Monday, October 31, 2011

"aku bertanya... "

Aku bertanya pada waktu yang menggusurku terlalu
Aku bertanya pada surya yang seperti menganiaya
Aku bertanya pada senja yang tak memberiku jeda..
Aku bertanya ..Aku bertanya…
Mengapa???
Dan di saat terjaga, kuingat Ia berkata..
“Aku tidak menguji hambaKu di luar kesanggupannya”
Maka Kusandingkan jemari, membasuh diri, mengusir gelisah hati,,
Bandung-23 Mei 2011-
Yaa Rabb,,hilangkan semua kesulitan yang menghimpitku, permudahlah semua urusanku, kuatkanlah akuYaa Rabb,,Kuatkan..

” Indahnya Patah Hati, Ketika Kesedihan menjadi pengobat Hati”

Wahai Penggenggam Hati.. Celupkanlah hati kami pada telaga ketenangan Agar tak ada lagi gundah dalam diri.. Agar perih segera Pergi.. Agar gelisah pun bergegas Lari.. Dan hanya kami dapati lapang dalam hati..


Dan Subhanallah aku mendapat pelajaran yang sangat berharga, walaupun  hanya mengisi sebentar (kurang lebih 45 menit ) tapi ilmu yang beliau bagikan sungguh berharga..
salah satu kutipan beliau yang masih saya ingat yaitu :
” Adakalanya ketika kita patah hati, saat kita berdoa kepada Allah SWT, perasaan ini menjadi sedemikian halus, hingga tiap doa yang terucap begitu mengena pada hati dan kita merasa begitu dekat denganNya..”
dan ternyata saya baru tersadarkan bahwa kalimat tersebut memang benar adanya.. ketika kita patah hati kadang sujud ini malah lebih panjang, doa ini kadang disertai tangisan..
So, jangan takut patah hati, karena bisa jadi patah hati kita menjadi jalan untuk lebih menautkan hati kita padaNYa..


Semoga keberkahan meliputi hari-hari mu kawan..
Sunday, October 16, 2011

BERUNTUNGNYA WANITA YANG MEMPUNYAI RAHIM

1.) Dia bekerja dengan Tuhan..jadi 'kilang 'manusia.Tiap-t
iap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.


2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..


3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita,sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi,seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin,itu dianggap mati syahid..Allah izinkan terus masuk Syurga..Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.


4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami:seluruh kebaikan suaminya,semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.


5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.


6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA........

copy paste from informasi dot my
Thursday, October 13, 2011

Dah tunang ke saya?

Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar?

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?

Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.
Wednesday, October 12, 2011

Enset baru From my BOSS

wei,,,,,,Seronok laa.....
dapt enset baru,,,yea yeah,,,sape yang tak suka...hihihiihih...
Guna 4phone alek dah,,,hihihii

simple,,,,tapi cantik,,,heheheh
tak payah canggih sangat nak guna I-phone,..
mang cik lisa tak suka ngn i-phone,,leceh xde bluetooth..><
coz enset untuk company nyer boss bg pegangn i-phone4



jangan jeles au,,,,, ^____________^
manyak senyum lah ari nie
meskipon tadi pagi tak baper sehat coz keracunan makanan... ='(
KERACUNAN MAKANAN?? OMG?? 
Nak tau tak apa sebab cik lisa keracunan makanan? simple jek... 
coz cik lisa tak leh mam kari,,,
tapi cik lisa nak sangat makan roti canai..
pastu kebetulan pulak ade orang baek hati antar roti canai kat pat kije,,wua,,memang siokkk lah kan? kan?
macam dapat durian runtuh,,,
tapi...
baru makn 3suap jek,,pewot cik lisa dah meragam,,,, ><




cukuplah untuk guna sbgai Second phone ,,,
dapat samsung nie from my BOSS sape yang tak nak nyer,,hehehe
MY Boss nie perempuan yer,,jgn ingat Boss lisa nie lelaki,,, ><
Time sakit pon still leh nak amek pic kan,,, huhuhu
tak tau nak tulis pe ag,,,
tangan pon menggigil time taip tulisan nie,,
pewot tak bape ok ag...
DOkter bg MC 2hari ^__^
heheheh...nak rest dulu,,,,
.
.
.
.
.
.
.
.
nak tito dulu..
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
zzzzzzzzzzzz
zz
tito ngn senyum

^_____________________________________^

segmen: jom hargai sahabat


                                          http://nilamsuhana87.blogspot.com/  
Senang nak cari musuh tapi begitu susah untuk mencari seorang sahabat....




