Cabaran hari ke 7 : Pentingnya Pendidikan bagi saya

 http://ts4.mm.bing.net/th?id=HN.607994698826189423&pid=15.1 
 Cabaran 30 Hari : Task ke 7 : Pentingnya Pendidikan bagi saya

Pentingnya Pendidikan Bagi Saya : Zaman sekarang pendidikan memang penting untuk semua orang . Apalagi untuk pekerjaan . Semua company akan memilih berdasarkan level pendidikan dan juga pengalaman bekerja . Tapi Pendidikan bukan hanya berupa sijil atau tittle Diploma , Degree, Master. Pendidikan boleh diperolehi dari membaca atau ilmu dari sekeliling kita. Sama ada niat atau tak ada niat ,itu terpulang pada individu memasing .

Macam Lisa , reti bercakap dan mendengar bahasa mandarin . Bukan sebab Lisa sekolah di Sekolah Chinese ataupon Keturunan Chinese eh. Sebab Lisa mula-mula kerja di tempat kerja sekarang ni , Lisa ditempatkan di cawangan yang kesemua staff  tu chinese. Nak tak nak kena hadam dan belajar bahasa mereka. Hari-hari dengar mereka berbual potpet potpet.. tapi tak paham apa yang mereka cakap, kutuk ka ? puji ka ? borak kosong ka? haa.. sebab tu la .. belajar skit-sikit dan lama-lama mulalah paham . Best jugak paham bahasa diorang , Sebab mereka tak leh nak kutuk kita . HAhahaa,,, apalagi kat kedai-kedai chinese ni .. takde la kita kena tipu. Pastu kalau tetibe ade customer yang takpaham dengan bahasa melayu  boleh la explain dengan bahasa mandarin kat mereka. (walaupon mereka hidup diMalaysia seharusnya nak tak nak kena belajar juga BM . Lain lah kalau mereka duduk kat Hongkong ,Taiwan , atau CINA . )
 Kalau lisa ade kesempatan , Lisa nak sambung belajar jugak . Bak kata pepatah ..
 Belajarlah walau sampai ke negara Cina 


7 ulasan

wah lisa boleh tolong brush mandarin akak sekali ni...

haha gila ehh nina gila ke :o nti akk ajar yeee

teringin jugak nak belajar bahasa mandarin. satu advantage untuk senang dapat kerja..

Boleh belajar slow2 dear... try bkwan ng cina :)


EmoticonEmoticon