Tuesday, December 27, 2011

aku dan kerja !





Aku dah kerja kat CELCOM selama 4tahun.
Awal tahun 2011 aku naik pangkat jadi supervisor.
Orang ingat jadi supervisor nie seronok, tapi?????

weii,,,, jadi supervisor bukan senang pon. Tak de seronok lansung tahu tak !! @_@
Aku lebih suka jawatan yang aku yang dulu. Lebih rileks,, lebih seronok.
Apa yang tak seronok jadi supervisor ? 
1.Sekarang ?? nak g makan pun payah.. sikit2 nak jumpa i,sikit 2 nak jumpa i...
--__-- " bila time nak makan la wei,,,
Customer nie memang mengada sangat lah. huh 
2.Lepas tu boss yang sangat2 kurang ade dalam Opiz nie. Boleh kira satu bulan ade 3@ 4 kali jek kat opiz nie. 
Datang opiz pastu g blah,,, apepon tak leh !huhuhu
Pelik,,lau time meeting ,, dia yang g , tapi balik dari meeting dia pulak yang tanya kat i tadi meeting ape. 
Hahahahah,,,dah mengong sikit , Mybe dia tidur kot time meeting .


Penat lah kije jadi Supervisor.. seyes !
@.@
sampai ade satu hari tu Lisa sakit, Demam.. sebab penat sangat kije. 
i wat muka hitam dengan boss i, sape suruh lisa jadi supervisor huh ! 
lisa tak minta pon... 
Booss.... boleh tak ,tukar jawatan yang len... ;'(



Staff yang wat silap, i yang kena jawap ngn GM dari HQ celcom Branch,
lau seorang je tak hape, Nie kena jawap soklan dari 3 @4 orang . Ase pecah kepala.
Aduyai,,, tak kan nak kontrol 10 ours masa staff tu kije. HUhuhu
i pon kena wat keja lain kan ? 
Ari2 kira wet min 10k.
lau wet Lisa tak hape gak kan,, heheheh
Ni duet Celcom... :'( dapt tengok jek lah ye kan... 

I hate ari Isnin,,, 
Why ?
Ari isnin konfom cik Lisa Bz sesangat sampai kul 2pm...
meme Tarik muka lah jawapnya. 
Heheheh,,, Lisa berani jek tarik muka dengan BOss, 
Dia tahu lisa penat, tu lah dia tak marah ngn Lisa.

Tapi.... ade syok juga ar kerja lisa .
Time Boss Outstaytion kat KL. Jb or Sabah,,, 
time lisa untuk "mengular "
hehehe... 
Shoping +tengok wayang +jalan2 ... dan Bla bla bla... heheheh
(Makan gaji Buta lah yer " ) 
:p


Apa pun saya nie tak suka memilih2 kerja , 
IF dah seronok ngn kerja.. Go on jek lah,, tak suka tukar2 kerja. huhu ,,,macam tu gak ngn Boyprenzz,,, CIk Lisa nie setia pada yang satu ( Cewah ayat dia .... ) ahehehe
meme ar... tapi ramai yang tak percaya :'(
Lisa happy ngn Life Lisa and Kerja Lisa walaupon kadang Mengeluh jugak if dah penat sangat,
Cukup lah kan gaji cik lisa... Leh bg parents, biaya hidup cik Lisa dah tak minta Orang tua ag walaupon satu sen jek.. Alhamdulillah. TIme kecik Parents jaga kita kan,? sekarng Lisa lak yang jaga parents pulak . Selama Cik Lisa  masih bernyawa,,, lisa akan wat parents lisa happy.. tak baek menunda2,,umur kita tiada sape yang thu kan,? =)





Wednesday, December 21, 2011

Cerpen SEDih...





Assalamualaikum,

Sebelum baca cerpen nie.. sila sediakan tissue banyak2 ye.. 
cerita nie memang sedih . Bukan cik lisa yang tulis, tapi time walking2 kat BLog,, ade ternampak cerita sedih ini.. Cube baca... ^_^
 ..
.
.




Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..




Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..




Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho..




Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.




Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.




Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.




Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.




Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye.. Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..




Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab saying bini, makin lama makin kurang aku merokok.. kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.




Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..




Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??




Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!




Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!




Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..




Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..




Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.




Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!




Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!




Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..




Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Haffiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??




Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!




So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..




Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!




Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??




Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.




Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!




Aku buntu..




Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..




Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.




Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..




Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..




Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!


1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,
Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,

Dan Ara menangis bila abang melamarku
Buat suamiku yang baru kupunya,
Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,

Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita
Buat suamiku yang baru kupunya,
Andai abang ingin melihat Ara ketawa,

Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,
Kerana Ara tak mampu berbica,

Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.


*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..




Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?




4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?




Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.




Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.




Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.




“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”




Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..




Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..




Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..