siapakah dia??BF ker? 
heheheh,,,bukan lah,,,this my BFF "BEST FRIENDS FOREVER" 
muhd rifaie name dia ,,
BEse orang panggil dia FAIE  ..@ fai jek lah lagi senang kan,,hehehe.
Setiap ade problem,,cik Lisa slalu cari dia.. ^_^
kenapa???
coz dia sentiasa ade time cik Lisa senang ke ,,sedih ker..baru COuple ke,Break with BF ke,, 
At least dia tau Everything about me,,
Dulu cik lisa ade encik "L" --> Encik LUQMAN..tapi..
sekarang encik Luqman tu dah bz sangat,xde masa wat cik Lisa nie,, :(
.
.
Lisa kenal ngn Fai dah lame KOt,,,hehehe,,,tahun lepas lah agaknya,,
time tu dia kije part time kat CELCOM branch KEY EL..
dia wat promotion kat Opiz Lisa,
AND dari situ lah kita kenal..
cik Lisa yang minta num phone dia <-- GEDIK kan ~!
oit2,,,sebenarnya kawan cik LIsa yang nak num phone dia le,,cik Iqa cakap dia ensem,, so cik Lisa tulung dia amek num phone faei nie,,
eh,,dapat! hehehe...,,GEDIK kan kitorang nie,,??? beselah,, kitorang time tu "SINGLE" so,,xkan ade yang Marah! hehehhe
COUPLE ngn dia? tak der lah,,, coz time tu dia dah ade gf,,, 
nak tau gf dia? 

^
l
l
nie lah gf fai time tu.tapi sekarang dah putus,,
padahal kapel dah lame,diorang sweet sangat...
sayang gak lah putus macam tu jek:(

faie nie selalu ada time lisa sedih @ NAngis..
pukul 2malam pon dia akan jawap telpon lau Lisa call dia
kenapa??
COz dia tau,,,Lisa lau ade problem... selalu akan call dia time pagi2 buta macam tu.
time pose ari tu,,
pernah TIME bulan pose dulu (masa u lisa tak de bf ag )
lisa call dia sampai kul 4 pg....
sembang2 dari kul 11 malam sampai 4pg...(ape lah yang lisa citer ari tu eah?)
WOW.... lame sangat lah tu kan , kan,kan ????
bape hengget yer tepon macam tu lame?
hohohoho..tak tau..tak tau
gayut jek lah,,,
,, CIk lisa kije kat syarikat telecommunication "CELCOM"
dapat lah Line FREE.. limit rm250 every month..
CELCOM yang bayar,,, 
pastu dapat BROADBAND FREE  package 98/month..
seronok kan? heheheheh
tu yang gayut tak kenal masa tu,,ngeee...
hehehehe...




semalam cik Lisa borak2 dalam telfon ngn dia time cik lisa baru balek kije.
sampai rumah.. pastu call bf lisa,,tapi hampa..
bf lisa BZ ngn ASSIGMENT dia..
and MEETING <MEETING<<MEETing!
ketua pelajar lah katekan,,,
bz sangat sampai tak hiraukan cik Lisa nie..
..
.
sampai rumah ngn tak mandi ag,,Lisa trus dial num fai..and
citer lah sume
.semalam borak ape lak yer ngn muhd faie nie?
cik lisa citer kat dia,,pasal bf lisa yang sangat bz sampai satu hari tu satu kali message jek.huhuh
wish "MORNING HONEY... "
atau pon dia akan call
kejut cik Lisa bangun,,,
heheheh
malu nyer...
pesan dari Faie 
"be positive thinking about my BF.Dia memang BZ lah tu ngn kije2 dia.pastu suo cik mawar SETIA ngn BF cik lisa .Jangan nak message2 ngn lelaki laen,,Lau kita setia..dia akan setia jugak,semua bermula dari diri kita.Lau kita dah tak jujur ngn pasangan kita,,macam ner pasangan kita akan jujur ngn kita? tol tak? sume tindakan kita akan ada balasan . Kena Sabar ngn dia,Bf lisa kira ok ag lah tu
pagi2 call Lisa sebelum g kelas..
Bz macam mane pon,,janji ade gak dia message kan? tol tak?
tandanya dia memang still ingat ngn kita "
and banyak ag yang dia pesan untuk cik Lisa
^_^
...
...
.
Thanks banyak2 lah yer untuk Faie ..
dah bg suport kat Lisa 
walaupon sebenarnya dia DEMAM semalam...huhu
time bufday dia pon DEMAM.. sian kan,,,, 
Doa Lisa untuk faie : 
"Smoga faie dapat Couple alek ngn amira Afina"
^^
Sunday, October 9, 2011

Pesanan Buat Suami..



1. Selalu menghargai usaha dan penat lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali - kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan atau cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami & lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal.

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah atau menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitka
n tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dgn isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dgn ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati.. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.


