CARA ATASI MASALAH SKRIN BIRU KOMPUTER

CARA ATASI MASALAH SKRIN BIRU KOMPUTER  | Pernah tak kalian mengalami masalah seperti ketika kalian sedang menggunakan komputer , kemudian tiba-tiba screen komputer atau laptop berubah menjadi Blue Screen ? Haa ini lah yang berlaku pasa komputer di tempat kerja Lisa . Semalam dan beberapa minggu sebelum ini. Dah hantar repair ke kedai komputer belakang tempat kerja Lisa , sayangnya mereka hanya cuci CPU sahaja. aiyark..hahah lepas 2 minggu skrin jadi biru semula .

Almaklumlah PC tua dah , since 2009 .. tapi setakat wat kerja ringan and balas email je pun dah semput .Sakit-sakitan ... Kalian pasti pernah rasa macam ini kan ? konfem pening kepala dan menggelabah . Dan apa yang kalian akan lakukan jika berlaku skrin biru pada komputer ? Call tehnisen ? terus tekan switch Off ? Atau menangis ? ehhh i feell u..

#Dulu kawan Lisa pernah ajar macam mana cara untuk atasi masalah tersebut. Dah takeaction dengan menulis cantik-cantik dibuku . Namun sayangnya lupa pula mana simpan buku tersebut. Tanya semula dekat kawan tu , diapun dah lupa .. sebab lama tak pegang komputer . Main android je sekarang dia.
#cari kawan kedua : pandai bab IT juga, tapi Lisa tanya timing yang salah  time dia bangun tidur. Memang mamai la .. dia jawap ade satu software tapi diapun lupa. Kena tengok komputer.
#Nak tanya kepada mr hati batu , dia sedang holiday kat langkawi pulak.
Akhirnyaa.. Lisa cari di google. Cari tutorial dan info, kena gigih cari mana yang senang paham. Kalau tak nanti salah delete file , komputer tak boleh guna pulak.


Caranya : cari virus yang menyerang komputer dan kemudian buang .
shutdown komputer dengan menekan butang F8 , kemudian pilih safemode. Dan ikuti langkah seperti dalam entri CARA MEMPERBAIKI MASALAH SKRIN BIRU

Dan Yayyyy ! Berjaya juga Lisa atasi masalah skrin biru atau Blue SCreen on PC . Dengan bangga pada diri sendiri padahal hal kecil je pun. Tulisan besar gedabak oi ! macam ape-ape je ntah sebab kembali kepada normal PC. Windows XP paham-paham la ya. Selepas cari, try dan error selesai sudah masalah Lisa dengan komputer. Mentang-mentang la suka dengan Mawar Biru , Skrin Komputer terikut Biru pulak!

2 ulasan

hai...assalamualaikum...blogwalking...done to follow here...harap sudi sudi yaya :) www.yayacendana.com

Good info... :)


Salam.. haii.. jemput join giveaway saya ye.. ParodyMe : 1st Giveaway By DRAMATIC UNIC dengan hadiah wang tunai keseluruhan bernilai RM350 untuk direbut..!! Jom ajak ramai-ramai join.. jomm.. jommm..!! tQ so much... :)


EmoticonEmoticon