Turun 2 Kilogram Dalam Seminggu

Turun 2 Kilogram Dalam Seminggu 


Benda paling senang di dunia ialah naikkan berat badan ., sedangkan untuk kurus pula susah bukan kemahin . ,memang la banyak produk dijual di pasaran. Masalahnya .. betul ke berkesan ? elok tak tuk badan kita dikemudian nanti , contoh makan ubat-ubat ni biasa akan effect di buah pinggang . Lisa pula jenis yang senang naik senang turun . But lately ni dah terbabas lebih berat badan pula , stay on 48kg.. terlajak banyak dah tu . Biasanya 42-44kg je sebab dengan ketinggian yang cenonet ni .. berat tu ideal je bukan kurus kering like playwood ya. Tak boleh jadi ni , kena turunkan berat badan juga ! Dan yea.. Lisa berjaya turunkan berat badan 2kg dalam masa seminggu je . Nak tau tips ? ha.. Lisa ulas kat bawah ni ye. 

Cara Turunkan Berat Badan Dengan Mudah 

Dah selalu kena tegur dengan kawan dan customer , buat Lisa ambil keputusan untuk turunkan berat badan . Boss pun selalu cakap Lisa dah gemuk la  , babat la.. hmm stress betul ! Hahah rasa berat ni tak cecah 50Kg lagi pun . Harap petua dibawah ini akan berguna untuk kalian ye untuk turunkan berat badan , bukan tuk kurus.. tapi untuk sihat !!



1. JOGGING
Biasa Lisa buat dekat tasik tu je . 1 pusingan sama dengan 1KM , kalau 5 pusingan dah 5KM , Fuh.. tapi buatla pemanasan dulu ye jangan terus joging . Kang sakit pula kaki tu . Joging boleh ganti dengan senaman dirumah .Nak lebih excited.. korang buka la youtube. Nak berzumba ke senam ke aerobik ke ..haa buatla. Dalam rumah tu kalau nak terguling-guling pun tak da orang tengok . 



2. EAT CLEAN .

Lebih kurang macam diet la , tapi bukan terus tak ambik makanan . Makan sayur dan jangan makan ayam , dan daging .  Banyakkan makanan berserat, tapi sebelum tu check la dulu tekanan darah tu tinggi , rendah atau normal . Effect juga la sebab kena jaga pantang larang juga sayur yang boleh makan untuk penghidap darah rendah atau tinggi .Kang pengsan macam Lisa aritu . Hahaha.. konon nak juicy celeri and lemon , sekali tu terus berpinar mata pening .. rupanya ada darah rendah .

3. Say No to Sugar.
Ya.. Lisa tinggalkan semua makanan dan minuman yang mengandung gula , kecuali nasi . Selama ni lisa memang kurangkan gula. Tahukah ands 'Gula' penyebab berat badan cepat naik tau , selain untuk turunkan berat .. Lisa juga nak buat cara hidup sihat.

Jadual pemakanan Lisa :
•Pagi minum air suam atau air ephyra
•Tengah hari lunch dengan sebiji epal.

•Malam pulak Lisa makan Nasi dengan sayur. Nasi ambil 3 sudu makan tu jek, pastu sayur  . Telur , ikan .korang boleh makan .. tapi jangan la makan berlebihan . Ambil secukupnya sudah .


#EATCLEAN : Bukan makan makanan yang bersih je tau. ...sebab ada yang ingat eat clean ni tak makan makanan yang dijual di gerai tepi jalan or restoran yang tak de sijil kebersihan "A" . 

Apa itu Eat Clean ? 


Eatclean tu sengaja menghindari makanan tertentu dan memilih pola makan yang jauh lebih alami dan sehat, contoh makan syur dan makan buah . Kurangkan makan daging , ayam or asid tinggi contohnya seafood . Tak makan makanan berlemak atau kurangkan garam dalam masakan .


Dalam jamuan makan malam aritu , Lisa tak makan ketam bukan sebab kotor or tak tau cara siang or masak tu bersih ke tidak.. tapi sebab memang dalam proses eat clean tak makan makanan berasid .,daging or ayam .  Saya bukan OCD haha  

Bila kau dah biasa makan makanan eat clean , nak makan makanan seafood pun dah tak lalu . Bayangkan ketam nipah masak black papper depan mata (makanan peberet ) .. just tengok je.... tengok je.. selama ni 2 3 ekor ketam nipah boleh habis . Hahahaha.. adeh

Dan hasilnya , dalam 5 hari berat Lisa dah turun sebanyak 2 kg. Tak sangka pulak dapat turun sampai macam tu sekali. Bukan diet , tapi jaga pemakanan . Buat semampunya ,dan jangan terlalu paksakan diri. Tanamlah niat nak sihat , insyaallah boleh . Rasa badan dah selesa dan sihat, korang nak makan apa pun boleh.. tapi lepas makan kena buat eatclean semula la. Sekali sekala makan makanan daging , ayam ,seafood tu boleh.. as long as tak memudaratkan .

Detox pun boleh bersihkan dalaman tubuh kita , sisa-sisa kotoran dalam tubuh yang bersarang bertahun-tahun  . Tips-tips dan resepi detox korang boleh tengok DISINI . Lisa tak boleh buat detox , darah rendah..  dah try aritu .. nak buat juicy air detox.. hasilnya darah lagi rendah . sebab tu stop buat dan tukar ke eat clean atas tadi . 



Selamat mencoba hidup secara sihat . 

Nak tengok sangat ye ke aku ni slim ? 


tengok je la di instagram : @Mawar_biru89
dan Facebook : @Lisa Nurul Ain 




{ 14 comments.. read them below or add one }

Nurul Syahirah Nurul Syahirah January 7, 2017 at 8:01 PM
hahaha.. kalau la turunkan berat badan ni benda senang.. >.<"
Bahrain Bahrain January 7, 2017 at 11:31 PM
Tahniah... itu baru seminggu kalau sebulan mesti dah turun 4kg/
shiqeen sattar shiqeen sattar January 8, 2017 at 9:01 AM
cepat gak ye turun 2 kg dlm masa 5 hari
siti hazreen siti hazreen January 8, 2017 at 10:01 PM
wah...tahniah, 2kg tu banyak...chaiyuk2
YieN YieN January 9, 2017 at 4:46 PM
Setuju.. Sy aritu turun 13kg amalkan mcm ni je :)
ruggedmom ruggedmom January 15, 2017 at 10:32 PM
Matilanakkk kena makan epal je
Lisa Nurulain Lisa Nurulain April 11, 2017 at 12:56 PM
tak semua orang boleh . hihihi
Lisa Nurulain Lisa Nurulain April 11, 2017 at 12:56 PM
hahah itula.. ikutkan nak buat sebulan tpi tengok balik ..kurus sangat mcm tk ok pulak
Lisa Nurulain Lisa Nurulain April 11, 2017 at 12:56 PM
heheh tk makan gula memang cpt kurus.,. tapi nasi makan lagi
Lisa Nurulain Lisa Nurulain April 11, 2017 at 12:57 PM
Hahahah.. ok la tu kak. boleh gntikan dengna yang lain