Friday, October 7, 2011

PERPISAHAN TERMANIS - LOVARIAN

Niat nak tito kul 1 ,,,tapi sampai pagi tak tito ag.~_~
pastu,,meleleh pulak airmata tu,,
BREAK ngn bf ke?
hohohoho,,tak de lah,,dengar lagu yang sangat2 sedih jewp,,,


cube korang dengar lagu ini...




jangan nangis tau kalau dengar lagu ini..
tak de kena mengena ngn perasaan cik lisa sekrang nie pon,,,
just terjumpa kat youtube..dengar,,,
besh jugak,,,
untuk korang yang pernah kaple ngn some one tu...
Jadikan ini
Perpisahan yang termanis
Yang indah dalam hidupmu
Sepanjang Waktu

Semua berakhir
Tanpa dendam dalam hati
Maafkan semua salahku
Yang mungkin menyakitimu

Semoga kelakkan kau temukan
Kekasih sejati
Yang kan menyayangi
Lebih dariku
hehehheehe,,,k lah,,,esok nak kije,,
wait wait,, esok? ni pon dah pagi lah cik Lisa oi... ==" 
ape dah...
hehehehe^__________^
smoga happy dihari Jumat nie yer,,,

pedih

Engkau yang sedang patah hati
Menangislah dan jangan ragu ungkapkan
Betapa pedih hati yang tersakiti
Racun yang membunuhmu secara perlahan
Engkau yang saat ini pilu
Betapa menanggung beban kepedihan
Tumpahkan sakit itu dalam tangismu
Yang menusuk relung hati yang paling dalam
Hanya diri sendiri
Yang tak mungkin orang lain akan mengerti
Di sini ku temani kau dalam tangismu
Bila air mata dapat cairkan hati
Kan ku cabut duri pedih dalam hatimu
Agar kulihat, senyum di tidurmu malam nanti
Anggaplah semua ini
Satu langkah dewasakan diri
Dan tak terpungkiri
Juga bagi…
Engkau yang hatinya terluka
Di peluk nestapa tersapu derita
Seiring saat keringnya air mata
Tak mampu menahan pedih yang tak ada habisnya
Hanya diri sendiri
Yang tak mungkin orang lain akan mengerti
Di sini ku temani kau dalam tangismu
Bila air mata dapat cairkan hati
Kan ku cabut duri pedih dalam hatimu
Agar kulihat, senyum di tidurmu malam nanti
Anggaplah semua ini
Satu langkah dewasakan diri
Dan tak terpungkiri
Juga bagi..mu…
Thursday, October 6, 2011

my BF ====> best friend loh,,,bukan boy friend k!

 

siapakah dia??BF ker? 
heheheh,,,bukan lah,,,this my BFF "BEST FRIENDS FOREVER" 
muhd rifaie name dia ,,
BEse orang panggil dia FAIE  ..@ fai jek lah lagi senang kan,,hehehe.
Setiap ade problem,,cik Lisa slalu cari dia.. ^_^
kenapa???
coz dia sentiasa ade time cik Lisa senang ke ,,sedih ker..baru COuple ke,Break with BF ke,, 
At least dia tau Everything about me,,
Dulu cik lisa ade encik "L" --> Encik LUQMAN..tapi..
sekarang encik Luqman tu dah bz sangat,xde masa wat cik Lisa nie,, :(
.
.
Lisa kenal ngn Fai dah lame KOt,,,hehehe,,,tahun lepas lah agaknya,,
time tu dia kije part time kat CELCOM branch KEY EL..
dia wat promotion kat Opiz Lisa,
AND dari situ lah kita kenal..
cik Lisa yang minta num phone dia <-- GEDIK kan ~!
oit2,,,sebenarnya kawan cik LIsa yang nak num phone dia le,,cik Iqa cakap dia ensem,, so cik Lisa tulung dia amek num phone faei nie,,
eh,,dapat! hehehe...,,GEDIK kan kitorang nie,,??? beselah,, kitorang time tu "SINGLE" so,,xkan ade yang Marah! hehehhe
COUPLE ngn dia? tak der lah,,, coz time tu dia dah ade gf,,, 
nak tau gf dia? 

^
l
l
nie lah gf fai time tu.tapi sekarang dah putus,,
padahal kapel dah lame,diorang sweet sangat...
sayang gak lah putus macam tu jek:(

faie nie selalu ada time lisa sedih @ NAngis..
pukul 2malam pon dia akan jawap telpon lau Lisa call dia
kenapa??
COz dia tau,,,Lisa lau ade problem... selalu akan call dia time pagi2 buta macam tu.
time pose ari tu,,
pernah lisa call dia sampai kul 4 pg.
sembang2 dari kul 11 malam sampai 4pg...(ape lah yang lisa citer ari tu eah?)
WOW.... lame sangat lah tu kan , kan,kan ????
bape hengget yer tepon macam tu lame?
hohohoho..tak tau..tak tau
gayut jek lah,,,
.
semalam cik Lisa borak2 dalam telfon ngn dia time cik lisa baru balek kije.
sampai rumah.. pastu call bf lisa,,tapi hampa..
bf lisa BZ ngn ASSIGMENT dia..
and MEETING <MEETING<<MEETing!
ketua pelajar lah katekan,,,
bz sangat sampai tak hiraukan cik Lisa nie..
..
.
sampai rumah ngn tak mandi ag,,Lisa trus dial num fai..and
citer lah sume
.semalam borak ape lak yer ngn muhd faie nie?
cik lisa citer kat dia,,pasal bf lisa yang sangat bz sampai satu hari tu satu kali message jek.huhuh
wish "MORNING HONEY... "
atau pon dia akan call
kejut cik Lisa bangun,,,
heheheh
malu nyer...
pesan dari Faie 
"be positive thinking about my BF.Dia memang BZ lah tu ngn kije2 dia.pastu suo cik mawar SETIA ngn BF cik lisa .Jangan nak message2 ngn lelaki laen,,Lau kita setia..dia akan setia jugak,semua bermula dari diri kita.Lau kita dah tak jujur ngn pasangan kita,,macam ner pasangan kita akan jujur ngn kita? tol tak? sume tindakan kita akan ada balasan . Kena Sabar ngn dia,Bf lisa kira ok ag lah tu
pagi2 call Lisa sebelum g kelas..
Bz macam mane pon,,janji ade gak dia message kan? tol tak?
tandanya dia memang still ingat ngn kita "
and banyak ag yang dia pesan untuk cik Lisa
^_^
...
...
.
Thanks banyak2 lah yer untuk Faie ..
dah bg suport kat Lisa 
walaupon sebenarnya dia DEMAM semalam...huhu
time bufday dia pon DEMAM.. sian kan,,,, 
Doa Lisa untuk faie : 
"Smoga faie dapat Couple alek ngn amira Afina"
^^
Wednesday, October 5, 2011