(T.T)

Cerpen nie terjumpa kat blog : http://azzaazman.blogspot.com/2011/12/cerpen-paling-sedih-sepanjang-hayat.html

Berakhir sudah

Hal yang paling berat dari
perpisahan adalah
hilangnya kebiasaan dalam
berbagi kebahagiaan,
kesedihan,tawa,dan tangis
dengannya..yang terkasih.
..
Berakhir sudah
cerita
Diantara kita berdua
.
meski tak pernah
terucap...
kata perpisahan
kaulah yang terdalam...
dan bagiku,,,,
kau adalah jiwa,,
..
.
Masih tak percaya
dirimu,, 
tega tinggalkan aku,,
Disini sendiri..
melawan hatiku,,
menghapus kenangan kita..
Kau lah yang terdalam
dan bagiku,,,
kau adalah jiwa...
.
HArus ku akhiri perjalanan ini
Dan tak akan pernah kembali
Harus kulewati hari-hari sepi,,
sendiri tanpamu,,
lagi,,,,
.
Tanpamu lagi...



Gud bye White Prince Red Shoes... Hope u will happy with your Life  :')
Monday, December 19, 2011

hari pertunangan

setelah setahun bercinta...
akhirnya mereka bertunang..
tapi malangnya...hanya perempuan yang nampak gembira...
si lelaki sambil lewa...dan bersikap tidak acuh..dengan majlis mereka...
disudut hati perempuan..ade titik2 kehancuran dan kekecewaan...
tetapi..dia tidak menunjukan kepada si lelaki...semakin hari..semakin hampir tarikh pertunangan mereka..dan yang paling menghampakan perempuan....
si lelaki...tidak akan datang kemajlis tersebut...hajat perempuan..ingin mengambil gambar untuk dijadikan kenangan dihari tua bersama si lelaki...tetapi lelaki lebih pentingkan perlawanan bola dari majlis tersebut...si perempuan...sangat kecewa..dan cuba berlagak tenang..lalu mmbiarkan lelaki pergi ke perlawanan bola...wlaupon hancur luluh hati nya dengan rasa tidak dihargai...dia tetap terseyum...tamatla majlis pertunangan mereka tnpa kehadiran si lelaki.
cincin disarung oleh ibu si lelaki..dihari itu perempuan bibir senyum hati menangis...
setelah tamat majlis..si perempuan keluar dari rumah dengan sekeping hati yang lara...sewaktu sedang melintas..fikirannya melayang2 memikirkan nasib diri..akhirnya....................

perempuan dilnggar kereta...
sewaktu nafas terakhir..
'maafkan sye..sye x dpt bersma awak lgi..'
'mungkin jdoh awk lbh baik dri sye'
'lgipun awk x syg sye cmne sye sygkn awk'
'mungkn awk xkn rase khlngn sye ni'
'sye pergi dlu yer awk..smoge kte bersme pda hayat akn dtg'

dan matanya tertutup buat selama2nya.....
dye pergi bersama cincin dijarinya....
Friday, November 4, 2011

TERASA INDAH..

Tidak MUDAH tersenyum ketika hati menangis dan teriris
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyadari itu bagian dari kasih Ilahi
Agar Allah memindahka
n kebaikan-kebaikan orang yang menyakiti kita

Tidak MUDAH bangkit dalam keadaan terpuruk
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyadari...
Bahwa Allah sedang menyapa dengan cinta-Nya Agar kita tumbuh besar dan kuat

Tidak MUDAH memberi ketika diri sendiri dalam kekurangan
Tapi akan terasa INDAH ketika kita bisa membahagiakan orang lain
Bukan membahagiakan diri sendiri

Tidak MUDAH memaafkan ketika kita dibenci dan di hina
Tapi akan terasa INDAH kalau itu bagian dari penyucian diri...
Dan ikhlash hanya mengharap ridlo Ilahi

Tidak MUDAH melupakan kegagalan ketika kita masih berkubang didalamnya
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari itu adalah awal dari kesuksesan kita

Tidak MUDAH melupakan masa lalu yang menyakitkan
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari itulah jalan yang harus ditempuh
Untuk mengawali kebahagiaan yang akan diberikan Allah sebagai penggantinya

Tidak MUDAH menghilangkan duka karena kehilangan
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari...
Bahwa Tuhan telah meminjamkan kepada kita beberapa saat

Tidak MUDAH menghadapi penderitaan dan cobaan yang terus mendera
Tapi akan terasa INDAH ketika menumbuhkan kesabaran dan rasa syukur
Dan menyadari itu bagian dari cara Allah menyayangi hambanya...
Seperti Allah menyayangi para Nabi dan Rasul-Nya
Monday, October 31, 2011

"aku bertanya... "

Aku bertanya pada waktu yang menggusurku terlalu
Aku bertanya pada surya yang seperti menganiaya
Aku bertanya pada senja yang tak memberiku jeda..
Aku bertanya ..Aku bertanya…
Mengapa???
Dan di saat terjaga, kuingat Ia berkata..
“Aku tidak menguji hambaKu di luar kesanggupannya”
Maka Kusandingkan jemari, membasuh diri, mengusir gelisah hati,,
Bandung-23 Mei 2011-
Yaa Rabb,,hilangkan semua kesulitan yang menghimpitku, permudahlah semua urusanku, kuatkanlah akuYaa Rabb,,Kuatkan..

