Tips Mudah Bangun Sahur


Puasa dah nak hampir kepenghujungnya . Bagaimana dengan puasa korang ? Semoga dipermudahkan urusan ibadah dibulan puasa ini. Biasa permulaan puasa mesti rajin bangun pagi , kalau dah dekat akhir-akhir ramadhan ni bukan main liat nak bangun sahur. Betul tak ? eleeh... bukan korang je ,, Lisa pun macam tu . Dah banyak kali terlepas sahur . Haih... tidur mati betul . Sampaila Lisa amalkan petua untuk mudah bangun sahur . 

Tips Cara Mudah Bangun Sahur 


Berikut beberapa tips yang mungkin korang boleh cuba untuk mudah bangun sahur .


1. Kunci alarm dan letakan jauh-jauh


Jika korang nak kunci alarm , pastikan letakkan jauh dari tangan korang. Bukan apa , nanti susah nak stop jadi nak taknak kena bangun tuk matikan alarm tu. Yes... Lisa dah kunci alarm sebanyak 4 kali . Dari 4.30 pagi , 4.45 pagi , 4.55 pagi , dan last pukul 5 pagi . Tapi itu la , Lisa ni jenis tidur mati .. boleh lak tak sedar untuk bangun sahur . Bangun-bangun dah azan subuh.  Memang la kuat puasa , aduhhh.. melepas pahala sahur ruginya  .

2. Minta bantuan orang rumah

Ni kalau duduk dengan keluarga , boleh la minta family yang lain untuk tolong kejutkan sahur. Kalau duduk rumah sewa atau bilik sewa nak tak nak kena cari jalan lain la . 

3. Jangan makan makanan berat

Mybe ye jugak la kot sebab lisa ritu makan kenyang sangat, jadi terlepas bangun sahur . 
So kalau ye pun makan kenyang kena la joging ke bersenam ke dulu sebelum tidur , tak pun susah sangat korang tawaf je Bazar ramadhan yang jual pakaian tu hahaa. 

4. Tidur lebih awal

Tidur lebih awal , bangun pun jadi lebih awal. Tak de la rasa lemau malas bangun . Boleh cuba ni . 

5 . Niatkan dalam hati

Segala sesuatu yang diniatkan dari dalam hati, akan berjalan dengan baik nantinya. Oleh karena itu korang boleh cuba niat dari dalam hati  untuk bangun pukul sekian, karena dengan niat akan dapat  tolong untuk bangun tepat waktu. 




6. Baca Al-fatihah dan tepuk 3 kali pada bantal .


Yang ni Lisa memang praktik kan sehari-hari . Sebelum tidur , baca surat Al-Fatihah dan kemudian tepuk-tepuk bantal sebanyak 3 kali .  Lepas tu baca niat puasa ramadhan  dan doa sebelum tidur . Menang akan bangun keesokan harinya untuk sahur . Seriously beb.. Lisa buat macam ni , kalau tak .. hmm terlajak bangun aih ...
  
Semoga tips-tips diatas boleh tolong korang untuk bangun sahur tepat waktunya . Selamat mencoba ! 

{ 9 comments.. read them below or add one }

dorsett pink dorsett pink June 14, 2017 at 2:29 PM
Bagus Tips ni... Saya pun awal awal dulu liat gak nak bangun pagi2, sekarang bila dah 2 minggu puasa ni, badan dah boleh adapt, so tepat 4.30 pagi mata automatik akan terbukak...
akubiomed akubiomed June 14, 2017 at 10:21 PM
Alhamdulillah belum terlepas lagi bersahur sebab dalam sahur itu ada keberkatan.
Miera Hassan Miera Hassan June 14, 2017 at 11:00 PM
no.1 selalu buat.. tapi sedar2 je, mesti dah terlepas sahur gak..tah bila masa bangun tutup alarm pun tak ingat..huhuhu
qaseh dalia qaseh dalia June 15, 2017 at 2:09 AM
selama ni sehari baru terlepas sahur haha
Eyqa Hasnan Eyqa Hasnan June 15, 2017 at 9:29 AM
Thank you lisa untuk tips superb berguna nie. Boleh praktikkan lagi..
mas saari mas saari June 15, 2017 at 11:34 AM
Akak sejak kahwin memang tak pernah missed sahur, kunci jam 4.30 terus bangun. Kalau lengah² alamatnya kebulurlah anak² dan suami, hehehee! Tapi tips ni bagus diamalkan untuk yang liat bangun tu.
Mama Kembar 3 Mama Kembar 3 June 16, 2017 at 8:49 PM
Akak pun kunci alarm banyak kali, selang 15 minit dari kul 4 pagi sampai lah kul 4.30. Kalau bunyi sekali ja takut tak terbangun hehe
Azhafizah Md Nor Azhafizah Md Nor June 18, 2017 at 11:56 AM
yang penting niat tu. inshaAllah Allah bantu. Alhamdulillah setakat ni masih bangun awal sahur.