iPhone Jatuh Dalam Jamban !

Haii dah tidur ke tu ? Terajin pulak buat entri malam-malam macam ni. Biasalah..kalau pkul 12 belom tidur.. maknanya Lisa kena makan baru la boleh tidur. Hahaha..  Jom dari burung hantu ! okayh sebenarnya nak cerita.. Handphone jatuh dalam tandas dah biasa dengar kan? Bagaimana pula kalau iPhone kesayangan korang jatuh dalam tandas ? Tepatnya lubang jamban tandas tu !!! Argh sudah.. mau tak terbeliak mata woo..

Ceritanya macam ni , si little boy (4 tahun ) ni rancak tengok youtube bangun tidur . Dah kebiasaan budak-budak memang diajar wee wee (buang air kecil ) pagi-pagi . Ha.. time tu mamai la agaknya.. little boy masuklah dalam tandas tu dengan iPhone sekali.. kepit kat leher . Time nak flush tu... haa Handphone tu jatuh masuk lubang jamban duduk. Agak-agak dalam 15 minit juga la. Time lama tanya.. mana iPhone tu.. little boy baru cakap yang HP jatuh jamban. Adesss... mungkin takut kena marah or kena pukul kot kan. Nasib baik budak tu tak Flush ,kalau tak..memang ilang terus la HP tu.. tak tau mengamuk macam mana dah .

Apa yang perlu korang buat jika handpone jatuh dalam air ? 

Angkat phone tu dari air,lap guna kain kering. Lepas tu keringkan dengan hairdryer. iPhone kan tak boleh tanggal batteri  .. so terus keringkan je . Kalau Hp jenis yang boleh buka bateri.. korang tanggalkan bateri tu.  Dah keringkan atau jemur bawah matahari.

Cara kedua : lepas keringkan Hp, ambil beras dan tuang dalam bekas .. lepas tu tanam Hp dalam beras tadi. Tunggu 2-3 hari. Insyaallah elok semula.


Cara ketiga : korang selalu jumpa  SILICA kan..buble mcm gel yang tak boleh dimakan dalam kotak beli kasut atau beg. Ala.. gel kecik2 dalam pek paper kecil tu.. ha.. korang kalau jumpa tu..jangan buang tau. Kumpul gel kecil-kecil tu masuk dalam bekas. Dan masukkan Hp korang. Tak percaya... cobalah :D

Apa dah jadi dengan iPhone tadi ? Ok dah.. masih selamat dan boleh  berfungsi macam biasa .. TAPI... air dah masuk dalam screen LCD. Nampak dalam.gambar atas tu.. kiri bawah ..hampir separuh screen.  Anyway.. bukan iPhone Lisa.. tapi phone tu milik anak boss Lisa. :p . Akan kujaga dengan baik la iPhone sekarang yang guna ni.. mahal dah kalau beli baru.. lagipun membazirr . 

Selamat berhujung minggu :*


{ 20 comments.. read them below or add one }

Hawaa Rose Hawaa Rose October 9, 2016 at 10:38 AM
Alhamdulillah.. Nasib iphone ok lg
YB Shehan YB Shehan October 9, 2016 at 11:16 AM
Hadoi. Dia wee wee dah eh baru jatuh. Ekekekek. Jenuh..
Shiqeen Sattar Shiqeen Sattar October 9, 2016 at 11:56 PM
Angkat fon cne tu dari lubang jamban. Ss pernah jadi dulu. Ambik beg plastik then balut tangan dulu baru amik handphone huhuhu...
Siti Rohaida Yusof Siti Rohaida Yusof October 10, 2016 at 9:38 AM
alahaii...nasib baik lah selamat digunakan lagi..kalau nak hantar kedai mau beratus-ratus tu
Lisa Nurulain Lisa Nurulain October 10, 2016 at 12:07 PM
tapi kena tukar screen gak ni hahaha adeh mahal
Lisa Nurulain Lisa Nurulain October 10, 2016 at 12:08 PM
haah tu la pasal. nasib baik la takat ni hp lisa ta pnh jatuh dalam jamban hehe
Lisa Nurulain Lisa Nurulain October 10, 2016 at 12:08 PM
terus ambek je ... haha adeh tk mnyempat cari plastik
Lisa Nurulain Lisa Nurulain October 10, 2016 at 12:10 PM
mau menangis kalau kena mother board
Cikk Mimin Cikk Mimin October 10, 2016 at 3:12 PM
ayooo. hahaha. nasib baik xde apa2.. huhu. silika tu nk kena bnyak ke?
Scha Nazri Scha Nazri October 10, 2016 at 7:35 PM
Sakitnya kalau phone jatuh dlm air. aaaaaaa
Rosmiza Ali Rosmiza Ali October 11, 2016 at 9:28 AM
Hoho! Iphone tuuu jatuh dlm lubang jamban.. Nasib baik ok lagi..
Fiza Rahman Fiza Rahman October 11, 2016 at 9:51 AM
Good tips. Nangis tu klo HP mahal jatuh jamban.
yanie yusuf yanie yusuf October 11, 2016 at 5:18 PM
Bagus juga info gunakan silika..
timm bill timm bill October 12, 2016 at 12:09 PM
ok la tu jatuh dlm jamban gitu..klau jamban dlm mall yg lubang terus kebwah tu..adoi, teriak..
Wan Wan October 14, 2016 at 7:36 AM
Terima kasih atas panduan yg sgt bermanafaat.
Siqah Hussin Siqah Hussin October 15, 2016 at 3:12 PM
aduhhhh nangis kalau iphone jadi gini. huhu.