NEW! CELCOM FIRST GOLD PLUS GBSHARE 44 GB

Assalamualaikum , agak lama tak berkongsi cerita tentang pelan celcom . Minggu lepas celcom dah keluar pelan baru , tapi semalam Lisa baru berkesempatan untuk pergi training. Jadi dah boleh story mory dengan korang la . Pelan  Celcom Postpaid  terbaru iaitu Celcom First Gold Plus GBShare dan Celcom First Platinum GBShare. Tiada split data (Weekday dan weekend)  , GB data Internet  lebih banyak , boleh share internet  ke subline , serta unlimited call to all network untuk supplementary . Macam menarik je . Jom Lisa story lebih detail ! 


CELCOM FIRST GOLD PLUS GBSHARE 


Untuk pelan Celcom First Gold Plus , menawarkan 40GB internet dengan 20GB internet untuk weekdays dan 20GB untuk weekend, secara detail korang boleh baca di artikel ni : CELCOM FIRST GOLD PLUS .  Apa yang berbeza dari pelan sebelum ini? Kali ini First Gold Plus GBShare 98 , kalian boleh share data dengan subline kalian . Bukan hotspot tau , tapi share ke bawah line dari mainline . Wah best la kan, contoh si emak tak guna banyak data.. anak yang guna banyak data.. boleh la transfer ke anak tu . Menarik bukan ? Bill pun tak separate , bill akan disatukan dengan main line , Kiranya main line + 2subline .


Apa yang dimaksudkan dengan GBShare ?  

untuk lebih paham.. boleh baca detail dibawah ini.


Kelebihan Celcom First Gold Plus GBSHARE 98


1. Nikmati 44 GB data internet dengan full kuota 24/7 setiaphari tanpa menunggu weekend dan weekday. 


2. Sharing Data dengan family plan , ada 2 jenis iaitu Group Sharing dan Allocated Sharing . Kalau sebelum ini 1 number Main Line hanya boleh gunakan data tu seorang, untuk pelan ini pulak boleh share dengan family yang mendaftar subline GBshare dibawah no. Main line atas tadi .





-Group Sharing : semua orang boleh gunakan GB kuota internet dari total 44GB untuk First Gold Platinum dengan sesuka hati . Ibarat pintu rumah tak kunci , maka semua orang boleh ambek  semua barang yang didalam tu . Siapa cepat guna banyak , dia dapat la.. yang last tak merasa gitu.

-Allocated Sharing ,,, Main line / Admin  boleh control penggunaan share ke 2 subline GBshare bawah  . Dah share tu boleh ambil balik kalau rasa GB Internet admin tak cukup .


Contoh ; PAGI , Ayah bagi kat along 10Gb dan Angah 10GB ... lepas tu ayah rasa macam tak cukup guna je ayah 20GB tu sebab guna untuk kerja .  so tengah hari tu ayah tarik semula GB kuota data internet yang dibagi ke Angah sebanyak 5Gb. Maknanya angah hanya boleh guna 5GB . Boleh bagi boleh tarik balik .



3. Unlimited call untuk supplementary kesemua rangkaian
Sebelum ini hanya free 2000 minit dan 2000 sms ke main line ,, 50 sms dan 50 minit call ke semua rangkaian. Tapi untuk yang baru ini supplementary atau GBShare boleh call unlimited tanpa had kesemua rangkaian. jimat banyak lah !

 Caj untuk sms /video call / mms : 20sen .

 4.Bill combine , maksudnya 3 bill akan disatukan Supplementary GBShare seharga rm48.00
Bill setiap bulan ialah rm194 (tidak termasuk gst ) : RM98 untuk mainline + 2 subline < 48+48> = rm RM 194.00 

Kelemahan :
*Celcom First Gold Plus GBShare hanya boleh apply untuk 1 admin dan terhad  2 Supplementary GBShare. Taklebih tak kurang.
*Untuk pendaftaran pun sama , kena terus daftar serentak ., jadi kena terus bayar rm194 (tak termasuk gst ) untuk number baru .



Cara Menggunakan  GBShare via MYcelcom POSTPAID apss . 


Oh ya lupa.. untuk check kuota data internet sebelum ini ialah dengan cara manual SMS  " BAL STATUS " ke 28882 caj 20sen kan ?  Sekarang ada apps untuk pengguna postpaid iaitu " MYcelcom POSTPAID apss " yang mudahkan kita untuk check bill , check penggunaan data dan log in online customer service tanpa dikenakan caj.  Cara untuk share data internet dari Main ke Supplementary pun guna apss ini . Mudah je kan ?

