. Aku tersenyum. “Tapi, betul ke kau tak kenal orang yang bernama Zhairul ni?”
 “Aku tak ingat. Dahlah, Rin. Abaikan je lelaki tu. Jom masuk. Dah lewat malam ni.” Aku mengajak Azrina masuk ke dalam rumah. Dia menurut. Tidak lama kemudian, hujan gerimis mula turun.
*****
Wajah wanita berusia 30-an itu kelihatan runsing. Matanya tak lepas-lepas memandang ke arah jam tangannya.
“Dik, boleh pinjamkan telefon bimbit?” Wanita bertanya padaku. Aku terpinga-pinga seketika. “Akak nak buat panggilan kepada adik akak. Sepatutnya dia datang jemput. Dah lewat sejam, tapi tak juga sampai-sampai. Risau juga kalau ada apa-apa hal berlaku.” Jelas wanita itu ketika aku menghulurkan telefon bimbit kepadanya.
Seperti dia, aku juga sedang menunggu… menunggu bas yang dah setengah jam tak sampai-sampai lagi. nasib la kena naik bas beberapa hari ni sementara  keretaku masih di bengkel.
“Terima kasih, dik. Sekejap lagi adik akak sampai. Rupa-rupanya dia pergi ambik anak akak kat sekolah. Sebab tu la lambat. Akak pun terlupa yang Irna ada sekolah ganti hari ni.” Wanita itu tersenyum.
“Oh… baguslah kalau macam tu.” Ucapku ringkas. Dia memperkenalkan dirinya sebagai Kak Hasmah. Aku hanya mendengar dia bercerita tentang adik nya yang baru pulang dari luar negara.
“Ha, itu pun Zhairul. Apa kata kalau akak hantarkan Winda ke tempat yang Winda nak pergi tu. Lagipun, jalan ke tempat tu sehala dengan rumah akak.” Wanita itu menarik tanganku masuk ke dalam kereta tanpa menunggu persetujuanku. “Rul, kita hantarkan Winda ke Jalan P. Ramlee dulu ye. Lama sangat nak tunggu bas ni.” ujar Kak Hasmah. Lelaki itu hanya mengangguk.
“Cikgu!” Aku memandang ke arah gadis cilik yang duduk di kerusi hadapan. Hm, betul la Irma ni yang aku jangka tadi. Aku tersenyum. “Cikgu, cikgu nak ke mana?”
“Ha? Winda ni cikgu Irma ke??” Kak Hasmah terpaku. Aku mengangguk.
“Ye, mi… Cikgu ni la yang Irma selalu cerita kat umi.” Jelas Irma. Kak Hasmah tersenyum lebar. “Pak su, kan pak su nak sangat tengok cikgu Winda. Ini la cikgu Winda…yang cantik, lemah lembut, penyabar…”
“Hish, melebih-lebih pula Irma ni.” Aku menjeling gadis cilik itu. Irma tersengih. Aku sempat menjeling lelaki yang dipanggilnya pak su. Lelaki itu mendiamkan diri sejak tadi.
“Rul… jangan la control macho plak. di rumah bukan main lagi pak su tanya pasal cikgu… Sekarang dah jumpa, apa lagi…tanya la tuan punya badan sendiri…” Giliran Kak Hasmah pula menggiat. Aku tersipu. Isk, apasal pula ni? aku malu….
Friday, August 17, 2012

selamat hari raya 1433H





Bila kata merangkai dusta..
Bila langkah membekas lara…
Bila hati penuh prasangka…
Dan bila Ada langkah yang menoreh luka.
Mohon bukakan pintu maaf…
Selamat Idul Fitri Mohon Maaf Zahir Batin

Fitrah sejati adalah meng-Akbarkan Allah..
Dan Syariat-Nya di alam jiwa..
Di dunia nyata, dalam segala gerak..
Di sepanjang nafas Dan langkah..
Semoga seperti itulah diri Kita di Hari kemenangan ini..
Selamat Idul Fitri Mohon Maaf Zahir Batin

Tak jarang salah dalam bersikap,khilaf dalam terucap, keliru dalam bertindak. walau wajah tak bertatap,langkah tak bertemu,tangan tak berjabat. dari lubuk hati yang paling dalam kami mohon maaf Zahir dan bathin seraya doa terpanjatnkan taqobal allahu minna wanminkum shiyamana wa shia bakum. minal aidin wal faizin.

TAKBIR bergema menggetarkan jiwa…
walau tangan tak sempat berjabat , namun hati kita slalu menyatu….
itu lah indah nya silatuhrahmi….
dihari kmenangan ini mari kita padukan keikhlasan untuk sling memaafkan
smoga kita mendapatkan ampunan dan Ridhoi illahi..
minal aidin wal faijidzin mohoon maaf zahir dan batin….

satukan tangan,satukan hati
Itulah indahnya silaturahmi
Di Hari kemenangan Kita padukan
Keikhlasan untuk saling memaafkan
Selamat Hari Raya Idul Fitri
Mohon Maaf zahir Batin

fajar ramadhan segera menghampiri dunia, slembar sutra menghapus noda, sebening embun penyejuk kalbu, sucikan hati bersihkan jiwa di bulan yang suci. selamat hari raya 1433 H semoga amal kita diterima disisi Allah SWT..Amiiin…

Harta paling berharga adalah sabar. Teman paling setia adalah amal. Ibadah paling indah adalah ikhlas. Identitas paling tinggi adalah adalah iman. Pekerjaan paling berat adalah memaafkan. Mohon maaf atas segala khilaf

Mungkin hari-hari yang lewat telah menyisakan sebersit kenangan yang tak terlupa…..,ada salah, ada khilaf, ada dosa yang mengikuti perjalanan hari – hari itu. agar tak ada sesal, tak ada dendam, tak ada penyesalan ….mari kita sama-sama sucikan hati,diri,dan jiwa kita. Marhaban Yaa Ramadhan……………

Beningkan hati dengan dzikir
Cerahkan jiwa dengan cinta
Lalui hari dengan senyum
Tetapkan langkah dengan syukur
Sucikan hati dengan permohonan maaf
Selamat Hari Raya Idul Fitri
Taqobbalallahu minna wa Min’kum
Minal Aidzin Wal Faidzin
“Mohon Maaf Lahir dan Batin”
Monday, May 21, 2012

SEASON TEA with Orang Besar CELCOM !!