sekeras mana hati lelaki?

Sekeras mana hati lelaki,
dia tetap akan menangis
jika hatinya benar-benar

terluka.
Dan jika wanita itu
sentiasa dilukai dan dia
benar-benar terluka, hati
lembutnya mampu menjadi
keras.

Ketika dua situasi ini
berlaku, anda akan
menyesal kerana
menjadikan hati mereka
sebagai barang permainan.

TIPs dapatkan ex gf@exbf

Biasanya, kalau korang dah lama bercinta mesti tak dapat lari dari berbagai bergaduh kan. Mungkin korang dah beberapa kali bergaduh sampai hubungan tu dah tak dapat diselamatkan. Hubungan cinta yang normal memang akan mengalami semua ni. Lepas bergaduh dan breakup, memang susah nak dapatkan ex-gf kembali dalam hidup korang.
Jika korang dah lakukan sesuatu kesalahan yang tak boleh dimaafkan, janganlah harapkan dia datang balik kat korang. Diorang ni akan ‘jual mahal’ dan cuba untuk balas balik apa yang korang dah buat. So, kalau korang betul-betul sayang dia dan masih perlukan cinta si dia, maka korang kena usaha lebih.
Cubalah tips-tips ni untuk dapatkan semula cinta si dia
* Pulihkan emosi. Maafkan si dia dan maafkan diri korang. Lupakan je semua kenangan lepas yang menyakitkan tu.
* Berkomunikasi dengan si dia. Mulanya mungkin kena reject atau dia cuba elakkan diri tapi nanti korang akan dapat jugak cakap dengan dia. Korang kena sabar dan tabah ok?
* Mintak maaf sejujurnya. Beritahu dia yang korang sangat menyesal sebab dah lukakan hati dia.
* Pikat dia semula.Memang korang dah pernah buat sebelum ni buat lagi dan lagi. Sentiasa buatkan dia rasa dirinya istimewa. Cuba ingat balik apa yang korang buat masa mengorat dia dulu. Cari idea-idea romantik yang boleh membantu.
* Berikan masa yang cukup. Korang kena biarkan dia bersendiri untuk seketika. Biarkan dia berfikir tentang hubungan tu. Paling penting, bagi masa untuk dia rindukan korang.
* Baiki penampilan korang. Cuba tampilkan imej terbaik yang korang boleh. Pergilah gym kalau perlu.
* Konfiden.Yakin. Jangan cepat putus asa.Fikir positif.
Yakinkan dia yang korang cintakan dan perlukan dia .
* Tunjukkan yang korang dah berubah dan menjadi lelaki yang lebih baik. Tunjukkan yang korang berusaha.
Belajar dari kesilapan dan mulakan hidup baru. Lupakan je kenangan-kenangan yang menyakitkan tu. Harap bermanfaat

nadia arrumaisha: Sedar Diri Sebelum Terlewat

nadia arrumaisha: Sedar Diri Sebelum Terlewat: Alhamdulillah syukur pada Allah... Ya Allah, berikan hambaMu ini kehidupan yang lebih baek pada hari esok... Berikan kebahagiaan, kesabaran ...

Darjat seorang isteri.



1. Isteri Siddiqin
Isteri yang tidak akan meminta apa-apa dari suaminya sekalipun yang perlu (dharuri). Apa yang disediakan suaminya, dia terima dengan penuh malu dan bersyukur. Kalau ada, adalah. Kalau tidak ada, dia bersabar. Tapi meminta tidak. Apatah lagi yang tidak perlu, kalau diberi pun dia tolak bahkan adakalanya yang perlu pun dia tolak dengan baik, dia lebih suka menolong suaminya. Itulah golongan yang bersifat orang yang Siddiqin. Golongan ini payah hendak dicari terutama di akhir zaman ini, macam hendak mencari belerang merah atau gagak putih. Ini adalah perempuan luar biasa.