” Indahnya Patah Hati, Ketika Kesedihan menjadi pengobat Hati”

Wahai Penggenggam Hati.. Celupkanlah hati kami pada telaga ketenangan Agar tak ada lagi gundah dalam diri.. Agar perih segera Pergi.. Agar gelisah pun bergegas Lari.. Dan hanya kami dapati lapang dalam hati..


Dan Subhanallah aku mendapat pelajaran yang sangat berharga, walaupun  hanya mengisi sebentar (kurang lebih 45 menit ) tapi ilmu yang beliau bagikan sungguh berharga..
salah satu kutipan beliau yang masih saya ingat yaitu :
” Adakalanya ketika kita patah hati, saat kita berdoa kepada Allah SWT, perasaan ini menjadi sedemikian halus, hingga tiap doa yang terucap begitu mengena pada hati dan kita merasa begitu dekat denganNya..”
dan ternyata saya baru tersadarkan bahwa kalimat tersebut memang benar adanya.. ketika kita patah hati kadang sujud ini malah lebih panjang, doa ini kadang disertai tangisan..
So, jangan takut patah hati, karena bisa jadi patah hati kita menjadi jalan untuk lebih menautkan hati kita padaNYa..


Semoga keberkahan meliputi hari-hari mu kawan..
Sunday, October 16, 2011

BERUNTUNGNYA WANITA YANG MEMPUNYAI RAHIM

1.) Dia bekerja dengan Tuhan..jadi 'kilang 'manusia.Tiap-t
iap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.


2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..


3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita,sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi,seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin,itu dianggap mati syahid..Allah izinkan terus masuk Syurga..Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.


4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami:seluruh kebaikan suaminya,semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.


5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.


6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA........

copy paste from informasi dot my
Thursday, October 13, 2011

Dah tunang ke saya?

Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar?

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?

Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.
Wednesday, October 12, 2011

Enset baru From my BOSS

wei,,,,,,Seronok laa.....
dapt enset baru,,,yea yeah,,,sape yang tak suka...hihihiihih...
Guna 4phone alek dah,,,hihihii

simple,,,,tapi cantik,,,heheheh
tak payah canggih sangat nak guna I-phone,..
mang cik lisa tak suka ngn i-phone,,leceh xde bluetooth..><
coz enset untuk company nyer boss bg pegangn i-phone4



jangan jeles au,,,,, ^____________^
manyak senyum lah ari nie
meskipon tadi pagi tak baper sehat coz keracunan makanan... ='(
KERACUNAN MAKANAN?? OMG?? 
Nak tau tak apa sebab cik lisa keracunan makanan? simple jek... 
coz cik lisa tak leh mam kari,,,
tapi cik lisa nak sangat makan roti canai..
pastu kebetulan pulak ade orang baek hati antar roti canai kat pat kije,,wua,,memang siokkk lah kan? kan?
macam dapat durian runtuh,,,
tapi...
baru makn 3suap jek,,pewot cik lisa dah meragam,,,, ><




cukuplah untuk guna sbgai Second phone ,,,
dapat samsung nie from my BOSS sape yang tak nak nyer,,hehehe
MY Boss nie perempuan yer,,jgn ingat Boss lisa nie lelaki,,, ><
Time sakit pon still leh nak amek pic kan,,, huhuhu
tak tau nak tulis pe ag,,,
tangan pon menggigil time taip tulisan nie,,
pewot tak bape ok ag...
DOkter bg MC 2hari ^__^
heheheh...nak rest dulu,,,,
.
.
.
.
.
.
.
.
nak tito dulu..
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
zzzzzzzzzzzz
zz
tito ngn senyum

^_____________________________________^

segmen: jom hargai sahabat


                                          http://nilamsuhana87.blogspot.com/  
Senang nak cari musuh tapi begitu susah untuk mencari seorang sahabat....




siapakah dia??BF ker? 
heheheh,,,bukan lah,,,this my BFF "BEST FRIENDS FOREVER" 
muhd rifaie name dia ,,
BEse orang panggil dia FAIE  ..@ fai jek lah lagi senang kan,,hehehe.
Setiap ade problem,,cik Lisa slalu cari dia.. ^_^
kenapa???
coz dia sentiasa ade time cik Lisa senang ke ,,sedih ker..baru COuple ke,Break with BF ke,, 
At least dia tau Everything about me,,
Dulu cik lisa ade encik "L" --> Encik LUQMAN..tapi..
sekarang encik Luqman tu dah bz sangat,xde masa wat cik Lisa nie,, :(
.
.
Lisa kenal ngn Fai dah lame KOt,,,hehehe,,,tahun lepas lah agaknya,,
time tu dia kije part time kat CELCOM branch KEY EL..
dia wat promotion kat Opiz Lisa,
AND dari situ lah kita kenal..
cik Lisa yang minta num phone dia <-- GEDIK kan ~!
oit2,,,sebenarnya kawan cik LIsa yang nak num phone dia le,,cik Iqa cakap dia ensem,, so cik Lisa tulung dia amek num phone faei nie,,
eh,,dapat! hehehe...,,GEDIK kan kitorang nie,,??? beselah,, kitorang time tu "SINGLE" so,,xkan ade yang Marah! hehehhe
COUPLE ngn dia? tak der lah,,, coz time tu dia dah ade gf,,, 
nak tau gf dia? 