20 hari bulan MARCH 2012 saya pon telah ber-SEASON TEA @Screet Ressepy at Kluang Mall with all Boss celcom +General Manager from Southern Region.. and dapat tetamu Orang Besar dalam CELCOM .
Lisa panggil dia Big Boss lah senang sikit.Orang tersebut ialah mrEric Chong Tiong Beng .yang mempunyai jawatan sebagai Chief Sales & Commercial Officer.  
If nak tau pasal orang-orang celcom leh masuk link nie http://www.celcom.com.my/management.html Dia yang handle system celcom. Macam sekarang-sekarang nie kan banyak problem pada Top-up Card . cepat rosak lah kertas tu, no tak nampak lah. Atau pon,, kita dapat message ,and message tu tak leh baca. but... Everytime we receive that message.. we will got charge rm3/ rm4 macam tu. kan..? kan... ? kan?
Pastu customer salah kan pihak celcom. sebenarnya message2 tu bukan dari pihak celcom. But dari Third Party. ntah mane company ntah. Time "season Tea " tu lah kami bincang pasal sume problem2 yang ada dalam celcom.

First dia datang Kluang dalam pukul 2 petang , sebab dia wat Sport Chek kat Dealer2 and Outlet Celcom yang berada di kawasan KLUANG . Nasib baik Opiz dah kemas.. and Lisa bersama staff lisa pon kena belajar sikit2 pasal CELCOM  sebab dia akan tanya about celcom. if kami tak leh jawap.. konfem lah kena marah GM kami.. ish2,,,susah gak kan? Last minute kena belajar pasal benda2 dalam celcom.. huhuuh . 

Mr Eric ingat Lisa nie chinese. huarggghhh... !! 
soklan dari General Manager time sampai dekat opiz lisa " awak guna line apa ? "
memang lah Lisa jawap CELCOM aduyai,,, dah tentu Lisa keje kat celcom, tak kan nak guna MAXIS atau DIGI pulak .=.= . saya memang pengguna setia celcom dari dulu.
Dan kemudian datang lah lebih kurang dalam 10 orang masuk dalam opiz Lisa.Semua orang-orang kuat dalam celcom dari wilayah JOHOR lah ye. Sembang-sembang.. chek opiz,, tengok decoration opiz.. dan mr. ERIC pon cakap. " Dealer awak cukup bagus dari dealer-dealer lain . Pertahankan . ok "
huarghhh,,, senyum -senyum kambing , merah pulak wajah Lisa kan.Setelah habis bertemu ramah,
 Diorang pon go to next dealer lah.
And i receive message from My GM . " Lisa, kul 4 petang awak datang Screet Ressepi @kluang mall untuk season tea dengan kami semua. MUST GO eah, cannot not go " . Alahai... Lisa terpaksa ikut Season Tea lah coz my Boss Over Sea. Sampai screet recepy lambat :( ok.. lepas tu tempat duduk Lisa pulak berada tepat depan Mr. ERIC . haduyai... tangan gegel pon ade. Kebanyakan orang-orang kat situ ialah chinese. Melayu ade 5 orang.. chinese ade 13 orang. huh. Time tu share2 and sembang-sembang pasal keje. Dan akhirnya Lisa dengan diorang cakap Mandarin . huhu... sebab diorang cakap.. Lisa  must speak mandarin. Don't  speak English  or malay. Grrr... My GM kenakan Lisa. Nak tak nak Lisa memang cakap mandarin lah kat sana. huhu... grrrrr..

pukul 6 pm season tea berakhir sebab mr.Eric pon kena kembali ke KL.. and Lisa pon undur diri dulu lah. Kang lama-lama kat situ Orang ingat lisa nie Chinese. hehehe (Perasan ) -_-"...





ANDA Dah kursus kawin ke belum ?

huarggghhh,,, lame Lisa tak update blog nie..
dah berhabuk,, dah bersawang dah.. hihihihi

ok lah tak tau nak tulis panjang2 .. tak tau nak tulis pape,.to the topick je lah eah

SUDAH KAH ANDA KURSUS KAWIN ?

Hah... tu lah soalan yang Lisa dapat ketika baru nak mula open counter payment ari ni. Ada seorang akak customer lisa , dia datang nak bayar bill CELCOM dia .Pastu time saya tengah nak wat payment .. dia sembang- sembang lah dengan Lisa. 

Cust  : " Kenapa eah kalau akak bayar dekat center yang depan BOMBA tu lambat sangat? system dia memang lambat ke ? "
Lisa  : " Semua system same je kak, tetapi kadang system down. so memang lambat. Tapi kalau dah selalu lambat.. memang silap pada staff tu . "
Cust : " oo.. macam tu eah. Eh , awak nie chinese ke melayu ? "
Lisa : " Melayu lah kak,. " (sambil tersenyum palsu "
Cust : " Lah ,, akak ingat kan chinese. Muka dah macam amoi dah. hehe.. jangan marah ye sebab akak tanya macam tu tadi . Tu lah, akak ingat cina, tapi awak fasih cakap melayu,. jadi confious"
Lisa :" hehe,, tak pe kak. Dah ramai customer tanya macam tu :) "
Cust : " Awak dah kawin ? "
Lisa : " Belum ag kak, "
Cust : " dah amek KURSUS KAWIN ke belum ? "
Lisa  : " tak sempat amek ag kak, Bz ngn kerja. "
Cust : " macam tu.. Nanti kalau awak nak amek kursus kawen, awak jumpa akak lah ye. Akak kerja kat Pejabat Agama . Nanti awak cari akak je . ok .. Dah ade calon ke belum ?"
Lisa : " er,, tak de calon ag lah kak. Nak tolong carikan untuk saya ke ? hihihi. OK.. nanti kalau saya nak kursus kawen. saya cari akak. " 
Cust : " ok... mekasih ya."
Lisa : " Thank's kak for make payment " 
Cust : " u'r welcome. "

Tahun nie memang tahun orang kawin ke ?Leh kira setiap hari ade jek orang tanya pasal kawin ngn Lisa. 
Tak fikir pasal kawin. Tak fikir pasal Love.. sebab saya semalam tengah patah hati. cewah! @.@ 
Saya dah cakap, satu minggu ini saya tak kan on9 untuk join Facebook, SKype , oVVo, room .. twitter. Saya nak tenangkan fikiran. Focus dengan kerja. 

oh lupa pulak,,, Lisa dah ade Blog satu lagi. under cerciter.com 
nah blog Lisa ---> http://mawarbiru.cercite.com/ <---- if nak join blog nie... kena register dengan pemilik cercite.com . Nama dia Aidizz Azhari , tapi lisa biasa panggil dia Abg CHIU.. nie link blog dia http://aidizz.cercite.com/ . dia seorang photografer.. Lisa kenal dia dari skype. 

why lisa sekarang kurang update blog ? semenjak Lisa kenal dengan Dunia internet .. skype, and room ym.. lisa dok terbuai layan tu semua. Tu yang tak de masa nak updates blog, But i'm happy join SOFYC ( Skype, Ovvo, Yahoo messager, Connection) . eh.. dah lari dari tajuk,, heheehe..