2. Isteri Muqarrobin
Isteri yang tidak meminta dari suaminya kecuali yang perlu sahaja. Yang tidak perlu dia tidak akan memintanya bahkan kalau suaminya memberi yang tidak perlu dia tolak dengan baik. Tapi kalau yang diperlukan pun tidak ada, dia tetap sabar. Namaun dia tidak akan mendesak suaminya. Dia tetap bersabar dengan keadaan itu. Itulah golongan Muqarrobin. Golongan ini juga susah hendak dicari di zaman kebendaan ini, di zaman orang memburu dunia, di zaman orang memandang dunia adalah segala-galanya.

3. Isteri Solehin
Isteri yang meminta kepada suaminya yang perlu dan juga sekali-sekala meminta juga yang tidak perlu seperti ingin sedikit kehidupan yang selesa sama ada dari segi makan minum, tempat tinggal, kenderaan. Namun kalau suaminya tidak memberi, dia tetap sabar dan tidak pula menjadi masalah. Itulah dia golongan orang yang soleh.

4. Isteri Fasik
Isteri yang selalu sahaja meminta-minta bukan sahaja yang perlu, yang tidak perlu pun dia suka meminta-minta juga. Kalau diberi pun tidak pernah puas-puas, tidak pernah rasa cukup, sudah mewah pun tidak rasa cukup. Kalau tidak diberi menjadi masalah, dia merungut-rungut, marah-marah, sakit hati, merajuk hingga menjadi masalah dalam rumah tangga. Inilah dia golongan yang fasik. Isteri ini selalu sahaja derhaka dengan suami, apatah lagi dengan Tuhan.

Semoga Allah menyatukan hati-hati kita, menjadikan kita saling mencintai karena Dia; sebagaimana dalam hadits yang diriwayatkan oleh Tirmidzi Rasululllah saw bersabda:

"Di sekitar Arsy ada menara-menara dari cahaya. Di dalamnya ada orang-orang yang pakaiannya dari cahaya dan wajah-wajah mereka bercahaya. Mereka bukan para nabi atau syuhada'. Para nabi dan syuhada' iri kepada mereka. Ketika ditanya para shahabat, Rasulullah menjawab, "Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai karena Allah, saling bersahabat kerana Allah dan saling kunjung mengunjungi kerana Allah..

~A
by: Misteri & keajaiban alam

TIP PERKAHWINAN



1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.
by: Ustaz Azhar Idrus ( Original )
Tuesday, October 4, 2011

dikejauhan cinta

Sayang... di kejauhan ini
Ku sentuh hatimu dengan rasaku
Debarnya debar cinta
Denyutnya denyut setia
Ku usap air matamu yang jernih
Dengannya ku sulamrasa kasih
Kutatap matamu yang duka
Di situ kutemui makna rela
Sayang.. dikejauhan ini
Ku sapa salam setiamu
Ku sambut senyum mesramu
Onak, duri dan jeriji besi ini
Tak kan menghalang bicara
... rasa kita berdua
Sayang, sayang, sayang,
Semakin terpisah...
cinta kita semakin indah
Semakin jauh...
kasih kita semakin kukuh
Kita boleh hilang segalanya
Namun kita tidak mampu kehilangan cinta!
Monday, October 3, 2011

Kehebatan Perkataan 'Tolong' dan 'Terima Kasih'!

