Tuesday, December 27, 2011

aku dan kerja !





Aku dah kerja kat CELCOM selama 4tahun.
Awal tahun 2011 aku naik pangkat jadi supervisor.
Orang ingat jadi supervisor nie seronok, tapi?????

weii,,,, jadi supervisor bukan senang pon. Tak de seronok lansung tahu tak !! @_@
Aku lebih suka jawatan yang aku yang dulu. Lebih rileks,, lebih seronok.
Apa yang tak seronok jadi supervisor ? 
1.Sekarang ?? nak g makan pun payah.. sikit2 nak jumpa i,sikit 2 nak jumpa i...
--__-- " bila time nak makan la wei,,,
Customer nie memang mengada sangat lah. huh 
2.Lepas tu boss yang sangat2 kurang ade dalam Opiz nie. Boleh kira satu bulan ade 3@ 4 kali jek kat opiz nie. 
Datang opiz pastu g blah,,, apepon tak leh !huhuhu
Pelik,,lau time meeting ,, dia yang g , tapi balik dari meeting dia pulak yang tanya kat i tadi meeting ape. 
Hahahahah,,,dah mengong sikit , Mybe dia tidur kot time meeting .


Penat lah kije jadi Supervisor.. seyes !
@.@
sampai ade satu hari tu Lisa sakit, Demam.. sebab penat sangat kije. 
i wat muka hitam dengan boss i, sape suruh lisa jadi supervisor huh ! 
lisa tak minta pon... 
Booss.... boleh tak ,tukar jawatan yang len... ;'(



Staff yang wat silap, i yang kena jawap ngn GM dari HQ celcom Branch,
lau seorang je tak hape, Nie kena jawap soklan dari 3 @4 orang . Ase pecah kepala.
Aduyai,,, tak kan nak kontrol 10 ours masa staff tu kije. HUhuhu
i pon kena wat keja lain kan ? 
Ari2 kira wet min 10k.
lau wet Lisa tak hape gak kan,, heheheh
Ni duet Celcom... :'( dapt tengok jek lah ye kan... 

I hate ari Isnin,,, 
Why ?
Ari isnin konfom cik Lisa Bz sesangat sampai kul 2pm...
meme Tarik muka lah jawapnya. 
Heheheh,,, Lisa berani jek tarik muka dengan BOss, 
Dia tahu lisa penat, tu lah dia tak marah ngn Lisa.

Tapi.... ade syok juga ar kerja lisa .
Time Boss Outstaytion kat KL. Jb or Sabah,,, 
time lisa untuk "mengular "
hehehe... 
Shoping +tengok wayang +jalan2 ... dan Bla bla bla... heheheh
(Makan gaji Buta lah yer " ) 
:p


Apa pun saya nie tak suka memilih2 kerja , 
IF dah seronok ngn kerja.. Go on jek lah,, tak suka tukar2 kerja. huhu ,,,macam tu gak ngn Boyprenzz,,, CIk Lisa nie setia pada yang satu ( Cewah ayat dia .... ) ahehehe
meme ar... tapi ramai yang tak percaya :'(
Lisa happy ngn Life Lisa and Kerja Lisa walaupon kadang Mengeluh jugak if dah penat sangat,
Cukup lah kan gaji cik lisa... Leh bg parents, biaya hidup cik Lisa dah tak minta Orang tua ag walaupon satu sen jek.. Alhamdulillah. TIme kecik Parents jaga kita kan,? sekarng Lisa lak yang jaga parents pulak . Selama Cik Lisa  masih bernyawa,,, lisa akan wat parents lisa happy.. tak baek menunda2,,umur kita tiada sape yang thu kan,? =)





Wednesday, December 21, 2011

Cerpen SEDih...