Next blog lah lisa explain what's SOFYC " hehehe


Saturday, March 17, 2012

Breakfast with Datin.. Lunch with my White Prince

Monday 12 march 2012 ,,


huaaaa.... lame sesangat dah tak update blog kan.
Tak de idea nak tulis ke ? tak de lah. Idea ada banyak,,, tapi nak mencurahkan dalam blog nie yang tak de masa. Buzzy memanjang dengan kerja kerja lisa.

Pagi hari nie hujan.awal sikit lisa sampai kat opiz.. sebab isnin meme buzy kan ngn kerja sebab nak kira account pastu nak g Bank . ARini ade spesial sikit sebab ade customer VIP lisa ajak Lisa bekpez sama-sama.
Dah banyak kali tolak ajakan dia, tapi untuk ari tu lisa memang tak leh nak tolak dah agaknya, kang kecik ati pulak dia .
Customer VIP ?sapekah ? hohoho... nak tau ke ? hehehehe, dianya ialah "DATIN"
wowowo,,, ase segan ,malu, muka merah macam udang rebus pon ade .. aiceh.. Dan keluarlah Lisa dengan Datin tu. nek Mercedes E200 kaler Brown.. dengan no plat.. J** *  (hehehe, biarlah rahsia)time nak nek kete dia pon dah ase segan . Hati bergetar-getar.memang NErvous gilerr.Serba tak kena, sume orang tengok lak tu. huhu. nak makan pon ase nak tak nak je, huhuhu. Ase nak tutup wajah nie dengan  kertas menu makanan yang ade kat tempat makan tu. Makanan lambat datang lah pulak,,, adeh.
Rileks lah Lisa,, dengan Datin pon.. bukan dengan DATO' hihiihih.Datin tu memang ramah.Lisa selalu tolong dia bayar bill dia dulu if dia ade meeting ke time tak da masa nak bayar. Next Month Dia pergi umrah, dia minta tolong activkan Roaming pada  no dia. Dia tunjuk pic-pic cucu dia. Memang mesra ngn Lisa ar .. orang kat tempat makan tu semua tengok time Lisa datang ngn Datin . huhu... Dan selepas bekpez.. Dia hantar Lisa balek Opiz..
Terima kasih bebanyak untuk Datin..sebab bawa Lisa bekpez bersama Datin.. (hihihihi,, malu-malu lah pulak )


Dan selamatlah Lisa sampai kat tempat kerja semula :)

Jam menunjukkan pukul 1.00 petang. Handset Lisa pon terdengar bunyi " it's to late ,, to apologize,,to late.. "
dan Lisa pon tau message tu dari sape. Dari White Prince  :"> (hiihih).
"Lisa kat mane ? "
" Lisa kat tempat keje, nape abang ? "

"Buzzy tak ? abang kat banda nie, nak jumpa abang tak ?"
"Tak buzzy pon . nak ! hehe.. "

"ok.. jap g abang dah sampai. kita kuar ye.. "
"ok,, hehehhe :) "

Dan kuarlah Lisa dengna white Prince Lisa.
Kuar lepak minum kat Taman baru. Lisa tak makan.. dia pon tak makan.. so pesan minum je. Lisa kenyang ag sebab tadi pagi baru pas bekpez ngn customer Lisa. Huhuhu... Baru White prince nak suapkan Lisa makan.(ei,, gedik tol dak nie )

Suap ? Motif ? TAngan dah tak kuat nak suap makan sendiri ke ? 
hehehehe... saje je, sebab ari tu tak de selera makan, dan ase nak White Prince suap.. tapi time kuar,ase dah kenyang lak .
Ase dah cukup lama Lisa dan Dia lepak kat situ, then kami pon beredar dari tempat makan tu . Terus balik ke Opizz ke ? tak lah. hehehe,, kami round round jalan dulu,,, ngee...
ye lah,, lame dah tak jumpa dia. Ari tu dia g Eskot.. 3 hari. pastu keje nek malam satu minggu. Memang bz sangat2. Time dia free.. Lisa lak yang BZ :'( .. 3 hari BZ...
Itu lah kami... hehehe. mesti dok dekat2.. tapi susah nak jumpa. Masing-masing bz dengan kerja .

Ari nie,, Lisa cukup happy,,, leh luangkan masa dengan dia.


"BOSS tak marah ke suka suka kuar jalan lame-lame ? "
macam mane nak marah lau boss pon meeting kat Kempas Johor. meme tak kan call opiz lah jawapnya,, ahhahahha, Mencuri -curi tulang :P

 
Monday, February 6, 2012

pesanan seorang sahabat (M>A>K)

" klu nk pk sy yg bkn2, stop contact me k?
sy de maruah dan ade perasaan gk"


M>A>K ...
panggil dia M>A>K .. sengaja nak merahsiakan nama dia.

~Sebab ?
sebab dia pernah pesan.. jangan wat Blog pasal dia.

HUrm...
05.02.2012 at 15:15pm dia hantar pesanan macam diatas.
Terjadi kesilap pahaman Diantara kami. Yah... macam tu lah...


Mybe Lisa dah tersilap cakap ,sampai Dia marah dengan lisa
silap paham lah sebenarnya. Lisa cakap laen.. tapi dia fikir lain... HUrm

About me, dia and my WHite Prince ...

Sunday, February 5, 2012

panggung kehidupan

Yang datang..memang akan pergi
yang Lahir,pasti akan mati..
Itu janji Allah..


Yang Menciptakan kita berkata:
"I'lamuu annamal hayaa tuddun-yaa la 'ibun".
Ketahuilah, bahwa sesungguhnya kehidupan dunia itu
hanyalah suatu permainan. (QS. Al Hadiid 57:20)

Kita ini sesungguhnya sedang bermain dalam sebuah
panggung kehidupan yang diciptakan_Nya.
Dengan berbagai peran, keadaan dan penjiwaan...

"Wa annahuu huwa adhaka wa abkaa".
Dan bahwasanya Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis".
(QS. An Najm 53:43)

Adegan apa yang sedang engkau perankan wahai sahabatku???
Seorang yang kaya...ataukah miskin?.
("Kaya Jiwa ataukah harta?". "Miskin harta ataukah bathin?")
Seorang insan yang penuh duka...ataukah seorang hamba yang senantiasa ceria dan bahagia?.

Suatu ketika peran yang kamu mainkan akan memaksamu untuk menangis...
Dan lain ketika memaksamu untuk tertawa...
Duniapun penuh warna dan langitpun terpesona...!!!
Masya Allah...Itulah Kuasa_Nya Allah...
(Subhanallah, walhamdulillah,
walaa ilaa ha ilallah, wallaahu Akbar...)

