Akhir cerita Nana





Hidup itu indah sebab hidup adalah anugerah dari Yang Maha Pencipta. Manusia diciptakan berpasang -pasang . Dimana ada malam, disitu ada siang. Jika ada hujan, disitu ada terik matahari . JIka ada kesedihan, tersembunyi kebahagiaan dibelakangnya . Kita harus bersabar ,Walaupon terkadang kita harus menempuh liku-liku badai kehidupan yang tak kita inginkan.



 Aku rebahkan badan diatas katil setibanya sampai dirumah . Terpandang foto kenangan dengan family dikampung , mak,abah,kak, anak buah . Rindu bertandang dalam hati. Lambat lagi cuti lama untuk balik kampung . Hurm.. menitis air mata , tanganku pon bergerak untuk mengambil Album kenangan masa dulu aku dikampung.

**
"Kak Nana..kak Nana... ade orang bagi bunga ini untuk kak Nana " cakap rizky
"Bunga? sape yang bagi rizky? "
"Dia cakap kawan kak Nana dari jauh ,Dia ada diluar rumah.Dia cakap suruh kak Nana buka Card dalam bunga tu,nanti kak Nana tahu siapa dia "
"Bagi Kak Nana bunga tu, silap orang lah kot .hurm.."

--"Hey sayang ..Bie rindu sayang . Maaflah selama ini Bie buzy dengan kerja outstation bie sampai abaikan sayang . Bie ada kat luar tunggu sayang .

Love you and i'm waiting you.
--ilham--

Hati melompat gembira selepas membaca card dalam rangkaian bunga itu,cepat-cepat aku bersiap jumpa dia . Bagai anak kecil yang mendapat teddy bear..rasa bahagia tak terucap.

"Bie, i miss u so much . hampir satu tahun kita tak jumpa "
"Maafkan bie sayang, Bie buzy sangat-sangat dengan kerja bie. Sekarang bie kan datang , mak dan ayah mana? Bie ada bawa oleh-oleh untuk mereka. "
"Mak and ayah sedang tidur, nak Nana kejutkan ke bie? "
"Eh...tak pe lah macam tu biarkan mereka berehat. okay lah sayang ..Bie nak balik dulu ya. Esok kita keluar jalan .okayh. bie ambil sayang pukul 2petang . Miss u sayang "
"Okayh bie .. "

"amboi amboi..kakak Nana esok nak berdating. hehehehe"
" ish..rizky..mana ada! kak Nana esok nak temankan abg Ilham makan je lah sayang "
"eleh... malu lah tu kan ,tengok muka tu dah merah .hehehehhe..."

Aku gembira,akhirnya jumpa dengan orang yang aku sayang selepas satu tahun kami tidak bersua muka disebabkan kerja yang memaksa kami untuk duduk berjauhan . Esok kami akan berjalan-jalan dan dia akan bawa aku kerumah parent's dia..untuk .... argh... aku tak mahu nak berangan tinggi-tinggi,takut terjatuh nanti .

Suasana taman yang riuh dengan budak-budak bermain di Playground dengan pengawasan orang tua mereka. Seronok memandang mereka bermain-main, tertawa,tanpa beban.Kicauan burung yang hinggap didahan pokok tepi taman . Indahnya petang ini ,menenangkan hatiku yang sedang berdebar-debar sebelum menuju di rumah orang tua Ilham .Kakiku mengigil ,debaran jantungku pon semakin berdetak laju. Kenapalah dengan aku ini, jumpa orang je pon bukan nak bawa  masuk penjara. Bibirku sedikit berceloteh sekali sekala. sedangkan kulihat Ilham hanya tersenyum memandang perangai ku . Aish...  boleh pulak dia buat macam tu .huh, tak tahu ke apa yang sedang aku rasakan sekarang ini.Pintu rumah itu dibuka dan aku macam cinderella yang masuk dalam sebuah istana. Cewah,,, berangan lagi kan, ok... sahaja nak kurangkan nervous. Dengan senyum ikhlas aku bagi salam kepada Orang tua Ilham ,

"Assalamualaikum ,makcik..pakcik.. "
"waalaikumussalam Nana,.. masuk lah . " (senyuman manis terukir dibibir mereka ,ku raih tangan cik Fatimah dan ku cium tangan sebagai tanda hormat kepada dia )
"Nana,.. Lama tak datang sini. Sekarang dah semakin berseri je makcik tengok . atau..berseri sebab Ilham dah kembali kesini semula ya. "
"Sama sahaja lah makcik, Nana biasa-biasa sahaja, terima kasih ." (senyum menutup malu )
"Umi... janganlah cakap macam tu. kesian tengok pipi Nana dah merah " kata Pakcik yussof ayah ilham .
"Dia dah semakin Cantik kan Umi.. tak salah Ilham cari calon menantu untuk Umi and Ayah "
aduhai..malunya,,tapi hati berbunga-bunga. apakah ?..
"Nana..sebenarnya kami merancang akan merisik Nana dalam masa terdekat ini, hujung minggu ini makcik dan pakcik akan datang rumah Nana membawa rombongan untuk masuk meminang . Nana setuju atau tidak ?"
"Nanti Nana bagitahu mak and ayah yang makcik and pakcik minggu depan akan datang rumah " aku menjawap sambil tersenyum ,menganggukkan kepala sebagai tanda aku setuju dengan apa yang mereka katakan.  dan aku pon  tertunduk malu .



