Cara Atasi Masalah Whatsapp Iphone



 Semalam nampak di facebook Apple User Group , ramai pula bagitau whatsapp iPhone jadi problem . Hang dan keluar skrin putih kosong je . Lisa fikir mungkin whatsapp tak update kot . tak pun sebab memory phone penuh . So buat don't know je la ... lepastu petang semalam Lisa pula yang kena. Adeh .. risau ? mesti korang akan risau .. manatahu dalam whatsapp ada message penting dari pejabat atau data customer . Lisa tak risau sangat sebab iPhone tu guna tuk number lain, dan dalam whatsapp tak da apa yang penting pun . Petang semalam whatsapp dah ok semula... selepas tunggu beberapa jam sebab otak jammed. Nasib la dah tahu cara nak dapatkan whatsapp dan data dalam tu semula .  Dibawah ini Lisa akan kongsi cara atasi masalah whatsapp hang di iPhone 

 



Cara atau Tips ini atasi Whatsapp hang pengguna iPhone . 

Dari info iphone user yang lain Lisa gabungkan dan akan share ke kalian . Semoga Cara atau Tips ini berguna untuk atasi Whatsapp hang dan problem skrin putih bagi pengguna iPhone . Caranya : 
1. Masuk setting phone  , kemudian scroll kebawah dan pilih whatsapp . Tutup access dalam whatsapp tu seperti contacts , photos , microphone ,camera , dan backgroup app refresh .  Try masuk semula whatsapp , tada.. dah siap.. backuplah data-data yang penting dan masukkan dalam icould . 

2. Kalau cara tu tak berkesan ... kalian boleh delete whatsapp dan kemudian install semula .Tapi nanti data dan message yang korang tak backup tu akan hilang . Untuk group kekal ada lagi , untuk chat personal je la memang tak boleh nak dapat semula . kecuali kalian backup .  Atau kalian boleh guna cara ini , 

Fix WhatsApp putih, crash etc 

1. Disable segala berkaitan dengan WhatsApp:
- Setting > skrol ke bawah sekali (iOS 8 ke atas je ada) > WhatsApp > Off untuk Contacs, Photos, Microphone & Camera

2. Pastu disable Notifications sekali:
- Setting > skrol ke bawah sekali (iOS 8 ke atas je ada) & WhatsApp >Notifications & Allow Notifications & Off

3. Off iPhone selama/lebih kurang 1 minit pastu On balik.

4. Connect ke wifi/data atau connection internet yang laju.

5. Buka app WhatsApp, keluar ke homescreen (jangan kill WhatsApp di multitasking/app switcher) dan pergi semula step 1 2, On balik semua semula.

6. Buka balik WhatsApp dan tengok macam mana.

Tutorial buat backup: https://www.youtube.com/watch?v=rIVrp0SQFzA
(nak Restore Backup ada di sebelah Backup Now tu)

FB: https://www.facebook.com/WhatsApp
Twitter: https://twitter.com/whatsapp
Email: support@whatsapp.com
App Store: Search WhatsApp &  tab Reviews & Write a Review

Masalah ni bukan berkaitan dengan iOS tapi masalah WhatsApp sendiri... jangan gelak sangat... huhu ..terkena baru padan muka ..

Jangan lupa upgrade IOS ke 9.3.2 dan jangan lupa update version whatsapp. 

Selamat mencuba ..









16 ulasan

Baru terjadi semalam. Tapi uninstall . Hahaha. Thanks for the info

Seeloknya jgn update ppe lagi antara iOS mhupun whatsapp..skang software kedua2 tersebut sdg bercanggah..ase xd msalah klu still guna version yg sblum2 ni..

whatsapp dah setting auto updet ...tak leh watper ...tapi ios jer lom buat ....nak buat sekali unifi wat hal ....hahahahaha

Baru cadang nk beli iphone tak jadi lah

Tiada lagi masalah ni maybe sebab tak update software ios yang baru dan whatsapp. Biasa kalau software update, better jangan update dulu. Macam tak stabil je. Huhu

nasib baik tak pakai iphone.


larikkkkk hahaha

Risau juga kot2 jd kt android. hmmm. terus back up

tak juga.. sbb lisa guna version sebelum pun jadi blank putih

elok je sebenarnya iphone .. hehe bukan sllu jadi

dah 5 kali dapat notification srh updte.. jadi mcm ni sbb tk updte haha


EmoticonEmoticon