Karena itu sahabatku...
Bermainlah dengan penuh rasa cinta dan kesabaran.
Niscahya engkau ta'kan susah melakukannya.
Ikuti petunjuk pengarah adeganmu.(Rasul Allah Sallallahu Alaihi Wassalam)
Agar Sang Penulis Skenario Cerita (Allah Subhanahu Wa Ta'ala) merasa senang.
Karena engkau mampu memainkannya dengan baik.

Ingat!!!
Jangan mau terperdaya...
Karena sungguh!!!
Setiap adegan yang kamu lakukan akan senantiasa dinilai.
Dengan cermat dan penuh pehitungan !!!

 ada apa gerangan...
Kini kamu susah memainkannya.
Adegan itu semakin hari semakin berat saja...
Terlalu payah dan melelahkan...
Begitu banyak menguras energi dan fikiran.
Rasamu pun tak karu-karuan!
Tanpa disadari engkau pun bergumam, "Aku tak bisa...!"
Yah...begitulah kita manusia...!!!

Duhai yang dilanda duka...
Laa tahzan walaa takhaaf...
Janganlah sedih dan janganlah takut.

Sang Penulis Skenario berbisik lembut pada Qalbumu.:
"Maa wadda 'aka rabbuka wamaa qalaa".
Tuhanmu tidak meninggalkan kamu dan tidak pula benci kepadamu". (QS. Ad Dhuha 93:3)

"Asaabakum ghamman-bighammin-likailaa tahzanuu 'alaa maa faa takum walaa maa a shaa bakum".
Allah menimpakan padamu kesedihan atas kesedihan,
supaya kamu jangan bersedih hati terhadap apa yang luput daripada kamu dan terhadap apa yang menimpa kamu. (QS. Ali Imran 3:153)

semoga kita bisa mengambil hikmah dalam setiap kejadian.

Dan bilamana ada kata maupun penulisan yang salah mohon di benarkan
Salah dan Hilaf andai ada kata yang kurang berkenan mohon ma'afkan
saya Hanya Insaniah fakir Hamba Allah yang tiada daya dan Upaya
Sunday, January 22, 2012

8 Alasan Terbaik Untuk Tolak Cinta ‘Bestfriend’




1. Tidak sesuai bercinta
Didalam apa sahaja perkara, beterus terang adalah satu cara penyelesaian terbaik. jadi untuk mengelakkan perkara ini terjadi, kamu perlu berterus terang kepadanya bahawa kamu tidak sesuai untuk bercinta dengannya. kamu hanya menganggap dia adalah sahabat karib kamu dunia dan akhirat. Untuk menolak kena ada caranya, jangan sehingga dia rasa terhina kamu menolak cintanya. sampai dengan cara baik serta ayat yang tersusun rapi agar dia faham maksud kamu sebenarnnya.

2. Tidak mampu menghormatinya sebagai kekasih
Kamu juga boleh terangkan padanya sebab utama kamu tidak mungkin dapat bersamanya. Antara alasan yang boleh kamu gunakan ialah menyatakan kepada sekiranya kamu menjadi kekasihnya, kamu tidak mengikut kehendak, arahan dan permintaannya. Malah menghormatinya sebagai kekasih juga pastinya sukar buat diri kamu. Ini kerana persahabatan yang telah lama terjalin membuatkan antara kamu dan dia tidak jurang ketika berbual serta bergurau. jadi daripada bergaduh di kemudian hari, lebih baik kamu dan dia kekal sebagai sahabat. kampu perlu yakinkannya kamu sememangnya tidak sesuai untuknya.

3. Tidak mampu berubah
Mungkin dia telah begitu mengenali kamu dan amat memahami sikap-sikap kamu. jadi kamu tudak perlu lagi berpura-pura berlakon untuk menjaga hatinya. Tunjukkan sahaja sikap sebenar kamu. Katakan padanya kamu tidak mungkin boleh berubah walaupun setelah bergelar kekasihnya, sanggupkah dia menerima kamu seperti diri kamu sekarang? kalau dia sanggup bagaimana pula dengan keluarganya. pastinya dia akan terfikir kamu tidak sesuai untuk dijadikan kekasih. dia pastinya akan memilih seorang yang bersopan santun dan tahu menghormatinya sebagai kekasih.

4. Buat tidak peduli.
Kamu tidak pernah terfikir untuk bercinta dengannya kerena ketika bersahabat pun kamu tidak peduli dengan kehadirannya dalam hidup kamu. teruskan sikap tidak pedulu kamu tersebut. Berkawan seperti biasa anggap saha dia tidak pernah meluahkan apa-apa perasaan pada kamu. Andainya dia cuba untuk mendapatkan jawapan dari kamu sebaiknya kamu cuma mengelakkan daripada membincangkanny
a. cubalah ubah topik perbualan. lama-kelamaan secara tidak langsung pasti dia akn memahami jawapan yang ingin kamu sampaikan padanya

5. Menyepikan diri seketika
Cuba mengelakkan diri kamu daripa bertembung dengannya di tempat kerja, di sekolah atau tempat kamu dan rakan kamu berkumpul. pastinya dia akan perasan bahawa kamu tidak berminat untuk berkawan dengannya lagi. Jika dia tetap mendesak kamu dan sanggup mengekori ke mana-mana sahaja kamu pergi, terangkan saha padanya kamu perlu bersendirian untuk seketika. lama kelamaan si dia akan bisa menanti jawapan dari mu

6. Pentingkan persahabatan
Jelaskan padanya kamu lebih sayangkan ikatan persahabatan kamu daripada menjadi kekasihnya kerana hubungan kekasih pastinya memerlukan komitmen dan kesetiaan. Sedangkan sebagai sahabat, kamu boleh berkongsi apa sahaja dan tidak perlu ada komitmen yang tinggi dalam hubungan. Jika dia seorang yang rasional, pastinya dia akan memahami maksud yang mahu kamu sampaikan.

7. Beritahu kamu sudah ada calon lain
Nyatakan kepadanya bahawa kamu sudah mempunyaiu calon dan bakal kekasih yang sesuai dengan dirimu. tetapi kamu haris berani menanggung risiko bakal kehilangan sahabat jika dia tidak dapat menerima perjelasan kamu. jika dia sahabat baik kamu, pasti dia akan turut sama mendoakan kebahagiaan kamu. Bukan berdendam semata-mata kamu menolak cintanya.

8. Tidak mahu kehilangan sahabat sebaiknya
Sesekali bertegas dengan sahabat baik kamu pasti akan membawa kebaikan. berani menegakkan perndirian adalah satu sifat yang terpuji. sekurang-kurangnya kemu tidak menipu dia atau diri kamu sendiri. ikut kata hati dan jangan termakan pujuk rayu si dia. katakan padanya kamu tidak akan sama sekali menganggapnya lebih dari seorang sahabat kerana kamu tidak mahu kehilangan sahabat sebaiknya.