Assalamualaikum,

Sebelum baca cerpen nie.. sila sediakan tissue banyak2 ye.. 
cerita nie memang sedih . Bukan cik lisa yang tulis, tapi time walking2 kat BLog,, ade ternampak cerita sedih ini.. Cube baca... ^_^
 ..
.
.




Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..




Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..




Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho..




Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.




Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.




Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.




Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.




Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye.. Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..




Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab saying bini, makin lama makin kurang aku merokok.. kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.




Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..




Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??




Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!




Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!




Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..




Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..




Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.




Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!




Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!




Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..




Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Haffiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??




Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!




So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..




Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!




Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??




Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.




Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!




Aku buntu..




Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..




Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.




Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..




Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..




Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!


1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,
Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,

Dan Ara menangis bila abang melamarku
Buat suamiku yang baru kupunya,
Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,

Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita
Buat suamiku yang baru kupunya,
Andai abang ingin melihat Ara ketawa,

Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,
Kerana Ara tak mampu berbica,

Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.


*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..




Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?




4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?




Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.




Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.




Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.




“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”




Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..




Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..




Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..




(T.T)

Cerpen nie terjumpa kat blog : http://azzaazman.blogspot.com/2011/12/cerpen-paling-sedih-sepanjang-hayat.html

Berakhir sudah

Hal yang paling berat dari
perpisahan adalah
hilangnya kebiasaan dalam
berbagi kebahagiaan,
kesedihan,tawa,dan tangis
dengannya..yang terkasih.
..
Berakhir sudah
cerita
Diantara kita berdua
.
meski tak pernah
terucap...
kata perpisahan
kaulah yang terdalam...
dan bagiku,,,,
kau adalah jiwa,,
..
.
Masih tak percaya
dirimu,, 
tega tinggalkan aku,,
Disini sendiri..
melawan hatiku,,
menghapus kenangan kita..
Kau lah yang terdalam
dan bagiku,,,
kau adalah jiwa...
.
HArus ku akhiri perjalanan ini
Dan tak akan pernah kembali
Harus kulewati hari-hari sepi,,
sendiri tanpamu,,
lagi,,,,
.
Tanpamu lagi...



Gud bye White Prince Red Shoes... Hope u will happy with your Life  :')
Monday, December 19, 2011

hari pertunangan

setelah setahun bercinta...
akhirnya mereka bertunang..
tapi malangnya...hanya perempuan yang nampak gembira...
si lelaki sambil lewa...dan bersikap tidak acuh..dengan majlis mereka...
disudut hati perempuan..ade titik2 kehancuran dan kekecewaan...
tetapi..dia tidak menunjukan kepada si lelaki...semakin hari..semakin hampir tarikh pertunangan mereka..dan yang paling menghampakan perempuan....
si lelaki...tidak akan datang kemajlis tersebut...hajat perempuan..ingin mengambil gambar untuk dijadikan kenangan dihari tua bersama si lelaki...tetapi lelaki lebih pentingkan perlawanan bola dari majlis tersebut...si perempuan...sangat kecewa..dan cuba berlagak tenang..lalu mmbiarkan lelaki pergi ke perlawanan bola...wlaupon hancur luluh hati nya dengan rasa tidak dihargai...dia tetap terseyum...tamatla majlis pertunangan mereka tnpa kehadiran si lelaki.
cincin disarung oleh ibu si lelaki..dihari itu perempuan bibir senyum hati menangis...
setelah tamat majlis..si perempuan keluar dari rumah dengan sekeping hati yang lara...sewaktu sedang melintas..fikirannya melayang2 memikirkan nasib diri..akhirnya....................

perempuan dilnggar kereta...
sewaktu nafas terakhir..
'maafkan sye..sye x dpt bersma awak lgi..'
'mungkin jdoh awk lbh baik dri sye'
'lgipun awk x syg sye cmne sye sygkn awk'
'mungkn awk xkn rase khlngn sye ni'
'sye pergi dlu yer awk..smoge kte bersme pda hayat akn dtg'

dan matanya tertutup buat selama2nya.....
dye pergi bersama cincin dijarinya....

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search