"can you press for me level 7... Please," Pinta seorang kiwi (orang New Zealand), semasa kami berada di dalam lif di perpustakaan universiti.
"Sure!" Saya membalas, sambil jari menekan butang di lif.
"Cheers!" Dia membalas.
Dalam satu kejadian lain,
"Excuse me, can you take that for me. Please.." Pinta seorang makcik.
"Which one? This one?" Sambil memegang tin dan menunjukkan kepada makcik yang meminta.
"Yup. Thank you so much, my love!" Oh, hati berbunga, kerana dipanggil 'love'!Sweet lah makcik ni~
Saya bukanlah seorang yang terlalu 'alert', tetapi untuk masa-masa yang tertentu, telinga saya menangkap setiap butir bicara yang dikeluarkan oleh orang sekeliling. Kemudian, saya berfikir dan menilai, lantas belajar tentang erti kehidupan.
*****
Dalam situasi lain, dengan latar masyarakat yang berbeza.
"Mimi, ambil kan buku atas meja," Saya berhenti sekejap. Otak ligat berfikir, memproses ayat yang dikeluarkan oleh rakan sebentar tadi.
Saya diam. Badan bergerak menuju ke arah meja untuk mengambil buku.
"Mimi, buka pintu rumah," Nadanya biasa sahaja. Tiada nada marah, mahupun mengarah. Saya diam. Kad rumah dikeluarkan, pintu dibuka.
Hati memberontak, mahu juga berkata tentang apa yang saya rasa pada kawan sekeliling. Masa senggang yang ada saya ambil untuk membuat perbincangan, dengan harapan sahabat boleh berfikir tentangnya.
"Ijan, perasan tak sesetengah orang ni suka 'memerintah'," Saya memulakan bicara.
"Macam mana?", Dia menyoal untuk mengetahui.
"Kita selalu perasan, kawan-kawan kita jarang nak guna perkataan 'tolong'. Terutama apabila mahukan orang lain membuat sesuatu untuknya. Semua pun nak beri arahan,"
"Kita selalu perasan jugak, kiwi-kiwi kat sini, kalau nak minta tolong daripada orang lain, mesti mereka akan gunakan perkataan, "Please". Kalau tak di awal ayat pun, di akhir ayat mereka pasti akan guna juga perkataan "Please" tu."
Ego kah diri, sebab tak mahu 'diarah'? Bukan. Cuma, merasakan bahawa perkataan yang keluar itu memainkan peranan yang penting dalam menggambarkan si pengeluar perkataan tersebut.
Bukankah tujuannya mahu meminta 'tolong'? Tidak terlalu berat atau susah rasanya untuk menggunakan perkataan 'tolong' tersebut.
Bukankah perkataan 'tolong' itu juga menunjukkan rasa rendah diri. Rendah diri kerana diri sendiri tidak mampu untuk melakukan sesuatu. Jadi, kita bertindak untuk meminta bantuan dan pertolongan daripada orang lain.
Manusia, tiada yang sempurna, malah manusia perlu untuk hidup dalam komuniti supaya setiap kelemahan yang ada di dalam diri individu mampu ditampung oleh individu yang lain.
"Eh, dah lah nak minta tolong orang. Kemudian nak mengarah pula." Detik dia di dalam hati apabila diminta untuk 'tolong' mengambilkan sesuatu. Sedangkan bukanlah dia sedang di'arah' pun, cuma struktur ayat yang keluar menyebabkan dia rasa seperti sedang diarah. Sedangkan, kalau difikir kan pun, tiadalah kawan itu mahu 'mengarah' pun.
Lagi teruk keadaannya apabila permintaan telah dipenuhi, 'terima kasih' tidak dilafazkan.
Terima kasih itu sebagai tanda penghargaan kepada yang telah membantu. Kadang-kadang yang membantu tidaklah mengharapkan sangat perkataan tersebut, tetapi, bukankah itu adab?
Orang berbudi, kita berbahasa..kan?
Tahun lepas banyak turning point kepada diri. Salah satunya adalah insiden yang berlaku semasa perjalanan ke universiti, dengan menaiki bas.
Rakan saya membayar tambang bas kepada pakcik pemandu. Dikatakannya, "University."Seperti biasa, mukanya sentiasa tersenyum, sambil tangan menghulur syiling bernilai NZD1.50. Pakcik tersebut berkata, "Sorry?" Sambil air mukanya berubah. Rakan saya mengulang perkataan yang sama, "University." Pakcik tersebut,"Again?"
Ketika itu saya sudah mulai rasa pelik. Di dalam hati, "Eh, teruk sangat ke slang kitorang sampaikan sebut 'university' pun pakcik tu tak dapat nak identify?"
Rakan saya menyebut lagi, "University." Air mukanya tetap tidak berubah, tetap tersenyum. Kemudian, pakcik itu menyebut, "Rude!" Raut mukanya seperti marah, sambil mengambil duit yang dihulurkan oleh rakan tersebut.
Sepanjang dalam perjalanan ke universiti, kami berfikir, kenapa pakcik tersebut marah? Apa yang kami buat?
Lantas, Allah SWT datangkan pengajarannya. Rakan saya berkata, "Mesti sebab kita tak guna perkataan 'please'.
Kalau tak, takkan lah pakcik tu kata 'rude!' tiba-tiba."
Astaghfirullahal'azim. Saya terdiam, memandang ke luar tingkap, sambil berfikir. Berfikir dan bersyukur diatas tunjuk ajar yang telah diberikan oleh Allah SWT.
Hati terdetik, "Mereka ni ada nilai-nilai baik yang diamalkan dalam kehidupan seharian, bukanlah mereka Islam pun. Tetapi, mereka tahu dan amalkan nilai dan adab."
Allahu akbar~ Terima kasih kepada pakcik pemandu bas yang telah 'mengajar' kami nilai dan adab. Hati terasa lembut, tiada langsung rasa mahu marah kerana perkataan "Rude!" yang dikeluarkan.
Marah tiada, tapi terkejut. Langsung, bersyukur kepada Allah SWT yang mahu kami tahu dan belajar tentang erti hidup. Erti hidup yang sebenarnya perlu kepada adab dan nilai hormat kepada orang sekeliling yang telah memberi khidmat dan bantuan.
Jangan ditinggalkan perkataan 'Tolong' dan 'Terima Kasih' dalam hidup sehari-hari! Hakikatnya, kita lemah. Paling tidak pun, kepada Allah SWT perlu untuk kita meminta!
Manners are not born with us, they are acquired.
www.iluvislam.com
Sunday, October 2, 2011