Friday, January 20, 2012

Doa pelembut hati & pendinding diri



maksudnya:

1 Taa. Haa.
2 Kami tidak menurunkan A-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan.
3 Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut yang melanggar perintah Allah.
4 Al-Quran diturunkan dari tuhan yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi.
5 Ia-itu Allah Ar-Rahmaan,yang bersemayam diatas 'Arasy.


Today buat entry pasal "DOA PELEMBUT HATI "
Nak lembutkan hati seseorang ke ?
Kekasih ?
Or Suka pada some one tapi orang tu susah nak dapatkan ?
or sebab ari nie JUmat, so nak Entri pasal agama ?
Tak da kena mengena pon lah...

Memang nak lembutkan hati seseorang yang telah HOT... 
macam Bara api.
ya...Lembutkan hati madam yang akhir2 ini selalu jek marah2 kat Opiz..
Orang len yang wat salah... nak tak nak kita juga pon akan terpecik api kemarahan dia.
Hurm,,sabar jek lah.. 
nanti time raya cina nanti i nak buat hal pulak.
Nape nak tunggu Chinese New Year eah ?
Sebab time tu orang2 cina pantang ,,tak leh marah-marah..
hihihihi....

Dan ku bacakan doa pelembut hati sebelum langkahkan kaki ku   di tempat keja.
Alhamdulillah,,,
Boss tengking suara kejap jek..
Fuuhh...
Nasib baik!

Er,,, tengah cari agak-agak ada tak ye Doa untuk membuat parents kita 
supaya tak sibuk2 tanya pasal kawin ?
Kalau ada..meh share dengan CIk Lisa yer... 
^_^
Wednesday, January 18, 2012

Tengah hari dengan White Prince

now 1;32 pm...

Aku terduduk lemah dalam office ini. Kepala yang tak henti2 berdenyut2 seperti gunung berapi yang akan memuntahkan isinya,,,
pagi tadi pukul 10: 05am ..
tak sempat lagi nak duduk  Fhone ofice pon berdering
"may i speak to Lisa ? "
" yes i speak. " dan aku pon telah mengenal pasti suara siapa disebalik telphone tu. Along.. Staff Celcom di Cawangan Taman Intan .
"I/C customer yang semalam i hantar kat u terang tak ,u accept ke reject ?  "
"I/C ? I/C sape eah... (blurr kejap ) Oh,,, I/C Change Ownership tu ? EH,,,i lum tengok lagi. huhuhu "

"Customer yang replacement simcard 16hb dah siap ke belum  tadi customer dah datang kat sini tanya pasal simcard dia " ,
" ALAMAK!.... Lupa lak nak Scaan and EMail hantar  Batu Pahat .hihihi,,, petang nti lah ye. Semalam bz ar,,Lupa lak ade Form Not Done . Nti tengah ari i antar email lah k "
"Orait "
Aku pon letak phone tu. Semalam aku BZ ke ? tak jugak lah kot... maybe yes maybe NOt.
 Aku just tak bape sehat jek. Kepala nie selalu sakit secara tetibe. Ubat habis.. nti2 lah g beli. I hate take Medichine tau tak +__+ .Paling malas kalau suruh makan ubat. Kalau sakit teruk sangat2 baru lah menggelabah nak cari ubat. hurmmm... apa lah.
Kalau WHITE PRINCE tau i tak makan ubat, konfom dia marah. huhu..tak pe lah.TEkanan kerja kot, tu yang selalu pening ... Kot lah kan , biar diri ini sendiri yang tahu.

oh lupa..semalam WHIte Prince jumpa i.. bg i Choklat. hehehe,,,
teringin sangat makan Choki2..pastu dia pergi cari lak, adei,,, macam lah Lisa nie tak leh beli sendiri. MEnyempatkan datang jumpa pastu bagi lisa choki2... ngeeee....
seronok lah.. hehehe .tak leh jumpa lelame.. Office bnyak customer, bos xda... :(
Lisa cakap lah kat dia yang Lisa gurau2 jek pasal choki2 tu.. dan dia menjawap
",,, lisa fikir gurau2 tapi abang leh cari tuk lisa.  "
sampai macam tu sekali eah,,,,, ^_^"
time dia dah balek,, dia antar message " COmey hari ini... Nampak laen jek.:) "
adeh,,, dia cakap i comey. hati berbunga2,... hihihi....
dah mula kembang dah hati cik Lisa :P

Petang semalam ade perasaan kecewa sikit About  some one berCapital " A" . tapi just forget it lah... Ade hikmah di sebalik apa yang berlaku kan ? ^_^

And Now sekarang Cik Lisa nak wat keje .. dah kul 2:49 pm..tak sempat nak makan ag :'(
Hurm,,suka menunda2 Luch ke ? eh bukan lah ! RIni koje sensorang lagi,,tu yang lambat Luch :'(
k lah2,,, nak gerak Lunch dah nie... Kang tak pasal2 kena marah pulak.


Tuesday, January 17, 2012

Janji ALlah Untuk Diriku

Tak tahu sampai bila aku boleh bernafas. Yang hidup semuanya akan mati, mati adalah janji ALLAH untuk umatnya.
Siap kah aku ? tak,,, aku tak siap lagi.
Kenapa ? aku tak cukup bekal untuk sampai ke syurga. AKu belum membahagiakan kedua orang tuaku.

Panggillah aku setelah aku mencium rumah_MU.
3@5 tahun lagi, Ijin kan aku mencium Umi untuk yang terakhir kali.
Kebahagiaan orang tuaku adalah segalanya untukku,
Menikah ? jujur,, aku dah tak memikirkan lagi pasal menikah.
Merahsiakan semua ini dari siapa pon .. termasuk kedua orng tuaku.
Satu minggu telah berlalu,, Batuk DArah,, Sakit kepala.. semua bercampur . Nasiblah aku tak pengsan time berjalan.
Ya ALlah,,, AKu berserah kepadamu ya Allah,..
Panggillah aku dalam pangkuan ibuku..