**
Tudung merah jambu selaras dengan baju kurung yang aku kenakan dihari pertunangan ini . merah bibirku semerah buah delima . Bulu mata yang melentik, pipi yang memerah jambu .cantik.. satu kata yang aku dengar dari mak ketika masuk dalam bilik ku .
suasana riuh ramai memenuhi ruang tamu  rumah . Gurau senda tawa terdengar dari bibir beberapa tetamu yang datang . Orang tua Ilham dan rombongan telah pon tiba 30 minute tadi. Dan tibalah masa untuk menyarungkan cincin sebagai tanda aku telah dirisik oleh orang  yang bernama Ilham. Cincin itu telah tersarung dijari manis . Alhamdulillah , setelah 3tahun menjalin hubungan .Hari ini kami bertunang dan satu langkah lagi kami akan dipersatukan dengan jalan yang Allah halalkan untuk kami bersatu .Terdengar lagu tajuk penghujung cintaku by pasha ungu ..tanda Ilham menghantar satu message.,
"Sayang ,,awak sungguh cantik hari ini. bertuah Bie dapatkan hati sayang. Satu langkah lagi kita untuk bersatu. Harap masa boleh cepat berlalu. i love u sayang "
aku tersenyum dan membalas " sabar bie..pasti akan tiba masa itu. "
  pukul 5 petang para tetamu pon beredar dan kembali pulang kerumah masing-masing  .


**
Malam tu hujan turun begitu derasnya , Ilham memandu kereta secara perlahan dari Kedah menuju Shah Alam untuk kembali kerumahnya.
"Sayang, esok Bie jumpa sayang ya . Kita cari barang-barang untuk hantaran. "
"okayh  bie,  Bie kat jalan lagi ke ? cuaca ok tak ? kat sini hujan dari petang tadi. "
"Hujan lebat sayang , Bie dekat jalan lagi. 30minute lagi sampai rumah . "
"Hati-hati bie, pandu perlahan lahan. k "
" Okay sayang... i love you so much .  bye-bye.. see u tomorow"
"love you too bie.. "
selepas meletak telephone, tiba-tiba lori dari hadapan hilang kawalan dan melanggar kereta Ilham. Kereta Ilham melanggar pokok disebelah jalan . Darah keluar dari luka di kepala Ilham , dan kemudian Ilham pengsan ditempat kejadian .Orang-orang di sekeliling memanggil ambulance untuk membawa ilham ke Hospital.

**
"Assalamualaikum Nana, " panggilan dari telephone makcik Fatimah,Umi Ilham .
"Waalaikumussalam Umi. kenapa call Nana tengah malam macam ini umi ? ada apa-apa yang umi nak sampaikan ke ? "
" Nana.. Ilham ... Ilham excident ,sekarang ada di Hospital Sultan Ibrahim. "
"astaqfirullahaladzimi... Nana sekarang gerak kesana Umi "

Ternampak umi sedang menangis didepan Bilik ICU ,
"Umi.. macam mana dengan keadaan Ilham umi.. ? "
"Ilham kehilangan banyak darah , Dia perlukan orang yang mempunyai golongan darah sama dengan Ilham,dokter cakap dalam 24jam kalau Ilham tak dapat derma darah..maka Ilham akan meninggalkan kita untuk selamanya .. "
"Umi... umi bersabar ya.. nanti kita pasti akan dapatkan orang yang satu jenis darah dengan dia. berdoa ye umi.. "
"Kami telah berusaha sekuat tenaga kami, Hanya keajaiban Allah sahaja yang dapat menyelamatkan saudara Ilham . kita sama-sama berdoa ya "

"ilhammm............. jangan tinggalkan umi Ilham. Umi sayang Ilham " esakan tangisan dari Umi..


**
"sayang... kenapa merenung saja dari tadi " bisik Ilham yang sedang baring disebelahku.
"eh,,, Abang .. tak ada apa-apa. Sayang teringat time dulu -dulu je " jawapku
"Sayang, sekarang abang milik sayang yang sah . Abang tau sayang masih teringat kenangan ketika abg excident kan, Dah.. jangan dikenang lagi ya. sekarang abang dah sehatkan . Jangan terlalu fikir yang bukan -bukan.. tak bagus untuk baby dalam kandungan sayang "
" terima kasih abang , akhirnya kita telah disatukan dengan ikatan suami istri . Alhamdulillah ,insyaallah sayang akan menjadi suri yang baik untuk abang dan anak-anak kita nanti  atas bimbingan abang kepada sayang "
 "jom tidur sayang ... dah lewat .kesian baby tu dah penat "

 Alhamdulillah 3bulan lepas aku dan Ilham telah selamat di ijabkabulkan dan sah menjadi sepasang suami istri seperti yang kami inginkan . Selepas Ilham sembuh dari kemalangan itu, Kami selamat bernikah dimasjid  Sultan Salahudin Abdul aziz shah .











EmoticonEmoticon