pernikahan sebagai suatu ibadah

Amal ibadah bukan sekadar melaksanakan rukun Islam sahaja. Perkahwinan juga merupakan suatu ibadah kepada-Nya. Nafsu syahwat atau naluri seks adalah suatu naluri semulajadi di dalam diri manusia, sama dengan nafsu makan dan minum. Sebab itu ia tidak perlu dibuang atau dihapuskan tetapi hanya perlu dipimpin dan disalurkan dengan sebaiknya. Perkahwinan adalah suatu peraturan untuk mengatur nafsu kelamin di kalangan manusia. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud. “Sesiapa yang berkahwin sesungguhnya di telah memelihara sebahagian daripada agamanya.”
Hukum berkahwin terbahagi kepada empat iaitu wajib, haram, sunat dan makruh. Wajib ialah apabila seseorang itu berkemampuan fizikal dan mental serta bimbang jika dirinya akan terjerumus ke lembah maksiat dengan melakukan zina. Ia bertepatan dengan sabda baginda Rasulullah, “Wahai sekalian pemuda, sesiapa di antara kamu yang sanggup berkahwin, maka hendaklah dia berkahwin, maka sesungguhnya kahwin itu menghalang pandagan yang haram dan memelihara kemaluan. Maka sesiapa yang tidak sanggup berbuat demikian hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu adalah perisai baginya.”



Hukum sunat apabila seseorang yang mempunyai kemampuan dan kesanggupan dan sanggup pula memelihara diri daripada melakukan perbuatan yang dilarang Allah. Islam melarang orang yang sengaja hidup membujang. Sabda baginda lagi, “Kahwinilah olehmu wanita yang bersifat penyayang dan subur maka sesungguhnya pada hari Kiamat kelak aku bermegah-megah dengan banyaknya bilangan kamu (umatnya).”
Hukum makruh pula aabila seseorang yang tidak mampu dari segi zahir dan batin. Manakala menjadi haram apabila seseorang yang mempunyai kemampuan untuk berkahwin tetapi akan menimbulkan bahaya kepada bakal isterinya seperti seorang lelaki yang berkahwin dengan tujuan untuk menyakiti bakal isterinya. Maka perkahwinan itu hukumnya haram.
mmg sukar mencari itu..meski org sering menuduh wanita begini memilih..tp memilih itu mmg perlu. kita bukan mahu hidup sekejap dgn org tu. tp sehingga ke tua. ada juga yg sering tuduh wanita seperti ini tidak kemas, tidak tahu berhias, tidak ramai kawan, perangai buruk dll..tapi bagaimana pula jika wanita itu soerang yg kemas, ramai kawan (tapi tidak bersosial lebih), tahu asas seorang wanita (masak, kemas) namun masih gagal menemukan. soalnya hanya lah Jodoh dari Allah itu mungkin belum tiba.
Pada pendapat saya, jika byk kelemahan telah cuba d atasi, namun sukar juga, langkah terakhir adalah bykkn berdoa supaya ditemukan dgn yang mampu bimbingnya. Usaha sndiri itu perlu juga, namun jika sering gagal, pada siapakah lagi yang boleh kite minta pertolongan selain dari-Nya

Sesunguhnya!… ingin menemui INSAN yang MULIA disisi ALLAH pada ketika ini amat sukar baik LELAKI mahupun WANITA!… apa yang realitynya adalah!… DARJAT memilih darjat, ILMU memilih ilmu dan yang JAHIL tetap hanyut bersama jahil!… dalam hidup saya belum pernah saya melihat seorang yang bergelar USTAZ atau USTAZAH berkahwin dengan seorang yang JAHIL dari segi AGAMA!… ” Maaf seandainya ada menyingung perasaan sesiapa!…..
Pada awalnya semua org bangga dgn pilihannya. Tapi pada akhirnya tidak semua org setia pada pilihannya.Saat ia sadar bahwa yg dipilih mungkin tak sepenuhnya seperti yg diimpikannya. Kerna yg tersulit dlm hidup ini bukanlah memilih tapi bertahan pada pilihan. sedikit waktu mungkin sudah bisa menentukan pilihan tapi tuk bertahan bisa me…nghabiskan sisa usiamu.. disinilah wanita yang disakiti karena lelaki mencari kepuasan nafsu walau itu sdh tau haram…. tak punya hatikah kaum laki-laki itu.Sumber: Muslimah, Bil. 228, Safar – Rabiul Awal 1432
Saturday, October 1, 2011

kerna terlalu sayang

Setiap yang bermula, pasti ada akhirnya. Setiap yang hitam, pasti ada putihnya. Setiap yang kabur, pasti ada jelasnya. Dan setiap yang benci, pasti ada sayangnya. Setiap yang sedih, pasti ada gembiranya. Begitulah, setiap yang hidup, pasti ada matinya.
Dulu, ketika dia hidup, baktinya berbuah rasa kasih. Dia penyeri kehidupan kita. Kadang-kadang, hanya dengan memandang wajahnya, kita merasakan tenang dan senang. Seolah-olah, diwajahnya itu ada nur yang menceriakan, ada jalan keluar setiap kebuntuan. Saat kita sedih, dia datang, tanpa berkata apa-apa dia mengusap kepala kita. Hanya dengan itu, kita sudah dibumbui ketenangan. Luka bertukar suka, pahit ditelan manis, dan segala derita hilang, hanya dengan senyuman di wajahnya.
Kita tahu, dia bakal pergi suatu hari nanti. Tapi, saban hari kita mendoakan, agar lebih baik jikalau kita yang pergi dahulu. Sungguh, kita tidak tegar kehilangannya, kerana kehilangan itu suatu penyiksaan. Bukan kita menghalang ketentuan Allah, tapi kerana terlalu sayang… terlalu sayang.