^
l
l
nie lah gf fai time tu.tapi sekarang dah putus,,
padahal kapel dah lame,diorang sweet sangat...
sayang gak lah putus macam tu jek:(

faie nie selalu ada time lisa sedih @ NAngis..
pukul 2malam pon dia akan jawap telpon lau Lisa call dia
kenapa??
COz dia tau,,,Lisa lau ade problem... selalu akan call dia time pagi2 buta macam tu.
time pose ari tu,,
pernah TIME bulan pose dulu (masa u lisa tak de bf ag )
lisa call dia sampai kul 4 pg....
sembang2 dari kul 11 malam sampai 4pg...(ape lah yang lisa citer ari tu eah?)
WOW.... lame sangat lah tu kan , kan,kan ????
bape hengget yer tepon macam tu lame?
hohohoho..tak tau..tak tau
gayut jek lah,,,
,, CIk lisa kije kat syarikat telecommunication "CELCOM"
dapat lah Line FREE.. limit rm250 every month..
CELCOM yang bayar,,, 
pastu dapat BROADBAND FREE  package 98/month..
seronok kan? heheheheh
tu yang gayut tak kenal masa tu,,ngeee...
hehehehe...




semalam cik Lisa borak2 dalam telfon ngn dia time cik lisa baru balek kije.
sampai rumah.. pastu call bf lisa,,tapi hampa..
bf lisa BZ ngn ASSIGMENT dia..
and MEETING <MEETING<<MEETing!
ketua pelajar lah katekan,,,
bz sangat sampai tak hiraukan cik Lisa nie..
..
.
sampai rumah ngn tak mandi ag,,Lisa trus dial num fai..and
citer lah sume
.semalam borak ape lak yer ngn muhd faie nie?
cik lisa citer kat dia,,pasal bf lisa yang sangat bz sampai satu hari tu satu kali message jek.huhuh
wish "MORNING HONEY... "
atau pon dia akan call
kejut cik Lisa bangun,,,
heheheh
malu nyer...
pesan dari Faie 
"be positive thinking about my BF.Dia memang BZ lah tu ngn kije2 dia.pastu suo cik mawar SETIA ngn BF cik lisa .Jangan nak message2 ngn lelaki laen,,Lau kita setia..dia akan setia jugak,semua bermula dari diri kita.Lau kita dah tak jujur ngn pasangan kita,,macam ner pasangan kita akan jujur ngn kita? tol tak? sume tindakan kita akan ada balasan . Kena Sabar ngn dia,Bf lisa kira ok ag lah tu
pagi2 call Lisa sebelum g kelas..
Bz macam mane pon,,janji ade gak dia message kan? tol tak?
tandanya dia memang still ingat ngn kita "
and banyak ag yang dia pesan untuk cik Lisa
^_^
...
...
.
Thanks banyak2 lah yer untuk Faie ..
dah bg suport kat Lisa 
walaupon sebenarnya dia DEMAM semalam...huhu
time bufday dia pon DEMAM.. sian kan,,,, 
Doa Lisa untuk faie : 
"Smoga faie dapat Couple alek ngn amira Afina"
^^
Sunday, October 9, 2011

Pesanan Buat Suami..



1. Selalu menghargai usaha dan penat lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali - kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan atau cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami & lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal.

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah atau menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitka
n tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dgn isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dgn ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati.. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.


Friday, October 7, 2011

PERPISAHAN TERMANIS - LOVARIAN

Niat nak tito kul 1 ,,,tapi sampai pagi tak tito ag.~_~
pastu,,meleleh pulak airmata tu,,
BREAK ngn bf ke?
hohohoho,,tak de lah,,dengar lagu yang sangat2 sedih jewp,,,


cube korang dengar lagu ini...




jangan nangis tau kalau dengar lagu ini..
tak de kena mengena ngn perasaan cik lisa sekrang nie pon,,,
just terjumpa kat youtube..dengar,,,
besh jugak,,,
untuk korang yang pernah kaple ngn some one tu...
Jadikan ini
Perpisahan yang termanis
Yang indah dalam hidupmu
Sepanjang Waktu

Semua berakhir
Tanpa dendam dalam hati
Maafkan semua salahku
Yang mungkin menyakitimu

