Resepi Puding Chia Seed

Tips Kekal Bertenaga Ketika Puasa  || Dah masuk hari kedua di bulan ramadan ni , Macam mana dengan puasa kalian ? Still bertahan atau dah mula rasa pening ? pening ini biasa la .. sebab tubuh kurang air . Tenaga pula banyak guna . Jangan risau , Lisa bagi tips untuk kekalkan tenaga kalian ketika berpuasa . Dijamin kalian tak akan rasa haus atau weak . Salah satunya makan Chia seed .. bukan chia..chiaa chia.. tag line tu ye .. tapi sejenis bijirin yang berkhasiat untuk menambah air dalam tubuh . Chia seed boleh dibeli dimana-mana pasaraya .


Tips bertenaga sepanjang puasa dengan Chia Seed


Cara buat air ni mudah je .. semudah abc ..
1. Masukkan 2 sudu Chia Seed ke dalam air kosong bersuhu bilik.
2. Biarkan selama lebih dari 30 minit. Lebih lama lebih bagus.
3. Chia Seed akan kembang seperti biji selasih.
4. Minum.

Air tersimpan di dalam Chia Seed. Ia akan terkeluar sedikit demi sedikit. Seterusnya membekalkan air sepanjang tempoh berpuasa. Perut terasa penuh. Kenyang dan bertenaga sampai ke petang .

tips kekal bertenaga ketika puasa


Resepi  puding chia seed. 

Bahan-bahan : 
2 1/2 cawan susu tanpa gula
1/2 cawan ceri,
1/2 sudu teh buah pelaga tanah
1 sudu teh sweetleaf Stevia
1 sudu teh ekstrak vanila
1/2 cawan biji chia

Untuk krim gajus:
1/4 cawan gajus
1/4 cawan ceri,
2 sudu besar air sejuk
1/4 sudu teh ekstrak vanila
1/8 sudu teh sweetleaf Stevia

Cara Memasak;
Campuran susu, ceri, buah pelaga, Stevia dan vanila bersama-sama kisar hingga sebati. Tuangkan campuran ceri lebih bijirin chia dan pukul sehingga sebati. Biarkan rehat selama 5 minit kemudian kacau lagi. Selepas 10 minit, kacau lagi. Tutup dan sejukkan sekurang-kurangnya 3 jam atau semalaman.
Rendamkan cashews (gajus) dalam air dan juga dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 3 jam atau semalaman.

Untuk membuat krim, masukkan ceri dalam blender  dan kisar. Tuang dan bilas cashews yang direndam dan tambahkan dalam pengisar bersama-sama dengan air sejuk. Kisar sehingga cashews cair, dan mempunyai tekstur yang licin. Tambahkan vanila dan Stevia dan blend hingga sebati.



3 ulasan

Tak tau pernah makan ke tak chia seeds ni.. Kalau biji selasih pernahla. Nanti nak kena try cari nampak gaya..
RosmizaAli.Com


EmoticonEmoticon