Sunday, January 15, 2012

REPOST : kerna terlalu sayang

Setiap yang bermula, pasti ada akhirnya. Setiap yang hitam, pasti ada putihnya. Setiap yang kabur, pasti ada jelasnya. Dan setiap yang benci, pasti ada sayangnya. Setiap yang sedih, pasti ada gembiranya. Begitulah, setiap yang hidup, pasti ada matinya.
Dulu, ketika dia hidup, baktinya berbuah rasa kasih. Dia penyeri kehidupan kita. Kadang-kadang, hanya dengan memandang wajahnya, kita merasakan tenang dan senang. Seolah-olah, diwajahnya itu ada nur yang menceriakan, ada jalan keluar setiap kebuntuan. Saat kita sedih, dia datang, tanpa berkata apa-apa dia mengusap kepala kita. Hanya dengan itu, kita sudah dibumbui ketenangan. Luka bertukar suka, pahit ditelan manis, dan segala derita hilang, hanya dengan senyuman di wajahnya.
Kita tahu, dia bakal pergi suatu hari nanti. Tapi, saban hari kita mendoakan, agar lebih baik jikalau kita yang pergi dahulu. Sungguh, kita tidak tegar kehilangannya, kerana kehilangan itu suatu penyiksaan. Bukan kita menghalang ketentuan Allah, tapi kerana terlalu sayang… terlalu sayang.




Sayang itulah ikatan kita dan dia, jika tidak, biar berjauhan sekalipun, kita tidak merasakan apa-apa. Tegarnya Allah ‘merampas’ kekasih kita, begitukah Allah, suka melihat kita berduka?Tidak. Kita yang melihat diri sendiri, justeru jika kita yang berduka, maka kita yang menilai. Antara sayang kita kepada dia dan sayang Allah kepada dia, yang mana lebih bernilai? Sanggupkah kita bertanding dalam mengukur sayang kita dengan sayang Allah? Usahkan sanggup atau tidak, layak pun sudah tiada. Allah cuma cebiskan sifat sayang sesama hamba dengan kadar yang sedikit, itupun sudah meronta-ronta kehilangan, sedangkan, di sisi Allah, sayang itu lebih bermakna dan bernilai.
Biarlah, dan redhalah, disana ada Allah yang menjaganya. Ada mahligai untuknya, dan dia bakal menanti kita jua. Cuma masa sahaja yang menentu, samada, kita bakal menyusulnya cepat, atau lambat.
Adakah kehilangan dia lebih bermakna daripada kehilangan jati diri? Bersedihlah kerana kehilangan yang sementara itu, tapi usah memendam rasa terlalu lama. Usah berkabung macam puteri hilang takhta. Tapi, belajarlah untuk menerima hakikat. Itu satu ujian daripa Allah juga, kerana mungkin, hakikat yang lebih pahit dari itu bakal menyusul nanti. Bersedia untuk menerima, kerana hakikat adalah sesuatu yang amat pahit.
Doakan semoga rohnya bahagia di sana, bersama dengan mereka yang telah pergi, dan bersama dengan baktinya buat kita dahulu. Berdoalah agar penamat baginya ialah syurga yang tersergam indah itu, agar, dia bisa mempersiapkan sebuah mahligai untuk menyambut kehadiran kita kelak.
Utuskan salam alfatihah, sebagai peneman yang kita utus untuk menjaganya. Tapi, usah kita lupa, Allah sentiasa menjaganya. Kadang-kadang kesyukuran kita belum cukup atas segala nikmat dan anugerah yang Allah berikan. Sebab itulah, Dia mengambil kembali nikmat dan anugerah itu. Mungkin juga, kehilangannya menyebabkan kita lebih memahami erti tawakkal, justeru, itu satu lagi ujian buat kita.
Dia sudah pergi, bersama dengan kasih yang kita resmi. Segala kenangan kita dan dia di dunia, kita basmikan dengan satu doa. ‘Ya Allah, pelihara dia disana’.
Tidak wajar kita berbungkam, dengan langkisau yang menumpang. Kerana angin ribut bakal berakhir jua. Kata pepatah ‘kita tidak akan berpijak pada air yang sama di sungai, kerana ianya sudah mengalir pergi’. Usah diingatkan terlalu, apa yang telah berlalu. Dengan kehilangan dia, mungkin kita perlu lebih belajar untuk menghargai sesuatu atau seseorang.
Dalam diam, bermujahadahlah kita untuk menerima hakikat yang selalunya pahit. Dalam diam, berdoalah agar kita juga pergi menyusulnya suatu hari nanti. Cubalah, untuk belajar menerima kehilangan, kerana kehilangan bukanlah asing dalam kehidupan.
Bukan kita tidak sanggup, tapi kerana terlalu sayang. Bukan kerana tidak mampu menerima hakikat, tapi ikatan kita terlalu kuat. Kehilangannya mungkin membuatkan kita belajar untuk lebih bersyukur. Tiada apa yang kekal di dunia ini, itu hakikat yang harus kita terima.
Atau kita lebih terbelajar untuk tidak terlalu menyayangi, tidak terlalu mencintai. Kerana itu akan membuatkan kita hilang kualiti peribadi. Saat kehilangan, apa yang harus difikirkan lagi. Segerakan persiapan, tabahkan jiwa, dan runtunkan hati untuk lebih menerima.
Dahulu kita sudah memberikan sepenuhnya kasih kita kepada dia. Ikhlaskan semua itu. Kerana, jika kita ikhlas memberi, mengapa kita takut untuk tidak menerima? Apa yang berlaku, semuanya bermakna untuk sesuatu, sesuatu keikhlasan. Lihatlah, Allah bukan ingin menghancurkan kasih dan sayang kita, tapi Allah ingin sayang kita pula, lebih dari sayang kita kepada dia dahulu.
Terimalah perpisahan dengan tenang. Kerana itu lumrah kehidupan. Biarpun pahit, semuanya satu suratan.
Sahabat, bersedihlah untuk kita yang belum tentu bagaimana akhirnya kita.
Wednesday, January 11, 2012

Cinta Untuk Aleisyaah

Dush..... jatuh terburai telephone bimbit yang ku genggam.Badanku pon tersungkur ke tanah.
leya : "ouch..sakit .Lain kali jalan guna mata,,tengok jalan,jangan suka-suka ati je you langgar-langgar orang.Sakit tau tak ,huuh" mulut ku tak berhenti membebel tak tentu pasal sambil memungut bagian2 telephone bimbit ku yang jatuh tadi..
zaky : " i'm so sorry. saya tak ada niat nak langgar awak .sorry sangat2. "
leya : " its okay,,next time be carefully je.k "
Zaky : " handphone awak dah rosak,maaf..saya akan ganti,tapi saya sekarang ade metting.just give u'r phone number and i will call u latter. "
Leya : " NOt need.thanks.Tak pe,masih boleh berfungsi lagi. "
Leya dengan Zaky pon beredar ke tempat tujuan masing-masing.

