Cara Merawat Resdung

Assalamulaikum ! Resdung ,  penyakit ni memang sangat mengganggu sebab kita terhad makan , tak boleh makan seafood ,belacan ,  makanan berminyak.. banyak lagi la . Oh.. patut la setiap kali Lisa pelawa makan sambal belacan dia tak nak ! Sebab takut gatal katanya . Lisa sendiri pun ada resdung , tapi tak teruk la sebab dah pernah buat rawatan guna facial sebelum ini . Kali ini lisa akan kongsikan  berberapa cara merawat  atau mengatasi resdung . 

Cara Merawat Resdung

Semua orang ada resdung ,walaupun tak teruk tapi perlu dirawat juga. Apa yang lebih menakutkan, jika dibiarkan tanpa sebarang rawatan, resdung sebenarnya boleh mengundang maut akibat masalah komplikasi pada otak. Nah Lisa bagitau petua atau merawat resdung dengan mudah menggunakan bahan semula jadi . 

1. WAP Air Hangat
If korang tak boleh tahan menghirup wap, boleh cuba petua kedua iaitu mampatkan pipi dengan air hangat. Panaskan air, lalu diamkan hingga hangat. Celupkan tuala ke dalam air, lalu peras airnya. Letakkan tuala untuk menutupi wajah korang.



2 . Aloe Vera
Aloe vera ,selain untuk luka..juga menghaluskan kulit. Aloevera juga mampu untuk ubati resdung tau.  Cara pakainya adalah dengan menitiskan lendir aloevera  pada hidung. Agar lebih berkesan, minumlah rebusan aloevera secara teratur.


3. Limau Nipis dan Daun Pandan
Petua hilangkan resdung tradisional selanjutnya ialah memakai campuran limau nipis dan daun pandan.Caranya : Hiris halus-halus daun pandan secukupnya . Peras buah limau hingga menghasilkan air limau yang banyak, saring dan pisahkan bijinya. campur air perasan limau denga daun pandan. Ramas daun pandan beberapa minit sehingga air berubah kehijauan. Tapiskan sampai tertinggal air saja. Basuh atau cuci muka terlebih dahulu.Basuhkan air tadi ke wajah korang, elakkan terkena mata atau bibir.Tunggu wajah kering lalu sapukan lagi. Lakukan setiap 3 jam untuk hasil yang lebih baik.
Selepas berakhir, cuci wajah dengan air biasa.
Tapi cara ini tak sesuai untuk budak , sebab pedih ! 


4. Cuka Epal dan Madu
Petua menghilangkan resdung semulajadi selanjutnya adalah memakai cuka epal dan madu.
Ambil tiga sudu makan cuka epal, masukkan ke secawan air panas atau teh.
Tambah limau dan madu secukupnya, lalu minum tiga kali sehari.

5. Ubat Resdung Herba , ASMAK HERBS Kapsul Penawar Resdung

Beberapa cara diatas mesti agak leceh sikitkan ? banyak pula nak kena buat . Kalau korang takda masa tuk semua tu , Apakata korang try ASMAK HERBS -kapsul penawar resdung . Lisa dah try , dan now... tak rasa bersin-bersin sepanjang masa kalau kena habuk atau cuaca sejuk . Kelebihan yang ada pada Asmak ni , mudah dibawa kemana-mana , Tak leceh , serta uabt resdung ni dibuat dari herba jadi selamat digunakan . Tiada bahan kimia atau stereoid.


ASMAK HERBS - Diperbuat dari herba terpilih menggunakan KAPSUL HALALGEL bersih dan suci bagi membantu melegakan resdung seawal 3 hingga 14 hari produk muslim bertaraf GMP 


Cara makan Asmak Herbs - Kapsul Penawar Resdung 

-Dua biji pagi
-Dua biji malam
Jika resdung yang teruk,tambahan dua biji tengahari. 
Banyakkan minum air masak , dan bila dah semakin baik,makan bila perlu sahaja ,Jimat. 😊
NOTA ASMAK HERBS SESUAI DARI UMUR 3 TAHUN KE ATAS KECUALI IBU MENGANDUNG


GEJALA RESDUNG

•Sering mengalami hidung tersumbat
•Mempunyai lendir dari hidung dan tekak
•Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
•Sakit tekak berpanjangan dan berulang
•Gejala alahan hidung seperti kerap bersin dan gatal hidung terutamanya pada waktu pagi
•Kulit kepala berkelumumur, gatal dan rambut gugur
•Sering berasa sakit kepala, pening dan migrain
•Demam atau rasa tidak sedap badan yg berpanjangan

Pantang Larang Pemakanan Bagi Orang Menghidap Penyakit Resdung 

Elakkan daripada memelihara binatang berbulu kat dalam rumah seperti kucing dan arnab. Jangan menggunakan sarung bantal, cadar dan selimut yang diperbuat daripada bulu binatang. Kalau korang nak kemas rumah, pakailah penutup hidung! Selalulah mencuci dan menjaga kebersihan muka .
Kalau ada alahan terhadap jenis makanan tertentu (contohnya makanan laut), janganlah makan makanan tu.. kalau gatal kang baru padan muka diri sendiri. 



Lisa lebih prefer kapsul , sebab senang telan. Kalu sirap ke powder memang tak boleh masuk tekak.. Tak reti sebenarnya . Hahahhaa.. Asmak Herbs dibuat dari akar mengkunyit , akar serapat juga lada sulah . 


Insyaallah,  Asmak Herbs penawar dari resdung yang mengganggu korang selama ini. 

REVIEW LISA : After makan 3 hari ni, memang dah jarang bersin atau sakit kepala . Apalagi time sejuk macam ni . Keberkesanan ni depends kepada resdung tu kuat sangat atau biasa-biasa ye , serta tindak balas tubuh orang tu tak sama  . Lisa jenis resdung biasa dan tak begitu mengganggu , jaga pemakanan paling penting tau . 

HARGA ASMAK HERBS .

Tak mahal.. hanya RM39 sahaja untuk kapsul sebanyak 30 biji ini. Harga asal RM46.00 , sementara ada promo tu kalian boleh la beli laju-laju .


Sekiranya berminat nak mencuba pil resdung ini,boleh ke link di bawah atau hubungi terus  : 

Hotline HQ : 019 - 970 8897
Website rasmi syarikat : http://mham.com.my/


Ig : mham.sdnbhd

Fb Page : Ubat Resdung Herba

6 comments.. read them below or add one

Shiqeen Sattar Shiqeen Sattar January 6, 2017 at 1:33 PM
SS pun tgh cuba asmak herbs... bagus kesannya cepat!
Mama Kembar 3 Mama Kembar 3 January 6, 2017 at 1:39 PM
Akak pun dah guna, Alhamdulillah serasi. Tgh semput makan Asmak Herbs rasa lapang dada, suka sangat!
Nina Mirza Nina Mirza January 6, 2017 at 4:09 PM
Cam best jer... harga pun berpatutan
Nadia Johari Nadia Johari January 6, 2017 at 8:49 PM
Bagus ade ubat macam ni..telan je
Umminani Umminani January 8, 2017 at 6:54 AM
Bagus utk yg ada resdung ni.
YB Shehan YB Shehan January 10, 2017 at 5:20 PM
wow.. ada harga promo. cam best je nih..