Semoga kelakkan kau temukan
Kekasih sejati
Yang kan menyayangi
Lebih dariku
hehehheehe,,,k lah,,,esok nak kije,,
wait wait,, esok? ni pon dah pagi lah cik Lisa oi... ==" 
ape dah...
hehehehe^__________^
smoga happy dihari Jumat nie yer,,,

pedih

Engkau yang sedang patah hati
Menangislah dan jangan ragu ungkapkan
Betapa pedih hati yang tersakiti
Racun yang membunuhmu secara perlahan
Engkau yang saat ini pilu
Betapa menanggung beban kepedihan
Tumpahkan sakit itu dalam tangismu
Yang menusuk relung hati yang paling dalam
Hanya diri sendiri
Yang tak mungkin orang lain akan mengerti
Di sini ku temani kau dalam tangismu
Bila air mata dapat cairkan hati
Kan ku cabut duri pedih dalam hatimu
Agar kulihat, senyum di tidurmu malam nanti
Anggaplah semua ini
Satu langkah dewasakan diri
Dan tak terpungkiri
Juga bagi…
Engkau yang hatinya terluka
Di peluk nestapa tersapu derita
Seiring saat keringnya air mata
Tak mampu menahan pedih yang tak ada habisnya
Hanya diri sendiri
Yang tak mungkin orang lain akan mengerti
Di sini ku temani kau dalam tangismu
Bila air mata dapat cairkan hati
Kan ku cabut duri pedih dalam hatimu
Agar kulihat, senyum di tidurmu malam nanti
Anggaplah semua ini
Satu langkah dewasakan diri
Dan tak terpungkiri
Juga bagi..mu…
Thursday, October 6, 2011

my BF ====> best friend loh,,,bukan boy friend k!

 

siapakah dia??BF ker? 
heheheh,,,bukan lah,,,this my BFF "BEST FRIENDS FOREVER" 
muhd rifaie name dia ,,
BEse orang panggil dia FAIE  ..@ fai jek lah lagi senang kan,,hehehe.
Setiap ade problem,,cik Lisa slalu cari dia.. ^_^
kenapa???
coz dia sentiasa ade time cik Lisa senang ke ,,sedih ker..baru COuple ke,Break with BF ke,, 
At least dia tau Everything about me,,
Dulu cik lisa ade encik "L" --> Encik LUQMAN..tapi..
sekarang encik Luqman tu dah bz sangat,xde masa wat cik Lisa nie,, :(
.
.
Lisa kenal ngn Fai dah lame KOt,,,hehehe,,,tahun lepas lah agaknya,,
time tu dia kije part time kat CELCOM branch KEY EL..
dia wat promotion kat Opiz Lisa,
AND dari situ lah kita kenal..
cik Lisa yang minta num phone dia <-- GEDIK kan ~!
oit2,,,sebenarnya kawan cik LIsa yang nak num phone dia le,,cik Iqa cakap dia ensem,, so cik Lisa tulung dia amek num phone faei nie,,
eh,,dapat! hehehe...,,GEDIK kan kitorang nie,,??? beselah,, kitorang time tu "SINGLE" so,,xkan ade yang Marah! hehehhe
COUPLE ngn dia? tak der lah,,, coz time tu dia dah ade gf,,, 
nak tau gf dia? 

^
l
l
nie lah gf fai time tu.tapi sekarang dah putus,,
padahal kapel dah lame,diorang sweet sangat...
sayang gak lah putus macam tu jek:(

faie nie selalu ada time lisa sedih @ NAngis..
pukul 2malam pon dia akan jawap telpon lau Lisa call dia
kenapa??
COz dia tau,,,Lisa lau ade problem... selalu akan call dia time pagi2 buta macam tu.
time pose ari tu,,
pernah lisa call dia sampai kul 4 pg.
sembang2 dari kul 11 malam sampai 4pg...(ape lah yang lisa citer ari tu eah?)
WOW.... lame sangat lah tu kan , kan,kan ????
bape hengget yer tepon macam tu lame?
hohohoho..tak tau..tak tau
gayut jek lah,,,
.
semalam cik Lisa borak2 dalam telfon ngn dia time cik lisa baru balek kije.
sampai rumah.. pastu call bf lisa,,tapi hampa..
bf lisa BZ ngn ASSIGMENT dia..
and MEETING <MEETING<<MEETing!
ketua pelajar lah katekan,,,
bz sangat sampai tak hiraukan cik Lisa nie..
..
.
sampai rumah ngn tak mandi ag,,Lisa trus dial num fai..and
citer lah sume
.semalam borak ape lak yer ngn muhd faie nie?
cik lisa citer kat dia,,pasal bf lisa yang sangat bz sampai satu hari tu satu kali message jek.huhuh
wish "MORNING HONEY... "
atau pon dia akan call
kejut cik Lisa bangun,,,
heheheh
malu nyer...
pesan dari Faie 
"be positive thinking about my BF.Dia memang BZ lah tu ngn kije2 dia.pastu suo cik mawar SETIA ngn BF cik lisa .Jangan nak message2 ngn lelaki laen,,Lau kita setia..dia akan setia jugak,semua bermula dari diri kita.Lau kita dah tak jujur ngn pasangan kita,,macam ner pasangan kita akan jujur ngn kita? tol tak? sume tindakan kita akan ada balasan . Kena Sabar ngn dia,Bf lisa kira ok ag lah tu
pagi2 call Lisa sebelum g kelas..
Bz macam mane pon,,janji ade gak dia message kan? tol tak?
tandanya dia memang still ingat ngn kita "
and banyak ag yang dia pesan untuk cik Lisa
^_^
...
...
.
Thanks banyak2 lah yer untuk Faie ..
dah bg suport kat Lisa 
walaupon sebenarnya dia DEMAM semalam...huhu
time bufday dia pon DEMAM.. sian kan,,,, 
Doa Lisa untuk faie : 
"Smoga faie dapat Couple alek ngn amira Afina"
^^
Wednesday, October 5, 2011