Sayang itulah ikatan kita dan dia, jika tidak, biar berjauhan sekalipun, kita tidak merasakan apa-apa. Tegarnya Allah ‘merampas’ kekasih kita, begitukah Allah, suka melihat kita berduka?
Tidak. Kita yang melihat diri sendiri, justeru jika kita yang berduka, maka kita yang menilai. Antara sayang kita kepada dia dan sayang Allah kepada dia, yang mana lebih bernilai? Sanggupkah kita bertanding dalam mengukur sayang kita dengan sayang Allah? Usahkan sanggup atau tidak, layak pun sudah tiada. Allah cuma cebiskan sifat sayang sesama hamba dengan kadar yang sedikit, itupun sudah meronta-ronta kehilangan, sedangkan, di sisi Allah, sayang itu lebih bermakna dan bernilai.
Biarlah, dan redhalah, disana ada Allah yang menjaganya. Ada mahligai untuknya, dan dia bakal menanti kita jua. Cuma masa sahaja yang menentu, samada, kita bakal menyusulnya cepat, atau lambat.
Adakah kehilangan dia lebih bermakna daripada kehilangan jati diri? Bersedihlah kerana kehilangan yang sementara itu, tapi usah memendam rasa terlalu lama. Usah berkabung macam puteri hilang takhta. Tapi, belajarlah untuk menerima hakikat. Itu satu ujian daripa Allah juga, kerana mungkin, hakikat yang lebih pahit dari itu bakal menyusul nanti. Bersedia untuk menerima, kerana hakikat adalah sesuatu yang amat pahit.
Doakan semoga rohnya bahagia di sana, bersama dengan mereka yang telah pergi, dan bersama dengan baktinya buat kita dahulu. Berdoalah agar penamat baginya ialah syurga yang tersergam indah itu, agar, dia bisa mempersiapkan sebuah mahligai untuk menyambut kehadiran kita kelak.
Utuskan salam alfatihah, sebagai peneman yang kita utus untuk menjaganya. Tapi, usah kita lupa, Allah sentiasa menjaganya. Kadang-kadang kesyukuran kita belum cukup atas segala nikmat dan anugerah yang Allah berikan. Sebab itulah, Dia mengambil kembali nikmat dan anugerah itu. Mungkin juga, kehilangannya menyebabkan kita lebih memahami erti tawakkal, justeru, itu satu lagi ujian buat kita.
Dia sudah pergi, bersama dengan kasih yang kita resmi. Segala kenangan kita dan dia di dunia, kita basmikan dengan satu doa. ‘Ya Allah, pelihara dia disana’.
Tidak wajar kita berbungkam, dengan langkisau yang menumpang. Kerana angin ribut bakal berakhir jua. Kata pepatah ‘kita tidak akan berpijak pada air yang sama di sungai, kerana ianya sudah mengalir pergi’. Usah diingatkan terlalu, apa yang telah berlalu. Dengan kehilangan dia, mungkin kita perlu lebih belajar untuk menghargai sesuatu atau seseorang.
Dalam diam, bermujahadahlah kita untuk menerima hakikat yang selalunya pahit. Dalam diam, berdoalah agar kita juga pergi menyusulnya suatu hari nanti. Cubalah, untuk belajar menerima kehilangan, kerana kehilangan bukanlah asing dalam kehidupan.
Bukan kita tidak sanggup, tapi kerana terlalu sayang. Bukan kerana tidak mampu menerima hakikat, tapi ikatan kita terlalu kuat. Kehilangannya mungkin membuatkan kita belajar untuk lebih bersyukur. Tiada apa yang kekal di dunia ini, itu hakikat yang harus kita terima.
Atau kita lebih terbelajar untuk tidak terlalu menyayangi, tidak terlalu mencintai. Kerana itu akan membuatkan kita hilang kualiti peribadi. Saat kehilangan, apa yang harus difikirkan lagi. Segerakan persiapan, tabahkan jiwa, dan runtunkan hati untuk lebih menerima.
Dahulu kita sudah memberikan sepenuhnya kasih kita kepada dia. Ikhlaskan semua itu. Kerana, jika kita ikhlas memberi, mengapa kita takut untuk tidak menerima? Apa yang berlaku, semuanya bermakna untuk sesuatu, sesuatu keikhlasan. Lihatlah, Allah bukan ingin menghancurkan kasih dan sayang kita, tapi Allah ingin sayang kita pula, lebih dari sayang kita kepada dia dahulu.
Terimalah perpisahan dengan tenang. Kerana itu lumrah kehidupan. Biarpun pahit, semuanya satu suratan.
Sahabat, bersedihlah untuk kita yang belum tentu bagaimana akhirnya kita.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search