Rumah Tangga Tanpa kematangan adalah satu kerugian
Perkahwinan,bukan  melibatkan semata-mata dua orang sahaja. Lelaki dan perempuan yang mahu berkahwin . Perkahwinan itu, melibatkan saya dan orang yang saya cintai, keluarga saya dan keluarga mereka.
Saya akan berkahwin dengan tunang saya , dan seluruh keluarganya . Buat tunang saya , dia kan berkahwin dengan saya dan seluruh keluarga saya. Bukan satu hati yang mahu dijaga , jumlahnya banyak .

Kematangan adalah perkara yang membuatkan kita mampu memimpin orang lain . Maka rumah tangga tanpa kematangan mengakibatkan suami tidak mampu memimpin isteri, dan isteri tidak mampu memimpin suami kearah kebenaran dan kebaikan . Ini menyebabkan ibu dan bapa tidak mampu berhadapan dengan sikap anak-anak dan tidak mampu memimpin mereka kearah kebenaran.

Kematangan adalah perkara yang membuahkan rasa lapang dada ,rasa bertolak ansur dan rasa tenang ketika berhadapan masalah. Maka rumah tangga tanpa kematangan , hanya menanti perbalahan , ujian ,serta cabaran ,bagi memecahkan dan merobohkannya.

Kematangan , perkara yang membuat kita belajar mencari ilmu dengan bersungguh-sungguh ,rasa kurang ,rasa merendah diri,dan rasa mahu memperbaiki kesilapan . Rumah tangga yang didirikan orang yang tidak matang ibarat kapal yang dinakhodai oleh mereka yang tidak punya ilmu berkenaan . sekadar menanti karam di tengah lautan .

 #HilalAsraf


{ 7 comments.. read them below or add one }

Nadia Johari Nadia Johari June 4, 2014 at 11:37 PM
Perkhwinan perlu ade mental dan fizikal..baru boleh control semua
ejulz ejulz July 7, 2014 at 1:49 AM
follower ke 80 sini.. :)

semoga dianugerahkan rumah tangga dengan kematangan suatu hari nnti.. :)
ejulz ejulz July 7, 2014 at 1:50 AM
follower ke 80 :)

semoga dianugerahkan rumah tangga dgn kematangan suatu hari nnti.. :)
Jaja Sutera Jaja Sutera July 7, 2014 at 3:34 PM
Salam...saya datang dari Segmen RM 1000 by Emas Putih .. done follow..jempot lah ke blog sy & follow ^_^

Salam perkenalan dan Salam Ramadhan

http://jajasutera.blogspot.com/2014/07/giveaway-cash-rm100-by-emas-putih.html