sekeras mana hati lelaki?

Sekeras mana hati lelaki,
dia tetap akan menangis
jika hatinya benar-benar

terluka.
Dan jika wanita itu
sentiasa dilukai dan dia
benar-benar terluka, hati
lembutnya mampu menjadi
keras.

Ketika dua situasi ini
berlaku, anda akan
menyesal kerana
menjadikan hati mereka
sebagai barang permainan.

TIPs dapatkan ex gf@exbf

Biasanya, kalau korang dah lama bercinta mesti tak dapat lari dari berbagai bergaduh kan. Mungkin korang dah beberapa kali bergaduh sampai hubungan tu dah tak dapat diselamatkan. Hubungan cinta yang normal memang akan mengalami semua ni. Lepas bergaduh dan breakup, memang susah nak dapatkan ex-gf kembali dalam hidup korang.
Jika korang dah lakukan sesuatu kesalahan yang tak boleh dimaafkan, janganlah harapkan dia datang balik kat korang. Diorang ni akan ‘jual mahal’ dan cuba untuk balas balik apa yang korang dah buat. So, kalau korang betul-betul sayang dia dan masih perlukan cinta si dia, maka korang kena usaha lebih.
Cubalah tips-tips ni untuk dapatkan semula cinta si dia
* Pulihkan emosi. Maafkan si dia dan maafkan diri korang. Lupakan je semua kenangan lepas yang menyakitkan tu.
* Berkomunikasi dengan si dia. Mulanya mungkin kena reject atau dia cuba elakkan diri tapi nanti korang akan dapat jugak cakap dengan dia. Korang kena sabar dan tabah ok?
* Mintak maaf sejujurnya. Beritahu dia yang korang sangat menyesal sebab dah lukakan hati dia.
* Pikat dia semula.Memang korang dah pernah buat sebelum ni buat lagi dan lagi. Sentiasa buatkan dia rasa dirinya istimewa. Cuba ingat balik apa yang korang buat masa mengorat dia dulu. Cari idea-idea romantik yang boleh membantu.
* Berikan masa yang cukup. Korang kena biarkan dia bersendiri untuk seketika. Biarkan dia berfikir tentang hubungan tu. Paling penting, bagi masa untuk dia rindukan korang.
* Baiki penampilan korang. Cuba tampilkan imej terbaik yang korang boleh. Pergilah gym kalau perlu.
* Konfiden.Yakin. Jangan cepat putus asa.Fikir positif.
Yakinkan dia yang korang cintakan dan perlukan dia .
* Tunjukkan yang korang dah berubah dan menjadi lelaki yang lebih baik. Tunjukkan yang korang berusaha.
Belajar dari kesilapan dan mulakan hidup baru. Lupakan je kenangan-kenangan yang menyakitkan tu. Harap bermanfaat

nadia arrumaisha: Sedar Diri Sebelum Terlewat

nadia arrumaisha: Sedar Diri Sebelum Terlewat: Alhamdulillah syukur pada Allah... Ya Allah, berikan hambaMu ini kehidupan yang lebih baek pada hari esok... Berikan kebahagiaan, kesabaran ...

Darjat seorang isteri.



1. Isteri Siddiqin
Isteri yang tidak akan meminta apa-apa dari suaminya sekalipun yang perlu (dharuri). Apa yang disediakan suaminya, dia terima dengan penuh malu dan bersyukur. Kalau ada, adalah. Kalau tidak ada, dia bersabar. Tapi meminta tidak. Apatah lagi yang tidak perlu, kalau diberi pun dia tolak bahkan adakalanya yang perlu pun dia tolak dengan baik, dia lebih suka menolong suaminya. Itulah golongan yang bersifat orang yang Siddiqin. Golongan ini payah hendak dicari terutama di akhir zaman ini, macam hendak mencari belerang merah atau gagak putih. Ini adalah perempuan luar biasa.

