Buah Tangan Wajib Beli kalau Pergi Sabah


Sabah , selain dari gunung Kinabalu , tempat menarik yang patut korang lawati jika berkunjung ke Sabah ialah Kundasang . Kalau oversea tu macam NewZeland la  , di sini pula terkenal denga nama Desa Cattke Dairy Farm , Kundasang . Tempat ni sejuk , dan boleh minum susu fresh dari dari ladang lembu . wahh,,,menarik bukan ?

TEMPAT MENARIK DI KUNDASANG

Kundasang ni banyak tempat menarik untuk dilawati . korang kena tinggal lama sikit la kalau bercuti ,, baru lah rasa puas berjalan . Bagi mereka yang berada lebih dari sehari di Kundasang, boleh la pilih dan tambah destinasi untuk dilawati. Nah Lisa bagi senarai beberapa tempat yang menarik di Kundasang :-

-Kinabalu National Park  - Kundasang
-Desa Cattle Dairy Farm - Kundasang
-Tagal Fish Sg Moroli Kg Luanti - Ranau
-Poring Hot Spring - Ranau
-Rumah Terbalik - Kota Kinabalu*
-Kundasang War Memorial
-Ladang Teh Sabah
-Pasar di Pekan Kundasang
-Mesilau Nature Park
-Strawberry Mesilau Park



Sabah juga terkenal denga makanan Seafood yang fresh dan murah. Ermm..murah tu kena pandai cari tempat la  rasanya . Semakin dekat dengan laut lagi la murah . Lobster , ketam nipah . udang , sotong , ikan.. perghh.. rasa memang terbaikk la kalau dimasak fresh dari laut. Syurga makanan bagi penggemar seafood terutama ketam nipah , Lisa la tu .. hahaha. 

LOBSTER Merah , harga dalam RM 200-300 . 

Jajan apa yang best kalau pergi SABAH ?

Dah jalan-jalan mesti la kena beli buah tangan, ye dak ! Jajan ni maksudnya makanan , kira macam buah tangan berupa makanan gitu. Boleh tahan banyak juga la jajan yang boleh korang dapati di Sabah . Buah tagan wajib beli kalau pergi Sabah,  Diantaranya :-
*Amplang
*Mutiara Asli
*Ikan Bilis
*Ikan Masin
*Coconut Yogurt
*Kuih Cincin
*Buah Tarap
dan masih banyak lagi sebenarnya .




Tada,,, cantik kan.. kan.. kan..? rantai dan gelang mutiara buah tangan dari Sabah tempoh hari . Dalam cerita LEGENDS OF THE BLUE SEA tu , mutiara ni sebenarnya airmata ikan duyung . warna putih untuk air mata kesedihan dan warna pink tu pula air mata kebahagiaan. Mungkin mutiara ni airmata Sae Wa kot . haha jauhnya Lisa merepek, kalau dari Korea boleh la.. ni dari Sabah ..jauh bebenor. 

Lisa dapat satu set , dah macam Datin Rosmah pulak . Tengah bayangkan pakai kasut tinggi , pakai rantai ni , pakai gelang ni , ditambah bawa beg prada. Perghh.. dah macam adik beradik . Jadilah .. ala-ala datin gitu . 

Rantai dan gelang ni cantik , jatuh cinta gue dibuatnya . Warna ni yang pilih ummi mr. Hati Batu , dah ritu Mr Hati Batu tanya kat kita nak warna yang macam mana , mana la Lisa tahu , sebab tu suruh dia tanya Ummi  hahah betul-betul tanya pulak . Tapi okay la kan warna ni cantik sesuai dengan kulit Lisa yang putih gebus bak salji .  Pandai betul dia agak-agak panjang rantai and gelang ni , boleh ngam bila Lisa pakai . Tererrr seh, 






TIPS MEMILIH MUTIARA ASLI .
Kalau nak bezakan mana satu mutiara yang original dengan yang tiruan , korang ambek mutiara tu dan bakar. Kalau tiruan mesti meleleh dah ,,, kalau yang asli ni dia bentuk dan warna akan kekal . 

Yang ni pula jajan dari Kuching Sarawak .  dapat keychain dan pemotong kuku. Sebenarnya ada lagi satu tshit . Lupa nak keluarkan . ..  Jalan makan angin hasrus la minta tshirt . Heeeee... 


Banyak lagi sebenarnya souvenir dari beberapa buah negara ,,, wait to next artikel ya.. See you ....

{ 12 comments.. read them below or add one }

alin alin March 23, 2017 at 1:50 PM
bangga jadi anak sabah :) hi lisa, saya singgah :)
dedauncomel.com dedauncomel.com March 25, 2017 at 3:51 PM
Bestnya jalan2.. Antara makanan yang paling saya suka kat Sabah ialah tuhau dan ambuyat. Sedap sebab rare.

Kalau nak makanan laut yang murah2 dan besar2 kat Tawau/Semporna memang banyak.

Sedapp
Lisa Nurulain Lisa Nurulain April 9, 2017 at 12:47 PM
cantik kan.. suka sangat dengan pearl ni . lawaaa
Lisa Nurulain Lisa Nurulain April 9, 2017 at 12:47 PM
wah pergi sabah nti leh la alin bawa jalan2.. hehe
Lisa Nurulain Lisa Nurulain April 9, 2017 at 12:48 PM
kan... untung sangat dapat mutiara.. terharu
Lisa Nurulain Lisa Nurulain April 9, 2017 at 12:48 PM
ambuyat tu mmg makanan yang mesti cuba tu
Lisa Nurulain Lisa Nurulain April 9, 2017 at 12:49 PM
cantik lagi sebab lisa yang pakai kan... hihi