****

ALeisyaah Zulkifli gadis yang ceria,bekerja disebuah pejabat swasta .Dia tinggal sensorang ditempat ini.Leya anak bongsu dari  5 bersaudara.Dia suka sebuah cabaran,oleh sebab itu lah dia memilih untuk berdikari dari pada menggantungkan kedua orang tua dia.
Mohammad Zaky Mohammad,Pemuda yang tampan.Bekerja di sebuah pejabat Goverment.Berhati baik,suka merendah diri,dan tidak sombong.Semua gadis yang berjumpa dengannya,pasti akan cepat mesra dengan Zaky.Anak number 6 dari 9 bersaudara.
  Zaky telah bertunang dengan Amira.Akan tetapi  dia pon telah jatuh cinta dengan Leya.Gadis manis yang Zaky langgar.

****
" Leya ,
sorry sebab hari tu saya tlah merosakkan telephone awak secara tidak sengaja. Harap awak leh terima h/p ini untuk menggantikna h/p awak yang rosak.
zaky "
Zaky memberi sebuah telephone bimbit untuk leya sebab Zaky langgar leya..H/p leya rusak.

****

Leya : " awak, terimakasih ya atas pemberian awak tapi maaf saya tak leh terima. H/p saya masih okay,.. kalau rosak pon saya masih leh beli yang baru dengan duit saya sendiri. Maaf,saya tak biasa menerima pemberian orang laen.
Zaky : " tapi saya ikhlas memberikan H/p kat awak "
Leya : " tak apa, saya memang tak leh menerimanya :) "
Leya pon pergi dari Zaky .

****satu bulan kemudian
Leya : " awak.saya nak tanya sesuatu boleh ? "
Zaky : " apa dia ? tanya lah .. "
Leya : awak dah bertunang ke ? "
Zaky : " kenapa leya tanya macam tu ? "
Leya : " saya just nak tahu je . tak salah kan :) "
Dalam hati ku hanya allah je yang tau. Memang tak salah kan kalau kita menanyakan status seseorang tu sebelum kita berkawan dengan dia. Bukan itu sahaja,, Sebenarnya aku ingin menilai sebatas mana kejujuran dia kepadaku .Dan dia pon menjawap
Zaky " ye leya.. saya dah tunang.. 3 bulan lepas sebelum jumpa awak "
"owh,,, tak  perlah macam tu . Thanks dah jujur dengan saya " (sambil mengukirkan senyuman dibibir mungil ku )
"Sama2.Awak tak kesah ke ? "
"saya tak kesah, janji awak dah jujur dengan saya . =) jadi saya tahu batas2 macam mana nak berkawan dengan awak nanti .hehehe. K lah,,saya harus kerja,papay.. "
aku meninggalkan dia keseorangan di taman itu.

*****

"abang nak bawa saya pergi mana ?" tertanya-tanya dalam hati.
 "Nanti leya akan tahu "
"Leya,,,abang sayang Leya lebih dari seorang adik "
"Abang..er..er.. Leya pon sayang dengan abang.. Tapi tak pe .saya tahu abg dah akan menikah "
"Leya.. Abang juga sayang Leya .erm, tutup mata leya kejap"
"eh,,nape nak tutupmata nie abang..? "
"cepatlah,,tutup je lah "
"erm..okay2.. "
Dan Dia memakaikan rantai pada leher ku. Rantai yang aku selama ini idamkan..
"terimakasih abang ...:) "
"Leya suka tak ?"
"suka !" macam budak kecil yang mendapat gula-gula
"Leya... walau apapon yang akan terjadi.Leya jangan tanggalkan Rantai ini dari leher ya. Mesti Leya akan menjadi milik orang laen satu hari nanti. Tapi Leya kena ingat,,Abang akan sayang leya sampai bila-bila. "
"abang,, saya akan ingat pesan abg " Sambil menitiskan airmata
" JOm balik, dah malam ar.. Esok kena kerja kan.. :) "
"Baiklah abang... "
****

Hari berganti bulan, .. Hubungan Zaky dan Leya pon semakin dekat.
"Abang.. bila majelis pernikahan abang dengan akak amira akan berlangsung ? "
" Leya,,,nape tanya macam tu ? Abg pon tak tahu lagi. Maybe tahun depan bulan 5 "
"Abang,,Leya tak nak kehilangan abang, Leya takut jauh dari abang. If abang nikah nanti.. Abang akan duduk jauh dari Leya. Tak ada orang yang jaga Leya lagi,Tak ada orang yang hantar Leya pergi Klinik kalau Leya sakit " (sambil menitiskan air mata)
"Leya ,, Mesti Leya tak dapat memiliki abang.. Leya kena tahu nama Leya tak kan pernah terhapus dari hati abang, Abang sayang Leya sampai bila-bila. Jangan sedih k. Abang berdoa Leya mendapat orang yang lebih baek dari abang, Orang yang pandai jaga hati Leya . "
"Abang..Leya tak tahu apa yang akan Leya rasakan nanti ketika abang menikah dengan kak Mira. Leya tak sanggup Abang,,, " Air mataku tak berhenti mengalir...
"Leya.... jangan menangis macam ni. Abang sedih tengok Leya macam ni... Semua salah abang,, "
"Tak pe lah abang,, Leya terima jek lah. Lagipon leya Orang ketiga.. Leya yang salah ,,Hadir antara abang dengan kak Amira "
"Leya,,,abang tak suka Leya cakap macam tu.. Jangan cakap macam tu lagi ye .. "
"Baik Abang... "


****

"Abang,Next month Leya balik Brunei.. :) "
"Secepat itu ke Leya nak tinggalkan abang ? "
"Abang.. Leya tak nak rosak majlis pernikahan abang,.. Leya tak sanggup tengok abang sanding . Biar Leya yang undur dari kehidupan abang. Walaupon kita jauh, Leya tetap sayang abang sampai bila-bila. Abang selalu dalam hati Leya"
"Leya.. jangan pergi dari abang... Tinggallah disini untuk setahun ke dua tahun lagi "
"bagi Leya masa untuk berfikir abang... Boleh ? "
" Baiklah... Abang tunggu keputusan Leya "

Aku pon tak tahu sama ada aku nak bertahan disini atau meninggalkan dia. Aku sayang dengan dia tapi ak lama lagi dia kan menjadi milik orang lain yang sah. Apakah aku harus disini? atau harus pulang ke Brunei ?
Ku ambil air wudhu . kemudian aku sembahyang istiqarah meminta Petunjuk-Nya.Dan aku tertidur diatas sajadah dengan masih mengenakan telekung .