2. Isteri Muqarrobin
Isteri yang tidak meminta dari suaminya kecuali yang perlu sahaja. Yang tidak perlu dia tidak akan memintanya bahkan kalau suaminya memberi yang tidak perlu dia tolak dengan baik. Tapi kalau yang diperlukan pun tidak ada, dia tetap sabar. Namaun dia tidak akan mendesak suaminya. Dia tetap bersabar dengan keadaan itu. Itulah golongan Muqarrobin. Golongan ini juga susah hendak dicari di zaman kebendaan ini, di zaman orang memburu dunia, di zaman orang memandang dunia adalah segala-galanya.

3. Isteri Solehin
Isteri yang meminta kepada suaminya yang perlu dan juga sekali-sekala meminta juga yang tidak perlu seperti ingin sedikit kehidupan yang selesa sama ada dari segi makan minum, tempat tinggal, kenderaan. Namun kalau suaminya tidak memberi, dia tetap sabar dan tidak pula menjadi masalah. Itulah dia golongan orang yang soleh.

4. Isteri Fasik
Isteri yang selalu sahaja meminta-minta bukan sahaja yang perlu, yang tidak perlu pun dia suka meminta-minta juga. Kalau diberi pun tidak pernah puas-puas, tidak pernah rasa cukup, sudah mewah pun tidak rasa cukup. Kalau tidak diberi menjadi masalah, dia merungut-rungut, marah-marah, sakit hati, merajuk hingga menjadi masalah dalam rumah tangga. Inilah dia golongan yang fasik. Isteri ini selalu sahaja derhaka dengan suami, apatah lagi dengan Tuhan.

Semoga Allah menyatukan hati-hati kita, menjadikan kita saling mencintai karena Dia; sebagaimana dalam hadits yang diriwayatkan oleh Tirmidzi Rasululllah saw bersabda:

"Di sekitar Arsy ada menara-menara dari cahaya. Di dalamnya ada orang-orang yang pakaiannya dari cahaya dan wajah-wajah mereka bercahaya. Mereka bukan para nabi atau syuhada'. Para nabi dan syuhada' iri kepada mereka. Ketika ditanya para shahabat, Rasulullah menjawab, "Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai karena Allah, saling bersahabat kerana Allah dan saling kunjung mengunjungi kerana Allah..

~A
by: Misteri & keajaiban alam

TIP PERKAHWINAN



1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.
by: Ustaz Azhar Idrus ( Original )
Tuesday, October 4, 2011

dikejauhan cinta

Sayang... di kejauhan ini
Ku sentuh hatimu dengan rasaku
Debarnya debar cinta
Denyutnya denyut setia
Ku usap air matamu yang jernih
Dengannya ku sulamrasa kasih
Kutatap matamu yang duka
Di situ kutemui makna rela
Sayang.. dikejauhan ini
Ku sapa salam setiamu
Ku sambut senyum mesramu
Onak, duri dan jeriji besi ini
Tak kan menghalang bicara
... rasa kita berdua
Sayang, sayang, sayang,
Semakin terpisah...
cinta kita semakin indah
Semakin jauh...
kasih kita semakin kukuh
Kita boleh hilang segalanya
Namun kita tidak mampu kehilangan cinta!
Monday, October 3, 2011

Kehebatan Perkataan 'Tolong' dan 'Terima Kasih'!