1. Muat turun aplikasi MYcelcom POSTPAID di Google Play atau App Store.
2. Log Masuk ke MYcelcom POSTPAID
3. Pilih  < First platinum with GBshare or First Gold Plus GBshare > dan klik " VIEW THIS NUMBER "
4. klik " MY SERVICES" dan pilih  " Manage Your Internet "
5. Klik " Confrim to enable allocated sharing " dan PROCEED " untuk bagi kuota internet .
6. pilih individu untuk memperuntukkan kuota internet .





Celcom FIRST PLATINUM GBShare


Untuk pelan ini pula celcom menawarkan kuota internet sebanyak 70GB untuk total keseluruhan . Supplementary masih sama boleh free call ke semua telco , yang membezakan dengan First Gold Plus GBshare ialah untuk Platinum boleh sub sampai 5 line dibawah. 


KELEBIHAN FIRST PLATINUM GBshare 
- Kuota internet up to 70GB 
- No split kuota , Full kuota internet dalam erti kuota tak asing weekend dan weekdays. 
- Boleh share data internet ke Supplementary . 
- Unlimited call untuk subline dan mainline . 
- Bill bercampur dengan Main Line . 
- Supplementary boleh tambah dari 2-5 number . 

Kelemahan : 
Walaupun untuk pelan First Platinum unlimited call dan sms tapi untuk supplementary tetap dikenakan caj 20sen ye . 





















{ 15 comments.. read them below or add one }

Julia Johari Julia Johari April 25, 2017 at 12:03 PM
Info lengkap bg pengguna celcom...terbaik lisa!
Unknown Unknown April 28, 2017 at 11:11 AM
maaf lisa. kurang faham bab supplementary line . kalau call apa2 nombor pun unlimited ke. or hanya unlimited bila call main line je.
Lisa Nurulain Lisa Nurulain April 29, 2017 at 2:03 PM
ya. unlimited call ke semua telco .. bkan to mainline sahaja mcm sebelum ini.
Ken1997 Ken1997 June 10, 2017 at 9:44 PM
Yang subline punya ada ke manfaat-manfaat seperti panggilan percuma dan social app percuma seperti WhatsApp?
Ban Lee Ban Lee June 13, 2017 at 10:43 PM
baiknya package atas bagi... tahun raya ini mesti nak tukar phone baru...
soiknya... siapa pernah ambil pelan ini? boleh share lagi ke?
Moon Skye Moon Skye June 13, 2017 at 10:44 PM
atas tu pelan rasa family package kot...
data banyak blh share dekat family secukuonya... bestnya... (h)
janeyap janeyap June 14, 2017 at 11:36 PM
Satu line nak bayar RM48, dan minimum dia nak 2 line, macam ini amat mahal
janeyap janeyap June 14, 2017 at 11:38 PM
selain itu, walaupun awak sudah bayar RM48, dia tak ada bagi u banyak extra data pun, 2gb saja
JenniferWong1992 JenniferWong1992 June 14, 2017 at 11:49 PM
macam ini amat berbaloi, kerana boleh share data yg tak guna habis dgn ahli keluaraga
GSCGSC June 15, 2017 at 9:59 AM
Line mcm siput... semlm sampai skrg data slow, line langsung tak blh call out/ in.
Ken1997 Ken1997 June 16, 2017 at 1:09 PM
Tak boleh fikir macam ni, bagaimanapun dia bagi 2gb extra utk extra line saja, tapi bila awak share dgn keluarga anda, setiap org masih ada 15gb utk guna... Oleh itu, harga ni amat rasional
Ken1997 Ken1997 June 16, 2017 at 1:12 PM
Dan sini cakap ada unlimited panggilan percuma kpd semua telco kan? Macam ni harga ni begitu berbaloi
Kuda Ku Kuda Ku June 16, 2017 at 6:36 PM
rasa tergantung mana tempat you guna...
aku di kuantan dan kl guna x ada masalah pun...
selagi pelan ni minat aku ialah tukar phone sama2 dgn keluarga... plan blh guna sementara dulu lagi...
Kuda Ku Kuda Ku June 16, 2017 at 6:37 PM
pakai jerr... blh share data jika x habis guna...
selagi sms dan call unlimited dah... apa risau lagi pun...
blh dpt smartphone yg FOC tu... hanya sampai akhir bulan jerrr...