***

"Abang,,, Leya dah fikir,, Lisa akan tinggal selama setahun lagi disini. "
" Betul ke ? :) "
" yup " (sambil tersenyum)
"Leya putuskan untuk menetap disini satu tahun lagi abang,, "
Aku dan Zaky beranjak pergi meninggalkan tasik itu. Adakah keputusan yang aku ambil itu benar atau salah,aku pon tak tahu. Apa pun yang akan berlaku dimasa yang akan datang ,Aku akan menghadapi dengan tabah . Ketika dia bersanding di pelamin dengan kak Mira..AKu... Aku,,, AKu,,, tak tahu apa yang akan aku buat nanti. Ya ALLAh,Berikan jalan yang terbaik untuk aku dan dirinya . Aku tahu aku orang ketiga dalam hidup Zaky dan tunang dia. Tapi aku terlalu sayang dengan dia. Aku berpisah dengan calon tunang aku hanya demi dia.
***
3bulan sebelum majlis pernikahan Zaky dan Amira,Amira acident. Dalam perjalan pulang kerumah Amira,kereta Amira melanggar sebuah lory . Dan akhirnya Amira meninggal dalam perjalanan ke Hospital.
"Abang yang tabah ye.. "
" Abang akan cuba Leya. Bagi abang masa untuk seorang seorang dulu, boleh ? "
"Baik abang,, Leya balik dulu.Assalamualaikum"

***
Dalam opiz aku pon tak leh buat kerja aku,asik memikirkan bagaimana keadaan ZAky .
"Leya ..aku dengar tunang Zaky meninggal ye. Takziah ye "
"ya Ana, Kereta Mira acident ketika dia pulang kerja. Aku pon tak tahu apa yang dirasakan Zaky sekarang.Aku kasihan tengok dia.Dah banyak hari dia tak makan "
"Leya.. ini kesempatan kau boleh memiliki Zaky . Kau boleh kawin dengan dia. Kau kan cintakan dia. "
"Ana.. dulu aku pon  pernah berharap dapat bersama dengan dia. Jadi bini number 2 pon tak apa. Tapi ketika dah terjadi macam nie, aku kasihan tengok dia. Aku tak sanggup tengok dia bersedih.Kasihan dia Ana,,, dah satu minggu dia tak makan . Raut wajah dia layu ."
"Leya,,apa yang terjadi semua ini bukan kerna salah Leya, ini semua kehendak _NYA . Dah,,, dah,, Leya wat kerja Leya. k. Zaky pasti kuat "
" Leya harap macam tu gak Ana,, "
***
Sabtu itu, Kepala Leya terasa pening . Perlahan -lahan dia turun dari dari tangga melangkahkan kaki nya.Dan ketika itu juga, Leya tak boleh membawa badannya ,dan..... Leya terjatuh dari tangga. Ana membawa Leya pergi ke Hospital. Darah keluar dari hidung dan mulut Leya.
"Bertahan Leya,, Bertahan. kamu harus bertahan Leya... "
Leya hanya terbaring lemas diatas katil pesakit. Dokter pon memasukkan Leya di Unit Kecemasan.

"Dokter,,,apa yang berlaku dengan Leya dokter ? "
"Leya.. Leya terkena Kanser otak. sebenarnya Cik Leya dah terkena penyakit ini,dia meminta saya untuk merahsiakan dari siapa pon . Tapi melihat keadaan dia yang teruk sampai sekarang ini. saya terpaksa memberitahukan kepada saudari Ana. "
"Astaqfirullahaladzimi.... kanser Otak doc? ,, Kenapa Leya tak pernah beritahu kat saya doc? kenapa ??!"
"Sabar cik Ana.. mungkin dia tak ingin membuat cik Ana Risau .Cik Ana sabar dan berdoa sahaja lah ,minta sik Leya segera sadar dari koma .saya minta izin dulu. Saya ingin melihat pesakit yang lain. "
"Baik doc, terimakasih "

***
"Ana,,, tolong rahsiakan dari Zaky ya. Leya tak ingin zaky risau. Pleeasee..."
"tapi Leya,,, Zaky kena tau "
"Tak apa ANa.. Leya tak ingin menambah beban fikiran dia " (sambil menitiskan air mata)
"Leya ,,,kita harus beritahu pada Zaky .Sekarang atau nanti..Dia pon akan tau. "
"Ana.. tolong paham Leya. Jangan bagitahu dia. ok "
"Baiklah Leya,, saya tk kan bgtahu Zaky"
***
Sebulan kemudian Ana harus menjalani operate sebab ketumbuhan dikepalanya. Ana menemaninya. Ana pon tak sampai hati untuk menyembunyikan semua ini dari Zaky.Zaky pon datang ,menemani Leya. Dia menyuruh Ana pulang kerumah ana .Ana pon membiarkan mereka berdua di Hospital .
Operate pon dah siap. Hanya menunggu Leya sedar dari koma Siang malam Zaky menemani Leya.
"Leya sayang.... bangun. Abang ada kat sini Leya. Bangun sayang.. Sayang tak kesian kat Abang dan kedua orang tua Leya ke ? Sayang.. Bangun.. Jangan wat hati kedua  orang tua Leya sedih sayang. Bangun.. Family abang dengan parents sayang dah berbincang . Kalau Leya sedar nanti.. abang ingin sarungkan Cincin ini di tangan Leya. Bangun sayang ... " Zaky menangis sambil memegang tangan Leya.
"Sabar nak,,, Mak dan Abah pon berdoa semoga Leya cepat sedar"
"Terimakasih makcik... Makcik rehat lah.. biar saya yang jaga Leya. Kesian makcik dan Pakcik jauh2 datang dari Brunei mesti penat "
"Tak apa nak Zaky... Makcik tak leh tenang sebelum Leya sedar"
"Ibu...Ibu,,, "
"Leya..ibu ada disini nak.. "
"Ibu... " Leya mencuba bangun ingin mencium tangan ibu dan mengucup dahi ibu tapi tiada daya Leya untuk bangun .
"LEya jangan bergerak dulu nak,,, Kamu belum sehat lagi. Ibu dah cukup bersyukur Leya dah sedar. :)
"Ibu,, Leya rindu ibu,, " sambil menitiskan airmata.
"Leya .. Makcik,,Pakcik.. Leya dah sedar.. Zaky ingin meminta izin untuk meminang Leya . Leya.. Maukah LEya menerima abang sebagai pendampibg hidup Leya? "
"Abang,,, Abang jangan bergurau .. pandai abang wat Leya Sport Jantung eah " jawap Leya seakan tak percaya.
"Leya,,abang serius Leya... Sudikah Leya menerima pinangan abang ? "
"Abang,,, erm,,, Leya terima pinangan abang "
"Alhamdulillah..... "
*****
Leya dan Zaky pon akhirnya menikah . Dan mereka di karuniakan seorang cahaya hati . Mereka hidup bahagia.
Abang,,terimakasih telah memilih Leya sebagai pendamping hidup abang. Insyaallah Leya akan menjadi seorang istri yang mampu membahagiakan abang dan menjaga abang serta cahaya hati kita. Andai Allah telah menakdirkan Abang sebagai tuan pemilik tulang rusuk ini... Sekuat mana Leya lari dari abang.. Leya akan kembali kepada abang .






Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search