"can you press for me level 7... Please," Pinta seorang kiwi (orang New Zealand), semasa kami berada di dalam lif di perpustakaan universiti.
"Sure!" Saya membalas, sambil jari menekan butang di lif.
"Cheers!" Dia membalas.
Dalam satu kejadian lain,
"Excuse me, can you take that for me. Please.." Pinta seorang makcik.
"Which one? This one?" Sambil memegang tin dan menunjukkan kepada makcik yang meminta.
"Yup. Thank you so much, my love!" Oh, hati berbunga, kerana dipanggil 'love'!Sweet lah makcik ni~
Saya bukanlah seorang yang terlalu 'alert', tetapi untuk masa-masa yang tertentu, telinga saya menangkap setiap butir bicara yang dikeluarkan oleh orang sekeliling. Kemudian, saya berfikir dan menilai, lantas belajar tentang erti kehidupan.
*****
Dalam situasi lain, dengan latar masyarakat yang berbeza.
"Mimi, ambil kan buku atas meja," Saya berhenti sekejap. Otak ligat berfikir, memproses ayat yang dikeluarkan oleh rakan sebentar tadi.
Saya diam. Badan bergerak menuju ke arah meja untuk mengambil buku.
"Mimi, buka pintu rumah," Nadanya biasa sahaja. Tiada nada marah, mahupun mengarah. Saya diam. Kad rumah dikeluarkan, pintu dibuka.
Hati memberontak, mahu juga berkata tentang apa yang saya rasa pada kawan sekeliling. Masa senggang yang ada saya ambil untuk membuat perbincangan, dengan harapan sahabat boleh berfikir tentangnya.
"Ijan, perasan tak sesetengah orang ni suka 'memerintah'," Saya memulakan bicara.
"Macam mana?", Dia menyoal untuk mengetahui.
"Kita selalu perasan, kawan-kawan kita jarang nak guna perkataan 'tolong'. Terutama apabila mahukan orang lain membuat sesuatu untuknya. Semua pun nak beri arahan,"
"Kita selalu perasan jugak, kiwi-kiwi kat sini, kalau nak minta tolong daripada orang lain, mesti mereka akan gunakan perkataan, "Please". Kalau tak di awal ayat pun, di akhir ayat mereka pasti akan guna juga perkataan "Please" tu."
Ego kah diri, sebab tak mahu 'diarah'? Bukan. Cuma, merasakan bahawa perkataan yang keluar itu memainkan peranan yang penting dalam menggambarkan si pengeluar perkataan tersebut.
Bukankah tujuannya mahu meminta 'tolong'? Tidak terlalu berat atau susah rasanya untuk menggunakan perkataan 'tolong' tersebut.
Bukankah perkataan 'tolong' itu juga menunjukkan rasa rendah diri. Rendah diri kerana diri sendiri tidak mampu untuk melakukan sesuatu. Jadi, kita bertindak untuk meminta bantuan dan pertolongan daripada orang lain.
Manusia, tiada yang sempurna, malah manusia perlu untuk hidup dalam komuniti supaya setiap kelemahan yang ada di dalam diri individu mampu ditampung oleh individu yang lain.
"Eh, dah lah nak minta tolong orang. Kemudian nak mengarah pula." Detik dia di dalam hati apabila diminta untuk 'tolong' mengambilkan sesuatu. Sedangkan bukanlah dia sedang di'arah' pun, cuma struktur ayat yang keluar menyebabkan dia rasa seperti sedang diarah. Sedangkan, kalau difikir kan pun, tiadalah kawan itu mahu 'mengarah' pun.
Lagi teruk keadaannya apabila permintaan telah dipenuhi, 'terima kasih' tidak dilafazkan.
Terima kasih itu sebagai tanda penghargaan kepada yang telah membantu. Kadang-kadang yang membantu tidaklah mengharapkan sangat perkataan tersebut, tetapi, bukankah itu adab?
Orang berbudi, kita berbahasa..kan?
Tahun lepas banyak turning point kepada diri. Salah satunya adalah insiden yang berlaku semasa perjalanan ke universiti, dengan menaiki bas.
Rakan saya membayar tambang bas kepada pakcik pemandu. Dikatakannya, "University."Seperti biasa, mukanya sentiasa tersenyum, sambil tangan menghulur syiling bernilai NZD1.50. Pakcik tersebut berkata, "Sorry?" Sambil air mukanya berubah. Rakan saya mengulang perkataan yang sama, "University." Pakcik tersebut,"Again?"
Ketika itu saya sudah mulai rasa pelik. Di dalam hati, "Eh, teruk sangat ke slang kitorang sampaikan sebut 'university' pun pakcik tu tak dapat nak identify?"
Rakan saya menyebut lagi, "University." Air mukanya tetap tidak berubah, tetap tersenyum. Kemudian, pakcik itu menyebut, "Rude!" Raut mukanya seperti marah, sambil mengambil duit yang dihulurkan oleh rakan tersebut.
Sepanjang dalam perjalanan ke universiti, kami berfikir, kenapa pakcik tersebut marah? Apa yang kami buat?
Lantas, Allah SWT datangkan pengajarannya. Rakan saya berkata, "Mesti sebab kita tak guna perkataan 'please'.
Kalau tak, takkan lah pakcik tu kata 'rude!' tiba-tiba."
Astaghfirullahal'azim. Saya terdiam, memandang ke luar tingkap, sambil berfikir. Berfikir dan bersyukur diatas tunjuk ajar yang telah diberikan oleh Allah SWT.
Hati terdetik, "Mereka ni ada nilai-nilai baik yang diamalkan dalam kehidupan seharian, bukanlah mereka Islam pun. Tetapi, mereka tahu dan amalkan nilai dan adab."
Allahu akbar~ Terima kasih kepada pakcik pemandu bas yang telah 'mengajar' kami nilai dan adab. Hati terasa lembut, tiada langsung rasa mahu marah kerana perkataan "Rude!" yang dikeluarkan.
Marah tiada, tapi terkejut. Langsung, bersyukur kepada Allah SWT yang mahu kami tahu dan belajar tentang erti hidup. Erti hidup yang sebenarnya perlu kepada adab dan nilai hormat kepada orang sekeliling yang telah memberi khidmat dan bantuan.
Jangan ditinggalkan perkataan 'Tolong' dan 'Terima Kasih' dalam hidup sehari-hari! Hakikatnya, kita lemah. Paling tidak pun, kepada Allah SWT perlu untuk kita meminta!
Manners are not born with us, they are acquired.
www.iluvislam.com

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search